Skip to content

Livee – система автоматизації продаж для компаній з озеленення інтер’єрів

Livee cover Ucluster

Завдяки рекомендованим алгоритмам Machine Learning та системі комп’ютерного зору, Livee пропонує клієнтам готову концепцію озеленення робочого простору яка враховує як бізнес-цілі, так і вплив на підвищення продуктивності працівників, і робить це всього за 10 хвилин. Що таке технологія «Happiness Impact» та як озеленення офісу покращує ефективність праці, читайте в матеріалі.

Засновники: Микола Гавриляк та Микола Сюсько 

Розташування: Київ, Україна 

Рік заснування: 2020

Website / Facebook / Instagram / LinkedIn / Medium 

Кофаундери Микола Гавриляк та Микола Сюсько познайомились у 2017 році завдяки проєкту, над яким вони разом працювали. Хлопці відразу зійшлись в поглядах на життя, цінностях та постійно підтримували зв’язок. Рік тому фаундери почали аналізувати, які тренди існують на ринку на цей момент в умовах COVID-19. Вони зрозуміли, що не усі компанії зможуть працювати віддалено, у більшості буде як мінімум гібридна форма роботи. Фаундери Livee також знайшли 4 топові дослідження з приводу того, як озеленення впливає на продуктивність офісного персоналу. “Середньостатистичний американець проводить 93% свого часу в приміщенні, з яких 87% – це в будівлі й 6% – в транспорті. Таким чином людина має лише маленьку часточку дня, аби побути на природі. Навіть невелика кількість прогулянок допомагає зменшити кількість стресу. Просто дивлячись на живі рослини поруч, людина більше налаштовується на працю, що збільшує її продуктивність”, – розповідає Гавриляк. Так народилась ідея Livee.

Livee – це B2B проєкт, що надає послуги компаніям, які займаються озелененням офісних приміщень. Коли клієнт приходить в компанію з озеленення, менеджер з продажів вводить його дані в систему стартапу, яка їх аналізує і видає готовий проєкт з бюджетом на сервіс та фінансовим ефектом від озеленення. 

Demo-video продукту.

Для компаній, що надають послуги озеленення, стартап Livee автоматизує продажі : “Ми зберігаємо їхній час: коли вони витрачають близько одного тижня, ми це робимо за 10 хвилин”, – розповідає Микола. Крім того, стартап може виміряти прогнозований ефект від озеленення в економічній площині. Кінцевий споживач отримує не тільки пропозицію по трансформації простору щодо озеленення, а і розрахунки про те, наскільки позитивно це вплине на його команду: збільшить продуктивність роботи, покращить якість повітря, підвищить психологічний та фізичний стан працівників. “Усі дані ми зводимо до синтетичного та доволі приємного показника під назвою «Happiness Impact», – додає фаундер. – Завдяки озелененню працівник буде відчувати себе щасливішим, а щаслива команда працює більш ефективно”.

Після проведених досліджень хлопці знайшли компанію-партнера, що працює в цій ніші, та залучилися їхньою підтримкою в плані експертизи. Засновники зрозуміли як працює бізнес, та які існують можливості для оптимізації. Як відмічає Микола Гавриляк, те що стартап оптимізує зараз – це навіть не 10% того, що вони зможуть зробити в майбутньому.

Микола розповідає, що Livee не пристосована для клієнтів  з малими бюджетами, натомість задумана для втілення проєктів з середнім чеком на озеленення офісу від 20 до 100 тисяч доларів, що є прийнятним для цільового ринку США.  Livee також встигли знайти Data Science спеціаліста, котрий займається об’ємним аналізом даних та розвитком рекомендаційної системи. Микола відмічає, що їм дуже пощастило з компанією-партнером Ficus, з якою вони працюють над великим обсягом інформації.

Домашній офіс

Для компаній працівники яких працюють виключно віддалено, також є рішення: частину згенерованої концепції можна передати працівнику додому. Якщо клієнт хоче озеленити свою компанію на 100%, але 30% працівників працюють віддалено, то частину з цього озеленення розподіляють між цими 30% співробітниками. Рослини відправляються до нових власників, а коли працівник повертається до офісу, в нього є можливість повернути рослину або ж залишити в себе вдома.

Команда Livee не прихильники «кустарного методу», коли людина розставляє по офісу декілька вазонів з рослинами та сподівається, що від того буде якийсь ефект, адже система Livee набагато складніша. Однак вони поділились лайфхаком, який можна використовувати у своїй домівці – зелені стіни. Це вертикальне озеленення, яке можна автоматизувати, тобто людині не потрібно буде контролювати полив та ґрунт. 

Фінансування

Першим клієнтом Livee стала компанія Ficus, з якими вони запустили успішний пілот після проходження якого компанія підняла Pre-Seed раунд розміром $250 000 від Greenpact Future Lab.

Микола розповідає, що з ними спілкуються фонди та приватні інвестори, проте зараз Livee зосереджений на формуванні стратегії виходу на ринок США під яку залучатимуть розумні інвестиції тільки в міру потреби.

Вкінці вересня Livee підписала партнерську угоду з профильною Американською бізнес-асоціацією в яку входить близько 150 компаній які є потенційними клієнтами стартапу. На підключення одного клієнта може піти близько місяця через те, що цей процес зараз проводиться вручну. Частку залученого фінансування Livee хоче витратити на автоматизацію підключення нових клієнтів, аби процес займав максимум тиждень.

Команда та плани на майбутнє

Зараз команда Livee складається з 5 людей, a решта робітників працює на контракті. В компанії є експерти з рослин – фітоспеціалісти та дизайнери, котрі професійно працюють в індустрії. В цілому до проєкту в різний час контрибутили майже 30 спеціалістів. Микола Сюсько та ще деякі з членів команди знаходяться в Барселоні, всі інші живуть в Україні. Стартап не має офісу – всі робітники працюють дистанційно.

Головна пріоритет до кінця 2021 року – заонбордити першу групу компаній-членів асоціації та показати ефективність продукту на ринку США. В рамках цієї задачі вже проведено понад 40 зустрічей з потенційними клієнтами, результатом яких стала оновлена версія продукту, що краще відображає бізнес-потреби місцевого ринку.

Микола каже, що ринок США великий і не закінчується лише офісами: в майбутньому Livee планує трансформуватись в B2B маркетплейс де з однієї сторони буде будь-який тип бізнесу, а з іншої надійні підрядники готові реалізувати концепт озеленення згенерований Livee.