Skip to content

Інвестиційні тренди: де стартапу шукати гроші?

де стартапу шукати гроші?

Інвестиційна привабливість України до війни дещо підвищилася у 2021-му році. На той момент вона оцінювалася у 2,84 бала з 5-ти можливих. У 2020-му році цей показник складав 2,4 бала. Такий незначний, проте важливий зріст поліпшив середовище для розвитку стартап-екосистеми. Варто зазначити, що покращення інвестиційного клімату України було обумовлено сталим і стабільним розвитком аграрної та ІТ-індустрії. Картина сьогодення кардинально відрізняється від нещодавнього минулого. Все ж, бізнес продовжує існувати та отримувати інвестиції. Як же здобути капіталовкладення? Які тренди сформувалися у цій сфері?

Зміна течії: на що треба зважати?

Як зазначають експерти, попри війну, західні вкладники готові співпрацювати з українськими стартаперами. Проте, бойові дії створюють значущі ризики. На жаль, у такому випадку втрати на полі бою можуть обернутися втратами для інвестора. Попри всі благодійні та шляхетні наміри треба зважати, що інвестори також переслідують меркантильні інтереси. Критично важливі співробітники в Україні — суттєвий ризик для інвестора. Таким спостереженням поділився Вадим Роговський, венчурний партнер фонду Geek Ventures. Підприємець зазначає: фаундери, ключові розробники та топменеджери проєкту мають дислокуватися за кордоном. У такому разі ризики капіталовкладників суттєво знижуються. Проте далеко не всі можуть покидати територію країни під час воєнного стану. Все ж, ключовим творцям проєкту слід перебратися у спокійніші місця, до яких не дійшла війна, радить Ігор Перція, керівний партнер фонду Hypra. Експерт зазначає, що будь-який стартап повністю залежить від вмотивованості та енергійності фаундера, тому для інвестора важливо, щоб діяльності засновника нічого не загрожувало.

Надважливим фактором тепер стала репутація стартапу. Іноземні інвестори не працюватимуть з проєктами, які нещодавно вели, чи продовжують вести діяльність в Росії та Білорусі. Не вкладатимуться гроші й у стартапи, які отримували інвестиції з РФ. Якщо серед капіталовласників проєкту є громадяни Росії, стартап не отримує необхідної підтримки. У такому випадку простіше викупити частку партнера з країни-агресорки. Як зараз, так і у майбутньому рішуче відмовляйтеся від токсичних російських грошей.

Для тих, хто активно масштабувався за кордоном, у бізнес-сфері фактично нічого не змінилося. Особливий інтерес являють собою стартапи, які розвиваються на ринку США та Європи.

Варто також звернути увагу на те, що велика кількість вітчизняних і зарубіжних інвесторів направляє ресурси на організацію евакуації, гуманітарну допомогу та підтримку біженців. ІТ-переселенцям також надаються безкоштовні місця у коворкінгах. (Детальніше див у таблиці під текстом) «У нас зараз інвестиції здебільшого у каски, армію та дрони», — коментує Олексій Вітченко, засновник фонду Digital Future.

Все ж, чимало наших співвітчизників одержують фінансування для розвитку власних стартапів. На думку фахівців, фаундери, які залишилися в Україні, цілком можуть отримати невеличкі вливання. Вадим Роговський рекомендує стартаперам знижувати оцінки (SAFE Valuation Cap) щонайменш на 20%. Дисконти (SAFE Discount Rate) зараз є не менш важливими. Не слід забувати, що на рішення вкладників також тисне обмежений попит, спричинений війною.

Профілі проєктів теж мають значення. Серед найпріоритетніших залишається AI. Дедалі більше зацікавленості серед вкладників викликає галузь Web3. Крім того, у фокусі інтересів залишаються проєкти, актуальні для воєнного періоду. Стартапи, пов’язані із такими напрямками, як мілітарі, безпека та відновлення інфраструктури, будуть актуальними ще тривалий час після війни. Експерти також звертають особливу увагу на соціально важливі проєкти.

Що роблять інвестори?

У перші тижні війни майже всі інвестиційні програми в Україні призупинилися. Але наприкінці березня їхня робота почала поступово відновлюватися. Зокрема, фонд TA Ventures вже відновився та задіяв 70% від своєї звичної потужності. Планується, що у квітні організація запрацює на повну. Відносно молоді інвестиційні фонди України не бажають засильно збавляти оберти. «Ми рухаємося далі та будемо інвестувати», — зазначив Ігор Перція, керівний партнер фонду Hypra. На його думку, стартапи з фаундерами в Україні цілком можуть отримати невеликі інвестиції з чеком до $2 млн.

InSoft Partners продовжував активну діяльність і у березні. Щоправда, війна внесла певні корективи у принципи інвестування цієї компанії. Замість контрольного пакета InSoft Partners тепер купує міноритарну частку. Суми інвестицій наразі не розголошуються. Відомо, що раніше фонд InSoft Partners інвестував у бізнес із річним обсягом $3-15 млн.

Принцип роботи не змінився. Компанія купує частку стартапу, розвиває його та у влучний момент робить екзіт.

Як ми раніше писали, SID Venture Partners також продовжує роботу над розвитком інноваційних ІТ-проєктів. У фонда зараз є 10 інвестицій, що фактично було планом інвестування на поточний рік. Незважаючи на це, за час воєнних дій було публічно анонсовано ще кілька нових портфельних компаній. Команда продовжує проводити інтервʼю з потенційно цікавими командами зі свого pipeline.

Представники Adventures Lab зазначили, що вкладатимуть гроші у молоді стартапи. Пріоритетними є проєкти, що постраждали від війни. У такі стартапи виділятиметься до $3 млн. Чек на $500 тис. призначатиметься стартапам на ранніх етапах. Головні умови — чіткий бізнес-план і післявоєнні перспективи.

Пітчинги та акселерація: де знайти гроші?

Зарубіжні організації, які раніше підтримували українські стартапи, продовжують це робити. До них долучається все більше компаній. Акселератори, що мали офіси в Україні, тепер переїхали до Варшави, але не припинили свою діяльність. Зокрема, Demium Ukraine i Startup.Network об’єднують свої зусилля для проведення пітчингів й інших профільних заходів, орієнтованих на українських фаундерів. Крім того, Demium планує запустити фонд підтримки українських стартапів, які залишилися на Батьківщині, чи переїхали до Польщі. Гранти для стартапів також виділятиме Founder Institute Kyiv спільно із Free Ukraine Foundation.

До кінця 2022-го року Google for Startups планує профінансувати 50 українських стартапів. На цей проєкт компанія виділила $5 млн. Програма здійснюватиметься за участі польського акселератора Huge Thing. На грант можуть претендувати проєкти, що постраждали через війну, а також стартапи, чия продукція є актуальною під час бойових дій.

Не менш ефективною ініціативою може стати румунський проєкт TechAngels. На його сторінці фаундери можуть залишити заявку для пошуку інвестицій від бізнес-янголів. Схожу систему пропонує Ukrainian Startup Fund. На сайті є розділ, де засновники можуть описувати нагальні потреби проєктів. Також платформа містить заявки благодійників. Таким чином з’являються взаємодії між тими, хто потребує допомоги з тими, хто готовий її надати. Крім того, USF разом з акселератором YEP відкрили спецпрограму для підтримки стартапів, що перебувають на ранніх стадіях розвитку.

ideasLab відкрив рятівний фонд 7Wings. Він передбачає гранти для стартаперів. Бюджет проєкту наразі становить $50 тис.

Акселератор Connect Poland Prize готовий допомогти фаундерам, які хочуть зареєструвати ІТ-бізнес у Польщі. Окрім інформаційної підтримки, організація виділяє грантові кошти на суму до $70 тис. Подати заявку на участь можна до 30-го квітня.

Support Ukrainian Startups NOW — ініціатива, що реалізована спільними зусиллями Free Ukraine Foundation і UVCA. Її мета полягає в інформаційній та фінансовій підтримці ІТ-бізнесу. Обсяг разової інвестиції може складати $3-6 тис. Крім того, організатори програми надають повну технічну підтримку та діляться корисними контактами. Брати участь у здобутті гранту можуть стартапи, які суттєво постраждали через бойові дії.

BraveUa не надає гроші, але допомагає стартаперам із пошуком клієнтів за кордоном. Цей проєкт був створений за ініціативи Дмитра Білаша, співзасновника фондів Captain Growth і Septa. Щоб одержати таку підтримку, необхідно подати заявку через Google-форму. Ця допомога може виявитися дієвішою, ніж здається, адже грант — тимчасове явище, а клієнт може стати постійним.

Шанси та можливості є навіть у найпохмуріші часи. Головне — не опускати руки та шукати порятунок. Демократичний світ активно підтримує Україну всіма можливими ресурсами. Венчурна індустрія не лишається поза цим процесом. Тож, не здавайтеся та продовжуйте свою боротьбу заради майбутнього розквіту!

🔥Путівник корисних контактів🔥

Фонди и акселератори які допомагають стартапам під час війни

Назва / Вебсайт
Партнери, які допомагають UA стартапам
Як саме допомагають UA стартапам під час війни
Adventures Lab
(Україна)


adventureslab.vc


Руслан Тимофєєв, засновник.
1. Вкладатимуть гроші у молоді стартапи. Пріоритетними є проєкти, що постраждали від війни. У такі стартапи виділятиметься до $3 млн. Чек на $500 тис. призначатиметься стартапам на ранніх етапах. Головні умови — чіткий бізнес-план і післявоєнні перспективи.
Baltic Sandbox Ukraine
(Литва)

balticsandbox.eu

Андрій Мілінавічус, керівник відділу розвитку бізнесу Baltic Sandbox.
1. Литовська асоціація маркетингу організовує відкритий онлайн-захід для об’єднання маркетингових та креативних агентств, професіоналів, потенційних клієнтів та співробітників, щоб відкрити можливості для майбутньої співпраці. Модератор Андрій Мілінавічус з Baltic Sandbox. (лінк)
Center 42
(Україна)

center42.tech
facebook

Інтерв’ю Ucluster

Кирило Мазур, засновник.
1. Сфокусувалися на волонтерській діяльності. Разом з HappyMonday.ua роблять інформаційні проєкти та активно допомагають людям, які опинилися без коштів і роботи. (лінк)

2. Почали збирати каталог інвесторів з російським корінням, які не висловилися проти війни — “Russian VC supporting WAR”. До списку потрапило 115 осіб. (той самий)
Concordia Design Accelerator 
(Польща)

accelerator.concordiadesign.pl

Інтерв’ю Ucluster
1. Допомогли з релокацією жіночої частини команди Activechat (лінк)
Connect Poland Prize 
(Польща) 

fresw.pl
facebook
1. Інформаційна та юридична підтримка для фаундерів. 

2. Гранти для стартапів до $70 тис.
Demium
(у 6 країнах)

demium.com

Інтерв’ю Ucluster незабаром

Олександр Волошин та Євгенія Беспалова, київський хаб Demium.
1. Надалі продовжують інвестувати в українські стартапи та активно відбуваються пітчі фонду.

Планують:

2. Мають намір відкрити Demium House на західній Україні, де стартапи зможуть безкоштовно жити й працювати до моменту отримання інвестицій.

3. У планах відкрити Фонд Demium Capital, який націлен на регіон з фокусом на країни ЦСЄ з фокусом на Польщу та Україну.
Digital Future
(Україна)

digital-future.org 

Інтерв’ю Ucluster незабаром

Олексій Вітченко, CEO.
1. Закупівля бронежилетів, касок та дронів, так і точкова допомога певним людям чи громадам. Свій власний проєкт не запускали, бо вважають, що краще підсилювати вже існуючі фонди, ніж розсіювати увагу донорів на безліч дрібних ініціатив. (лінк)

2. Організація тимчасово припинила пошуки перспективних стартапів, аби спрямувати кошти на укріплення обороноспроможності України. (той самий)
FeelGoodLabs
(Україна)

feelgoodlabs.co 

Інтерв’ю Ucluster


Сергій Довгополий, засновник.
1. Команда сконцентрована на допомозі ЗСУ та співвітчизникам. Допомагають вивозити людей з гарячих точок, тимчасово виїхати в країни ЄС, купувати обладнання для військових та гуманітарну допомогу тощо. (лінк)
Founder Institute Kyiv
(Україна)

fi.co 
Startup Accelerator in Kyiv

Інтерв’ю Ucluster


Максим Монета, венчурний партнер.
1. Почалася робота над створенням ІТ-кластера в місті Косів, Івано-Франківської області. Мер міста разом з командою пропонують інфраструктуру для фахівців-переселенців. (лінк)

2. Долучилися до ініціативи Андрія Колодюка та UVCA — Free Ukraine Foundation. Розподіляють гранти між стартапами, для релокації, відновлення роботи, виробництва. (той самий)

3. Запрацювала ініціатива STRTP — Startups for Ukraine, у співпраці та за підтримки Founder Institute. Цей проєкт планувався за мирних часів, щоб створити таку собі мапу українських стартап-спільнот для знаходження нових перлин. (той самий)

4. Займаються релокацією родин, друзів та колег. Успішно допомогли сотням родин. Постачають продукти, гуманітарні вантажі по багатьох напрямках — зокрема, Київ, Запоріжжя, Дніпро, зараз звільнені міста Київщини та Чернігівщини. На паралельному фронті триває збір коштів та налагодження постачання бронежилетів. (той самий)
FREE Ukraine Foundation
(Бельгія)

freeukraine.foundation

Андрей Колодюк, співзасновник.
1. Разом з UVCA запустили програму надання допомоги стартапам та спеціалістам української стартап-спільноти «Support Ukrainian Startups Now» (лінк)

2. Допомога біженцям з України, зокрема тим, хто бажає отримати допомогу в країнах Бенілюксу – Бельгії, Нідерландах та Люксембургу – та решті Європи. (лінк)
Geek Ventures
(Україна)

geek-ventures.com

Ігар Маханьок, керуючий партнер (1.)
Вадим Роговський, партнер фонду
1. Проєкт «Save Ukrainian Startups» – маркетплейс допомоги для української стартап-екосистеми. (лінк)
Google for Startups
(Польща)

campus.co

Фондом керують партнери –  Huge Thing
1. Фонд на $5 млн. (лінк)

Планують:

2. Профінансувати 50 стартапів до кінця 2022 року. Витратити гроші можна буде на відновлення постраждалого від війни бізнесу та нові продукти, актуальні під час бойових дій. (лінк
Hypra
(Україна)

hypra.fund

Ігор Перція, керівний партнер.
1. Інвестиції у Web3-проєкти.
ideasLab Student Accelerator by the UCU Center for Entrepreneurship
(Україна)

ucucfe.com.ua
facebook
1. Організували фонд підтримки стартапів 7Wings, що діє на базі CfE та видає гранти у розмірі $50 000 на підтримку українських стартапів, більшість членів команд яких залишилася на території України, а сам стартап постраждав від війни з росією. (лінк)
InSoft Partners
(Україна)

insoft.partners

Віталій Горовий, керуючий партнер.
1. Беруть участь у волонтерському русі. Допомогають ЗСУ та теробороні. (link)
LIFT99 Tallinn
(Естонія)

lift99.co
1. Пропонує свої офісні приміщення, мережу та загальну допомогу українцям. Контакт: tallinn@lift99.co
Palo Alto Club
(Естонія)

paloalto.club
1. Пропонує безкоштовне робоче місце для всіх українських біженців, які потребують місця для роботи. (лінк)
Shape VC
(Польща)

shape.vc
1. Разом із екосистемою стартапів організовали збір коштів, щоб допомогти українцям. (лінк)

2. Допомогли з релокацією жіночої частини команди Activechat (лінк)
SID Venture Partners
(Україна)

sid.fund
linkedin


Інтерв’ю Ucluster незабаром


Дмитро Вартанян, керуючий партнер.
Антон Вайсбурд, партер.

Усі доповідачі: Дмитро Вартанян, керуючий генеральний партнер.
Влад Бек, генеральний партнер, співзасновник BlackSnow.
Петро Коломієць, генеральний партнер, співзасновник IdeaSoft.
Вероніка Корж, партнер, керуючий директор Sigma Software Labs.
Галя Ісаків, доц. (1)
1. Взяли участь в ініціативі SAVEUASTARTUP від USF, яка об’єднує тих, хто може надати допомогу стартапам під час війни, і тих, кому ця підтримка зараз потрібна. (лінк)
Sigma Software Group
(Україна)

sigma.software
linkedin


Валерій Красовський, генеральний директор/співзасновник.
Артем Петренко, виконавчий віце-президент, EMEA в Sigma Software Group.
Олександр Плиска, віце-президент.
1. Зібрали понад $320 тис. на потреби української армії. (лінк)

2. Розробили платформу «Swedes for Ukraine», яка з’єднує хостів і тих, хто потребує проживання, за ініціативи та підтримки Дена Олофссона та Danir Group. (лінк)
Startup Wise Guys 
(Естонія)

startupwiseguys.com

Олександра Балкова, партнер і керівник портфелю (Україна)
1. З перших днів війни постійно оновлюють цю сторінку ресурсів про (житло, юридична підтримка, транспортна підтримка, пропозиції роботи тощо). Крім того, разом з іншими ініціативами, збирають пропозиції роботи для українців. (лінк

2. Започаткував нову ініціативу для підтримки українських стартапів та пошуку влучного партнерства в Естонії. (лінк)
Startup.Network
(Україна)

battle.startup.network

Олександр Сорока, засновник.
1. Провели пітч івент щоб віднайти рішення, що найбільше стануть у нагоді Україні під час та після закінчення війни. (лінк)
TA Ventures
(Україна)

taventures.vc

Вікторія Тігіпко, засновниця і керуючий партнер.
Олег Маленков, партнер фонду.
1. Разом з 2048 Ventures Алекса Іскольда запустили The 1k Project Ukraine, щоб допомогти українським родинам, які постраждали від війни. Вже профінансовано 3000 сімей і зібрано 3,2 мільйона доларів +450 тисяч, отримано від Yahoo. (лінк)
TechAngels Romania
(Румунія)


techangels.ro
1. У розділі «Українські технологічні стартапи» ви можете подати свою коротку інформацію та описати свої потреби. Добровільний ангел-інвестор зв’яжеться з вами, щоб допомогти. (лінк)
TechQuartier
(Німеччина)

techquartier.com

Себастьян Шефер, керуючий директор.
1. Для підприємців-переселенців, засновників стартапів та фрілансерів TechQuartier та партнери пропонують безкоштовні робочі місця, підключення до Інтернету та доступ до великої мережі підприємців у стартап- та корпоративному секторах. (лінк)

2. Багато членів спільноти пропонують допомогу: роботу, коворкінги, гуманітарна допомога. (той самий)
UFuture
(Україна)

ufuture.com
facebook


Василь Хмельницький, засновник.
1. Забезпечують гуманітарною допомогою мирне населення та тероборону. Разом з Костянтин Єфименко безкоштовно передали декілька партій медичних препаратів на суму понад 31 млн грн у лікарні та шпиталі. (лінк)

2. Фонд K.Fund сфокусувався на гуманітарній підтримці для українців по всій території України. Від медикаментів до медичного обладнання, від продовольчих товарів до спеціалізованого транспорту. (лінк)
Ukrainian Startup Fund
(Україна)

usf.com.ua

Павло Карташов, директор.
1. Започаткували ініціативу SAVEUASTARTUP, яка об’єднує тих, хто може надати допомогу стартапам під час війни, і тих, кому ця підтримка зараз потрібна. Надають безкоштовні менторські сесій для стартаперів. (лінк)

2. Провели онлайн-дослідження ІТ-екосистеми. (лінк)
Ukrainian Venture Capital and Private Equity Association (UVCA)
(Україна)

uvca.eu
facebook


Андрій Колодюк, голова UVCA, засновник AVentures Capital.
1. Спільно з FREE Ukraine Foundation запустили, Support Ukrainian Startups NOW, програму адресної допомоги стартапам та спеціалістам, що є членами української стартап спільноти та чий інноваційний бізнес зараз потребує допомоги. (лінк)
Unit.City

unit.city

Домініком Піоте, СЕО.
1. UNIT.Cafe відчинив кухню свого закладу для захисників України. Гарячі страви доставляють відділенням ТрО, ЗСУ, військовим шпиталям. (лінк)

2. Обладнали бомбосховище для усіх киян у корпусі В15 у UNIT.City. (лінк)
USAID
(Україна)

chemonics.submittable.com 
facebook
1. Спільно з YEP проводять Програму Антикризового семестру – це серія зустрічей з міжнародними спікерами про зміни в часи глибокої кризи. (лінк)

2. Разом з Українською Асоціацією Меблевиків у межах грантової підтримки швидкого реагування підтримує місцевих виробників та допомагає з облаштуванням переміщених українців у центрах тимчасового перебування. (лінк)

3. Спільно з Львівський Регуляторний Хаб та місцевою владою створили тимчасовий прихисток з необхідними речами у Львові для 400 українців. (лінк)
Workland
(Естонія)

wrkland.com
2. Допомагає українським підприємцям облаштуватися в країнах Балтії, пропонуючи свої приміщення безкоштовно. Інформація: info@wrkland.com (лінк)
YEP
(Україна)

yepworld.org
linkedin

Андрій Зайкін, генеральний директор і засновник.
1. Разом з Українським фондом стартапів запустили благодійний фонд для підтримки стартапів на ранній стадії в Україні (лінк)

2. Запустили кординаційну платформу ACLab (Anticrisis Lab) для ініціатив, що допомагають подолати перші наслідки війни для українських громадян. Команда YEP в Україні та YEP Moldova будуть координувати процеси та підтримувати контактами (лінк)

🔥Зміни в інвестиційній стратегії🔥

Назва / Вебсайт
Партнери, які допомагають UA стартапам
Зміни в інвестиційній стратегії
Center 42
(Україна)

center42.tech

Інтерв’ю Ucluster

Кирило Мазур, засновник.
Вважають, що:

1. Дрібні стартапи здебільшого закриватимуться. Тому, що фаундери-початківці тепер більше зайняті боротьбою за виживання. Всі можливі «соціальні подушки» стали неефективними, та пошук коштів на базові потреби став нагальнішим, ніж самореалізація через стартап. (лінк)

2. Єдина нова можливість — виходити на міжнародний ринок, шукати там клієнтів та інвесторів. Ті, хто зможуть зловити цю хвилю та втриматися — зможуть одержати шанс на побудову сильного міжнародного бізнесу. (той самий)

3. Компанії вимушено намагаються масштабуватися за рамками України. Тенденція запиту на українське зростає і з іншого боку кордону. (той самий)
Demium
(у 6 країнах)

demium.com

Інтерв’ю Ucluster незабаром

Олександр Волошин та Євгенія Беспалова, київський хаб Demium.
1. Надалі активно інвестують в українські стартапи.

Вважають, що:

2. Потреба в безпекових стартапах буде зростати. Прогнозують появу більшої кількості мілітарі-стартапів.

3. Також активно розвиватиметься в Україні (як і в усьому світі) ринок: дозвілля, відпочинку, розваг.
Digital Future
(Україна)

digital-future.org 

Інтерв’ю Ucluster незабаром

Олексій Вітченко, CEO.
Вважають, що:

1. У вигідній позиції стартапи, що мали й мають левову частку продажів у США, Європі чи Азії. (лінк

2. За минулий місяць фонд не закрив жодної угоди, але планує з часом повернутися до звичної діяльності. (той самий)

3. На гарну підтримку можуть розраховувати проєкти, чиї фаундери, чи топменеджери передислокувалися з України. (лінк)

4. До того ж аби підвищити привабливість, варто знизити апетити щодо інвестицій. Упроваджувати знижки для вкладників. (той самий)

5. Формула успіху залишається незмінною — масштабована бізнес-модель, глобальні амбіції та репутація фаундера. (той самий)
FeelGoodLabs
(Україна)

feelgoodlabs.co 

Інтерв’ю Ucluster


Сергій Довгополий, засновник.
1. Через те, що якісно проводити акселераційні програми в гущині бойових дій неможливо, їх тимчасово призупинили. (лінк)

2. Наступного місяця фонд не повернеться до звичного режиму роботи. Проте, у найближчому майбутньому має стартувати спецпрограма акселерації, яка створюватиметься за допомогою опитування серед українських ІТ-підприємців. (той самий)

Вважають, що:

3. Дуже багато російських продуктів, які працювали на українському ринку, потрібно буде замістити, наприклад 1С, тому є сенс працювати в цьому напрямку. (той самий)

Планують:

4. Розширятися на ринку Африки. (той самий)
Founder Institute Kyiv
(Україна)

fi.co 
Startup Accelerator in Kyiv

Інтерв’ю Ucluster


Максим Монета, венчурний партнер.
Вважають, що:

1.1. Деякі стартапи мають зірковий час — все, що повʼязане з логістикою, критичними потребами та кризовими ситуаціями — залишиться в тренді (лінк)
Geek Ventures
(Україна)

geek-ventures.com

Ігар Маханьок, керуючий партнер.
Вадим Роговський, партнер фонду.
Вважають, що:

1. Всі засновники та топменеджери мають бути за межами України. Критично важливі співробітники в Україні – ризик для інвестора. (лінк)

2. Репутаційний ризик – попередні інвестиції від російських фондів або громадяни країни-окупанта в раді директорів. Потрібно позбутися російських грошей – викупити частку або домовитися про екзіт іншим чином – краще ще до того, як новий інвестор розпочне due diligence для раунду. (лінк)

3. Воєнні корективи – через потребу зважувати нові ризики робота з українськими стартапами йде повільніше. (той самий)

4. Засновникам потрібно знижувати оцінки мінімум на 20%, щоб швидше підняти раунд. (той самий)
Hypra
(Україна)

hypra.fund

Ігор Перція, керівний партнер.
1. Вузький фокус на Web3-проєктах – криптовалютних та децентралізованих технологіях.

2. Війна вплину на об’єм коштів, що вдалось залучити – $25 млн — раніше планувалось зробити фонд на $40 млн. (лінк)

Планують:

3. Орієнтуватимуться на інвестиції в сервісні компанії, що працюють з Web3-технологіями. (лінк)

Вважають, що:

4. Зі співробітниками в безпечних українських містах бізнес зможе працювати. (лінк)

5. Невеликі інвестиції до $1-2 млн можна отримати навіть з фаундерами в Україні. Але великі чеки та великі поглинання – це складно. (той самий)
InSoft Partners
(Україна)

insoft.partners

Віталій Горовий, керуючий партнер.
1. Цифри щодо «угод воєнного часу» у InSoft не розкривають. Проте компанія змінила принцип. Раніше зазвичай викупали контрольний пакет, тепер – міноритарну частку. (лінк)

2. Дисконт на бойові дії не робили. Кожну з компаній купили за коефіцієнтами, що були ще до війни. (той самий)

3. Один проєкт, що до нападу Росії мав офіси у центральних та східних областях у випробувальному періоді й має час передумати та розірвати угоду. (той самий)

4. Продовжують інвестувати і не занижують мультиплікатори. Купили частки у трьох компаніях, і скоро повідомлять про це публічно. (лінк)

Вважають, що:

5. Потрібно йти і далі працювати над відновленням і зростанням бізнесів, що залишилися на плаву. І намагатися не відволікатися на стрічку новин. (лінк)
SID Venture Partners
(Україна)

sid.fund
linkedin


Інтерв’ю Ucluster незабаром


Дмитро Вартанян, керуючий партнер.
Антон Вайсбурд, партер. (1, 2, 3.)

Усі доповідачі: Дмитро Вартанян, керуючий генеральний партнер.
Влад Бек, генеральний партнер, співзасновник BlackSnow.
Петро Коломієць, генеральний партнер, співзасновник IdeaSoft.
Вероніка Корж, партнер, керуючий директор Sigma Software Labs.
Галя Ісаків, доц.
1. Пʼять компаній отримали інвестиції під час війни – Orderly Protocol від NEAR, Elai.io, Mindist.io, The Credit Thing та SPOKK. (лінк)

2. Не працюють з компаніями, які підтримують економіку Росії чи Білорусі. (той самий)

Вважають, що:

3. Важливо, щоб принаймні не вся команда перебувала в Україні (лінк)
TA Ventures
(Україна)

taventures.vc

Вікторія Тігіпко, засновниця і керуючий партнер.
Олег Маленков, партнер фонду.
(1, 2, 3.)


1. Російські гроші залучали і європейські та американські стартапи – для них це потенційний ризик. Але масового розпродажу акцій токсичних інвесторів ще немає. (лінк)

2. У фонду на Україну припадає не більш ніж 15% портфелю. Зараз фонд працює на 70% від стандартного. Вважають, що квітень вже буде «довоєнним» місяцем у плані кількості угод та контактів. (той самий)

Вважають, що:

3. Для українських компаній, спрямованих на глобальний ринок, нічого не змінилося. (той самий)

4. Тепер інвестори запитують, чи у безпечному місці живуть українські засновники та команда. (лінк)
Ukrainian Startup Fund
(Україна)

usf.com.ua

Павло Карташов, директор.
1. Оновили моніторінг використання грантових коштів в умовах війни. (лінк)