Skip to content

Нік Білогорський: ангел-інвестор українських стартапів

Харків’янин Нік Білогорський відкриває серію новин про ангел-інвесторів які інвестують в українські стартапи. Ви дізнаєтесь як Нік потрапив до США, з чого він починав свою підприємницьку діяльність та про його блискучий шлях до посади директора з Security Intelligence в Google. Бонусом буде детальна таблиця інвестиції Ніка Білогорського саме у стартапи з українським корінням.

Розташування: Сан-Франциско, Каліфорнія

Ментор: акселератор Alchemist

Інвестиційний портфель: Petcube, Ecoisme, People.ai, Reply, та ще 10 інвестицій

LinkedIn

Переїзд до Канади та навчання

Микола (Нік) Білогорський народився в Харкові, але у 16 років разом з сім’єю переїхали до Ванкувера (Канада). Нік розповідає, що почав працювати в Канаді, як тільки зміг, щоб допомогти своїй сім’ї. Він не цурався роботи й спочатку доглядав за садом одного багатого канадця, потім проводив опитування громадської думки телефоном, але навіть тоді Нік не витрачав свій час дарма і використав його, як можливість вивчити англійську мову і здобути комп’ютерні навички, водночас розвиваючи впевненість в своїх власних силах. 

Закінчивши канадський коледж Нік разом зі своїм другом заснували першу компанію – Randronics, яка займалася веб-дизайном. Паралельно він отримав ступінь бакалавра в галузі комп’ютерних наук та філософії в університеті Саймона Фрейзера та пройшов стажування в Microsoft. Маючи місцевий диплом про вищу освіту Нік влаштувався на роботу за фахом інженер-програміст.

Англійська затока, Ванкувер, Канада. Photo by Mike Benna on Unsplash

Кар’єра

Білогорського помітили в Кремнієвій долині і запропонували поїхати до Каліфорнії, працювати в найкрутішій антивірусній компанії (SonicWall), далі його кар’єра йшла все вище вгору, Нік став головним експертом зі шкідливих програм у Facebook, займав керівні посади в галузі досліджень безпеки в Fortinet. У 2011 Нік був одним із засновників антивірусного стартапу Cyphort (у 2017 придбана Juniper Networks) та очолив дослідницьку групу Juniper Labs Research team, де зіграв вирішальну роль у розробці логіки виявлення шкідливих програм і користувацького досвіду продукту. З 2019 року Нік Білогорський обіймає посаду директора з Security Intelligence в Google, де й зараз працює над підвищенням довіри й забезпеченням безпеки користувачів. Він очолює глобальну команду експертів з безпеки в області Identity, Chrome, Safe Browsing і Android Security для захисту продуктів і користувачів Google.

Гуру безпеки Facebook, Juniper та Google | Топ поради Ніка Білогорського | #UnderDefenseVlog.

У відповідь на події  2014 року, Нік  був одним із засновників американського волонтерського руху на допомогу Майдану – MaydanSF, а також благодійної організації NovaUkraine, яка бере участь у підвищенні обізнаності та популяризації України у світі, зборі коштів, культурних заходах та круглих столах, присвячених Україні та українській культурі.

Інвестиційний портфель

Бізнес-ангел Нік Білогорський просуває українські IT-стартапи та інвестує в них свої гроші не перший рік. Вперше він зацікавився інвестуванням, коли продав свої акції Facebook, тож після IPO Facebook-а, Нік почав інвестувати в 3-4 компанії щороку від $ 20 до $ 100 тис. на один стартап в Seed раунді.

Інвестиції Ніка Білогорського в українські стартапи

КомпаніяПрофіль компаніїЗібрана сума 
Very Good SecurityБезпечне зберігання данихSeries B (2020)
AxDraftЮридичні документи для внутрішніх юридичних групSeed Round (2019)
$ 1.1 M
PetcubeРозумні pet-камери та програмне забезпеченняSeed Round (2015)
$ 1.1 M
EcoismeРозумна система моніторингу енергії для житлових будинківConvertible Note (2016)
$ 200 K
PromoRepublicМаркетинг в соціальних мережах для малого бізнесуSeed Round (2017)
$ 1.2 M
RallywareПлатформа навчання співробітників для бізнесуVenture Round (2016)
$ 675 K
CapitanСписок покупок з урахуванням місця розташування для сімей
ReplyПлатформа обміну повідомленнями з клієнтами для продажів
EclypsiumРішення щодо забезпечення безпеки пристроїв для підприємствFunding Round (2017)
$ 2.3 M
YayPayРішення для збору рахунків-фактурVenture Round (2017)
$ 5.3 M
Time for MachineНабори моделей металевих і дерев’яних 3D-пазлівVenture Round (2016)
Very Good SecurityБезпечне зберігання данихSeed Round (2016)
$ 1.4 M
Augmented PixelsТехнології у сфері віртуальної й доповненої реальності, sale-платформи, робототехнікаVenture Round (2016)
People.aiCRM-рішенняSeed Round (2016)
$ 3 M

Інвестиційна філософія

Портфоліо Ніка включає стартапи споживчих технологій (Petcube, Ecoisme, Time for Machine, Capitan) та стартапи, що автоматизують продажі та бізнес-процеси (AxDraft, PromoRepublic, People.ai, YayPay, Reply, Rallyware). Через його професійний досвід у галузі безпеки, він також має кілька стартапів, пов’язаних з безпекою (Eclypsium, Very Good Security). 

Починаючи з 2015 року Нік є ментором в акселераторі Alchemist – це нова венчурна ініціатива, спрямована на прискорення розвитку стартапів, чиї доходи надходять від підприємств, а не від споживачів. Основним критерієм відбору акселератора  – це ефективна команда засновників, причому першість віддається наявності відмінних технічних співзасновників. Акселератор відбирає близько 75 стартапів на рік, половина з яких закриває інституційні раунди протягом 12 місяців після пітчингу. Білогорський наставляє з питань виходу на ринок стартапи, які орієнтовані на підприємницьку діяльність.

Наступного тижня ми продовжимо розповідати про інвесторів які вкладають кошти в українські стартапи. Нашою героїнею буде Вікторія Тігіпко – успішний венчурний інвестор, впливова українка та президент Одеського міжнародного кінофестивалю.