Skip to content

Як знайти інвестора на Burning Man та підняти продажі на 40%. People.ai- сервіс що допомагає менеджерам з продажів та маркетингу, працювати більш ефективно

Це історія успіху стартапу з українським корінням People.ai в якій ви дізнаєтьсь про талановитого підприємця Олега Рогинського та його компанію, яка завдяки штучному інтелекту досягла неймовірних продажів та визнання серед багатьох технологічних гігантів. Потенційний Єдиноріг не стоїть на місці і сьогодні ми дізнаємось про тернисту дорогу на шляху до успіху.

Сайт https://people.ai

Засновники: Олег Рогинський

Офіси: Київ (Жилянська 75), Лос Анджелес, Сан Франциско, Лондон, Атланта, Нью Йорк

Загальна сума фінансування: $100 млн

Оцінка компанії: $500 млн

Співробітники: 146-200 чоловік

Рік заснування: 2016

Twitter

LinkedIn


Від ідеї до реалізації

Наша історія починається з Дніпра, міста в якому народився та виріс майбутній засновник стартапу Олег Рогинський. Маючи великі амбіції, ще у підлітковому віці він переїхав в Америку аби розпочати своє навчання в Бостонському університеті за спеціальністю Бізнес Адміністрування. Під час другого року навчання Олег вирішив розпочати свою маленьку справу, а саме видавництво фото-журналу з нічних клубів. Розуміючи, що потік охочих придбати журнал стрімко падає (стартап не став успішним через великий цінник за який клієнт мав би заплатити), Олег разом з командою вирішили перенести свій бізнес в онлайн – схожий на Інстаграм, в якому можна було ділитися своїми знімками. Однак, виявилось, що у 2004 році, людство ще не було готовим до такого винаходу. А ось на Фейсбук, який з’явився того ж року, але в сусідньому університеті, чекав успіх.

Після закінчення навчання, Олег був змушений розв’язувати проблеми пов’язані з документами: в Америці роботи немає, а додому їхати не хочеться, тоді двері відкрились у Канаді де було набагато легше отримати громадянство і знайти підробіток. А вже за кілька місяців він став сейлз- менеджером компанії Nstein Technologies. Потрапити в технологічну компанію йому допоміг досвід отриманий під час розробки свого першого міні стартапу ще в університетські роки.

Олег Рогинський в інтерв’ю для Big Money.

Однак через декілька років Олегу стало зрозумілим, що батьківщина стартапів це все-таки Америка, в  яку варто звернутися аби розпочати роботу над своїм першим серйозним стартапом Semantria – програми, яка зуміла аналізувати інформацію в соціальних мережах й давати різноманітні рекомендації бізнесам, яка пізніше була продана за $10 млн. Після декількох років роботи в Кремнієвій долині в компанії H2o.ai, Олег зрозумів що це зовсім не те чим він хоче займатися й вирішив розвіятись на Burning man, де незабаром познайомився з таємничим другом, що підштовхнув його звільнитися  та залишив конверт у якому пізніше, як виявилось, лежав чек на $150 тисяч доларів.

Наразі People.ai – це додаток для CRM, який допомагає компаніям підвищити продажі завдяки пошуку зразків успішної взаємодії продавців з клієнтами. Софт приєднується до всіх систем, які використовують співробітники продажів. Аналізуючи телефонні розмови, поштові листування та онлайн зустрічі, штучний інтелект допомагає аналізувати роботу співробітників і готує звіт, за якими напрямками потрібно поліпшити їх роботу і підвищити продажі. Якщо сума останньої угоди невелика, ставка робиться на кількість активності; якщо сума висока – на якість. Після впровадження платформи порахує ефективність продажів на кожного продавця. Результат – прибуток компанії збільшується в 2-3 рази.

Одна з особливостей People.ai, це те що вони вкладають сотні тисяч доларів в презентацію проекту та proof-of-concept (POC), щоб зацікавити клієнта і поставити проект на ноги. Після POC, інвестиції клієнтів окупаються за тиждень. Саме через це People.ai не працює з малим бізнесом, з компаніями, де менше 1000 людей, тому що в таких компаніях відділ продажів – це 100-200 осіб, яких можна легко навчити «вручну». Розробка sales scripts на кожен сегмент продажів займає 3-9 місяців. Саме тому потрібна велика компанія з достатніми бюджетами, щоб це було вигідно робити. На закриття proof-of-concept йде від 4 місяців до 2 років.

Інвестиції

Першим хто повірив у цю шалену ідею і вирішив підтримати Олега, став Нік Білогорський – інвестор та підприємець, який не лише зробив першу офіційну інвестицію, а й допоміг набрати в команду інженерів та програмістів.

У 2017 році під час інвестування Cерії А, People.ai отримала $7 млн від Lightspeed Venture Partners, після чого в Cерії B Andreessen Horowitz інвестував $30 млн. В останньому раунді інвестицій Серії С у 2019 році, завдяки ICONIQ Capital, стартап здобув  $60 млн на покращення програмного забезпечення. Компанія існує менше трьох років, тим не менш, інвестори оцінюють AI-платформу для відділу кадрів в майже $500 мільйонів. За словами засновника, після ще одного раунду, компанія буде готова до  IPO [Первинна публічна пропозиція – розміщення цінних паперів на біржі, що допомагає залучити додаткові фінанси для розвитку бізнесу].  А TechCrunch запевняє, що за останній рік прибуток компанії збільшився майже в п’ять разів і завдяки сервісу, його клієнти досягли продажів на загальну суму розміром $100 млрд.

CRM система People.ai.

Згідно з TechCrunch, People.ai намагались привернути декілька мільйонів доларів  в рамках боргового раунда (Debt Round).[ред.: Борговий раунд – це фінансування, яку інвестор надає компанії з умовою повернути борг в повному обсязі з відсотками.] Ці гроші були призначенні для нової продукції та нових горизонтів, але  результат угоди, на жаль, не відомий. Окрім того, у них також залишається частина з $60 млн які вони отримали в 2019. Саме тому компанія надала перевагу борговому фінансуванні аби ”не розмивати частку”. Нагадаємо, що сумарно People.ai вдалось залучити близько $100 млн, серед інвесторів – Iconiq, Andreessen Horowitz, Lightspeed Venture Partners, GGV Capital і Y Combinator.

Засновник  ABBYY Давид Ян назвав Олега генієм, а його компанію — стовідсотковим майбутнім Єдинорогом – компанією, що досягають капіталізації в 1 мільярд і більше. Серед українських стартапів цього титулу вже досягли Grammarly , GitLab, Ring. На думку Давида, Олег знає, як зробити продукт і знає чого хоче ринок. Саме це пояснює чому інвестори так люблять People.ai – проаналізувавши дані компанії алгоритм  допомагає своїм клієнтам витрачати менше, а заробляти в 10 разів більше. Це ідеальна формула яку неможливо не оцінити.

Локації в Україні та світі

Сьогодні офіси People.ai знаходяться в Сан Франциско, Атланті, Києві, Лондоні, Нью Йорці та Лос Анджелесі. Головний офіс компанії розташований в Сан-Франциско де працює переважна більшість співробітників. Вибір локації це також своєрідний бізнес підхід – так, як компанія працює з сегментом B2B, для них є важливим мати змогу комунікувати зі своїми клієнтами якомога простіше. До ряду  їх замовників входять Dropbox, Lyft, Uber, Twitter та інші технологічні компанії.

На даний момент, в київському офісі працює близько 30 співробітників і завдяки останнім $60 мільйонам інвестицій, компанія планує розширити штаб до 100, більшість із яких будуть інженери. Крім цього, на думку власника, Україна може стати не лише базою для  відділу підтримки та програмістів, а й точкою рекрутерів та команди з продажів, які будуть обслуговувати європейських клієнтів.

Досягнення

Команда People.ai пишається бути в топі Y Combinator компаній за оцінкою аналітиків. Але на цьому досягнення не закінчуються, їм також присвячені звання “Найщасливішої Маленької Компанії в США”, а також титул Hot Vendor за версією Aragon Research. В свою чергу Forbes внесли компанію до списку найбільш перспективних компаній, що працюють за штучним інтелектом. Олег Рогинський запевняє, що найбільше його досягнення й цінність – це команда People.ai з якою він має змогу працювати та розвивати проєкт. У 2019 стартап був визнаний найкращим для роботи у рівних умовах, а також отримав нагороду за найкращу корпоративну культуру. Команда також носить титул однієї з 10 компаній в яких немає дискримінації меньшинств. Сюди ж входять люди з обмеженими можливостями, ЛГБТ, емігранти, люди різного віросповідання та походження. Це дуже важливо адже в IT-бізнесі досить часто дискрімінують жінок, і вважають що ця галузь не є тим, чим вони повинні займатись. На думку Олега, в США немає прямої, відкритої дискримінації, однак упереджене ставлення час від часу з’являється.

Плани на майбутнє

На думку Олега, усі галузі швидко трансформуються, переносячи кожну функцію бізнесу в Інтернет. Команда People.ai вважає, що 2021 рік – це час, коли ця трансформація зробить квантовий стрибок уперед, оскільки автоматизація даних стикається з практичними випадками використання штучного інтелекту. У наступному році стартап буде концентруватися на автоматичному зборі даних про активність ринку і те, як електронна пошта, відеоконференції, та зустрічі впливають на продажі. Це сприятиме практичним випадкам використання штучного інтелекту. Саме через це компанія вірить, що наступний рік матиме вражаючий вплив на бізнес структури.


Команда Ucluster сподівається що ви надихнулися успіхом компанії People.ai і вже готові до нової порції стартапів. Наступного разу ми поговоримо про BioBin – мобільний додаток, який допомагає дбати про довкілля та економити, а також дізнаємось як кожен знас може відслідковувати зменшення викидів у атмосферу та утворення гумусу.