Skip to content

FOBS Asset Management зрівняє можливості для професійних та початкових інвесторів

FOBS

Стартап FOBS Asset Management зосереджений на тому, щоб демократизувати ринок інвестиційних послуг для рітейл-інвесторів та надати їм технологію, яку використовують приватні інвестиційні фонди світу. Стартап хоче зрівняти можливості для вже досвідчених та початкових інвесторів, керуючи цифровими активами, використовуючи ефективні та прибуткові стратегії. Досвід команди стартапу – це основа успішних результатів та отримання прибутку для користувачів.

Засновники: Богдан Пінчук та Ярослав Гориславець

Розташування:  Київ, Україна

Рік заснування: 2019

Website / LinkedIn / Facebook / Twitter

FOSB-main-logo

Ще у 2015 році, працюючи над фріланс-проєктами, Богдан зіткнувся з проблемою переказу коштів з-за кордону. Навіть коли сума надходження була незначною, комісія  була завеликою. Почавши шукати альтернативу, як отримувати гроші швидко та без великих затрат, він дізнався про Біткоїн. Богдан вирішив отримувати кошти саме в криптовалюті, частину яких він заощаджував на магістратуру в Германії.

Закінчивши факультет Міжнародної економіки Дніпропетровського Національного Університету та отримавши ступінь магістра в Hochschule Mittweida, Пінчук влаштувався інтерном у відділ стратегічного розвитку до холдингу багатомільярдної корпорації Carl Zeiss AG. На власні очі побачивши, як працює великий бізнес, як відбувається відбір стартапів та інвестиційний підхід компанії щодо розвитку бізнесу, Богдан зацікавився ринком криптовалют та інвестиціями, побачивши великі перспективи, почав збирати команду для власного стартапу. 

“Я почав майнити та інвестувати в криптовалюту. Це переросло в те, що наприкінці 2017, з початкових інвестицій в декілька десятків тисяч доларів, портфель моєї команди виріс до більш, ніж п’яти мільйонів доларів,”

– засвідчує Богдан Пінчук.

Однак згодом ринок криптовалют у 2018 обвалився. Портфель, який команда створювала два роки, став меншим на 80% за пів року. Ті принципи та підхід, які стартап використовував на жаль перестали працювати.

Перші невдачі

Починаючи з 2019, команда була переконана, що на розробку MVP їм знадобиться три місяці, але цього часу вистачило лише на планування. Спочатку, потрібен був сильний фреймворк в якому можна було проводити тестування інвестиційних стратегій. Для того, щоб навчити продукт навіть одній стратегії, потрібні тижні, а гіпотез для тестування в компанії було сотні. Саме тоді вони знайшли людину з досвідом у програмуванні, але за декілька місяців в його власній компанії почались фінансові проблеми й фреймворк який розроблявся для FOBS, партнер вирішив продати іншій компанії. Через цей факап старт продукту затягнувся на цілий рік.

“Перший рік мені було важко психологічно. Закінчивши європейський ВНЗ я відмовився від великої стабільної зарплати, повернувся в Україну для незрозуміло яких перспектив. Витратити рік на стартап, який не приносить прибуток, було дуже важким досвідом,” – зізнається CEO FOBS.

Перші успіхи

Продукт в тестовому вигляді був запущений у 2020. Поїхавши з ним на Lviv IT Arena, стартап потрапив до півфіналу, чим закріпився серед 20 найкращих IT стартапів країні. FOBS Asset Management почали рости та підключати клієнтів, а всі гроші реінвестувати в розвиток і реструктуризацію компанії так, щоб можна було почати роботу на Європейському чи Американському ринку.

IT Arena 2020. Startup Competition Semi-Finals: FOBS Asset Management.

Спочатку у Богдана була ідея фонду який би керував інвестиціями та інвестував під своїм іменем, але поміркувавши, він зрозумів, що це пережиток минулого, тим паче для рітейл-інвесторів. Тепер FOBS – це автоматизований сервіс для здійснення операцій від імені інвестора. Саме тому стартапу найкраще працювати дрібним клієнтам у яких є криптовалюта і які не знають, як грамотно нею керувати.

Як працює сервіс?

На ринку існує багато трейдерів, що займаються схожою справою. Є трейдери, що використовують автоматичні системи, є компанії, які працюють, так само як і FOBS. Проблема в тому, що багато стартапів в цьому напрямку збирають мільйони доларів та найкращих спеціалістів, але втрачають кошти не створивши продукт, адже в цьому бізнесі дуже великий відсоток невдачі.

Уявімо собі, що в клієнта є $20 000, які він хоче інвестувати в криптовалюту, але не знає, як правильно це зробити. В такому випадку клієнт відкриває рахунок на найбільшій криптовалютній біржі Binance та вносить туди свої гроші. Після цього, створюється API ключ, який дає доступ FOBS Asset Management віддалено відкривати та закривати угоди. Стартап може купувати та продавати активи клієнта, але не може вводити та виводити гроші з рахунку клієнта. Таким чином компанія гарантує безпеку коштам інвесторів.

Система FOBS Asset Management

  • Перший рівень: відбір тих валют, якими найкраще торгувати.
  • Другий рівень: 15 стратегій на основі яких підбираються принципи як відкривати та закривати угоду.
  • Третій рівень: керування ризиками. В компанії є ризик модуль, який вирішує на яку суму варто відкривати ту чи іншу угоду.
  • Четвертий рівень: система виконує всі ці задачі автоматично.

Інвесторам стартап показує всю статистику для того, щоб клієнт бачив скільки він зможе заробити та наскільки ефективно покаже себе FOBS. Клієнт повністю бачить всю інформацію про те, що відбувається з його грошима, прибуткові угоди та скільки грошей знаходиться на рахунку. 

Стандартно FOBS Asset Management підписують угоду з клієнтом на півроку, але ситуації бувають різні. Буває таке, що клієнту терміново потрібні кошти, тоді стартап закриває всі угоди, а клієнт може вивести кошти на свій банківський рахунок й протягом декількох днів отримати свої гроші. Виявляється, така ситуація неможлива з іншими фондами тому, що там клієнт може вивести свої кошти мінімум через рік. До того ж клієнт фонду не знає, що відбувається з його грошима на даний момент і чи принесуть інвестиції прибуток.

Розрахунок прибутку

Стартап працює над тим, щоб в майбутньому люди навіть з малими сумами інвестицій могли стати їхніми клієнтами. Однак нинішня бізнес-модель цього не дозволяє, бо витрати FOBS будуть вищими за прибуток.

FOBS гарантує своїм клієнтам не прибуток, а догляд за ризиками. Якщо все йде як потрібно, прибуток не має просідати більше ніж на 20%. Звісно бувають невдалі часи, коли може відбуватися від 10-50 невдалих угод поспіль, тоді задача полягає в тому, щоб тримати ризики так, аби збитки не були більшими від обговореного порогу у 20%. 

“Як у свій час Самуель Кольт створив револьвер і зрівняв сильних та слабких, так і ми хочемо своїм продуктом зрівняти можливості для професійних та початкових інвесторів.” 

Засновник FOBS Asset Management Богдан Пінчук

За минулий рік, реальна просадка була меньше 8% і працюючи над ризиками, прибутковість за минулий рік склала 106%. Тобто якщо на рахунку $10 тисяч, тоді 106% – за рік, це, в середньому 8,83% в місяць – тобто $883. З них $441,5 забирає інвестор, $441,5 компанія. На ці кошти компанія має орендувати сервера, оплачувати роботу співробітників, в результаті цього, рахунки менш як на $20 тисяч є збитковими для самої компанії.

Зараз FOBS Asset Management обслуговує 30 клієнтів, з рахунками близько $100 тисяч. 

Прибуток – це одна сторона, а ризик зовсім інша. FOBS намагаються застрахувати своїх клієнтів від тієї ситуації в яку вони самі потрапили у 2018 році, коли вартість Біткоїна обвалилася нижче $4 000 і багато людей втратило свої накопичення. Тоді були просадки понад 80-90% і деякі закривали свої угоди зі збитком, однак інші перечекали півтора року й згодом вийшли в плюс. “Тоді ми зрозуміли, що потрібно бути більш спекулятивними – тобто коли ринок падає заробляти на цьому, а не втрачати. Саме цим ми зараз і займаємось – заробляємо не тільки коли ринок росте, але і коли падає,” – розповідає Богдан.

Команда і плани на майбутнє

Зараз в команді 15 співробітників: деякі з них працюють з України, деякі з-за кордону. Також в команді є директор з розвитку бізнесу економіст Євгеній Лоза. “Якби не він, можливо стартапу не існувало б. Він найкращий аналітик по криптовалюті за версією tradingview.com, який займається цією справою протягом 6 років.” 

Засновники FOBS Asset Management Богдан Пінчук та Ярослав Горислвець.

Ярослав Гориславець – кофаундер та СТО, відповідає за інфраструктуру, в той час, як Богдан Пінчук займається розробкою стратегії. Вони знайомі змалечку: Ярослав – справжній та цінний друг дитинства Богдана. Друг з яким зростали, разом почали цікавитися криптовалютами, з яким заробили та потім втратили гроші у 2017-2018 роках. Це той, з ким разом ставали дорослими – дружба, над якою не має сили час.

В компанії хороші темпи росту і команда планує зберігати його на цьому ж рівні. Однак в планах структурувати та підготувати компанію з юридичної точки зору так, щоб можна було працювати в Європі та США. Богдан має амбіції та тверезо оцінює свій стартап, розуміючи, що зараз FOBS Asset Management відстає на 5-7 років від топових компаній, через недостатню кількість ресурсів і знань, але команда робить все, щоб скоротити це відставання.