Skip to content

Як заробити на власній зарядній станції: CHARGEX – сервіс підзарядки електромобілів

Chargex cover

Пропрацювавши в Audi декілька років Юрій Дмитришен побачивнезаповнену нішу для запуску власного стартапу. Проаналізувавши європейський ринок він вирішив створити платформу для управління станції підзарядок для електромобілів. Виявилось, що серед конкурентів існувало лише декілька компаній, які пропонували схожий продукт. Деяким з них Юрій навіть написав, аби дізнатися коли вони планують зайти на український ринок. Отримавши відповідь: “Через два роки”, Юрій прийняв виклик, адже ця відповідь означала, що в нього є ще достатньо часу, щоб побудувати бізнес до появи конкурентів.

Засновник та СЕО: Юрій Дмитришен

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2016

Website/Application/Facebook

У 2016 році компанія розробила першу MVP – це була примітивна система, яка дозволяла увімкнути та вимкнути зарядну станцію за допомогою картки безконтактного доступу. зарядні станції які підключались до програмного рішення OnCharge, були виготовленні в Іспанії. Тоді головним челенджем було навчитися авторизуватися та вмикати/вимикати їх за допомогою карток. Робота почалась з купи помилок –  це нова ніша яка навіть в сусідніх країнах тільки починає розвиватись. Дізнатись як зробити найкраще, можна тільки коли з’являться користувачі, що можуть дати фідбек.

Юрій почав вести перемовини з мережею АЗС KLO, які планували купувати обладнання та встановлювати зарядки для електромобілів на своїх заправках. Рішення співпрацювати було прийнято за однієї умови: до тих пір поки OnCharge (назва платформи CHARGEX – сервіс, що направлений на Україну) не зробить такий продукт, який KLO зможе запропонувати своїм користувачам, вони не отримають ніяких грошей і навпаки жодних грошей з клієнтів до поки софт не стабільний. Близько 6 місяців Юрій працював над тим, аби покращити продукт та вивести його на новий рівень. Саме в той момент з’явилася ідея розробити мобільний додаток, завдяки якому юзери можуть відстежувати де знаходиться найближча станція підзарядки.

Google Play Apple Store

Після довгих тестувань, продукт був готовий до запуску в KLO. Слідом за ними, станції зарядки почали з’являтися в інших вендорів. Мобільний додаток, тим часом почав отримувати нові функції такі, як клубні картки, закриті клуби, спеціальні тарифи та знижки.

Pivot або зміна напрямку

Після чергової зустрічі з вендорами, Юрій загорівся ідеєю виробництва не лише програми, а і самих станцій, що будуть конкурентно здатні на європейському ринку. “Мій партнер по бізнесу, Володимир Кравченко – гуру електроніки, а я програміст, – розповідає Юрій. Коли ми почали набиратися досвіду, то зрозуміли, які переваги вони мають та наскільки вигідним може стати розробка зарядних станцій в цілому.”

Після спілкування з клієнтами, команда OnCharge з’ясувала, що в Україні, далеко не в кожній електричній опорі є потрібна електрична потужність і челлендж розпочався. “На той момент я ще не знав, що в цій ідеї буде багато підводних каменів, але вже загорівся нею і полетів до Польщі на зустріч”, – зізнається Юрій. Під час зустрічі, він зрозумів, що вони чудово доповнюють одне одного: в польської компанії були опори, а в OnCharge технології по електромобільності. Не було конфлікту інтересів, а лише синергія для спільних досягнень.

Продукт почав виходити далеко за рамки електромобільності. Команда побачила потенціал у своїй системі: розумні міста, сіті 5G, відеоспостереження і т.д.

OnCharge отримали перемогу в Kyiv Smart City. Під час конкурсу, команда спілкувалася з менторами, які подали нову ідею: продукт має бути цікавим та естетично привабливим. “Це як мурал, будинок може бути старим, але зробивши на стіні малюнок – картина зміниться. Люди реагуватимуть на естетично привабливе і якщо ми хочемо побудувати електромобільність і привернути до цього увагу, потрібно робити не лише якісний продукт, а і той який буде милувати око”, – зауважує CEO. Компанія занурилась у сферу дизайну: починаючи від розташування на платі резисторів і закінчуючи естетикою золотого перетину. 

Всі експерименти проводились на українських таксистах: “Таксисти – це єдині люди, які покритикують і дадуть розгорнутий зворотний зв’язок. Адже якщо їм не зручно – продукт потрібно змінювати”.

Якою продукцією займаються зараз?

Окрім столбів та портативних зарядних пристроїв, компанія продає софт. “Ми пропонуємо White Label, під різні ринки, виходячи з потреби та кейсів на місцевому рівні або локалізуємо під законодавство,” — розповідає Юрій. 

В багатьох країнах потрібно передавати інформацію про зарядні станції, про піки/напівпіки, в деяких потрібно розв’язувати проблему балансування. Відповідно, це не додає потужності, в результаті потрібно виходити з тих потужностей, що існують. CHARGEX пропонує DLM (динамічне балансування навантаження, виходячи з якогось значення) та ALM (адаптивне балансування навантаження, де враховується опір всього будинку або кварталу, виходячи з цих потреб вже регулюється вся зарядна інфраструктура).

Клієнти та новий B2C+ підхід

На початковому етапі клієнтами були директора закупівель з різних країн. Коли стартап почав реалізовувати різні кейси, стало зрозуміло, що можна працювати, як з великими оператори, так і з субоператорами: кафе, ресторани, які хочуть доповнити своє місце і зробити це частиною маркетингової компанії.

“Все еволюційно йшло до того, що зараз основним нашим клієнтом є сектор B2B, але обслуговувати ми повинні B2C”, — розповідає фаундер і додає, що у зв’язку з запуском заводу в Україні вони створюють B2C+ підхід. Новий підхід вимагав докорінної зміни, як з точки зору програмного забезпечення, так і з точки зору апаратної частини – так з’явився CHARGEX. Бренд, як і домен, був задовго придбаний і лише очікував свого продукту та часу. 

Скільки коштує встановлення станції підзарядки?

Якщо говорити про Україну, в основному, власники електромобілів живуть в приватному секторі та часто мають свою особисту станцію підзарядки. Ті, хто мешкає в багатоповерхівках, мають справлятись з труднощами: ЖЕК не допомагає, все власним коштом, потрібна згода сусідів. Люди часто йдуть в кафе, бізнес-центр чи інше місце де власники не проти, щоб хтось встановив зарядну станцію. Це дозволяє людині зробити станцію недалеко від дому, яка з часом почне приносити пасивний дохід. 

Це вигідно, адже людина гарантує собі зарядку автомобіля, зводить до мінімуму використання публічної інфраструктури, а також гроші, які будуть приходити від гостей зможуть покривати витрати на оренду землі та оплату електроенергії. По розрахунках, за рік можна повернути витрачені кошти та почати на цьому заробляти.

Оплата знімається за підключення, похвилинну тарифікацію — її зазвичай використовують на станціях швидкої зарядки. Людина приїжджає і заряджається до 80% при хорошому амперажі та швидкій зарядці. Але після 80%, як і з зарядкою телефону, швидкість сповільнюється, для того, щоб людина переїхала до повільної зарядки й не займала місце на станції швидкої зарядки.

Стартап чи компанія?

CHARGEX займається запуском своєї лінії по контактному виробництву у власному R&D центрі розташованому в Київській області. Юрій відмічає, що хоч компанія не маленька і має багато клієнтів — вони все ще позиціонують себе як стартап.

В команді 19 співробітників, більша частина з них програмісти. Технічна підтримка знаходиться в тій країні, де користуються продуктом. За допомогою цього їм вдається не розширювати штат працівників, багато задач віддається на аутсорс.

Окрім Європи, компанія вийшла на ринок Канади, а в майбутньому хоче потрапити до США, але мета – це дійти з новою бізнес-моделлю до Берліну. Це ринок де використовують іншу валюту, каже Юрій і додає, що зараз платформа CHARGEX вже може приймати 52 види національних валют.

Ви можете побачити рішення CHARGEX в Італії та Іспанії, але там люди ще не так активно переходять на електромобілі, адже в країні немає локального виробництва. “Зараз Audi, BMW i Mercedes, переводять всі свої основні лінійки авто на електро. Це створить великий бум серед тих людей, що проживають в країнах де ці машини виготовляються та які люблять національний бренд. Саме тоді все почне розвиватись великими темпами,” – передбачає Юрій.