Skip to content

Успішні українські стартапи: Приклад Grammarly — онлайн-сервіс перевірки граматики

Ми продовжуємо нашу серію статей про стартапи з українським корінням, які отримали фінансування та знайшли успіх на міжнародних ринках. Grammarly – це сервіс, що відстежує граматичні помилки й стилістичні огріхи в режимі реального часу, а також пояснює, як уникнути повторення помилок в майбутньому. Алгоритм виділяє потенційні проблеми в тексті й пропонує виправлення з поясненнями.

Сайт: grammarly.com

Засновники: Олексій Шевченко, Максим Литвин та Дмитро Лідер.

Офіси: Київ, Сан-Франциско, Нью-Йорк, Ванкувер

Оцінка компанії: $ 1,3 млрд

Загальна сума фінансування: $200 млн

Співробітники: 250

Рік заснування: 2009

Єдиноріг: з 2019 року

Як все починалося

Grammarly започаткували Олексій Шевченко, Максим Литвин та Дмитро Лідер. Почалося все з ідеї розробити онлайн-сервіс, який би перевіряв твори й реферати студентів на плагіат. Керуючись цією ідеєю у 2004 році Максим та Олексій створили MyDropbox, й вже за три роки сервісом користувалося 800 навчальних закладів й 2 млн студентів. Після продажу MyDropbox у 2009 році, разом з Дмитром, хлопці заснували Grammarly- сервіс який допомагає ефективніше спілкуватися англійською мовою. Сервіс відстежує граматичні помилки й стилістичні огріхи в режимі реального часу, а також пояснює, як уникнути повторення помилок в майбутньому. Алгоритм виділяє потенційні проблеми в тексті й пропонує виправлення з поясненнями. 

Олексій Шевченко –  співзасновник Grammarly. Як керівник продукту, Алекс контролює розробку продукту для Grammarly.

На сьогодні СЕО компанії – Бред Гувер – орієнтований на продукт, стратегію, та побудову команди й культури. Раніше Бред був інвестором, радником та сприяв фінансуванню та зростанню фірми венчурного капіталу General Catalyst Partners. Максим Литвин з 2018 року теж є інвестором та радником американської компанії FarmTogether–  технологічної платформи для інвестування у сільськогосподарські угіддя, де він консультує з питань product design та product strategy.

Макс Литвин – співзасновник Grammarly, орієнтований на визначення та розширення нових ринкових можливостей для асортименту продукції компанії.

Інвестиції

У 2017 році, в першому раунді, Grammarly залучив $110 млн інвестицій від General Catalyst, IVP, and Spark Capital, а кількість користувачів складала 10 млн. Grammarly став першим українським стартапом, заснованим в Києві, який залучив понад сотні мільйонів доларів в рамках публічного раунду. Цього ж року були представлені мобільні клавіатури для iOS та Android. У 2019 році компанія повідомила про закриття другого раунду фінансування, отримавши $90 млн від General Catalyst й досягла статусу першого українського “Єдинорога”. Дмитро Лідер тоді зазначив, що “з часу першого раунду інвестицій Grammarly збільшив кількість користувачів утричі — сьогодні це понад 20 мільйонів людей щодня — та суттєво розширив обсяг рекомендацій, які надає сервіс”.

Дмитро Лідер – співзасновник компанії Grammarly. Як керівник мовної технології, Дмитро зосереджений на дослідницькій стратегії та технічному управлінні продуктом, що працює в аналізі природних мов Grammarly.

Локації в Україні

Київський офіс Grammarly працює на 14-му поверсі бізнес-центру Gulliver. Структура офісу передбачає розділення простору на шість звукоізольованих робочих зон у форматі опенспейсів. На розширених ділянках 90 метрового мосту, який об’єднує два рівні офісу, облаштували лаунж-зони, одна з яких має чарівний камін. Офіс компанії надзвичайно комфортний, але, що дуже примітно, так це турбота про затишок, та найсучасніші умови праці для співробітників, партнерів та гостей Grammarly. Наприклад, характерною особливістю офісного простору, є кімнати для сну, та  візуально ізольовані чарунки з диванами та столами для комфортної індивідуальної роботи, які можна закривати шторами. Нещодавно, Grammarly потрапив до списку “Найкращих компаній для запуску кар’єри 2020”. Гарною новиною є те, що стартап активно зростає й невдовзі відкриває другий офіс у Києві площею 1300 кв м, де в майбутньому можуть розміститися 130 співробітників.  

Досягнення 

Сервіс вийшов за межі виправлення граматики й допомагає поліпшити чіткість, захопливість і тон письма. Нині Grammarly працює на основі штучного інтелекту й здатний аналізувати складні аспекти мови та спілкування. У компанії близько 700 корпоративних клієнтів, серед яких Cisco, Boeing, Dow Jones, Dell, Expedia, Salesforce та провідні університети США. Отримані інвестиції компанія Grammarly збирається використовувати для подальшого вдосконалення своїх технологій, щоб вирішувати мовні та комунікаційні задачі. Зокрема, вона продовжить працювати над детектором тону та подальшим розвитком продукту для бізнес-клієнтів.

Нинішнього 2020 року Grammarly став доступним для Microsoft Word на Mac та у Word Online, оновив додаток для iPad, а також запустив функцію Style Guide для бізнес-клієнтів. У травні Grammarly анонсував свою першу власну інвестицію Seed раунду в стартап Docugami (Сіетл, США) –  програму, яка працюватиме на базі штучного інтелекту й показуватиме неузгодженості в цифрових документах.

Вигляд сервісу Grammarly у Gmail.

Плани

Компанія ставить перед собою мету поліпшити за допомогою технологій якість комунікації в сучасному світі, допомогти людям, а в майбутньому, можливо, і машинам ефективно спілкуватися. 

Наступним стартапом який ми розглянемо буде GitLab – opensource-рішення для хостингу git-репозиторіїв. Слідкуйте за новинами та підписуйтесь на наші соціальні мережі.