Skip to content

Як написати пост за декілька секунд? Postello – сервіс, що автоматично генерує текст та пропонує ілюстрацію на основі штучного інтелекту

postello

Іноді хочеться оновити фейсбук написавши мудрий пост який збере купу коментарів та репостів, але сівши за написання, розумієш, що ідей – нуль. Здається, щось геніальне спаде на думку, але вигадується – лише купа думок, які ніяк не в’яжуться разом. Команда Postello розв’язала цю проблему розробивши сервіс, який маючи кілька ключових слів зможе автоматично згенерувати текст. Про те, як зібрати круту команду та пришвидшити написання текстів читайте в цьому матеріалі.

Засновники: Олександр Волошин (CEO), Олександр Студеняк (CTO), Олександр Дученчук (Product owner) та Надія Мальцева (CMO)

Розташування: Київ

Рік заснування: 2020

Website/Facebook/LinkedIn


Будучи кофаундером в Lead Generation Sales Company, Олександру досить швидко стало зрозумілим, що на написання професійних листів, постів в соцмережі, статей на вебсайт, описів продукту на Амазон – потрібно дуже багато часу та зусиль. “В середньому на створення будь-якого матеріалу компанії витрачають від 10-ти годин в тиждень” – каже Олександр. Не довго думаючи, він почав шукати спосіб автоматизації процесів написання тексту. Натрапивши на англомовну статтю яка описувала можливостіi GPT-3 – нової системи штучного інтелекту, яка генерує текст – Олександр почав думати про те, як це можна використати. 

Він зрозумів, що якщо навчити систему писати пости, які читатимуться так, неначе вони написанні людиною, то засновники компаній зможуть зекономити і вести сторінки в соціальних мережах з мінімальними часовими витратами, близько 10 секунд на пост. Не маючи можливості реалізувати цю ідею в рамках своєї компанії, Олександр вирішив заснувати власний стартап. 

Як скористатися Postello?

Зараз компанія Postello направлена на малий та середній бізнес США, які витрачають час на ведення своїх соціальних мереж i та залучення користувачів через свої сторінки. 

Спочатку головною ідеєю стартапу була генерація веб-сторінок, документів та інших текстів, але коли Олександр почав заглиблюватись у свою ідею та спілкуватися з експертами з Українського фонду стартапів, то вирішив звузити свою направленість і вирішувати одну конкретну проблему – написання публікацій виключно для соцмереж. 

Аби скористатися сервісом Postello, користувачу потрібно:

  • Зареєструватися на сайті Postello та відповісти на декілька питань щодо індустрії в якій він працює;
  • Підв’язати свої соцмережі та вигадати декілька ключових слів, які описують про що саме буде пост; 
  • Після цього, програма за декілька секунд генерує соціальний пост;
  • У разі якщо текст не задовільняє користувача, він може згенерувати його ще раз, а якщо все подобається, вибрати запропоновану ілюстрацію та відразу опублікувати на своїх акаунтах. Окрім цього користувач може опублікувати пост в ту саму секунду, або відкласти його на довший період, використовуючи зручний планувальник.

Загальний дослід, який проводила команда Postello показала, що клієнтам набагато легше редагувати вже чинний текст чим писати його з нуля. Протестувавши бета-версію на друзях та рідних, користувачі були дуже здивовані контентом який генерує програма і навіть не змогли відрізнити від тексту написаного людиною.

Команда

Під час розробки своєї ідеї, Олександр був запрошений на Pitch Day Українського Фонду Стартапів (USF). Журі оцінило пітч Волошина позитивно за всіма показниками окрім одного – команда, адже Олександр подався один. Судді погодились, що проєкт потужний, але порадили знайти однодумців, які так само повірять в Postello і будуть готові працювати над ним. Через деякий час, потрапивши до акселератора Demium, він знайшов тих, кого так само зачарувала ідея стартапу. 

Зараз в команді Postello 4 фаундера: Олександр Волошин (СЕО, також відповідає за презентацію продукту та фінансову складову), Олександр Студеняк (CTO), Олександр Дученчук (Product owner) та Надія Мальцева (CMO). Вся команда знаходиться в Києві, але працюють віддалено, іноді зустрічаючись заради тімбілдінгу або щоб обговорити робочі питання.

Поради засновникам від засновника

З компанією в якій Олександр працював до Postello, відносини закінчились не дуже позитивно, адже робочі формальності не були узгоджені на папері. Отримавши такий досвід, Олександр зрозумів, як важливо обговорити формальні деталі перед початком роботи: “Краще відразу все проговорити аби уникнути небажаних сварок під час роботи.”

Фото після перемоги на USF.

Олександр також згадує так званий «цукерково-букетний період» – коли всі члени команди горять ідеєю та не звертають уваги на якісь недоліки. Після того, як це все закінчується, починається період адаптації. “Варто побудувати правило відкритих розмов і про все казати відразу й чесно. Окрім цього, треба вчитися сприймати критику та вирішувати конфлікти у разі їх виникнення” – радить Олександр. 

Олександр вірить в те, що не можна зупинятись навіть якщо все йде шкереберть. Стартап Postello було майже неможливо зареєструвати не приїхавши в США, але провівши дослідження знайшли Mercury – банк в якому все можна відкрити віддалено.

Інвестиції

Postello отримали грант від USF Pre-Seed раунд $25 000 й додаткових $10 000 на акселерацію. Зараз команда проходить US Market Access  акселератор, що спеціалізується на стартапах які хочуть потрапити на американський  ринок. Стартап Postello також закінчили акселератор від Львівської бізнес-школи та YEP

Рекламне відео про Postello.

Зараз, закінчивши звітний період по Pre-Seed раунду, команда планує подати заяву в USF на Seed grant ($50 000). Наразі у них є укомплектована команда та офіційно зареєстрована компанія в США, штат Делавер. Поки що команда займається тестуванням продукту та збиранням фідбеку, який вони використовують для вдосконалення нової версії, що знаходиться в розробці. 

“Перша людина яка повірила у компанію та оплатила підписку, отримує безкоштовну підписку на все життя,”

обіцяє Олександр.

Команда збирається скористатись можливістю, яку отримали в одному з акселераторів: ознайомча поїздка в США, що має допомогти вивчити ринок та завести нові контакти. Окрім цього, команда Postello мріє залучити нові інвестиції аби пришвидшити ріст і розвиток компанії. Зараз команда планує сфокусуватись лише на генерації контенту для постів, а вже потім займатись розробкою інших функцій та послуг.