Skip to content

Founder Institute Kyiv: як створити українську Success Story на ринку IT-стартапів

Maxim Moneta VP

Стартапери в Україні повсякчас потребують менторської та фахової підтримки, щоб стати потужними гравцями на ринку. З цією метою у 2020 році і був створений Founder Institute Kyiv. Венчурний партнер Максим Монета виступив одним із його співзасновників. На його думку, сучасна айті екосистема України нагадує Швецію 2010-их років, де Максим працював понад 7 років. В Україні є величезні можливості для зростання та відкриття нових імен в IT-світі, але бракує налагодженої екосистеми, щоб фаундери знали, що робити з ідеєю та як конвертувати її в успіх. Саме тому місія Founder Institute Kyiv — допомогти раннім фаундерам уникнути помилок та збільшити продуктивність роботи над продуктом. Що пропонує FI стартапам та як він працює за часів війни — далі в матеріалі.

Венчурний партнер Founder Institute Kyiv: Максим Монета

Розташування: Глобально у 200 містах по світу; в Україні у Києві

Website / LinkedIn / Startup Accelerator in Kyiv Facebook

Стартап — це довгий процес, тільки ідеї або продукту — замало

The Founder Institute — найбільший у світі акселератор стартапів. Вони допомагають фаундерам отримати тягу та фінансування за допомогою мережі експертів, а також через структурований процес побудови бізнесу, який допоміг їхнім випускникам зібрати понад 800 мільйонів доларів. Лідери найбільших швидкозростаючих компаній світу використовували The Founder Institute, щоб залучити фінансування, набрати команду та створити комерційно-успішний продукт. 

Уже два роки поспіль у столиці України функціонує Founder Institute Kyiv. Хоча плани створити подібну інституцію виникали ще у 2012 році. 

«Можливо, на той час до цього не була готова екосистема. Але за останні 5 років в Україні з’явилося чимало стартапів. Коли я у 2010-их їхав працювати до Швеції, то мене вразили темпи зростання тамтешнього айті-ринку. Та коли я повернувся до Києва у 2017 році, я помітив ті самі тенденції на ринку IT, що й у Швеції початку 2010-их: до того ж я зрозумів, що в Україні багато можливостей для створення success stories»

Пояснює Максим Монета.

Ранні програми з акселерації дають змогу стартапам запобігти поширеним помилкам, які трапляються на початкових етапах. Найчастіше українським фаундерам бракує якісної експертизи, а також цінних порад підприємців, адже команди стартапів більшою мірою складаються з технарів. Водночас мати ідею ба навіть готовий продукт — ще не означають успіх. Тож думка, що ось, мовляв, “зараз створимо стартап, за місяць вийдемо на ринок, за рік станемо мільйонерами, а за п’ять — мільярдерами” — не більше за міф, у який часто вірять фаундери. 

«Це довгий процес, це гра на власних запасах витримки та авантюризму, тому що ти не завжди знаєш, яким буде твій продукт за місяць, не те, що за рік чи п’ять. Це гра з інноваціями і за участю великої кількості людей, бо ця індустрія, як і будь-який інший бізнес, передбачає багато спілкування з ключовими персонами», — стверджує Максим Монета. 

Як взяти участь у програмах Founder Institute Kyiv?

Для Seed раунду, коли стартап має продукт, працюючу команду та зрозумілий напрямок, на яких він ринках працюватиме – є багато можливостей у світі.

Інші справа, коли ми говоримо за ранню стадію. Наприклад, є фаундер, який хоче щось робити, але в нього немає команди або є команда, яка починає тільки свій шлях гіпотези або існує команда з продуктами, але без напрацьованої бізнес-моделі.  

Тому Founder Institute Kyiv більше придивляється до Pre-Seed або навіть ширше.

«Founder Institute виступає в ролі агрегаторної ланки, який має досвід, реноме, контакти, а також інвестиції. Суть програми полягає в тому, що є 14 тижнів та 14 тем. Є стандартні ділянки, над якими потрібно пропрацювати і це не просто акселератор, де ви виконуєте домашнє завдання, ставите галочки, отримуєте п’ятірки й всі задоволені. Це інтенсивніша робота над своїм же продуктом, але вона відбувається за підтримки і постійного менторства».

Каже Максим Монета.  

У Founder Institute Kyiv понад сто менторів і не лише з України. Є серед них багато шведських та американських експертів, які хочуть допомогти нашим стартапам вийти на свої ринки на початкових етапах, а на пізніх стадіях ментори навіть готові інвестувати свої кошти у вподобаний продукт. 

Якщо стартап має пробіли з побудовою бізнес-моделі, то триває поліпшення слабких місць, пошук нових варіантів вирішення проблеми; кожен ментор не тільки вказує на помилки, а й дає поради з відточування кожного пітча.

Плани Founder Institute Kyiv на 2022 рік довелося міняти через війну

Програми Founder Institute Kyiv відклали на невизначений строк. Наразі Максим разом із командою шукає шляхи допомоги стартапам, тому також використовує контакти для збору коштів донорів. Нещодавно вони долучилися до ініціативи Андрія Колодюка та UVCA Free Ukraine Foundation, тож зараз триває розподілення грантів між стартапами, для релокації, відновлення роботи, виробництва тощо. Це все одна діяльність на підтримку операційних можливостей для всіх, хто перебуває в безпеці, або задля сприяння опинитися в безпеці. 

«Для українських фаундерів це важкий, але не найгірший час, в якому можна отримати й визнання, й увагу інвесторів».

Максим Монета, венчурний партнер.

Крім того, нині команда прагне повноцінно запустити ініціативи STRTP — Startups for Ukraine, у співпраці та за підтримки Founder Institute. Цей проєкт планувався за мирних часів, щоб створити таку собі мапу українських стартап-спільнот для знаходження нових перлин. Зараз цей проєкт перетворився на висвітлення потужних ініціатив, яким стартапи та інвестори можуть допомогти.

Війна внесла корективи, але шанси у стартапів — є

За нинішніх часів мало інвесторів йтимуть на ризики червоного рівня й це не є дивиною, бо так було завжди, а тому український кейс — не виняток.  

Разом із тим, хто працював над раундами раніше, все ще можуть їх отримати.

«Шанси є у портфельних стартапів. Тішить активність ангелів та кількість грантів — для українських фаундерів це важкий, але не найгірший час, бо він має свої можливості, тож треба працювати на спільну перемогу і в підсумку стартап отримує за це і визнання, і увагу інвесторів. Деякі стартапи взагалі мають зірковий час — все, що повʼязане з логістикою, критичними потребами та кризовими ситуаціями — залишиться в тренді», — додає Максим Монета.

Будні війни Максима: волонтерство й допомога війську та бізнесу

Російсько-українська війна Максима застала дорогою за кордон, у Карпатах. Та він прийняв рішення залишитися, хоча була можливість поїхати. 

«Ми зайнялися релокацією родин, друзів та колег. Успішно допомогли сотням родин. Наступна фаза стосувалася постачання продуктів та допомоги — так організувалася співпраця з Косівською міською радою та місцевими волонтерами. Результатом цієї співпраці стало постачання гуманітарних вантажів по багатьох напрямках — зокрема, Київ, Запоріжжя, Дніпро, зараз звільнені міста Київщини та Чернігівщини», — розповідає Максим.  

На паралельному фронті триває збір коштів та налагодження постачання бронежилетів. Це важкий напрям, бо на цьому ринку діють спекулятивні ціни, тому Максим спільно з однодумцями налагоджує набагато дешевше постачання бронежилетів й до того ж без втрати якості.