Skip to content

The Ukrainian Connection: Aly Owens, засновниця коворкінгу Dill у Сіетлі

У нашій новій серії інтерв’ю ми спілкуємося з Aly (Альоною) Owens, засновницею креативного простору Dill Seattle, який розташований в бомондному промисловому районі Сіетла під назвою Джорджтаун. Серія інтерв’ю The Ukrainian Connection розповідають про українців, які знайшли успіх за межами України, але залишилися на зв’язку зі своєю ненькою. Вони діляться особистими порадами з українськими підприємцями, які шукають фінансування та нові ринки збуту.

Привіт Aly, чи краще називати тебе Альоною?
Aly — ім’я для усіх, хто не може вимовити Альона. Десь 50% часу я – “Aly” ;)


Звідки ти родом і як ти опинилася в Сіетлі?
Я родом з міста Ізмаїлу, що в одеській області. Я така своєрідна суміш молдавського, українського, а також впевнена ще багатьох інших етносів. У 2009 році я переїхала до США, у 2011 приїхала до штату Вашингтон, де потім у 2014 році закінчила MBA.


Як в тебе виникла ідея створити Dill Seattle?
Після МВА у 2015 році я переїхала до Остіна штату Техас й почала нову роботу, де працювала віддалено, поки моя команда розробників знаходилась у Далласі, Техас. Мені було потрібне ком’юніті, де я б відчувала себе продуктивною і частиною чогось єдиного. Так я приєдналася до одного з місцевих коворкінгів під назвою Chicon Collective. На той час він приймав три стартапи та два десятки фрілансерів. Членство було досить дешевим, також в цьому місці був гуртожиток зі спільною кухнею де ми працювали з наших диванів.

Я все ще пам’ятаю запах тієї безладної, але веселої споруди. Люди там були дивовижні й різноманітні — художники й технарі знайшли там свій дім. Ми влаштовували семінари, хтось завжди приносив їжу, якою ділився з усіма. Це середовище було ідеальним для росту нових ідей та дружби. Коли я переїхала до Сіетла то приєдналася до кількох ком’юніті (слов’янське ком’юніті, спільнота Burning Man та технарі). Мені хотілося поєднати їх усіх, сподіваючись, на те, що мистецтво й технології об’єднаються та створюватимуть ще кращі продукти, а головне, що нові дружні стосунки будуть рости.


Чи означає назва твоого коворкінг-простору те, що я думаю?
Так, Dill це — популярна українська трава кріп, яку додають в борщ. Також він корисний для здоров’я, а головне, що квітка кропу нагадує мені купу маленьких вогників, усі з’єднані в її корені. Наче купа людей, яких пов’язує ідея. Діл також означає «серце» на Хінді, тому багато з наших шанувальників — індіанці.





Які послуги коворкінг надає ІТ-підприємцям, й чим він відрізняється від інших просторів?
Dill відрізняється від інших коворкінг-просторів, оскільки спеціально зосереджується на менших громадах, вибудовує довготривалі стосунки, заохочує членів до співпраці та залучення своїх талантів та бізнесу.

Деякі коворкінги не дозволяють рекламувати бізнес, деякі зосереджуються лише на стартапах або на артистах, на жінках, або на меншинах. Ми ж зосереджуємо увагу на різноманітності. В ідеалі, ми хотіли б мати юриста, програміста та маркетингового експерта разом із CPA [Редактор: бухгалтером] в одному просторі. Це дозволило б кожному з нас користуватися послугами один одного й, можливо, навіть будувати разом бізнес.

Dill пропонує найнижчі ціни в Сіетлі на найкращий пакет послуг, який включає можливість проведення зустрічей, семінарів, що входять до складу пакету “Citizen” (всього $299). Він включає власний робочий стіл, службову поштову адресу, швидкісний Інтернет, безкоштовні заходи, які влаштовує Dill, безкоштовне паркування, закуски та кімнату для подкастів.


Які ще ресурси ти можеш порадити українським ІТ-стартапам та підприємцям, що відвідують Сіетл для фандрейзингу або пошуку партнерів / клієнтів?
По-перше, я б рекомендувала приєднатися до мітапів Startups meet Angles. По-друге, приєднуйтесь до WorkChat Seattle, щоб знайомитися і спілкуватися з людьми. По-третє, окрім приєднання до Ukrainian Monthly Social групи, я б рекомендувала диверсифікувати участь у мітапах, що проводяться UW Blockchain, Cybersecurity, тощо. Багато інвесторів приїжджають зразу до Університету Вашингтона, щоб вибрати найкращий талант серед підприємців, тому це правильне місце для пошуку як партнерів, так і клієнтів.


Dill – Creative Community Space

Які події для стартапів ти могла би порадити, особливо щось з українським корінням?
Раджу слідкувати за Ніком Білогорським з Сан-Франциско, оскільки життя стартапів там набагато цікавіша. У Сіетлі, можливо, ви можете зустріти потрібних людей під час Ukrainian Monthly Social.


Якісь рекомендації щодо фандрейзингу?
У Сіетлі є кілька людей, українців, які зацікавлені інвестувати в українські стартапи. Я одна з них. Так що так, пишіть мені, і я буду рада підтримати, приєднатися та прорекламувати вашу компанію. [Редактор: Контактну інформацію Dill та Aly можна знайти тут]


Що відрізняє Сіетл та робить його унікальним, щодо пошуку клієнтів?
У порівнянні з Сан-Франциско, де люди постійно спілкуються, оскільки це одна з найбільш цінних навичок, люди в Сіетлі більш замкнуті інтроверти. Пошук зв’язків та контактів займає більше часу, а дружні стосунки будуються не одразу. Обов’язково візьміть участь у “правильних” заходах, зустрічах та благодійних акціях. Такі конференції (від ComiCon до K8) принесуть вам безліч зв’язків, якщо ви готові до них.


Які зараз тренди у Сіетлі щодо попиту на товари / послуги?
VR та AR, електронна комерція за допомогою VR та ін.


Будь-які твої поради для українських стартапів, які шукають загальні офісні послуги та провайдерів, наприклад коворкінги, обслуговування заходів, кейтерінг, податковий консалтинг, послуги перекладу, нотаріусу, тощо.
По-перше, приєднайтесь до Ukrainian Association in Washington, та пишіть свої питання на дошці груп (проходить модерацію). По-друге, у центрі міста є багато коворкінгів. Я рекомендую General Assembly та різноманітні акселератори в Сіетлі. По-третє, приєднуйтесь до Dill, щоб з’єднатися з людьми, які працюють у великих корпораціях у місті, і вони спочатку родом з України.


Дякую, Aly. Було приємно спілкуватися з тобою (безпечним, соціально віддаленим способом). Сподіваємось побачити тебе на одному з майбутніх Ukrainian Monthly Social.