Skip to content

Стартапи та інвестиції: як обертатимуться гроші?

Стартапи та інвестиції

Приблизно на 35% знизиться ВВП України через військове вторгнення ерефії. Такі прогнози нещодавно озвучили у МВФ. Руйнування економіки — одна з цілей ворога, але попри втрати, український бізнес робить надможливе, аби встояти. ІТ-індустрія активно долучається до порятунку країни. Як саме тепер спрямовуються зусилля? На що чекати стартаперам, які тільки почали свій розвиток?

Повна мобілізація: що робить ІТ-бізнес?

Війна не просто змінила плани, вона змінила пріоритети та цінності багатьох з нас. ІТ-індустрія не стала винятком. Тепер цифрові винахідники перекваліфікувалися у волонтерів і військових. Значна кількість ресурсів, виділена раніше на розвиток бізнесу, зараз спрямовується на укріплення обороноздатності та підтримку цивільних.

Тільки за перші 10 днів війни вітчизняні ІТ-компанії зібрали 175 млн грн на підтримку ЗСУ. Ще 352 млн грн були переведені на гуманітарні цілі. Про це йдеться у дослідженні Асоціації ІТ Ukraine.

24-го лютого фірма ELEKS переказала $50 тис. на рахунок ЗСУ. Додаткових 600 тис. грн пішли на гуманітарні потреби. Починаючи з 28-го лютого, компанія щодня надсилає ЗСУ по 750 тис. грн.

Співробітники Sigma Software Group зібрали понад $320 тис. на потреби української армії.

Крім того, низка компаній завчасно сплатила податки на загальну суму 183 млн грн. 50 млн грн — податковий аванс від найбільшої цифрової компанії України EPAM Ukraine.

Різні компанії організовували збори коштів із закордону на потреби армії. Також айтівці передали загонам тероборони медикаменти, засоби захисту та комп’ютерну техніку. Необхідну матеріальну підтримку отримали й військові лікарі. «Клієнти підтримують нас не лише словами та бізнесом багато з них роблять значні пожертви на потреби України», — коментують у компанії N-iX.

Крім того, створено чимало платформ для взаємодії волонтерів. Офіційні сторінки багатьох компаній перетворилися на майданчики для обміну корисною інформацією та пошуку допомоги.

Представники ІТ-спільноти також активно співпрацюють із благодійним фондом «Повернись живим». Одні жертвують кошти, інші — допомагають як волонтери.

«ІТ галузь України успішно пристосувалася до роботи в нових умовах завдяки заздалегідь підготовленим планам дій бізнесу в екстремальних ситуаціях. Першочерговим пріоритетом індустрії є люди, тому компанії спрямовують великі ресурси на підтримку армії та гуманітарні проєкти. ІТ фахівці з військовим досвідом приєднались до ЗСУ і ТрО, а ті з них, хто поки що не взяв до рук зброю захищають країну на кіберфронті, працюють на своїх робочих місцях та забезпечують надходження валюти до державного бюджету. Таким чином, кожний робить свій внесок у нашу перемогу»,підсумовує Костянтин Васюк, виконавчий директор Асоціації IT Ukraine.

Матеріальну допомогу надають не лише великі компанії, а й стартапи. «Всі сили направили на будь-яку можливу допомогу від нашого стартапу. ІТ частина подались в кібервійська. Графічні дизайнери безкоштовно малюють макети для бігбордів, анімації для блогерів, котрі підтримують нашу армію, маркетологи крутять рекламу для боротьби з російською пропагандою, С- level збирає кошти та закуповує бронежилети й каски»,розповідають представники AdMarket.

Стартап-екосистема: що робити далі?

Війна загальмувала чи не всі галузі економіки. Великі надії покладаються на цифрову сферу. Проте, і в цьому напрямку виникли труднощі, які стали справжніми барикадами. Попри віртуальність, яку важко зруйнувати бомбардуванням, ІТ в Україні не може розвиватися тогорічними темпами. Все ж, деякі компанії анонсують відкриття нових представництв за кордоном і масштабування в інших країнах. Цільовим ринком для вітчизняних компаній стали держави ЄС. Разом з тим, активно вивчаються маркети Азії та Латинської Америки. У підсумку це несе за собою не надто райдужні перспективи для української економіки. Переїзд офісу чи навіть окремих його працівників за кордон означає зменшення потоку валюти в Україну. Оскільки ІТ активно співпрацювало з іноземними клієнтами, це приносило Україні надходження у твердій валюті. Проте, у нас залишається достатньо підґрунтя для розвитку вітчизняної ІТ-індустрії.

Як свідчить дослідження Ukrainian Startup Fund, 24,3% проєкти продовжують роботу у звичайному режимі. Більшість — 46,7% працюють переважно на віддалені та не мають повної завантаженості. 1% стартапів змінив сферу діяльності. 28% припинили своє існування. При цьому 99% опитаних стартапів потребують фінансової підтримки. 85% з них мають план подальших дій. Своєю опорою фаундери вважають альтернативні джерела інвестицій та мікрозайми.

Все ж, попри скрутну ситуацію, в Україні залишилися певні ресурси для підживлення стартап-екосистеми. Зокрема, Ukrainian Startup Fund відкрив опцію, яка дозволяє всім охочим переказати кошти на розвиток стартапів. Також фаундери, чиї проєкти потребують допомоги, можуть залишити відповідну інформацію. Для цього передбачена спеціальна заявка.

Фонд SID Venture Partners, який нещодавно розпочав свою діяльність в Україні, не згорнув інвестиційні проєкти. У фонда зараз є 10 інвестицій, що фактично було планом інвестування на поточний рік. Незважаючи на це, за час воєнних дій було публічно анонсовано ще кілька нових портфельних компаній. Команда продовжує проводити інтервʼю з потенційно цікавими командами зі свого pipeline.

Варто зазначити, що воєнний стан не завадив українським стартаперам презентувати свої проєкти на престижній міжнародній виставці. Як і планувалося раніше, українська ІТ-делегація взяла участь у SXSW. Подія проходила в Техасі (США). Серед делегатів було 6 фаундерів і представники профільних фондів. Через військове вторгнення Росії участь української команди була під загрозою. Все ж, подорож відбулася. «Ми вирішили, що наша місія в Остіні має відбутися, щоб розповісти про війну, про цифровий уряд та IT-сектор України, як українські компанії адаптуються та продовжують роботу під час війни. Дати меседж: співпраця з українськими бізнесами та інвестиції у наші стартапи наразі особливо важливі», — прокоментувала Ганна Зенн, співдиректорка Startup Grind Kyiv.

Цьогоріч на SXSW Україна представила 2 стенди. Один з них присвячувався стартапам, другий розповідав про «Дія. City» та інші державні цифрові проєкти. Серед них також була презентована платформа «Send Putin to Jupiter», за допомогою якої здійснюється збір коштів на українську армію.

«Україні є чим пишатися і є чим поділитися. І після завершення війни Україну знатимуть у світі не лише як країну, що перемогла агресора, а й як потужну цифрову державу»,підсумовує проєктний менеджер Міністерства цифрової трансформації Діана Ракус.

Тож, не чекайте на кінець війни, творіть своє майбутнє тут і зараз. Так ви наблизите спільну перемогу!