Skip to content

Тренди інвестицій в українські стартапи у 2022

Тренди інвестицій в стартапи

Якісна технічна база та людські ресурси дозволяють українським стартапам створювати топові продукти, що відповідають стандартам споживачів та в які хочуть вкладати кошти інвестори. Вихід стартапів на закордонні ринки багато в чому залежить від обраної ніші. Зробивши у 2021 році 60 інтерв’ю із засновниками українських стартапів, орієнтованими на глобальний ринок, Ucluster виділив кілька ІТ областей в які інвестори простіше погоджуються вкладати гроші та за якими, можливо, стоїть наше майбутнє.

Минулого року відразу кілька українських стартапів ставали справжніми ньюзмейкерами. Пригадаємо новини про Grammarly, які залучили новий раунд інвестицій у розмірі $200 млн, піднявши капіталізацію до $13 млрд та придбання Depositphotos компанією VistaPrint за $85 млн. Трохи раніше стартап GitLab провів IPO, підвищивши свою капіталізацію до $17 млрд, а співзасновник Revolut Влад Яценко став мільярдером та одним з найбагатших українців.

Поки інші сектори економіки долають наслідки криз, фінансові вливання у ІТ стартапи щороку збільшуються у 2-3 рази. UVCA і Kreston Ukraine презентували результати щорічного огляду екосистеми, де зазначили, що лише за перші 8 місяців 2021 року вітчизняні стартапи залучили понад $380 млн.

Найпопулярніші сектори фінансування стартапів в Україні

Говорячи про ніші, в Україні зараз є кілька сфер, якими зацікавлені венчурні та приватні інвестори – це AgTech, Future of Work, EdTech, HealthTech, Marketing and SalesTech, Environmental Tech, Financial Services та автоматизація бізнес-процесів. Та не забуваємо, що машинне навчання та штучний інтелект, залишаючись на піку свого розвитку, є лакмусом для інвесторів та переплітаються з усіма новітніми технологіями.

Зацікавленість інвесторів у цих напрямках зрозуміла  — рівень економіки зростає, виникає нестача кваліфікованих кадрів, що збільшує попит на автоматизацію та діджиталізацію. Крім того, у кожному бізнесі є велика кількість даних, які потрібно аналізувати, упорядковувати та прогнозувати.

Тож поговоримо про кожний напрямок окремо.

AgTechАграрні технології

Агросектор залишається одним із небагатьох секторів української економіки, який демонструє стабільні темпи зростання і практично не постраждав під час карантину. За допомогою колаборації компаній AutoBI і FieldBI агробізнес може отримати комплексне рішення для керування автопарком, аналізу ґрунтів та детальну інформацію про те, наскільки якісно було засіяно зерно. 

Підвищити прибутки та знизити ризики — особливо складна задача, але ефективно впоратися з нею допомагають технології точного землеробства FlyAgData та стартап MeteoControl AI, що страхує фермерів від надзвичайних погодних умов.

Future of Work ❘ Дистанційна робота

Карантин продемонстрував, що більшість робочих завдань можна цілком ефективно виконувати вдома, це спричинило зростання сервісів для покращення дистанційної роботи. Команди на кшталт Custle й andcards допомагають знайти вакансію чи організувати роботу коворкінгу, чим викликають особливий інтерес в інвесторів.

Вкрай ймовірно, що класичні тренінги, конференції, бізнес-заходи не скоро повернуться в наше життя. Нині вже створено платформи VR Inn для віртуального тренінгу та Party.Space для організації VR-івентів й забезпечення користувачу ефект присутності на заході. 

EdTech ❘ Сфера освіти

Освітня сфера також дедалі більше диджиталізується. Гостра потреба впровадження дистанційного навчання виникла ще у 2014-му році, з початком російсько-української війни. А під час пандемії навчальні заклади були вимушені перейти на дистанційну форму навчання. Разом з тим, фактично кожен навчальний заклад був до цього не готовий. Як наслідок — рівень освіти знизився. Але те, що не спроможна самотужки зробити державна система, успішно втілюють стартапи Global Innovative Online School та Erudito, пропонуючи навчання в розважальному форматі.

Business process automation ❘ Автоматизація бізнес-процесів

Мета таких стартапів – спростити підприємницьку діяльність, як-от GoSolo, що допомагає підприємцям відкрити свій бізнес і зробити його успішним, чи Finanz AI та Finmap, які запровадили сервіси автоматизації фінансового контролю.

Як стверджують аналітики сьогодні попит на віртуальних асистентів зростає, разом із якістю їх роботи. До вдосконалення автоматичних комунікацій активно долучився й ActiveChat. А для того, щоб зекономити підприємцям час на перевірку, уточнення та оформлення системи постачання нової продукції Suplery не змінюючи структуру бізнесу, автоматизує процеси та розуміє, як зменшити експлуатаційні витрати на 30%. Засновники InputSoft пішли ще далі, створивши систему, яка дозволить управляти людськими й технічними ресурсами, процесом планування та управлінням даними в авіаційній промисловості. 

Legal Automation ❘ Автоматизація юридичних документів

Останнім часом звучить багато розмов про програми з елементами штучного інтелекту, які аналізують величезні масиви інформації за хвилини, а розумні конструктори договорів дозволяють підготувати документ за кілька хвилин без залучення юристів. Так-от, персональний юрист Legal Nodes був створений задля допомоги стартапам і скейлапам зрости та пройти через усі юридичні процеси максимально просто та без зайвого негативу. А щоб підприємці могли швидко та легально вивести свій бізнес на новий ринок, PocketIP розробив платформу на якій завдяки декільком клікам можна зареєструвати й управляти ТМ та патентами за кордоном.

Прогнозуємо, що найближчим часом автоматизація стане не інновацією у сфері права, а новим стандартом професії.

Marketing and Sales Tech ❘ Маркетинг та продажі

Карантин продемонстрував, що якщо бізнес відсутній в Інтернеті, то його не існує. Однак більшість малих та середніх підприємців не можуть наймати штатних маркетологів. Тому вони звертаються до різних сервісів, що допомагають тримати під контролем KPI, аналізуючи маркетингові дані – Neyra, створювати відеоролики, де текст начитує штучний інтелект – Elai.io чи автоматично генерувати текст для постів у соціальних мережах –  Postello.

Однак, тільки вдосконаленням онлайн продажів не обходиться. Компанія Recoshelf пропонує ритейлерам з традиційними офлайн магазинами розумні відеокамери, які аналізують наявність товарів на полицях.

HealthTech ❘ Медичні технології

Найактуальнішими стартапами останніх двох років стали проєкти ІТ-медицини. Через пандемію потреба контролювати здоров’я та проведення швидкої діагностики набули великого значення. Саме тому розвиток цифрової медицини суттєво пожвавився та почав приваблювати все більше інвесторів.

На допомогу людям які маюсь психологічні проблеми приходить платформа онлайн психотерапії Calmerry, якою вже користується десятки тисяч клієнтів і понад 600 психологів. Для мільйонів людей, хворих на діабет, Sugarrr створив технологію, що нагадує про введення інсуліну й аналізує організм хворого. А здійснивши прорив в ортопедії, ComeBack Mobility надає нові можливості використання послуг телемедицини, створивши розумні насадки на милиці.

Однак бізнес у сфері онлайн-медицини може зводитись не тільки до консультацій. Так, на допомогу пацієнтам у стаціонарах, knopka – рішення для автоматизації допомоги пацієнтам, контролює, що хворому нададуть допомогу за три хвилини. Розв’язання проблем лікарів та пацієнтів, також стало ідеєю для запуску SaaS рішення Ademrius – інтуїтивно зрозумілої онлайн-платформи, що допомагає приватним медичним закладам управляти своїми послугами.

Часом стартапи ставлять перед собою дуже непрості задачі – створення кісток та органів.  A.D.A.M. розробив платформу для виготовлення біоматеріалів відновної хірургії, встановлює у клініках спеціальні 3D-біопринтери та надає можливість надрукувати необхідну біозапчастину. Ще більше, Україна стала першою державою, яка запропонувала настільки інноваційний продукт для діагностики та профілактики серцево-судинних захворювань для холтерівського моніторування, як Cardio.AI.

Якщо ж зі здоров’ям вам пощастило, тоді можете загартовувати свій організм на скеледромі 12Climb – це компактна інтерактивна стіна розміром 3х4 метри, яка керується додатком та розрахована для початківців.

Environmental Tech ❘ Екологічні технології

Є дещо, що поєднує пандемію коронавірусу з екологічними проблемами – це розуміння, що кожне сміливе рішення і кожен маленький крок мають значення. 

Тема екології почала з’являтися й в житті українців. Так, ми можемо побачити на вулицях сервіс підзарядки електромобілів CHARGEX, а якщо зануритися глибше, то можна навіть знайти стартап, що будує сферичні екобудинки Geodesic.

А можливо коли відкриються кордони ви б хотіли перед плануванням мандрівки мати карту зон ризику та відчувати себе в безпеці? Тоді інноваційне рішення від українського стартапу Mosqitter знизить ризик появи переносників захворювань. Чи коли ми усі повернемося в офіси, Livee допоможе вам з озелененням робочого простору, враховуючи як бізнес-цілі, так і вплив на підвищення продуктивності працівників.

Financial Services ❘ Фінансові послуги

Вдале застосування фінтех технологій в банківському секторі стало вагомим прикладом та каталізатором для інших ринків: страхового, кредитного, інвестиційного. Інноваціями зацікавився державний сектор, виникла індустрія криптовалют. Багато хто хоче заробляти завдяки крипті, але зіштовхнувся з проблемою: торгівля на біржі – процес, який забирає багато енергії, сил та часу. DarkBot.io допоможе та автоматизує торгівлю на фінансових ринках та мінімізує ризики.

А для рітейл-інвесторів стартап FOBS Asset Management має на меті демократизувати ринок інвестиційних послуг та надати їм технологію, яку використовують приватні інвестиційні фонди світу. Стартап хоче зрівняти можливості для вже досвідчених та початкових інвесторів, керуючи цифровими активами, використовуючи ефективні та прибуткові стратегії.

Й надалі залишаються цікавими темами для інвесторів сфери космосу, безпеки, спорту-хоббі, 3D-друку та звісно різноманітні маркетплейси, тим паче зростання на ринку доставлення харчових продуктів ще є, тому що в Україні лише 1% всієї їжі продається через інтернет, тож актуальний Rocket знайшов свій успіх, навіть за межами України.

Зараз людські звички радикально змінюються, як і сама структура економіки. Ті підприємці, які зможуть першими осідлати хвилю змін, отримають перевагу над своїми конкурентами. Настав найбільш вдалий момент для інвестування в нові бізнес-моделі.