Skip to content

Венчурний інвестор Олександр Сорока шукає майбутніх Єдинорогів в Кремнієвій долині

Венчурний інвестор Олександр Сорока

Олександр Сорока, без сумніву, один із найпомітніших інвесторів у стартапи в Україні. Він має 20 років досвіду роботи у венчурній індустрії, вивчав підприємницьку діяльність у Гарвардській школі бізнесу та венчурний капітал у бізнес-школі Саїд Оксфордського університету. Разом з Олександром ми проведемо вас по інвестиційній екосистемі – платформам, фондам, структурам, глобальним івентам, що буде корисно як для ангелів й акредитованих інвесторів, так і  для фаундерів стартапів.

Startup.Network | Unicorn.Events | VC.House | Silicon Valley Syndicate Club | Network VC

«Дванадцять років тому у мене було когнітивне упередження, що в Україні можна побудувати цілісну екосистему, я сподівався, що у нас з’явиться своя невелика Кремнієва долина», – розповідає Олександр про те, як він досяг інтернаціональних масштабів. Розвинений венчурний технологічний бізнес є тим базовим сектором постіндустріальної й нової економіки, який визначає здатність країни утримувати конкурентоспроможні світові позиції. Після років роботи в екосистемі він зрозумів, що на жаль, венчурний бізнес існує лише в декількох країнах світу.

Якщо стартапи не йдуть до інвесторів, то інвестори підуть до стартапів

Вперше, в сучасному вигляді, венчурні компанії сформувалися в Кремнієвій долині в США, і звідти поступово поширились по всім розвиненим країнам. Дуже влучно описав сьогоднішній стан речей Олександр. «Провідне місце займає Америка, де знаходиться 50% усіх Єдинорогів, Китай – 25%, Індія та Англія по 5%. Усі інші країни дуже слабо видно на карті світового венчурного розвитку, хоч і є багато новин з Франції, Германії, Ізраїлю, але насправді там тільки 1-3% Єдинорогів», – розповідає нам Сорока.

Спочатку Олександр шукав себе в СНД, потім в Східній та Західній Європі, однак тільки тоді, коли він переїхав в Долину й почав проводити власні івенти – відчув смак справжнього венчурного бізнесу. Тоді його команда сфокусувалася на допомозі стартапам з переїздом в Америку та пошуком фінансування на розвинених ринках. З плином часу Олександр змінив напрямок: зараз він шукає стартапи в розвинених глобальних екосистемах, а точніше в Долині, а інвесторів запрошує з усього світу.

Інвестиційні можливості в українські стартапи 

Як показує The Global Competitiveness Report поточний рівень розвитку фінансової системи України викликає багато нарікань. Інвестори відчувають незахищеність й не довіряють судовій системі, повністю відсутні механізми для розвитку інституційного інвестування, у результаті чого спостерігається активний відтік капіталу з країни до ринків з належною інфраструктурою.

Як каже Олександр, в Україні за рік можна знайти лише декілька привабливих для VC стартапів, тож він зі своєю командою шукає стартапи в США, проте в них часто є зв’язки з Україною: бек-офіс, R&D чи коріння. 

Останнім часом в Україні відкриваються нові акселератори, багато назв на слуху, але жоден з них не фінансує стартапи. «У класичному розумінні їх важко назвати акселераторами, скоріш це безплатні чи платні освітні програми», – каже Сорока. Майже унікальним місцем для України, де можна залучити інвестиції на Pre-Seed/Seed раунді, є Український Фонд Стартапів – єдиний, хто дійсно підтримує та розвиває екосистему. Загалом в Україні дійсно можна підняти Seed раунд, однак щодо раунду А – це істотно складніше, оскільки фондів, які активно інвестують, не вистачає.

«Бізнес-ангелів у нас теж дуже мало, – продовжує бесіду Олександр. – Зазвичай ангели – це власники середнього бізнесу, у яких є залишок грошей. Через зрозумілі причини, цей прошарок просів – непрості часи кінця нульових, початку десятих. Зараз інтерес трошки прокинувся, бо ставки в банках впали й люди шукають куди інвестувати капітал. З минулого року пішло оживлення, але не тільки у нас, а й по світу – лише за минулий рік світовий ринок інвестицій в стартапи виріс у два рази – це  величезні темпи росту».

Олександр Сорока шукає майбутніх Єдинорогів

Така модель роботи, коли стартапи шукають в Долині, а інвесторів запрошують з усього світу, надає доступ до потоку угод та якісного інвестиційного продукту. Олександр Сорока ділиться своєю думкою: «Я не вважаю Pre-Seed/Seed якісним інвестиційним продуктом – це дуже ризиково, легко пролетіти. Коли ти дійсно хочеш навчитись кваліфіковано інвестувати, тобі потрібно інвестувати разом з професіоналами, а вони починають з раунду А. Зрозуміло, що не без винятків, але зазвичай на все що раніше раунду А професіонали навіть не дивляться».

Якщо поглянути загалом на те, чим займається Олександр, то перед нами чітко постане екосистема, яка складається з декількох продуктів призначених для інвесторів та стартапів. 

Відкрита інвестиційна платформа Startup.Network

Як поштовх до першого кроку та для підтримки української ІТ-екосистеми загалом, Олександр Сорока заснував для стартапів і початкових інвесторів відкриту інвестиційну платформу Startup.Network. Вона допомагає підприємцям швидко підняти перші раунди інвестицій для своїх стартапів, а інвесторам ефективно вкласти гроші. Кожен у кого є цікава ідея, стартап чи компанія може безплатно стати учасником платформи та напряму спілкуватися з інвесторами. Це вільна платформа, яка готова підтримати найсміливіші ідеї й майже не модерується, проте забороняє публікувати проєкти пов’язані з порно, зброєю, наркотиками.

Такий сервіс необхідний в першу чергу молодим проєктам, щоб допомогти зміцнити віру у свою ідею, відшліфувати й донести її до користувачів.

Глобальний пітч-івент для стартапів Unicorn.Events

Івенти – це своєрідний фільтр та наступний крок.

Історично, діяльність Олександра у VC розпочалась з того, що дванадцять років тому в Україні був започаткований Pitch Event, який сьогодні переріс в Unicorn.Events – глобальний пітч-конкурс для стартапів – потенційних Єдинорогів. Захід проходить на п’яти континентах й сумарно у 125 країнах світу. 

Звісно, безплатно податися та взяти участь може кожен, але до фіналу буде обрано лише 10 найперспективніших стартапів. Для інвесторів бути присутніми на заходах цікавіше ніж займатися пошуком через Startup.Network, бо тут більш відібрані стартапи – з джерелом прибутку, продуктом і продажами.

Івенти проходять чотири рази на рік та діляться на три рівні: 

  • Національний (Unicorn Pitches), за участю місцевих стартапів та інвесторів. Переможці виступають на Unicorn Battles без попереднього відбору.
  • Регіональний (Unicorn Battles), для стартапів, які представляють певний континент, де венчурні капіталісти й ангел-інвестори, оцінюють інвестиційний потенціал стартапів. Далі переможці представляють свої стартапи на Unicorn CUP.
  • Світовий фінал (Unicorn Cup), де в якості суддів беруть участь тільки провідні венчурні капіталісти й всесвітньо відомі інвестори.

Для стартапів буде перевагою взяти участь в пітч-івентах, оскільки вони мають масштабну аудиторію у 35 тисяч осіб та 500 кваліфікованих інвесторів. За останні п’ять років переможці Unicorn.Events залучили $300 мільйонів, а у 2020-2021 роках переможці Unicorn Cup Winners Muncher залучили $22 млн, Submer – $12 млн, Privé Technologies – $8 млн, чим можуть пишатися.

Клуб для акредитованих інвесторів Silicon Valley Syndicate Club 

Якщо інвестор хоче розглядати професійно відібрані стартапи, то він може вступити до клубу, де проходять закриті заходи для венчурних капіталістів. Основною відмінністю буде те, що там, у своїй більшості, будуть присутні стартапи, які знаходяться на раунді А. 

Зазвичай самотужки індивідуальному інвестору з України на такі заходи не потрапити: по-перше, вони інвестують невеликі суми, а по-друге, в Америці гроші закордонних інвесторів не сильно потрібні – вони мають свої. Тому в українських інвесторів існує інша проблема –  як отримати доступ до угод. Інвестора стоять в черзі на закриті заходи, оскільки на американському розвинутому ринку капіталу дуже швидко закриваються угоди.

Спеціально для інвесторів, які прагнуть більшого контролю над інвестиційними рішеннями, Олександр Сорока створив окремий синдикатний фонд Network VC. Під кожну інвестицію в стартап цей фонд створює окрему структуру в формі Series LLC. Інвестори (Limited Partners) знайомляться зі стартапами через Silicon Valley Syndicate Club та самі приймають рішення інвестувати в них (через даний LLC) чи не інвестувати.

Silicon Valley Syndicate Club – це якісний інвестиційний продукт для акредитованих закордонних інвесторів. До нього входять інвестора з 20 країн світу, 20% з яких –  українці.

Фокус професійних венчурних інвесторів

«Переважно, ми шукаємо стартапи в Кремнієвій долині, але іноді виходимо і за її межі», – розповідає Олександр про основний фокус інвестування членів клубу, додаючи, що у них є інвестиції в стартапи Латинської Америки та Азії. 

Щодо України, то тут працюють краудінвестінгові підрозділи: P2B Capital та Startup.Inc. P2B Capital орієнтований тільки на Україну, а Startup.Inc доступний і закордонним інвесторам. 

Платформа Startup.Inc є частиною екосистеми для учасників венчурного ринку Network.VC: інвесторів, підприємців, корпорацій та професіоналів. Платформа демократизує доступ для акредитованих інвесторів до угод стадій Late Seed та раундів A та B і дозволяє інвестувати з мінімальним чеком у тисячу доларів.

Часто трапляється, що для українських стартапів, які на ранніх стадіях прагнуть переїхати до Америки, дуже не просто знайти капітал. «Наша рекомендація – це поступити в топовий американський акселератор, вони дадуть гроші та професійний нетворкінг», – радить Олександр.

Startup Battle
Startup Battle.

Найближчим часом Олександр планує запустити акселераційну програму в Америці, для цього вже розпочато фандрейзинг. «Колись ми цим вже займалися, з нашої умовної акселераційної програми вийшли Delfast, Raccoon.Recovery, Cardiomo.  Це дуже важка та складна робота, з непередбачуваним завершенням, тому що релокейшн проходить складно, потрібно адаптуватися, а щоб залучити кошти тебе повинні вже деякий час знати на ринку», – розповідає Сорока.

Для своїх портфельних стартапів та активних венчурних компаній, які шукають угод, команда Олександра створила закриту спільноту VC.HOUSE. В Deal Exchange Room венчурні фонди можуть знаходити стартапи та спільно інвестувати з іншими VC. Вимогою для стартапів є $1 млн в продажах за останній рік. Іноді зайти в стартап можна навіть на стадії Seed, але тоді три подібні стартапи пакуються в одну Series LLC та інвестуються спільно. Для таких стартапів мінімальна вимога – це $250 тис. в продажах за рік. Однак навіть такі стартапи в Україні знайти не просто – гравців можна перерахувати на пальцях. Через те, що команда Сороки намагається пропонувати якісний інвестиційний продукт, для них в Україні не завжди вистачає роботи.

Однак навіть з таким небагатим ринком, минулого року інвестори зайшли в українські стартапи Respeecher, 3DLOOK, Spin.ai та Raccoon.Recovery.  

Як інвестору долучитися до Silicon Valley Syndicate Club?

Якщо індивідуальний інвестор бажає долучитися до клубу, можна почати з онлайн-зустрічі Silicon Valley Syndicate Club, яка проходить кожного тижня, або через платформу Startup.Inc, де потрібно пройти реєстрацію, щоб перевірити його акредитацію.

«Ми не рекомендуємо людям у яких не багато грошей інвестувати в стартап. Тому що це ризикова гра!» – каже Сорока. Для інвесторів, які зважили всі за і проти та вирішили допомогти стартапам й диверсифікувати свій портфель інвестиціями в них, Ucluster радить спробувати інвестиційну платформу Silicon Valley Syndicate Club, а також дослідити великий вибір профілів стартапів й інформаційної літератури про інвестиції на нашому сайті.