Skip to content

Як Suplery скорочує час на управління замовленнями у 10 разів

Suplery cover

Часом ми не помічаємо як звичайні робочі процеси можуть займати купу часу. Як приклад, чимало малих та середніх бізнесів витрачають час на перевірку, уточнення та оформлення системи постачання нової продукції. Задля того, щоб пришвидшити ці рутинні задачі Адам Головенко створив свій стартап Suplery. Про те, чим саме займається його компанія та які сервіси пропонує, читайте в матеріалі.

Засновник та СЕО: Aдам Головенко 

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2020

Website/LinkedIn/YouTube

Історія стартапу Suplery (prev. Supplio) почалась 10 років тому, коли Адам Головенко займався створенням CRM систем для салонів краси. Працюючи більше 10 років в цій галузі, ми виявили, що салони краси, аптеки і магазини, які продають косметику, мають проблеми з плануванням замовлень на наступний місяць. Вони витрачають багато часу на підбір замовлень (а це 2-3 тисячі позицій, що замовляються щомісяця), проте все одно часто стикаються з відсутністю товарів на складах, не завжди знають про нові товари і акції. З іншого боку, постачальники тримають сотні торгових представників і дистриб’юторів для допомоги клієнтам в підборі замовлень і вирішенні типових питань, що значно підвищує вартість кожного замовлення. 

Стартап працює з галуззю косметології, але в майбутньому планує підкорити інші бізнеси: “В професійній косметології за останні 5 років з’явилась велика кількість маркетплейсів, які надихалися Amazon – широкий вибір, низькі ціни та якісний сервіс. Вони надали салонам краси той рівень сервісу, який дистриб’ютори надати не можуть тому, що сучасні сервіси роблять все набагато простіше та швидше,” – затверджує Адам. 

Suplery team members.

Раніше постачальники могли контролювати дистрибуційну мережу та клієнтів, а з маркетплейсами доводиться конкурувати набагато більше через те, що маркетплейси намагаються спростити всі процеси. На думку Адама, створити  маркетплейси саме для B2C – відносно просто: варто створити каталоги на 100 тисяч товарів від різних постачальників і почати продажі. Процеси B2B – складніші. Вони включають постійні замовлення, велику кількість різних пунктів, підрахунок товару. 

Suplery планують стартувати одночасно на ринках США та України. Однак український ринок першим зустріне стартап, адже завдяки йому, команда планує протестувати гіпотези та отримати відгуки. “Така схема має великий мережевий ефект: підключаються нові постачальники та B2B заклади. Оскільки ми будемо першими в цій галузі, ми можемо захопити лідерство,” – вірить Головенко.

Автоматизація складних процесів

Компанія концентрується на продажі своєї системи постачальникам та дистриб’юторам, беручи відсоток з кожної транзакції. “Дистриб’ютори мають по 50-100 осіб у штаті, які вручну продають товар в той час, як все можна автоматизувати,” – каже Адам і додає, що Suplery не змінює структуру бізнесу, а лише автоматизує процеси та розуміє, як зменшити експлуатаційні затрати на 30-35%. Постачальникам Suplery дозволяє побудувати новий напрямок в бізнесі за допомогою прямих продаж для B2B клієнтів.

Suplary Dashboard.

Важливим пунктом є інтеграція із CRM системами клієнтів – це дозволить їм автоматично, знаючи залишки товарів, швидкість їх обороту та кількість продажів за останній період, прогнозувати й самостійно складати замовлення. Працівникам не потрібно самостійно вирішувати, що замовити, адже система все автоматично розраховує, враховуючи тренди, специфіку, галузь та інші дані компанії. В результаті, клієнту залишиться підтвердити замовлення та чекати доставки. Процес займає до 50 секунд, а якщо кожного разу клієнта все влаштовує, можна увімкнути функцію автоматичного підтвердження.

На чому заробляє Suplery

Навчання користувачів пов’язане з системою, Suplery бере на себе. Дистриб’ютор надає контакти своїх клієнтів і Suplery розсилає запрошення на вхід в систему. Після реєстрації клієнтів стартап зв’язується з ними, допомагає з’єднати CRM систему і Suplery, та внести потрібну інформацію. Якщо компанія не має своєї CRM, Suplery надає своє безкоштовне рішення та допомагає зробити перші замовлення.

Suplery заробляє 3-10% від вартості кожного замовлення. Відсутність фіксованої плати допомагає працювати з невеликими дистриб’юторами та постачальниками й надавати різні бонуси.

Команда Suplery

Зараз Адам Головенко займається технічною складовою та зовнішніми зв’язками, спілкуванням з інвесторами та клієнтами, планує загальну картину майбутнього компанії. 

Однією зі стратегій компанії є формування амбіційної команди, яка дозволить швидко рухатися вперед. Зараз в київському офісі Suplery працює 8 осіб, половина з них – розробники. Найближчі 2-3 місяці стартап робитиме MVP, тому основні напрямки – це розробка продукту і робота з потенційними американськими клієнтами.

Акселератори та нові можливості

Стартап пройшов до акселератора Sector Х, працюючий на базі UNIT.City. Вони допомогли налагодити комунікацію з найбільшим гравцем галуззі – L’Oreal Україна.

Suplery пішли правильним шляхом зробивши прототип, який можна продемонструвати та отримати зворотний зв’язок. Команда створила три версії продукту, з різною ідеєю і концепцією, дійшовши до фінального продукту, який потрібен постачальникам. Адам Головенко відмічає, що вони запустили продукт практично без інвестицій.

Сьогодні Suplery має 5 постачальників, що готові придбати продукт коли він буде готовий до запуску та продовжують шукають постачальників з Америки: “Ми взяли в команду людину, котра займається американським продуктом і разом почали процес роботи з іноземними клієнтами.” Кілька місяців тому компанія стартувала в американському акселераторі Propellant labs.