Skip to content

Рої дронів: Тренди українських БпЛА 

Drone article cover

Війна стимулювала Україну перетворитися на хаб безпекових технологій. Українські стартапи співпрацюють з військовими для вдосконалення своїх продуктів й залучають західні інвестиції. Нещодавно, колишній CEO Google, вклав $10 млн в стартап-акселератор D3, який інвестує в українські безпілотники та оборонні технології.

Військові стартапи можна поділити на хардверні (БпЛА, антидронові рушниці, тактичні навушники, системи зв’язку тощо) та софтверні (системи управління полем бою, програми забезпечення, тренувальні модулі, системи кібербезпеки тощо). Ми зупинимося саме на перших –  безпілотних авіаційних комплексах, які виробляються в Україні та штучному інтелекті.

Тенденції розвитку технологій

Рівень захисту, що надає країна своїм громадянам, напряму пов’язан з розвитком технологій. У воєнній сфері такі технології спрямовані на розширення здатності діяти у швидкозмінних оперативних обставинах.

У 2020 році в доповіді НАТО «Тенденції у науці й технологіях: 2020-2040», були окреслені тенденції розвитку технологій протягом наступних 20 років. В документі визначаються напрями розвитку науки й технологій, які матимуть вплив на розвиток колективної безпеки й оборони. Серед них такі: технології великих даних, технології штучного інтелекту, технології автономності, космічні технології, гіперзвукові та квантові технології й біотехнології. Ми можемо добре спостерігати за розвитком окремих тенденцій в сучасному українському Military Tech.

Технології автономності або Робототехніка

Роботи та безпілотні системи відіграють рушійну силу у військових операціях та змінюють спосіб ведення війни, їх потенціал охоплює всі середовища бою – землю, море, повітря та космос. 

Келлі Гріко, старший науковий співробітник Центру Стімсона у Вашингтоні, розповідає, що Сполучені Штати завжди віддавали перевагу дорогим і складним технологіям, а повітряні сили традиційно були прерогативою лише великих держав, тому що потрібно було подолати високі перешкоди з точки зору науки, техніки, організації та фінансів. Натомість він додає, що Україна перейшла до набагато дешевших технологій – дронів.

Українці використовують безпілотні літальні апарати для забезпечення спостереження, розвідки, покращення здатності націлювати артилерію, а також для завдавання ударів модифікованими безпілотниками що переносять гранати. Міноборони вже взяло на озброєння безпілотники українського виробництва. На сайті Military Factory зібрана колекція з 27-ми вітчизняних та іноземних БпЛА які використовуються в Україні. А нижче в таблиці ми зазначили Топ-10 українських компаній, що виробляють безпілотники, які вже зараз працюють на нашу перемогу.

Топ-10 українських компаній, які виробляють БпЛА для ЗСУ.

КомпаніяБпЛА
Athlon Avia
Розвідка, коригування артилерії.
athlonavia.com
A1-СМ Furia
ST-35 Silent Thunder – баражуючий боєприпас
Avia Systems
Розвідка.
www.avia.systems
ASU-1 Valkyrja
DeViro
Розвідка.
deviro.ua
Ciconia
Rallus
RAM II UAV – баражуючий боєприпас
Держзаводи
Ударний.
UKR Beaver
JAS Meridian
Розвідка.
merydian.kiev.ua
JSC Spectator
Skyeton
Розвідка.
skyeton.com
Raybird-3 
ACS-3
SpaiTech
Розвідка, коригування артилерії.
spaitech.net
Sparrow
Інші: Windhover, Sparrow Le, Anser, Winder, Columba
UA Dynamics
Ударний.
uadynamics.com
Punisher
UkrJet
Розвідка, перевезення та ударний.
ukrjet.ua
UJ-22 Airborne
UJ-23 TOPAZ
UJ-31 ZLYVA та UJ-32 LASTIVKA – баражуючий боєприпас
Ukrspecsystems
Розвідка, коригування артилерії.
ukrspecsystems.com
Shark
People’s Drone 2 | PD-2 
DP-1
Leleka-100
В таблиці зазначений не повний список БпЛА українського виробництва, які використовуються в ході війни.

Штучний Інтелект

Безпілотні системи отримують вищі ступені автономності, зокрема, завдяки штучному інтелекту. Український стартап Twist Robotics розробив програмне забезпечення на штучному інтелекті для БпЛА, а Warbirds зі своїм БпЛА ВАЛК-1 отримали державне замовлення й допущені до експлуатації в Збройних силах України.

Griselda

Для збору розвідданих українські ІТ-спеціалісти у 2022 році розробили програмний комплекс на базі штучного інтелекту Griselda. Система збирає, аналізує, перевіряє на вірогідність і робить звіти на основі даних та інтегрована з системами «Дельта», «Кропива», «Броня», якими користуються українські військові.

Osavul 

Спочатку команда Osavul працювала як волонтерський проєкт, однак на початку 2023 році компанію офіційно зареєстрували. AI-стартап допомагає РНБО й Міноборони виловлювати ІПСО у Telegram та Facebook. Osavul спеціалізується на питаннях кібербезпеки, пошуку та аналізі інформації.

UA Dinamics

Однією з ключових розробок UA Dinamics, які створили БпЛА Punisher, та окремою інтелектуальною власністю компанії є балістичний калькулятор. Це спеціально розроблений софт, який на основі завантажених у нього даних про точку розміщення цілі, набір метеоданих та інших параметрів здійснює скидання боєзапасу, коригуючись штучним інтелектом.

Перекваліфікація в період війни

Деякі стартапи, які не мали воєнних напрацювань, з початком війни запустили нові Military Tech продукти, не кажучи вже про те, що багато фаундерів/ок пішли на фронт чи займаються волонтерською діяльністю. Що є теж, у своєму роді, новітньою тенденцією серед українських стартап-реалій. Нижче розповідаємо про них.

Kray Technologies

Команда Kray Technologies з 2014 року розпочала волонтерський проєкт зі створення дрона для розвідки коригування вогню для ЗСУ, однак, для того, щоб проєкт став корисним українським військовим, потрібно було комерціалізуватися й робити цивільний продукт. Тож до початку повномасштабної війни команда працювала над створенням БпЛА для сільського господарства – дрон з вертикальним зльотом для нанесення засобів захисту рослин і підживлення польових культур.

У 2022 році компанія вирішила адаптувати свій дрон для розмінування й розробила БпЛА Kray HPHDD (High-performance drone for humanitarian demining). Розробники допрацювали навісне обладнання, яке дозволяє збирати карти магнітного поля ділянки, реагуючи на феромагнітний метал. Для наступної модифікації, Kray Technologies планує в кооперації з партнерами з Польщі обладнати дрон-розмінувальник спеціальним радаром, який дозволить сканувати землю на 20 см вглибину.

Twist Robotics

Стартап Twist Robotics працює над створенням сервісу для дистанційного пілотування різних машин і обладнання за допомогою штучного інтелекту. Вони пропонують дистанційну підтримку в режимі реального часу та керування автопарком для роботів для співпраці, автоматизованих керованих транспортних засобів й безпілотників зі штучним інтелектом у сферах логістики, роздрібної торгівлі, електронної комерції та сільського господарства.

Але війна підштовхнула інженерів створити нову технологію, помістивши її в FPV-дрони. Нове програмне забезпечення на основі штучного інтелекту дозволяє FPV залишатися спрямованим на ціль, навіть якщо той втрачає зв’язок з оператором через фізичні перешкоди – датчики дрона розпізнають ціль та відповідно коригують траєкторію польоту, навіть якщо ціль рухається.

ELF-systems

До війни виробнича компанія ELF-systems працювала над створенням БпЛА у сільськогосподарській і геодезичній галузях. Щоб замінити дорогі закордонні аналоги розробники створили розвідувальний БпЛА Ельф, що легко і швидко збирається в польових умовах, із застосуванням міцних і легких матеріалів та з хорошою стійкістю до ворожих РЕБ.

CoolOn Motors

Стартап у сфері виробництва електричних вантажівок комерційного призначення CoolOn Motors створений за новітньою технологією з нульовим викидом СО2 та з низькою вартістю володіння ($0,07/км). З початком війни стартап виготовив 60 високомобільних тактичних автомобілів багі для різних підрозділів ЗСУ та Тероборони COOLON CTRL, які вже працюють по всіх напрямках захисту України, та допомагають звільняти окуповані території, а також розробив евакуаційну робототехнічну платформу для евакуації поранених і загиблих у зоні бойових дій COOLON CORN. Більш того компанія налагодила виробництво ударних дронів COOLON COBRA, який можна виготовити всього за три години.

Напрямки розвитку військової сфери

В підсумок ділимося з вами основними прогнозованими напрямами науково-технологічних досліджень в області озброєння і військової техніки, визначені на основі патентної бази Derwent Innovation:

  •  штучний інтелект, блокчейн;
  •  Інтернет речей та його безпека;
  •  безпілотні транспортні засоби та робототехніка, дрони та рої дронів;
  •  підводний транспорт, зокрема підводні човни;
  •  нові матеріали, зокрема з ефектом невидимості, броньовані, біоматеріали;
  •  електрифікація військового транспорту та альтернативні джерела енергії;
  •  безпека літальних апаратів;
  •  мережі зв’язку, зокрема бездротового, мобільна адаптивна мережа, їхня безпека.

Найперспективнішим напрямом лишається штучний інтелект. Подальший розвиток цього напрямку якісно змінить армії та види озброєнь. Ще одним революційним напрямом можуть стати технології зберігання енергії та отримання нових матеріалів. Ці напрями, швидше за все, будуть розвиватися високими темпами.

Війна – це хаос. Але ми бачимо як неймовірний український дух та завзяття, разом з передовими технологічними розробками, дають неймовірний результат. Сьогодні українці змінюють характер війни використовуючи автономну зброю, яка може знаходити, ідентифікувати, відстежувати, націлюватися, та знищувати сили противника. 

Немає сумнівів, що технології відіграватимуть все більшу роль у розвитку соціально-економічної, науково-технічної, оборонної, правової та іншої діяльності у сферах загальнодержавного значення.