Skip to content

Ukrainian Startup Fund: як працює найбільший промоутер українських стартапів?

USF Cover

Інтерв’ю та стаття були створені до війни в Україні та публікується без змін.

Ресурси для відкриття та укріплення IT-стартапів існують в тому числі й в Україні, але про це знають далеко не всі фаундери. Одним з таких інструментів для ІТ-бізнесу є Український фонд стартапів (Ukrainian Startup Fund). Які цілі він переслідує? Хто і як може отримати підтримку? Про це нашим читачам розповів Павло Карташов, директор Українського фонду стартапів.

Директор: Павло Карташов

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2018

Website / LinkedInFacebook / YouTube

USF Logo

Чому з’явився Український фонд стартапів?

Насправді Український фонд стартапів (УФС) має ще одну офіційну назву — Фонд розвитку інновацій. Ця структура є державною. Вона виникла у 2018-му році з ініціативи Кабінету Міністрів України. Мета Українського фонду стартапів — підвищення глобальної конкурентоспроможності України за допомогою технологічних інновацій. До сфери інтересів УФС входять стартапи всіх форматів, окрім тих, що пов’язані з азартними іграми, зброєю та забороненою продукцією, алкогольними й тютюновими виробами. Під час розробки УФС консультативну підтримку надавав Світовий банк і венчурні фонди, які ведуть діяльність в Україні. Перший прийом заявок від стартапів УФС розпочав 2-го грудня 2019-го року.

Задля забезпечення ефективного розвитку вітчизняних ІТ-проєктів, фонд виділяє гранти для стартапів на стадіях Pre-Seed ($25 тис.) i Seed ($50 тис.). Кошти фонду є державною допомогою, тому не передбачають повернення. Для перспективних стартапів також передбачена грантова підтримка у розмірі $10 тис. Вона виділяється на участь у вітчизняних і міжнародних акселераційних програмах. Минулого року УФС запустив ще одну грантову програму. Вона являє собою ваучер, який покриває витрати на ділову поїздку. Це стосується стартаперів, які беруть участь у міжнародних заходах і тим самим підтримують імідж України, як інноваційної держави.

Наглядова рада організації складається з 7-ми осіб. Її очолює Вікторія Тігіпко, бізнес-вумен і громадська діячка, засновниця та керівна партнерка венчурного фонду TA Ventures. Членами Наглядової ради є практикуючі фахівці зі сфер бізнесу та ІТ. Серед них також присутні іноземці. Директором фонду є Павло Карташов, який має значний досвід у сферах міжнародного економічного та екологічного співробітництва. Цьогоріч до складу УФС увійшли представники кількох венчурних фондів, які започаткували спеціальні грошові відзнаки для цікавих проєктів. 

Ukrainian pavilion on Collision 2022.

Ще одним шляхом розвитку через УФС є співпраця з великими компаніями, представниками бізнесу. Не так давно фонд розпочав партнерство з підприємствами, які зацікавлені у впровадженні інновацій у бізнес-структуру. Зі свого боку вони надають технічну або фінансову інвестицію. Це гарна нагода для стартаперів проявити свій потенціал і отримати корисний досвід. Серед комерційних партнерів УФС такі компанії, як МХП, Roshen, ДТЕК, Vodafone, INTERTOP та інші.

Аби створити якомога сприятливіші умови для розвитку вітчизняних стартапів, УФС тісно співпрацює з Міністерством цифрової трансформації. До взаємодії активно залучаються Міністерство освіти та науки, Академія наук, а також фахові українські виші. Результатом має стати створення ІТ-екосистеми.

«Ця система має працювати за зразком «Дії», де у вас є набір абсолютно всіх сервісів, і вам байдуже, хто адмініструє той чи інший реєстр. За цією аналогією ми хочемо створити систему на своєму сайті, де кожен стартап матиме свій кабінет з набором послуг»,

— розповідає Павло Карташов. 

Зараз УФС має близько 50-ти партнерів і продовжує збільшувати їхню кількість. Серед них є експерти, які не беруть участь у відборі стартапів, але готові надати менторську підтримку окремим проєктам. Така платформа дозволила би стартаперам легко знаходити наставників без залучення третіх осіб. Всі охочі успішні гравці ІТ-бізнесу можуть долучитися до числа експертів УФС. Для цього треба зробити простий перший крок — оформити заявку на сайті.

Слід зазначити, що протягом 2020-2021 рр. Український фонд стартапів провів 24 пітчинги, у яких взяли участь понад 420 проєктів. 110 стартапів отримали фінансування на загальну суму понад $6,3 млн. Ще 66 команд одержали гранти на участь в акселераційних програмах. Подати заявку можна через форму на сторінці фонду.

Особливості українських стартапів

Як зазначає Павло Карташов, вітчизняну ІТ-індустрію цікавлять фахівці різних типів. Успішним стартапером може стати як досвідчений науковець, так і студент. Зокрема на студентів УФС робить акцент. Організація має на меті поширювати стартап-культуру саме серед учнів вишів. Звична система, коли одержавши вищу освіту, необхідно влаштовуватися до когось на роботу, має стати лише одним із варіантів професійного розвитку. За переконанням Карташова, сучасна молодь цілком спроможна створювати інноваційні та перспективні стартапи.

«Не страшно спробувати та не страшно зазнати поразки, головний успіх у тому, що ти зрозумів, що можеш це робити»,

— каже директор УФС.

Крім того, однією з важливих навичок, яку необхідно прищеплювати айтішній молоді — якісна командність. «Ідея сама по собі — ніщо, головне — це вміння команди її реалізувати», — коментує Павло Карташов. Керівник УФС зазначає, що сьогоднішньою метою фонду є надання фінансової підтримки кожному новатору, який хоче зробити стартап. За словами Павла, не важливо, наскільки буде успішним проєкт, головне — отримані бізнес-навички та знання. Карташов вважає українську молодь талановитою та завзятою, тому ІТ-індустрія має високий потенціал. Втім, стартап-культура поки не є достатньо популяризованою через брак ресурсів, який раніше був постійною перепоною. Задля її поширення УФС посилює рекламу у мас-медіа та налагоджує комунікації зі студентством.

Недоліки української ІТ-екосистеми

Одним зі значущих сучасних недоліків для розвитку ІТ в Україні Павло Карташов вважає нерозвинену інфраструктуру. На жаль, якісний доступ до інтернету присутній не в усіх куточках країни.

Сталому розвитку ІТ в Україні частково заважає законодавство, яке не бере до уваги особливості індустрії. У цьому напрямку є ще дуже багато роботи, адже навіть таке поняття як «стартап» не закріплено на законодавчому рівні.

Ще однією необхідністю Павло Карташов вважає щільну співпрацю УФС з R&D (Research and Development) центрами. Саме там створюються інновації. Тому ці дві інституції не повинні існувати окремо одна від одної.

Серед недоліків вітчизняних стартаперів Павло Карташов виділяє завищені очікування від свого проєкту. Як зазначає експерт, велика кількість фаундерів вважає власний стартап унікальним, у той час як подібні проєкти вже давно існують. Аби не витрачати марно час, енергію та сподівання, слід проводити якісний маркетинговий аналіз.

Що заплановано на 2022?

Цього року Український фонд стартапів планує збільшити кількість вебінарів, воркшопів та інших освітніх подій, спрямованих на студентів. «Я твердо переконаний: якщо ми розвиватимемо стартап-культуру серед студентів, це буде найпотужніший двигун для розвитку та подальших змін», — каже Карташов.

Також на 2022-й рік заплановано безліч промоційних активностей та участь вітчизняних айтівців у міжнародних виставках. Вже у березні українська делегація у складі представників Мінцифри, партнерів фонду та 6-ти стартапів візьме участь у глобальній конференції South by Southwest (SXSW). Подія проходить в Остіні (Техас), США. Щороку її відвідує близько 70 тис. осіб і 10 тис. компаній. Серед цьогорічних гостей Ілон Маск, Барак Обама, Марк К’юбан та інші. Участь у події стала можливою завдяки Українському фонду стартапів.

Тож, вітчизняним айтівцям варто активніше та сміливіше долучатися до створення інновацій. Саме технологічні стартапи здатні суттєво покращити життя українців і наблизити європейське майбутнє.

Читайте більше про стартапи які отримали грант від Українського фонду стартапів

Все для людей. Ademrius: SaaS для розв’язання проблем лікарів та пацієнтів

Чи реально опанувати нові навички у віртуальній реальності? VR Inn – стартап, що створює VR тренінги

Custle – платформа, що об’єднує акторів з кастинг-директорами

Як Suplery скорочує час на управління замовленнями у 10 разів

Як написати пост за декілька секунд? Postello – сервіс, що автоматично генерує текст та пропонує ілюстрацію на основі штучного інтелекту

Стартап InputSoft: SaaS який оптимізує процеси для авіації

12Climb – додаток для скелелазів та інтерактивний скеледром

Uber для дизайнерів: як працює додаток Awesomic

Esper Bionics: «рука допомоги» з України

Стартап Upswot знає, як подружити банки з малим бізнесом. Зараз він штурмує США

Українські стартапи на CES 2022: біонічний протез кісті Esper Bionics, кардіодатчик Cardiomo та емоційна світлодіодна маска Qudi

Болезаспокійливий засіб для fashion-індустрії. Як працює український стартап 3DLOOK