Skip to content

Непомітний витік грошей: як Finmap розв’язує проблеми бізнесу?

FINMAP cover for Ucluster

«Чому я займаюся бізнесом 5 років, а машину та квартиру досі не купив? На питання такого роду відповідає фінансовий облік», — коментує Олександр Соловей, засновник стартапу Finmap. Це — онлайн-сервіс для ведення обліку грошей сучасного бізнесу, за допомогою якого можна виявити зайві витрати та запобігти касовому розриву. Чому ж ці та інші причини витоку грошей не помічає бухгалтер? Про невидимі, але відчутні втрати бізнесу та недоліки вітчизняного підприємництва нашим читачам розповів Олександр Соловей.

Засновники: Олександр Соловей, Іван Каунов, Дмитро Дубілет

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2019

Website / LinkedIn / Instagram / Facebook / Telegram @FinmapconsultantBot

Підприємці про це забувають

«Левина частка бізнесменів, за нашими підрахунками понад 90%, до кінця не розуміють, на чому вони заробляють гроші», — ділиться спостереженнями Олександр. Він зазначає, що рівень фінансової грамотності у більшості людей достатньо низький, і підприємці не виключення. Часто, коли людина починає займатися бізнесом, основна увага приділяється продукту та маркетингу, про фінансовий облік ніхто не піклується. Контроль грошового обігу перекладається на відповідальність бухгалтера. В результаті підприємець позбавляє себе важливої картини, від якої залежить подальша стратегія розвитку компанії. 

Фінансовий облік — це дещо більше, ніж співвідношення дебіту та кредиту. Він допомагає виявити зайві витрати, а також напрямки, які приносять більше прибутку. Окремі підприємці простежують цю інформацію, але роблять це нерегулярно.

На думку Олександра, такий легковажний підхід має наступні причини: «У наших людей є спазм щодо теми грошей. Про них мало говорять, ніхто не хоче ділитися інформацією про свої доходи. У суспільстві гроші — це табуйована тема, так само як і секс. Відповідно, формуються спотворені поняття».

Крім того, чимало українських бізнесменів сприймають рахунки компанії як власний гаманець. Оскільки витрати на хліб чи щось смачніше не включені до бізнес-плану, підприємство потерпає від збитків.

Засновники стартапу Finmap:  Іван Каунов, Дмитро Дубілет, Олександр Соловей.
Засновники стартапу Finmap: Іван Каунов, Дмитро Дубілет, Олександр Соловей.

Намагаючись якось проконтролювати фінансові потоки, деякі бізнесмени ведуть облік за допомогою записів у Excel, нотатках і навіть Telegram-чаті. Не дивно, що інформація в такому обліку плутається та губиться. Через хаос даних вести облік не вдається, тому час, витрачений на нотатки, стає черговою втратою.

Разом з тим, сервіси для фінансового обліку, які широко представлені в Україні, орієнтовані саме на бухгалтерів і є складними для використання. Зручних програм для людей, що не мають освіти у фінансовій сфері, просто не існує. Але Олександр Соловей та його однодумці розв’язали цю проблему.

«Облік грошей у бізнесі великий біль. Здається, що це складно, нудно і колись потім. Особливо якщо зараз для цього використовуються таблиці. Але потім настає касовий розрив, незрозуміло, чим платити зарплату та яким є справжній прибуток. Завдання Finmap — допомогти легко і правильно вести облік грошей своєї компанії, забути про формули, що злітають, і бардак у фінансах», коментує Соловей.

Стартап Finmap: чим він корисний?

Ініціаторами та засновниками Finmap стали бізнесмени Олександр Соловей та Іван Каунов. Зокрема Іван раніше працював у сфері автоматизації бізнес-процесів, тому добре знав, чого бракує ринку. Компаньйони хотіли зробити щось цінне та по-справжньому корисне для підприємців. Так у 2019-му році з’явився стартап Finmap. У 2020-му році Соловей і Каунов запропонували банкіру Дмитру Дубілету увійти до складу власників їхнього проєкту. Як виявилося, Дмитро вже давно користувався сервісом Finmap і планував зв’язатися з його розробниками. Дубілет мав низку пропозицій щодо поліпшення роботи програми. Зокрема, він хотів зробити її зручнішою для користувачів. Так розпочалася плідна співпраця.

Сьогодні Finmap — це інструмент для обліку грошей і аналізу власного бізнесу. Проєкт пропонує такі опції:

  • Відображення балансів на всіх рахунках (включаючи готівку у сейфі та касі);
  •  Ведення записів через Telegram-бота;
  • Доступ (з різними правами) до сервісу для співробітників;
  • Відображення доходів і витрат проєктів/співробітників/клієнтів компанії;
  • Автоматична синхронізація через API з картками monobank, ПриватБанк та інших банків;
  • Створення повторних і майбутніх платежів;
  • Мультивалютність, звіти та інтеграція через API багатьох інших функцій.

Finmap пропонує користувачам два тарифи: «Підприємець» і «Бізнес». Тариф «Бізнес» має такий функціонал як платіжний календар, інтеграція з банками та виписками, 1С, ERP та іншими системами, а також можливість надавати різні рівні доступу працівникам. Пакет «Підприємець» має декілька обмежень. Його вартість становить від 249 грн/місяць.

У 2021-му році стартап Finmap отримав інвестиції від BRISE Capital, європейського акселератора Startup Wise Guys, інкубатора Sigma Software Labs разом із фондом Inspirium. Окрім вищеперелічених компаній долучилися й незалежні інвестори. Загальна сума не розголошується.

Interface Finmap
Демоверсія онлайн-сервісу Finmap.

Вже на початку 2022-го року Finmap закрив новий раунд інвестицій. У раунді взяли участь інвестиційні фонди Presto Ventures, Sturgeon Capital, SID Venture Partners, стартап-інкубатор Startup Wise Guys, а також інвестиційна компанія BRISE Capital та CEO TBI Bank Петро Барон. Сума угоди склала $1.2 млн.

Зараз Finmap щоденно використовують понад 1300 компаній. Сервіс має великий попит у 12-ти країнах, здебільшого з пострадянського простору.

Команда Finmap налічує 56 співробітників із різних країн світу. Цікаво, що офіс є віртуальним, фактично він базується у Zoom-і. За словами Олександра, до кінця року команда має збільшитися до 90 осіб.

На 2022-ий рік стартап має амбітні плани. «На найближчі пів року ми плануємо ріст у 4 рази за показником кількості комерційних клієнтів. При цьому суттєвий приріст клієнтів має бути не із пострадянських країн», — розповідає Олександр Соловей. За його словами, попри те, що на західному ринку широко представлені різноманітні програми для фінансового обліку, вони також більше орієнтовані на бухгалтерів. Через це підприємці із різних країн мають схожі проблеми, які розв’язує Finmap. Серед пріоритетних ринків Європа, Азія та Латинська Америка.

Також на меті поглиблення інтеграції Finmap з іншими сервісами, необхідними для ведення бізнесу. 

Українські стартапи: як закріпитися на ринку?

Кожен проєкт проходить через свої життєві уроки, які інколи бувають доволі болісними. «Ми опинилися на межі закриття через те, що довірилися умовному імені та повірили в обіцянки про золоті гори», — розповідає Олександр Соловей. Ще коли проєкт Finmap був у розробці, Олександр та Іван вирішили розпочати рекламну кампанію. Фірма-підрядник пообіцяла привести шалений трафік. У підсумку зібралося лише 3 ліди. На рекламу компаньйони витратили всі гроші, які мали на стартап. Тепер Олександр радить не довіряти тим, хто гарно себе продає, а ретельно вивчати ситуацію. «На початку краще рухатися маленькими кроками, ніж ставити ва-банк», — підсумовує стартапер.

Також Олександр Соловей радить долучатися до акселераційних програм, оскільки з їхньою допомогою можна отримати не лише знання, а й істотно змінити своє мислення. Finmap пройшов акселерації 500 Startups і Startup Wise Guys. За словами Олександра, програма 500 Startups допомогла визначити цінність свого проєкту та дослідити його аудиторію. Акселератор Startup Wise Guys забезпечив нетворкінг із представниками великих міжнародних компаній.

Соловей наголошує: щоб розвинути стартап в Україні та вийти на міжнародний рівень, вітчизняним підприємцям необхідно змінювати свою ментальність, а саме: розширяти межі свого світогляду та вчитися глобально мислити. В цьому допоможуть не лише бізнес-тренінги, а й вивчення психології.

Як показує приклад Finmap, будь-яка проблема може надихнути на успішну бізнес-ідею. Головне — шукати можливості, а не обмеження.