Skip to content

MeteoControl AI – страхування фермерів від надзвичайних погодних умов (AgroTech InsurTech)

MeteoControl AI – страхування фермерів від надзвичайних погодних умов

Займаючись сільським господарством протягом багатьох років, навіть досвідчений фермер не знає наскільки вигідним буде сезон. Все через непередбачувані погодні умови, які можуть повністю зіпсувати врожай. Ігор Кобзар та Роман Пліс працюють над розвитком стартапу MeteoControl AI, який завдяки параметричному страхуванню захищає окремі ділянки від надмірної температури, вологи, посухи та заморозків.

Засновники: Ігор Кобзар та Роман Пліс

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2020

Website / LinkedIn / Facebook

Спілкуючись зі своїми товаришами, які працюють в страховому і в аграрному бізнесі Ігор Кобзар вперше дізнався про параметричне страхування. Це нетрадиційний страховий продукт, який пропонує заздалегідь визначені виплати на основі тригерної події. Ознайомившись детальніше з концепцією, в нього з’явилась ідея автоматизації процесу та економії часу страховим агентам.

Ігор почав вивчати статистику того, як міжнародні, фінансові й політичні організації дивляться на проблеми пов’язані з агрономією: “Виявилось, що до 2050 року необхідно збільшити продуктивність посівних площ, оскільки ООН прогнозує ріст населення на 2 мільярди людей, а через глобальні катастрофи та зміни клімату, якість ґрунтів спаде на 25%. В результаті цього, проблема забезпечення їжею людей стане проблемою виживання. Фінансова безпека фермерів дозволить їм активніше інвестувати в технології, оскільки зменшується необхідність заощаджень для підготовки до неврожайного року.”

У світі налічується близько 450 мільйонів фермерських господарств, 400 мільйонів з яких мають площу посівів менш як два гектари. Ігор зауважує, що 60% світового об’єму їжі виробляється малими домогосподарствами.

Процес страхування агрокультур

Існує маса чинників, які можуть вплинути або зруйнувати кількість плодів агрокультур. Раніше, для того аби надати послуги страхування, до господарства приїжджав представник страхової компанії, який оглядав та оцінював територію. У разі страхового випадку відбувалося повторне відвідування ферми для оцінки конкретного випадку. На страхові випадки зазвичай приїжджали представники страхової компанії, фермери, представник торгової палати та інші посередники. Все це збільшувало ціну страхування і чим менше угіддя, тим важче фермеру його застрахувати. 

“Ми страхуємо параметр, який призводить до урожайності або до збитків.” 

СЕО MeteoControl AI Ігор Кобзар.

MeteoControl AI дозволяє фермерам застрахуватись від непередбачуваних ситуацій та не хвилюватись за свою фінансову стабільність. “Наш продукт зосереджений на параметричному страхуванні, тобто ми страхуємо якийсь певний параметр. Насамперед спеціалізуємося на вологості ґрунту та екстремальних температурах,” – пояснює засновник. 

Стартап аналізує 30-ти річні дані, встановлює, які показники допустимі для конкретної території й потім фіксує брак вологи, або її надлишок, як негативний вплив. Певний індекс показує чи була завдана шкода урожаю. Світові дослідження доводять, що 80% втрат урожаю спричинені нестачею вологи в ґрунті.

Масштабування стартапу

Команда MeteoControl локалізується в Києві та складається з розробників, маркетолога, сейлз менеджера та спеціаліста з підтримки користувачів. Ігор сам контролює усі процеси разом із кофаундером Романом Плісом, який спеціалізується на аграрному секторі.

Маючи локальну експертизу, команда  вже розпочала діяльність в Україні. А для масштабування потрібно перекласти сайт для локальної аудиторії та завантажити дані в систему. Якщо запуск буде в Африці чи Індії – знайти локальну страхову компанію з ліцензією.

Для того, щоб стати великою компанією варто цілитися на ринки ЄС, а в майбутньому і на США. Зараз MeteoControl AI ведуть переговори з Латвією, Польщею та поглядають на Румунію. Через те, що ці країни – члени Євросоюзу, для аграріїв вони надають спеціальну компенсацію вартості страхового поліса. 

Нещодавно, MeteoControl AI запустили пілот з американською корпорацією Corteva Agriscience та сподіваються на співпрацю в наступному році. Corteva Agriscience займаються постачанням насіння, засобів захисту рослин та інших продуктів потрібних фермерам. Ті хто користуються повним ланцюжком технологій, можуть претендувати на безкоштовне страхування. “Таким чином, замовляючи «біг мак меню» – ви отримуєте морозиво в подарунок,” – додає Ігор.

Як відмічає засновник, до цієї програми залучено близько 100 фермерів, тож навіть при засусі чи повені, більшість витрат будуть відшкодовані, адже вони зі свого боку зробили все правильно і роль зіграв лише погодний фактор.

Переломні моменти

MeteoControl вже близько 14 місяців і за цей час команда стикнулась з низкою критичних ситуацій пов’язаних з технічною стороною, продажами, фінансуванням. Ігор зізнається, що розвиток стартапу нагадує американський серіал «Кремнієва долина», де в компанії постійно виникають якісь проблеми, однак в реальному житті все драматичніше та складніше.

Команді, що запускає новий продукт, завжди доводиться стикатись з проблемами різного спектру: технічні, маркетингові, пошук відповідних кадрів. 

Згадуючи технічні проблеми, MeteoControl AI зіткнулись з проблемами роботи з базами даних в декілька трильйонів записів про погоду, а також з вже комічними проблемами на рівні “На яку пошту реєструвати домен? Як перевірити чи пройшла оплата?”. Це може виглядати смішно, але будуючи щось з нуля за короткий період, в фокусі завжди багато речей, а щось дрібне дуже легко випустити з уваги, допоки не будуть налаштовані основні бізнес процеси. 

Щодо маркетингових проблем, MeteoControl AI на початковому етапі переоцінили готовність аграріїв (доволі консервативної аудиторії) до легкого сприйняття продукту. Концепція заключалась в тому, що є веб-сайт, на якому можна придбати поліс страхування, що рахується на основі даних супутників, які сканують планету та надають дані для розрахунку вмісту води в грунті. MeteoControl AI ретельно опрацьовували те, як вони пояснюють суть продукту та його переваги і вигоди для фермера. 

Говорячи про кадрові питання, тут не обійшлось без сюрпризів. Всі добре знають, як важко знайти хороших розробників з продуктовим майндсетом. Проте, набагато важче знайти актуаріїв – математикІВ, що розробляють страхові моделі, котрі можуть працювати з параметричними продуктами, та ще й погодними. Якщо ви або ваші знайомі, експерти в цій галузі, MeteoControl AI будуть раді познайомитись та найняти нову людину в команду.