Skip to content

Сферичний екобудинок Geodesic.Life: від ідеї до «зеленого» стартапу

GeoDesic

До того часу, як в Асі та Євгена, засновників Geodesic.Life, народилися двоє дітей, вони мешкали в однокімнатній квартирі в Києві. Це стало поштовхом до пошуку більшої оселі. “Євген не відразу підтримав ідею переїзду за місто, але згодом ми зійшлися на думці, що мати чисте повітря та галявину, де гулятимуть діти,  для нас у пріоритеті. Ми пройшли весь шлях будівництва будинку від А до Я, тож раді поділитися цим досвідом з іншими”, – ділиться Ася. 

Подружжя почало шукати ділянку та готовий будинок, але нічого вдалого не знайшли. Вони чітко розуміли, що шукають, тому прийняли рішення будувати будинок самостійно. А вже через півтора роки переїхали до власного екологічного купольного будинку під Києвом. 

Що таке сферичний будинок та місія Geodesic.Life

Команда Geodesic.Life складається з киян Асі і Євгена та двох архітекторок Лілі та Ані зі Львову. Досягненням команди стала розробка нового дизайну каркасу. А цього року вони спільно розробили нову форму каркасу – раніше він складався з сотні трикутників, а зараз це лише 26 п’яти- та шестигранників. Така конструкція дає більше можливостей, більше варіантів обробних матеріалів та вікон, швидше збирається та є енергоефективнішою та вигіднішою. Також команда опанувала префаб технологію, коли модулі створюються на виробництві, а потім збираються на ділянці за декілька днів. Це дозволяє будувати взимку, підвищує контроль якості та заощаджує ресурси на логістику.

Перший купольний будинок Geodesic.Life.

Проєктуючи круглий будинок, засновники зробили акцент на тому, що місце, де родина проводить разом найбільше часу, має бути просторим і світлим. Тому Geodesic.Life виділяє для простору зали, кухні та їдальні – 80 м² зі 180 м³ загальної площі. “Ми будуємо будинки не нижче класу A енергоспоживання. На етапі будівництва ми робимо тест на герметичність, а розрахунки тепловтрат підтверджуються рахунками за опалення. У лютому 2021 року для будинку 170 м² ми витратили 1700 гривень на електрику для котла та 1200 грн на дрова для каміна – розповідає Євген, – а за сонячної погоди ми взагалі вимикаємо опалення, адже будівля гріється за рахунок сонця, що  потрапляє через великі вікна з південного боку сфери.”

Скільки коштує такий будинок?

Ціна такого будинку від фундаменту та опалення до вікон таоздоблення стін буде коштувати від $600/m2  у базовій комплектації, а побудувати його можуть під ключ за 9 місяців, з урахуванням індивідуального проєктування та сезонних ризиків.

Сферичний будинок – це не примха моді чи витребеньки. В першу чергу – це економія природних ресурсів, збереження навколишнього середовища та в перспективі збереження витрачених коштів на опалення. “Будуючи наші будинки, – каже Євген, – ми боремося за енергоефективність, низькі рахунки за опалення, рівномірне поширення температури по будинку та якість повітря.  В будинку є сенсор, який контролює якість повітря та надсилає повідомлення, сповіщаючи мешканців про те, що рівень СО2 високий та потрібно провітрити приміщення. Зараз ми працюємо над системою автоматичного пасивного провітрювання без зайвого шуму вентиляції. Наступною важливою метою є кількість денного світла в приміщенні – завдяки тому, що частина вікон розташовані на даху, вони дають набагато більше світла, ніж звичайні.” 

“На етапі проєктування ми використовуємо міжнародну рейтингову систему Active House, що оцінює якість будівлі за 9 параметрами комфорту, енергоефективності та впливу на оточуюче середовище. Це дозволяє знайти оптимальну конфігурацію, наприклад: недостатньо просто зробити товстий шар утеплювача будівлі, треба також врахувати вуглецевий слід, що створює кожен матеріал на етапі виробництва, експлуатації та після знесення будівлі. Якщо ви використали бетонну цеглу та пінопластовий утеплювач, то вони ще кількасот років будуть розкладатися у землі, а якщо каркас з дерева, а утеплювач з конопель – такі матеріали біорозкладні та не створюють забруднення. Ми доносимо цю інформацію до наших клієнтів – тож вони приймають більш здорові рішення”, –розповів Євген.

 Чому геодезичний дім – це вигідно

  1. За однакової площі житла, площа зовнішніх стін і даху купольних будинків на 33% менша, ніж  у прямокутних будинках. Це суттєво зменшує витрати на матеріали утеплення та оздоблення.
  2. Будинок споживає менше теплової енергії. Через зменшення площі стін і даху зменшуються тепловтрати, більш того, завдяки аеродинамічній формі, сферична будівля втрачає менше тепла під тиском холодного вітру.
  3. У будинку простіше підтримувати свіже повітря і здоровий мікроклімат. Форма куполу забезпечує ефективну та інтенсивну циркуляцію повітря по всьому простору будинку, а також рівномірний розподіл тепла.

Акселератор для «зелених» стартапів та плани на майбутнє

У 2020 році стартап став фіналістом національного та регіонального фіналів конкурсу «зелених» ідей ClimateLaunchpad, місцевим провайдером якого є Greencubator, що розвиває екосистему стійкого підприємництва, кліматичних інновацій і «зеленої» економіки в Україні та Східній Європі. Дана організація відкриває можливості для розвитку бізнесу, нетворкінгу, отримання інвестицій українським екостартапам, соціальним бізнесам, інноваторам у сфері сталого розвитку.

Анна Гоц, Леоніла Якимишин, Ася Сиволоб, Євген Кузьменко. Фінал конкурсу «зелених» стартапів ClimateLaunchpad від Greencubator.

На конкурсі Geodesic.Life потрапили до складу 68 фіналістів – найкращих зелених стартапів, яких було відібрано із щонайменше 3000 команд з 56 країн світу. “З нами змагалися дуже підковані технологічні команди, які представляли круті ідеї розв’язання екологічних проблем. Однак як виявилося, будівництво теж стоїть не на останньому місці, адже біля 40% загальних викидів СО2 в повітря йде від галузі будівництва,” – розповідає Ася. “Це конкурс, на який ти можеш податися на етапі ідеї, – доповнює Євген, – якщо ти пройшов відбір, потім починається насичене трьох місячне акселераційне навчання, де ти дізнаєшся про те, як розробляти ідею, презентувати її інвесторам, як робити фінансові розрахунки тощо.

“Після проходження цього навчання та підрахувавши викиди СО2, ми зупинилися на більш екологічних будівельних матеріалах, таких як  дерево та конопля. Окрім цього ми зрозуміли, що хочемо масштабуватися та виходити на ринок Скандинавії.” В Україні ще мало людей, які цікавляться екологією, “тому окрім популяризації купольних будинків в Україні, ми також плануємо поставляти готові модулі наших будинків у ті країни, де рівень свідомості вищий та екологічні звички вже стали нормою життя”,– розповідає Ася.

“Такий будинок подовжує життя, створюючи здорову атмосферу та щоденний комфорт”.

Євген Кузьменко.

У команди в планах будувати штучні будинки за новою технологією, а вже потім залучати інвестиції на наступний крок розвитку, в ході якого планується знайти найоптимальніший підхід до виробництва з використанням екологічних матеріалів. Близько $35-50 тис. потрібні для проведення досліджень, сертифікації та створення виробничої документації.

Якщо вам сподобалась стаття про купольний екобудинок від Geodesic.Life, рекомендуємо дізнатися більше про український стартап BioBin: застосунок з бонусами за екологічні звички та навчитися разом сортувати сміття й піклуватися про довкілля.


Засновники: Євген Кузьменко та Ася Сиволоб

Хотянівка, Київська область, Україна

Website

Пітч Geodesic.Life

Facebook / LinkedIn