Skip to content

Ajax Systems: Професійна бездротова система безпеки

У нашій черговій серії новин ми розглядаємо приклади блискучих українських стартапів, які залучили фінансування та знайшли успіх на міжнародних ринках.

Сайт: ajax.systems

Засновники: Олександр Конотопський

Офіси: Київ, Харків, (представництва: ОАЕ, Великобританія, Польша)

Оцінка компанії: $40 – $60 млн (на 2019 рік)

Загальна сума фінансування: $11 млн за 2 раунда

Співробітники: 800 (20% з яких R&D)

Рік заснування: 2011


Історія

Підприємець Олександр Конотопський розпочав власну справу у 21 рік, запустивши інтернет-магазин техніки безпеки secur.ua. Проєкт досяг успіху й рівня найбільшого дистриб’ютора продуктів безпеки в Україні. В той час Secure закупала пристрої з Китаю, і їх якість часто була сумнівною. Тож після відрядження до Китаю Олександру спало на думку створити власний український продукт – розумну бездротову систему безпеки, яка б могла зайняти нішу виробництва систем безпеки середньої ціни, тобто між дешевими китайськими та дорогими західними брендами. У 2011 році Конотопський заснував нову компанію – Ajax Systems, продукт виявився успішним на українському ринку, але на міжнародній арені, ніхто до нього не виявляв інтересу. Тоді Олександр з його командою вирішили створити систему безпеки з нуля, з протоколом зв’язку, панеллю управління, детекторами, хмарним сервером та власним мобільним додатком. 

Motion Protect Outdoor-це бездротовий зовнішній детектор руху для системи безпеки Ajax.

Ринок електронної комерції зростає, технології розвиваються і, в Україні народжуються проєкти, які отримують визнання на міжнародному рівні. Ajax Systems успішно вийшла на світовий ринок, з ключовим ринком у Європі. У компанії 500 тис. користувачів у всьому світі та 25 тис. інженерів-монтажників, які використовують обладнання Ajax у своїй роботі. Ajax має власні технології: протокол зв’язку Jeweller, операційну систему Malevich, алгоритми в датчиках. В Україні серед конкурентів Ajax Systems можна виділити харківську компанію Tiras, а на Заході – Ring (стартап з українським корінням, який купив Amazon) та Nest (вихідці з Apple, яких врешті купив Google), але вони потребують дротове з’єднання, тож Ajax займає нішу саме бездротового з’єднання.

Продукт

На 2020 рік продуктова лінійка Ajax Systems включає 27 бездротових пристроїв для захисту від вторгнення, пожежі та повені, а також пристрої для автоматизації безпеки та створення розумного будинку. Центральний блок системи, координує підключені пристрої та підтримує зв’язок з користувачами та охоронною компанією. За бажанням клієнта можна під’єднати детектор руху, відкривання дверей / вікон, диму, витоку та розбиття скла, а також сирени, розширювачі сигналу, сенсорної клавіатури, кнопки тривоги, смартштекери та реле для управління електричними приладами.

Система Безпеки Ajax. Безкоштовний мобільний додаток для користувачів.

Для користувача Ajax – це сучасний надійний гаджет з продуманим лаконічним дизайном пристроїв, та простим інтерфейсом керування зі смартфона. Системою безпеки можна керувати через програми iOS, Android, mac OS та Windows. 

Інвестиції

Першу інвестицію у розмірі $1 млн стартап отримав у 2015 році в раунді Seed від SMRK VC Fund, українського венчурного фонду, заснованого генеральним директором MacPaw Александром Косованом та Андрієм Довженко, що фінансує компанії на ранніх та пізніх стадіях. Залучені кошти були використані для розширення продуктової лінійки та створення інтегрованої системи безпеки.

Через чотири роки, у 2019-му, в рамках раунду Series A, інвестиційна компанія Horizon Capital, інвестувала $10 млн в Ajax Systems, та придбала частковий пакет акцій у SMRK VC Fund та керівництва компанії. Один з факторів, чому угоду уклали саме з Horizon це те, що у них є досвід виведення компаній на IPO.

Локації 

Компоненти для пристроїв Ajax Systems замовляє у виробників з усього світу, однак щоб гарантувати високу якість товару усі етапи виробничого процесу проходять на заводі в Києві. В столиці України розташована штаб-квартира та головний R&D офіс, також компанія має R&D офіс у Харкові та представництва в ОАЕ та Великобританії. Усю свою продукцію Ajax Systems одразу передає дистриб’юторам, тому в них немає власних складів.

Продукти Ajax Systems.

Виробничі приміщення (де збирають датчики), лабораторія R&D (де розробляють датчики) та кілька великих open-space офісів у Києві розташовані у 5-поверховій будівлі, де за радянських часів була швейна фабрика, з роками яку перетворили на офісний центр, а тепер Ajax Systems повертає комплексу початкове призначення.

В Україні небагато hardware-компаній, тому знайти в команду нових людей, у яких є досвід тривалої розробки та виведення продуктів до релізу — складне завдання. Ajax весь час знаходиться в пошуках талантів, й замість багатофункціональних робітників сюди наймають вузькоспеціалізованих, оскільки багатоетапні процеси дробляться на прості операції.  Крім того 60% виробничих процесів виконуються на конвеєрах тобто незабаром можна бути відмовитись від індивідуальних робочих місць. На сьогодні Ajax Systems мінімізує використання аутсорсингу та концентрує свій власний досвід в компанії, де працює понад 800 людей, а за останні 4 роки стартап зріс в 100 разів, а обсяг виробництва досяг 220 тис. одиниць на місяць.

Досягнення

На 2020 рік в Україні немає бездротових охоронних компаній-аналогів Ajax Systems, усі пристрої компанії пройшли європейську сертифікацію та відповідають вимогам стандарту системи безпеки EN 50131 та протипожежного стандарту EN 14604. Компанії було присвоєно найвищий рівень надійності бездротових систем безпеки. Ajax Systems має нагороди з найпрестижніших міжнародних виставок з безпеки: «Система безпеки року» IFSEC (Великобританія), «Найкращий інноваційний продукт» MIPS Securika, срібний призер нагород Expoprotection Awards (Франція). 

Компанія Ajax Systems представила бета-версію власної центральної станції моніторингу – 911, що актуально для охоронних компаній та великих корпоративних клієнтів. З ним будь-яка охоронна компанія буде готова відстежувати тривогу протягом декількох хвилин. Крім того, є можливість використовувати групи, режим цілодобового озброєння та навіть залучати сторонні пристрої до сценаріїв.

Плани

Одним із пріоритетів для компанії є створення безпечного розумного будинку на базі Ajax, перший крок вже зроблено – ОС Малевич 2.8 та сценарії автоматизації Ajax не тільки повідомляють про загрозу, але й як активно протидіють їй. На меті у Ajax Systems створити контроль клімату та освітлення, для цього вже було сформовано окрему R&D команду для роботи над новим напрямком. Також компанія буде продовжувати розширення лінійки товарів розумних домашніх пристроїв. 

Home Protection Ajax.

Якщо казати про довгострокові плани, то це поставити Ajax Systems на IPO, а також є план за програмою опціонів для більш широкого кола осіб із співробітників компанії.

У нових публікаціях ми розповімо про успішні українські стартапи, які змогли створити якісний продукт та ефективну команду. Ми дізнаємося про те, як приходять ідеї, як вибрати влучних партнерів й знайти перші інвестиції.  Наступною компанією буде Ring – home security та smart home компанія.