Skip to content

Чи реально опанувати нові навички у віртуальній реальності? VR Inn – стартап, що створює VR тренінги

VR Inn

Ми часто потрапляємо в ситуації, в яких розуміємо, що нам бракує практичних навичок, а для того, щоб ними опанувати, потрібно витратити багато часу, грошей та інших ресурсів. Стартап VR Inn знайшов розв’язання цієї проблеми розробивши тренінги у віртуальній реальності! Про те, чому навчатиме перший тренінг та як допомагають вміння набуті у віртуальному світі в реальності читайте далі.

Засновники: Гіоргі Гулабян , Павло Черненко та Микита Березецький

Локація: Київ

Рік заснування: 2018

Website/ LinkedIn/ Fecebook

VR Inn зародився у 2018 році коли Гіоргі вперше дізнався, що таке free-roam VR експіріенс в якому користувач  потрапляє в віртуальне приміщення і може фізично взаємодіяти з іншими учасниками. “Це неначе величезна квартира у віртуальному світі!” – з захопленням промовляє Гіоргі. Його настільки вразив віртуальний світ, що він загорівся бажанням створити компанію, яка розроблятиме free-roam VR-ігри. Витративши майже два роки на створення контенту, відкриття офісу в Києві, залучення іноземних партнерів та інвесторів, карантинні обмеження поставили всю роботу на паузу.

Вже через декілька місяців, команда дійшла висновку, що попиту на сегмент VR кімнат поки що немає, а отже потрібно шукати нову нішу. Оскільки команда вже існувала і мала відповідні навички та досвід у розробці, вони прийняли рішення розробити новий продукт. Використовуючи залишок грошей, що залишився з першого раунду інвестицій, команда почала розробку свого першого VR-тренінгу.

Фаундери VR Inn: Павло Черненко, Гіоргі Гулабян, Микита Березецький.

Першим продуктом став тренінг для підприємства що виготовляє скляні пляшки на спеціальних станках, які створюють лише декілька компаній у світі. Усі пляшкові заводи світу купують це обладнання і саме тому зробивши тренінг для таких станків, можна отримати клієнтів по всьому світу. Це досить вузька спеціальність, яка потребує складних механічних знань. За кожним станком, як правило, стоїть працівник, контролюючий всі робочі процеси. Аби почати роботу у такій сфері, робітників потрібно довго тренувати витративши купу ресурсів та часу. VR Inn вирішили запропонувати нове рішення цієї проблеми та створити тренінг у віртуальній реальності, що допоможе максимально швидко та ефективно підготувати робітників і заощадити ресурси.

Наразі компанія VR Inn вибрала одну вузьку спеціальність під яку розробила тренінг, відпрацювала всі процеси і скоро будуть готові виходити на більш широкий ринок. Стартап має на меті створити так звану «бібліотеку тренінгів» для різних підприємств в таких індустріях як: паливна промисловість, чорна металургія, кольорова металургія, хімічна та нафтохімічна промисловість, машинобудування та металообробка, скляна промисловість, легка промисловість, харчова промисловість, що потребують практичних навичок.

Цілі та плани

Зараз VR Inn націлені в першу чергу на Америку та Європу: “Через те, що ми знаходимось в Україні, зв’язатися з українськими компаніями найпростіше, в той час, як на те, щоб налагодити зв’язки з американськими та європейськими – потрібен час.” Команда VR Inn планує перемістити сейлз та маркетинг команду в США до кінця 2021 року. Масштабуватися до Європи поки що не планують: “Україна – це і є Європа!” – посміхаючись каже засновник і додає, – “Бракує лише декількох формальностей.”

Через карантинні обмеження робота компанії вже вдруге уповільнюється: підписання контракту з першим клієнтом були змушені перенести на невідомий строк, на жаль робітник потрапив в лікарню з ускладненнями хвороби. 

Саме тому ціль на найближчий рік полягає в тому, щоб розпочати співпрацю з тими, з ким не вийшло домовитись через карантин. Клієнтами VR Inn є здебільшого великі міжнародні компанії, де бюджет зазвичай планується на рік.

Зображення макету станка, що виготовляє скляні пляшки.

На перший погляд, може здатися, що VR-тренінги користуватимуться попитом лише під час карантинних обмежень, але це не так: “Тренінги в першу чергу дають можливість практикуватися та ідеально відпрацювати свої хард скіли. Окрім цього, раніше компанії були змушені шукати тих, хто навчав співробітників, на що витрачалося багато ресурсів, в той час, як зараз це можна зробити віддалено і ефективніше”. До того ж, працівників на підприємствах потрібно підготувати до екстрених моментів, таких як усунення пожежі, яка може відбутися під час виготовлення продукції, з чим чудово справляться VR тренінги.

Як створити VR тренінг?

Для того, щоб створити якісний тренінг віртуальної реальності потрібні партнери. Аби створити свій перший тренінг, VR Inn почали співпрацю з компанією яка виготовляє станки для пляшок, адже саме на їхньому обладнанні виготовляють усі пляшки в світі. Таке партнерство дає змогу отримати 3D моделі станків, дізнатись як він працює, почитати інструкції, та знайти багато інших корисних деталей. 

Далі VR Inn починають спілкування з виробниками скляної тари, що користуються такими станками. Вони своєю чергою розповідають що покращити або чому навчити працівників в першу чергу.

Завдяки VR людину можна підготувати навіть до екстремальних випадків: “Людський мозок не відрізняє VR від реального життя. Він просто автоматично вчиться і запам’ятовує, тобто буде готовий вирішити таку проблему при потребі.”

Зараз перший тренінг стартапу VR Inn вже підходить до фінальної стадії. Він містить багато високо технічних елементів, через що створювався декілька місяців. Незабаром він буде готовий до пілотних продажів. 

Про команду

З технічним директором Дмитром Мулярчуком, Гіоргі познайомився в Дніпрі під час створення тієї самої першої VR-гри. Коли гра вже була готова і можна було починати займатись маркетингом та продажами, вони познайомились з нинішнім маркетинг директором Павлом. Сьогодні вся команда маркетингу та продажів розташована в Києві, в той час, як R&D центр знаходиться в Дніпрі.

Що далі

VR Inn планують замінити відео-тренінги на VR-тренінги: “Раніше відео замінювало письмові інструкції, а ми хочемо відео замінити на VR”. Дослідження показують, що завдяки VR можна досягнути 90% ефективності, а завдяки відео лише 30%. Все тому, що відео ми лише чуємо і бачимо, в той час як у VR ми навчаємось практичним навичкам.
Зараз команда не шукає інвестицій: “Поки не матимемо хоча б 1-2 контракти – інвестиції не розглядатимемо.”  Однак, нещодавно стартап виграв грант розміром $25 000 від USF і планує використати кошти на завершення першого тренінгу і привернення нових клієнтів.