Skip to content

Топ 7 способів підвищити мотивацію для засновників стартапів (SMART)

Motivation for startups

Щоб заснувати стартап, необов’язково мати багато грошей. Для цього потрібні навички та знання, якими володіє більшість людей, але часто ними нехтують: час, терпіння, глибоке розуміння конкретної теми, допитливість та мотивація. В матеріалі надані основні кроки, які приведуть до успіху, описана методика постановки задач по SMART, приведені історії талановитих українських підприємців. 

Саме мотивація, віра в проєкт, пристрасть до своєї справи відрізняє людину від розумної, але байдужої машини. Член правління Center for Ageless Entrepreneurs Рік Террієн вважає, що перевага людей від машин – в здатності переживати різні почуття: коли людина горить своїм проєктом, своїм прагненням змінити світ на краще, то для неї все стає легким і простим. Часто стартапи Єдинороги засновуються студентами, які не встигли закінчити навіть університет, не кажучи вже про курс MBA. Коли людина бачить перспективу, а її очі палають, то всьому іншому можна навчитися.

Чому мотивація важлива

Наполегливість та чітке почуття напрямку важливі для успіху, а здатність до реалізації проєкту залежить від того, наскільки ви вмотивовано працюєте кожного дня.

Коли підприємці роблять сміливий стрибок від співробітника корпорації до лідера власного стартапу, однією з перших проблем, з якою вони стикаються, є відсутність над собою людини яка встановлює цілі, терміни та стимули. Відповідальність та натхнення стає завданням самомотивації.

Топ 7 способів підвищити мотивацію для засновників стартапів та підприємців 

Знайдіть свою мету

Як можна дістатися до пункту призначення, якщо ви не знаєте, як туди дійти? Одна з ключових відмінностей, яку можна знайти серед успішних людей – це кришталево чітке зазначення мети. Однак для того, щоб досягти цієї мети – потрібні цілі. Коли ви починаєте день, тримаючи в голові свої кінцеві цілі, легше підтримувати мотивацію, особливо спостерігаючи за прогресом.  Встановлення річних, квартальних, місячних та тижневих цілей може здатися нудним процесом, але він допомагає стати дисциплінованим та зосередженим.

Кожен стартап повинен мати місію, що описує загальні цілі організації, культуру та основні цінності. Місія використовується для встановлення напрямку стартапу та мотивації зацікавлених сторін. 

Складіть план (SMART)

Заява про місію стартапу марна без плану її виконання. Потрібно розробити свій особистий та професійний план, включаючи короткострокові та довгострокові цілі. Метою є чітке розуміння того, чого ви хочете досягти.

Наївний оптимізм спотворює реальність та очікування. Фрустрацію, розбиті мрії та апатію можна уникнути, навчившись методиці постановки задач по SMART системі. Кожна буква абревіатури SMART означає критерій ефективності поставлених цілей: Specific (конкретна), Measurable (вимірна), Achievable (досяжна), Relevant (актуальна), Time bound (обмежена терміном).

Ефективніше слідкувати за прогресом за таким путівником:

  1. Потрібно чітко усвідомлювати, який результат повинен бути у вашої мети.
  2. У цілей повинні бути зрозумілі показники, характеристики, які в підсумку вкажуть, що мета досягнута: гроші, відгуки, відсотки, лайки.
  3. Цілі повинні бути досяжні, оскільки реалістичність виконання завдання впливає на мотивацію виконавця. Якщо мета недосяжна – ймовірність її виконання буде прагнути до 0. Це означає, що при обмірковуванні будь-яких планів важливо співвідносити наявні ресурси та можливості з бажаним результатом: матеріальні та моральні ресурси, час, вміння, знання, фінансові можливості.
  4. З’ясувати чи правильно визначені способи досягнення результату, чи є можливості для позитивного рішення та як максимально ефективно досягти поставленої мети, враховуючи справедливу й чесну оцінку власних сил.
  5. Будь-яка важлива мета повинна бути обмежена в часі, має відводитися певний термін на її виконання – це один з найважливіших критеріїв для виконання, особливо, в складанні програми особистого зростання.
SMART (Specific, Measurable, Attainable, Relevant, Time-bound)
SMART (Specific, Measurable, Attainable, Relevant, Time-bound)

Постановка мети по SMART дає розуміння й можливість спрогнозувати досягнення мети. Через цю технологію абстрактне «хочу» перетворюється з «бажаного» результату в «запланований» результат.

Розпорядок дня

Кожен день починайте з ранкової рутини, яка допоможе вашому розуму та тілу бути пильними, зосередженими та підготовленими до створення нового проєкту.  Щоранку слід витрачати час на перегляд та вдосконалення свого плану. Однак важливо встановити для себе особистий час – дозвольте собі прогулянку, годину на роздуми, медитацію або фізичні вправи, не забувайте іноді нагороджувати себе.

Розкажи іншим

Коли ділишся своїми цілями з іншими людьми, не тільки викликаєш у них цікавість і радість, а також реєструєш їх, як пасажирів у вашій подорожі. Ще важливіше, розповідати про досягнення та цілі коли навколо вас є команда: колеги бачать, що засновник неймовірно вмотивований і відчувають цю позитивну енергію, їм стає легше бути вмотивованими та рухатись вперед, особливо коли настають важкі часи.

Допитливість

Люди з високою мотивацією – неймовірно цікаві. Вони завжди шукають нові шляхи, частіше кидають виклик собі та іншим, мислять нестандартно й вкрай допитливі – це основа будь-якого успішного стартапу. Допитливість допомагає створювати кращі продукти, скорочувати час виходу на ринок, швидше розв’язувати питання клієнтів, пробувати нові речі та постійно вдосконалювати продукт або сервіс.

Не придушуйте в собі бажання бути допитливим:

  • зберігайте сприйнятливість розуму;
  • не вважайте речі цілком очевидними;
  • ставте питання, навіть якщо вам здається, що воно просте або про вас подумають, як про початківця.

Оточення

Оточіть себе лише якісними людьми. Від них ви відчуєте натхнення, коли вийдете за межі своїх можливостей, а їх успіх, драйв та пристрасть будуть мотивувати. 

Якісні люди:

  • володіють розвиненим емоційним інтелектом, тому стають хорошими командними гравцями, лідерами. Вміють вести переговори та домагатися свого, при цьому залишаючи про себе приємне враження;
  • рухаються по життю з упевненістю та метою;
  • піклуються про себе, ніби вони машини – чим більше вони доглядатимуть машину, тим далі вони підуть. Розуміють різницю між «бути» та «здаватися»;
  • мають високу самооцінку;
  • мають мислення зростання – відкриті для зворотного зв’язку та критики, шукають можливості для навчання та зростання, оскільки невдача не визначає їх. Навпаки, невдача – спосіб вдосконалення;
  • беруть на себе відповідальність і контролюють своє життя.

Є багато причин оточувати себе високоякісними людьми: позитивна енергія, натхнення бути найкращими, відчуття підтримки та зняття стресу, навчання та зростання, мудрість, яка надихає, а зв’язок з однодумцями надасть впевненості, та позбуде обмежень.

Історії успіху

Швидкі зміни можуть відвернути підприємця від важливих цілей, тому постійні нагадування про те, чого саме ви прагнете досягти, можуть допомогти залишатися на вірному шляху. Важливо завжди залишатися позитивними. Іноді на позитивний лад можуть налаштувати мотивуючі фільми, розмови на TED, інтерв’ю з засновниками стартапів чи історій становлення та успіху інших фаундерів.

Мотиваційні історії заснування українських стартапів

  • The Ukrainian Connection: Aly Owens, засновниця коворкінгу Dill у Сіетлі. – читати
  • Як топ українські стартапи домоглися успіху та залучили перші інвестиції: Приклад Preply. – читати
  • Успішні українські стартапи: Приклад GitLab- сучасний інструментарій DevOps для розробників. – читати
  • Успішні українські стартапи: Приклад Petcube – розумний гаджет для домашніх улюбленців. – читати
  • Ajax Systems- професійна бездротова система безпеки. – читати
  • Як топ українські стартапи домоглися успіху і залучи перші інвестиції: Ring- система розумного дому та домашньої безпеки. – читати
  • Успішні українські стартапи: Приклад Grammarly — онлайн-сервіс перевірки граматики. – читати
  • Як знайти інвестора на Burning Man та підняти продажі на 40%. People.ai- сервіс що допомагає менеджерам з продажів та маркетингу, працювати більш ефективно. – читати

Як висновок можна привести слова вищезгаданого Ріка Террієна, який сказав, якщо ви підходите до свого стартапу, як до марафону, а не спринту, ви можете застосувати ідеї та установки, які допоможуть вам досягти успіху в довгостроковій перспективі. “Ігноруйте ажіотаж на швидкі продажі. Ви можете розвивати свій стартап за власною швидкістю, розкладом, часом, який у вас є. Якщо ви живете за чужим годинником, ви будете приймати рішення інших людей за власні”.