Skip to content

Як топ українські стартапи домоглися успіху та залучили перші інвестиції: Приклад Preply

У нашій черговій серії новин ми розглядаємо приклади блискучих українських стартапів, які залучили фінансування та знайшли успіх на міжнародних ринках.


За останній рік активність українських розробників і підприємців була високою, що свідчить про явне пожвавлення в економіці України, інтерес з боку інвесторів й інтеграцію на міжнародний ринок. У 2019 році обсяг інвестицій в українські стартапи та ІТ-компанії досяг півмільярдної позначки за рік. За даними UVCA загальний обсяг венчурних інвестицій в українські ІТ-компанії досяг $510 млн, що в півтора раза перевищує попередній рік. Кількість угод у 2019 році була майже такою ж, як і у 2018 році: 111 угод у порівнянні зі 115 у 2018 році, а об’єм операцій злиття та поглинання збільшився у 18 разів, з яких 15 угод склали суму в $460 млн. Зростання обсягу інвестицій бізнес-ангелів у 2019 році зросли в 7 разів й склали $6.1 млн у порівнянні з $0.9 млн у 2018 році.

Серед найвідоміших стартапів — GitLab, Grammarly, Petcube, Preply, Ajax Systems, Grammarly, Ring, про які ми розповімо детальніше, а саме: про засновників й команду, про перші інвестиції й продукт.


Структура інвестиційних раундів
Ukrainian Venture Capital and Private Equity Overview 2019.

Назва раунду відповідає стадії бізнесу. Існує три ранні етапи залучення інвестицій для стартапів: Pre-seed, Seed, Round A й три пізні етапи: Round B, Round C, Round D.



Preply – платформа для пошуку репетиторів

Сайт: preply.com

Засновники: Кирил Бігай, Сергій Лук’янов та Дмитро Волошин

Офіси: Київ, Берлін, Барселона (в майбутньому США)

Оцінка компанії: не розголошується

Загальна сума фінансування: $15,5 млн за 6 раундів

Співробітники: 125

Рік заснування: 2013


Історія

Спочатку платформа будувалася як сервіс для вивчення англійської мови, але в процесі роботи концепція змінилася кілька разів. Зараз це онлайн-маркетплейс, за допомогою якого можна знайти репетитора з 27 мов та низкою інших предметів та хобі.

Ідея стартапу, пов’язана з мовними курсами, з’явилася у Кирила Бігая у 2011 році, коли він зіткнувся зі складністю знайти для себе викладача китайської, так у підприємця й виникла ідея побудувати бізнес. Перший проєкт Кирила FindGur, який пройшов відбір в бізнес-акселератор EastLabs, провалився. Без грошей і фінансового успіху у 2012 році команда повернулася з США до Києва. Напевно, головною помилкою їх стратегії була неправильно підібрана команда і відсутність якісного продукту. Після закриття першого продукту, команда поповнилася дизайнером Сергієм Лук’яновим, який на сьогодні є партнером Preply.

Кирил Бігай, Дмитро Волошин засновники Preply.

Інвестиції

Бігай опинився знов на стартовій позиції, але вже через кілька років команда потрапила в акселератор TechStarts, отримавши від ангела Семена Дукача $120 тис. інвестицій. Перспективу стартапу помітили інші інвестори (Digital Future, Xevin Investments, Hedgehog Fund, Techstars) й у 2016 році Preply залучив у Seed раунді інвестиції обсягом $1,3 млн. Далі у 2018 команді вдалося отримати $4 млн  у Seed раунді від міжнародних інвесторів, основним з яких був Павел Чудзінскі з венчурного фонду Point Nine Capital, RTAVentures VC, українські Diligent Capital Partners й SMRK, та ангели з Польщі: Маріуш Гралевскі з DocPlanner, Пшемислав Гацек з Grupa Pracuj, та нідерландець Aртур Костен (в минулому з Booking.com) – всі вони інвестували стартап й у 2016 році.

Цього року українська IT-компанія залучила ще $10 млн у Series Round A, де провідним інвестором виступив Лондонський венчурний фонд Hoxton Ventures, а також Point Nine Capital, All Iron Ventures, The Family, EduCapital і Diligent Capital. В цьому раунді взяли участь ангельські інвестори: Артур Костен з Вooking.com, екс-генеральний директор Upwork Гарі Сварт, керівник Unity Technologies Девід Хельгасон й засновник Couchsurfing Даніель Хоффер


Локації в Україні

Влітку 2020 Preply стали резидентном Kooperativ у Кієві – простір який з’єднує бізнес, технології, мистецтво, досвід та пристрасть, щоб створити  середовище, яке живить та сприяє інноваціям. Компанія буде проводити відкриті мітапи зі своїми іноземними колегами й консультантами для резидентів Kooperativ та київської ІТ-спільноти.

Головна сторінка платформи Preply.

Досягнення

Зараз сервіс пошуку репетиторів Preply працює на ринках США і Західної Європи, також розвиваються ринки Азії та Латинської Америки. Платформа налічує 25 тис. викладачів, й зараз надає можливість вивчати 27 мов світу (середня ціна за годину урока становить $15-20). Крім мовних класів сервіс пропонує послуги репетиторів з таких предметів, як: математика, алгебра, фізика, біологія, хімія й інші шкільні предмети, уроки акторської майстерності, музики, мистецтва, та підготовка до численних іспитів. Щомісяця за допомогою платформи Preply проходить 10 тис. годин занять.

Дизайнер й засновник компанії Preply-Сергій Лук’янов.

Плани

Preply планує масштабувати ринок, головним чином у Північній Америці, Франції, Німеччині, Іспанії, Італії та Великобританії, з амбіціями наприкінці року відкрити офіс у США. В планах впровадити нові інструменти, наприклад, репетитори зможуть розумно відстежувати прогрес і розробляти свої власні уроки й тренінги разом з платформою. Залучені у 2020 році $10 млн компанія планує частково використовувати для створення мобільного додатку на Android та iOS, що дозволяє швидко знаходити педагогів й налагоджувати ефективну комунікацію, частково на відкриття нового офісу й набір персоналу. Preply однозначно має шанси в найближчому майбутньому стати “Єдинорогом”.

У нових публікаціях ми розповімо про успішні українські стартапи, які змогли створити якісний продукт та ефективну команду. Ми дізнаємося про те, як приходять ідеї, як вибрати влучних партнерів й знайти перші інвестиції.  GitLab – це платформа DevOps, побудована, як єдине сховище даних для взаємодії фахівців з розробки ПО й інтеграції робочих процесів для забезпечення якості продукту.