Skip to content

Demium: інвестуємо в українські таланти, попри війну

Demium war

В Україні прагнуть більшого, тому що в багатьох людей є бажання жити краще. Саме ця жага змін дає неймовірний бенефіт. У поєднанні ж із сильними технічними знаннями українці здатні створювати потужні стартапи в різних галузях економіки. Але через те, що у наших фаундерів брак вільного часу та грошей, нерідко стартапи так і не злітають. Як допомогти амбітним та яскравим проєктам — ділиться своїми думками Олександр Волошин, керівник інкубаційної програми українського офісу Demium. За його словами, попри війну, Demium надалі активно інвестує в українські стартапи, ба навіть має масштабні плани, серед яких, зокрема, створення Demium House, де стартапери зможуть безкоштовно жити й працювати до моменту отримання інвестицій. Таланти мають засяяти, переконаний Олександр.

Олександр Волошин: LinkedIn / Facebook

Розташування Demium: у 5 країнах (Україна, Польща, Чехія, Іспанія, Португалія) 

Website / LinkedIn / Facebook

Релокейт для співробітників та стартапів під час війни

З початком війни Demium почав діяти доволі оперативно. Ці дії були направлені на дві цільові аудиторії. По-перше — це співробітники Demium у Києві, по-друге — це стартапи та підприємці Demium. Компанія організувала релокейт для співробітників, а також надала всю необхідну підтримку стартапам.

Водночас Demium не припинив інвестиції, а планує тільки збільшувати, наприклад, на сторінці USF було анансовано інвестиції в 25 українських стартапів за 25 місяців (детальніше про активність тут) попри те, що чимало фондів перестали інвестувати в українські та польські стартапи через небезпеки та ризики.

«Ми допомогли здійснити релокейт стартапам до міст Польщі та інших закордонних міст, а також надали допомогу з оплатою проживання. Крім того, створили місця роботи для стартапів у Польщі та інших хабах Demium за кордоном: в Іспанії, Португалії»

Розповідає Олександр Волошин.

Також компанія надалі проводить пітчі українських стартапів за участі різних міжнародних та українських експертів, а ще Demium запросив людей, які стали вимушеними переселенцями, до своїх активностей у Польщі, щоб ті взяли участь у них і в подальшому, коли повернулися до України після війни, вже вдома працювали над цими проєктами. Цей захід відбувся у Варшаві у квітні, це був дводенний хакатон AllStartup. Цей захід було відмічено навіть у польському виданні, як захід в якому прийняли участь багато українців.

Ми інвестуємо таким чином: €60,000 живими грошима, а інші €40,000 у вигляді послуг, а саме: навчання, офіс, ментори.

Безкоштовне проживання для стартаперів та нові інвестиції

Серед планів компанії — відкрити Demium House. Родзинка проєкту полягає в тому, що це буде будинок, в якому фаундери різних стартапів зможуть безкоштовно проживати і працювати пліч-о-пліч до моменту отримання інвестицій для свого стартапу. На думку команди Demium —  це пришвидшить усі процеси в роботі стартапу.

«Наступний план – максимально активувати інвестиції в українські стартапи. Ми розуміємо, що стартапи не вірять, що їх проінвестують інші фонди, водночас ми хочемо максимально показати, що працюємо! Власне, ми і зараз активно займаємося цим», — уточнює Олександр Волошин.    

Також Demium працює над фандрайзингом грошей для нового фонду, який буде спрямований на підтримку стартапів у Польщі Україні та інших країнах CEE регіону. Мета — зробити Demium впізнаваним акселератором-інкубатором та інвестором в таланти для східноєвропейських фаундерів.

Проблема українських фаундерів — погане знання англійської 

В Україні чимало сильних розробників, які здатні створювати високотехнологічні стартапи з використанням таких технологій як: Artificial Intelligence та Blockchain. Разом із тим, на думку Олександра, у наших стартаперів є декілька проблем: перша пов’язана з поганим знанням англійської мови, що позначається на гарній презентації себе та свого продукту для інвесторів та потенційних клієнтів з-за кордону.

«Друге слабке місце — чимало людей орієнтуються на український ринок, але для західного інвестора це не надто інвестиційно приваблива історія. Так, людина може протестувати тут свій продукт, але вона має розуміти, що її стартап має вирішувати глобальні проблеми. Є ще один момент, який має як позитивну, так і негативну сторону — в нашій країні у вкрай малої кількості людей є гроші, час та комфортні умови, щоб розвивати свій продукт. І, з одного боку, це негатив, а з іншого, і сильна сторона, тому що в людей є бажання щось створити й злетіти», — додає Олександр Волошин.   

Кого шукає Demium?

Компанія зацікавлена в:

  • людях, які мають сильні профайли в маркетингу, розробці (full stack розробники або back-end розробники) та бізнесі. Такі люди можуть не мати ідеї чи команди або все разом і бути залучені до програми Demium. Команда Demium використовує свій досвід та інші матреки для подальшого об’єднання сильних профайлів в майбутні команди та стартапи.
  • стартапах, в яких вже сформована ідея (є MVP) та серцевина команди.

Якщо узагальнити, то Demium працює з pre-idea/pre-team та з early stage стартапами.

«Наша найголовніша відмінність — ми дивимося на ранні команди і даємо їм інструменти для того, щоб створити стартап та отримати інвестиції. Demium — це 9 років роботи на ринку. Перший хаб відкрився в Іспанії у 2013, а нині наші офіси представлені не тільки в найбільших іспанських містах, а й в Португалії, Чехії та Польщі. Дуже молодих фаундерів не розглядаємо, тому що вони спочатку загораються, а тоді швидко гаснуть. Для нас важливим є мінімум трирічний досвід роботи підприємців на керівних посадах (Team lead, C-level, Head of тощо)», — каже Олександр Волошин.  

Під час проходження програми акселерації у Demium, фахівці показують, як генерувати ідеї, та надають інструменти для реалізації задумів. 

Найголовніше, що отримують учасники програми — доступ до інших кофаундерів з інших хабів. Також у Demium є сервіс, де ви бачите, в якому проєкті який стартап представлений, тож ви можете сконтактувати з цією людиною й попросити пораду. 

Demium готовий не лише вирощувати й розвивати стартапи, а й інвестувати в них кошти свого фонду. 

Між іншим, наразі компанія тестує іспанську модель, коли стартап подається на етапі мінімального трекшну і йому відразу дають 25 тисяч євро. Тобто, перед вступом до інкубаційної програми, фаундери можуть отримати реальні гроші на розвиток свого продукту. 

Погляд у майбутнє: зростатиме фокус на безпекових стартапах 

Російсько-українська війна може тривати довго. Але попри це, Україна має стати потужним інноваційним лідером. До того ж, історія знає такі приклади, зокрема, Ізраїль.

«Ізраїль отримує інвестиції в свої стартапи та є стартап-нацією, тож у нас є всі шанси та можливості! Звичайно, для людства війни не закінчуються, відповідно, потреба в безпекових стартапах буде тільки зростати. Крім того, вже зараз Україна показала, як воювати в сучасних реаліях і як саме працює мілітарі-частина. Тож можна прогнозувати появу більшої кількості мілітарі-стартапів, у які інвестуватимуть. Та попри війну, потреби людей залишаться без змін: дозвілля, відпочинок, розваги — це все також активно розвиватиметься», — резюмує Олександр Волошин.    У Demium вірять в українські стартапи, тож переконані: виклики — це також і можливості, тому шукайте своє і ваш талант обов’язково знайде потрібний шлях.