Skip to content

Стартап InputSoft: SaaS який оптимізує процеси для авіації

Startup InputSoft cover for Ucluster

Засновники: Анастасія Смик та Валентин Завадський

Розташування: Київ, Україна 

Рік заснування: 2020

Website / LinkedIn

Сім років тому фаундери стартапу InputSoft, Анастасія Смик та Валентин Завадський, познайомилися коли працювали разом в одній українській авіаційній компанії. І хоча їх шляхи з того часу сходилися і розходилися, інтерес до роботи в авіації зіграв ключову роль в тому, що вони знову об’єднали свої зусилля для покращення якості обслуговування авіаліній та їх пасажирів. Знаючи всі недоліки ручного управління процесами вони вирішили створити систему, яка дозволить управляти людськими і технічними ресурсами, процесом планування та управління даними в авіаційній промисловості. 

Стартап починали запускати ще у 2020 році, втім, коли ковід накрив весь світ команда стартапу на певний період перейшла у режим виживання. Однак пройшло пів року і думки про те, що в авіації не вистачає ефективного управління ресурсами повернулися до команди InputSoft. Вони зрозуміли – потрібно працювати над тим, щоб операційні питання могли вирішуватися інакше, ніж скороченням співробітників. Потрібно думати наперед як розподілити людський ресурс, щоби потім не потрібно було весь час набирати і звільняти персонал.

Анастасію вражало, що в  такій прогресивній галузі як авіація – й досі багато процесів ведуться вручну на папері. Така річ як real time до України ще не дійшла, здавалося майбутній фаундерці стартапу. Втім поїздивши світом, поспілкувавшись з колегами з авіації вона зрозуміла, що така ситуація далеко не тільки в Україні. Звісно, у найбільш прогресивних країн – Сінгапура, Еміратів усе давно в електронному вигляді, на планшетах. В інших же країнах, навіть у Європі, люди працюють по-старому – в Excel і на листочках.

Перемога стартапу InputSoft на YEP!Starter Demo Day.

Перемога на YEP!Starter Demo Day стала для команди InputSoft приємною несподіванкою, – в них ще не було віри в те, що в ідею може повірити хтось крім них самих, тим більше не з авіаційної галузі. Втім, презентувати продукт інвесторам і журі на  Demo Day все ще було важко, тому, що авіація дуже специфічна галузь. Звичайно, усі колись літали на літаках, але ніхто не розбирався як це працює.

Далі була перемога в Ukrainian Startup Fund й проходження відбору до участі в Web Summit 2021, яка пройде в листопаді цього року в Лісабоні. «Це дуже цінно, бо не так багато українських компаній проходять туди [ред. Web Summit] саме від організаторів. Ми дуже активно готуємося», – зізнається Анастасія.

Перший продукт стартапу – автоматизація планування ресурсів в авіації

Анастасія розповідає, що кінцевий користувач InputSoft це диспетчер з управління ресурсами. А загалом потенційні клієнти – це аеропорти, авіалінії та компанії з наземного обслуговування, які надають основну частину обслуговування літаків на пероні у будь-якому аеропорту світу. Тобто, сервіси, які забезпечуються третьою стороною.

За останній рік команда InputSoft розробила два програмних комплекси й наразі приступає до MVP сервісу для стаф-менеджменту. Це продукт для оптимізації ресурсів і основною вигодою для клієнта є зменшення фонду заробітної плати, оптимізація людських та технічних ресурсів. Впровадження такого сервісу стане перевагою і для персоналу, тому що на своєму смартфоні в режимі реального часу можна буде бачити зміни в робочому графіку. При затримці рейсу, працівник буде знати, що йому не треба їхати на стоянку літака, він може залишитися на місці та займатися іншим завданням. Відповідно, це win-win продукт як для компаній, так і для працівників.

Управління і збір даних для аеропортів

«Наш наступний крок це data management – управління та збір даних по всіх процесах, автоматичне виставлення рахунків авіакомпаніям, управління системою безпеки в аеропортах та бізнес-аналітика»,– розповідає Анастасія. –«Як тільки у нас з’являться перші клієнти на Staff management, одразу будемо додатково долучати розробників і працювати над цим комплексом завдань».

Команда з власного досвіду знає, як важливо розробляти комплексний продукт: якщо компанії наважуються на придбання софту, вони хочуть, щоби він інтегрувався з усіма іншими наявними в них програмами. І тому команда планує розробити власний комплекс, який забезпечить компаніям вирішення всіх потреб.

Головний конкурент? Excel!

Після оцінки ринку команда вирішила орієнтуватися на зовнішній ринок: Латинську Америку, Африку, Близький Схід, Східну Європу та Центральну і Північну Америку. Стартап вже два місяці спілкується з регіональними експертами й виявилось, що Excel ще й досі найбільший конкурент, а тільки потім спеціалізовані програми, якими користуються аеропорти Хітроу, Париж-Шарль де Голль – величезні компанії. Команда InputSoft зрозуміла що їм буде складно конкурувати з безкоштовним Excel. Тому у стартапу є розуміння, що ціна продукту повинна бути максимально приваблива для маленького та середнього бізнесу та залежати від кількості рейсів та персоналу. 

Плани на майбутнє

Вся команда InputSoft знаходиться в Україні та змінювати це не збирається. Як було раніше висвітлено у Звіті UNO, в якому досліджується Seed Stage українська екосистема стартапів, доступ до економічно ефективних талантів є основною причиною, чому наші стартапи залишають свої R&D в Україні.  Найбільшою своєю перемогою Анастасія називає те, що їй вдалося знайти розробників, які загорілися ідеєю продукту; кожен з них має можливість отримати  опціон в компанії. А після того, як на конференції Start Global Day від  Amazon Web Services Анастасія почула історію Grammarly, які масштабуючись на США залишили своїх сейлзів в Києві, впевнилася, що маючи експертів та досвід, продавати програмне забезпечення глобально можна з України.

Якщо в авіації Валентин та Анастасія експерти, то для розвитку власного проєкту їм не вистачало досвіду і знань. Тож проходження YEP інкубатора було правильним рішенням для команди, оскільки саме там стартап отримав бізнес-основу для розвитку. Наступного року команда має намір подаватися на Seed грант від Ukrainian Startup Fund, а також на грант від уряду Чилі для того, щоб виходити на ринок Латинської Америки. Додатково до розробки нових модулів свого продукту, основними завданнями на наступний рік фаундери InputSoft запланували розробку стратегії та пошук інвестицій.