Skip to content

Порятунок від смертельних хвороб з інноваційним стартапом Mosqitter (smart eco-friendly)

Mosqitter cover

Чи хотіли б ви перед плануванням мандрівки мати карту зон ризику та відчувати себе в безпеці? Ця історія про найнебезпечнішого хижака на землі та про інноваційне рішення від українського стартапу Mosqitter – розумну екологічну систему управління комарами. Винахід має на меті знизити ризик появи переносників захворювань на відкритих ділянках та вводить нову культуру нетоксичного та екологічного підходу до розв’язання проблеми.

CEO: Анастасія Романова

Місце розташування: Київ; партнерська мережа: Індія, Італія

Рік заснування: 2019

Website / LinkedIn / Facebook

Акселератори, професійні заходи та нагороди: Consumer Electronic Show 2020 in Las Vegas, пройшли eō Business Incubators, зайняли перше місце на SelectUSA Investment Summit 2021, переможці Sikorsky Challenge Startup Competition 2020, найкращий стартап на ранньому етапі в Україні 2020 Center42 Innovation Agency, фіналісти Startup Basecamp, учасники науково-технічної програми підприємництва в Україні від CRDF Global, потрапили до Топ 6 українських hardware стартапів від UVCA та Deloitte, виграли $5,000 на конкурсі стартапів в рамках програми жіночого лідерства, підтриманої Ukrainian Hub та CRDF Global від WiSE24, номіновані до EuroAsian Startup Awards, отримали грант у розмірі $50,000 доларів від Українського Фонду Стартапів 

Колись в Маямі, розмовляючи з колегами про шкоду, яку чинять москіти та про сплеск вірусу Зіка у Флориді в 2016, на думку засновникам стартапу прийшла ідея створити власну технологію боротьби з комарами. Проаналізувавши світові прогнози, команда з’ясувала, що до 2050 року майже 49% населення Землі буде в зоні ризику зараження хворобами, які переносять комарі, оскільки середня температура на планеті зростає.

Будучи в Україні ми не стикалися з проблемою москітів. Однак вірус Зіка, малярія, вірус денге, жовта лихоманка та інші – це серйозно, а не просто питання комфорту.”

СЕО Mosqitter Анастасія Романова.

Зв’язавшись в Україні з ентомологами, команда вирішила поекспериментувати з інстинктами комарів й провести тестування. Після цього стало зрозуміло, що є ефективність і перспектива, тож було вирішено удосконалювати технологію Mosqitter –  розумне екологічне рішення для боротьби з комарами, призначене для захисту людей на відкритому повітрі. 

Найнебезпечніший хижак на землі

Сусідство з комарами рідко буває приємним. Скільки чудових прогулянок було зіпсовано їх укусами, скільком людям настирливе комарине пищання не давало виспатися вночі. Але річ не тільки в тому, що ці комахи заважають. Їхні укуси викликають алергічні реакції, москіти переносять смертельні хвороби: малярію, жовту та тропічну лихоманки, вірус Зіка, енцефаліт та інші інфекційні хвороби. Комарі не гидливі й можуть кусати трупи тварин та людей. Тому Всесвітня Організація Охорони Здоров’я називає комарів найнебезпечнішим хижаком на землі.

Mosqitter is smart and ecological solution to protect people from mosquito bites outdoors.

Хвороби, які вони поширюють, стали причиною загибелі більшої кількості людей, ніж усі війни в історії. Навіть сьогодні малярія вбиває від 2 до 3 мільйонів людей та десятки мільйонів заражає іншими захворюваннями.

Команда Mosqitter вирішила подивитися на цю проблему більш уважно, а щоб глибше вдатися в проблему стартап зв’язався з Американською асоціацією боротьби з москітами. З’ясувалося, що проблема масштабна, крім того, на ринку ще недостатньо рішень, тим більше екологічного напряму.

Проходження eō Бізнес Інкубатора

Наступним кроком Mosqitter (до ребрендингу SEMCS – Smart Eco Friendly Mosquito Control System) було проходження eō Business Incubators, що підтримується USAID. Це надало команді чіткого розуміння за яким напрямком розвивати продукт. 

Інкубаційна програма є справжнім бустом для стартапів та підприємницького духу. Нетворкінг та досвід не залишає новостворені компанії, а забезпечує професійною підтримкою у подальшому розвитку. Команда активно бере участь у тематичних заходах, заглиблюється та вивчає ситуацію у світі, спілкується з компаніями в індустрії, тому що розуміє, що проблематику потрібно вивчати.

“Do not play startup, do a startup”

СЕО Mosqitter Анастасія Романова.

Стартап працює по моделі локалізації – проблема комарів глобальна, є специфіка деяких елементів в межах локальних компонентів. Основна команда знаходиться в Україні – бізнес команда та інженери, але виходячи на нові ринки – Італія та Індія, долучаються нові партнери. Вони залучені в усі процеси компанії: разом працюють та покращують продукт, виявляють, які принципи можуть робити його ефективнішим. 

Mosqitter отримали європейський сертифікат CE, який засвідчує, що продукт відповідає основним вимогам директив і гармонізованим стандартам Європейського Союзу. Стартап пройшов пресертифікацію американської компанії по стандартизації та сертифікації в галузі техніки безпеки UL, а також компанія подала на реєстрацію патенту на технологію через Укрпатент та оформила заявку на міжнародний патент за процедурою PCT через Всесвітню організацію інтелектуальної власності (ВОІС).

Як позбутися комарів

Вчені налічують близько 300 видів комарів. Вони розповсюджені по всій земній кулі, виключаючи області посушливих пустель. Небезпечними для людей є лише самки: їм потрібна кров, аби відкладати яйця. Після вечері самиця поспішає відкласти нащадків в стоячу воду – тому комарі прагнуть знаходитися там, де волого і є вода. Тривалість їхнього життя близько 3 тижнів. 

Люди борються з москітами різними засобами: спеціальні спреї, свічки, ховаються під ковдрою. Можна використовувати протимоскітні сітки, але на відкритому просторі вони не розв’язують проблеми, інсектициди – шкодять довкіллю, а генетично модифіковані комарі – загроза природній популяції.

Тож що робити, аби не зашкодити екосистемі, однак мати надійний захист? Українські стартапери винайшли пристрій, який працює, як пастка з приманкою. Його ставлять на відкритому повітрі, де він подає комарам сигнали, коли комаха підлітає достатньо близько, пристрій її засмоктує.

Анастасія Романова розповіла, що пристрій імітує людину, працюючи з чотирма інстинктами москіта: запах, тепло, виділення вуглекислого газу, зовнішній вигляд. Звісно, для нас пристрій не схожий на людину, але з погляду самки комара навіть дуже: дизайн установки, її висота, кольори – все працює для найбільшого приваблювання.

Розробники кажуть, що ефект від роботи пристрою відчувається одразу, але оскільки цикл життя комара 3 тижні, то потрібно почекати, щоб територія стала вільною від комах. Надалі пристрій повинен залишатися ввімкненим, щоб вчасно ловити новоприбулих комарів.

Екологія / eco-friendly

Боротьба з комарами, з одного боку, є необхідною, аби вберегти людей від хвороб, з іншого, не можна просто взяти й знищити цих комах: вони є запилювачами рослин, а також їжею для деяких птахів, риб, жаб. Їхнє зникнення може завдати шкоди екосистемі. Тому вчені шукають альтернативні шляхи такі, як система Mosqitter, що використовує природні атрактанти для приваблення комах.

СЕО Анастасія Романова розповіла цікавий факт: комарі – локальні тварини, вони живуть на певній території й далеко не мандрують, максимум на 200 метрів від свого місця розмноження. Через це система Mosqitter забезпечує комфортну зону без москітів на ділянці будинку, не впливаючи на глобальну екологію. 

Масштаб та амбіції

Проблема москітів, як просто докучливих, так і небезпечних стосується всіх ринків, проблема зростає через зміну клімату – майже половина населення світу зазнає ризику розвитку малярії. Малярійні комарі починають з’являтися в Європі, траплялися в Сполучених Штатах  – на нетипових територіях.

Звісно Mosqitter в першу чергу орієнтується на великі ринки, найбільш схильні до проблеми – країни з меншою сезонністю. У стартапу вже є партнерська комунікація з Таїландом, Індонезією, Сінгапуром, США.

Smart

Рішення має свій процесор зі спеціально розробленим програмним забезпеченням для налаштування режимів роботи, тож гаджетом можна керувати зі смартфона.

У зв’язку з тим, що існує взаємозв’язок між видом комара та хворобою, яку вони переносять, одним із найголовніших завдань команди є ідентифікація комарів та виявлення небезпечних видів. Тож для стартапу вкрай важлива технологія масштабування для того, щоб мати можливість зібрати якнайбільше інформації про москітів і надавати карти зон ризику. 

За допомогою GSM-модуля, установка відправляє зібрану інформацію в хмару, де на її підставі буде складена карта активності москітів із зазначеним рівнем небезпеки кожного конкретного регіону. Цю інформацію можна надавати для державного контролю та інституцій. Крім того, користувачам надсилатиметься сигнал застереження, якщо в їх зоні будуть виявлені небезпечні комахи. Для реалізації цієї ідеї команда веде роботу з IoT-компанією з Італії.

 “Сподіваємося, що глобальні компанії – виробники інсектицидів зроблять свій внесок задля розв’язання проблем, які виникають через надмірне використання хімічних речовин та зменшення впливу на навколишнє середовище, здоров’я суспільства згідно стратегії, прийнятій G7, щоб захистити планету, та почнуть звертатися до екологічних рішень”.

СЕО Mosqitter Анастасія Романова.

Минулого літа Mosqitter почали продажі в Україні, Індії та Італії – на сьогодні вже є понад сто користувачів та гарні відгуки та рекомендації. СЕО стартапу поділилася, що найкраща рекомендація для компанії – це коли сусіди рекомендуюсь сусідам і вона рада, що це відбувається з Mosqitter.

Читайте далі, якщо вам цікаві інші екологічні стартапи:

Сферичний екобудинок Geodesic.Life: від ідеї до «зеленого» стартапу

Скільки грошей ми викидаємо на смітник? BioBin: застосунок з бонусами за екологічні звички

Як заробити на власній зарядній станції: CHARGEX – сервіс підзарядки електромобілів

А також для підвищення вашої мотивації, як засновників стартапів, ми підготували Топ 7 способів підвищити мотивацію для засновників стартапів (SMART)