Skip to content

FlyAgData: чому потрібне точне землеробство?

FlyAgData cover ucluster

Підвищити прибутки та знизити ризики — особливо складна задача, коли йдеться про агробізнес. Але ефективно впоратися з нею допомагають технології точного землеробства. Цікаві інновації у цьому напрямку пропонує вінницький стартап FlyAgData. Тож, як все це працює та чому потрібно?

Засновники: Віталій Шуберанський, Максим Розборський, Михайло Шевченко

Розташування: Вінниця, Україна

Рік заснування: 2020

Website

image1.png

Точне землеробство: технології, без яких не впоратись

Несприятливі погодні умови — чи не найголовніша перепона для високої врожайності. Протягом дня можуть відбуватися значні температурні коливання, виникати неочікувані опади та посилення вітру. Від усіх цих складових залежить якість і обсяг продукції. Врахувати всі чинники доволі важко, але цілком можливо. Сучасні технології допоможуть запобігти помилкам, що створять ідеальні умови для гарного росту рослин.

Точне землеробство — це зручна система управління господарством. Вона забезпечує високоточними даними, що дозволяє максимально ефективно організовувати процес і використовувати ресурси. Як результат — збільшення врожайності при зниженні виробничих витрат. Таким чином зростає рентабельність, а собівартість зменшується. Цим технологія не обмежується. До основних результатів, які досягаються за допомогою системи точного фермерства, експерти відносять:

  • Підвищення родючості ґрунту;
  • Мінімізація негативного впливу на екологію;
  • Оптимізація використання ресурсів;
  • Підвищення врожайності;
  • Підвищення якості продукції;
  • Інформаційне забезпечення менеджменту.

Віталій Шуберанський, засновник стартапу FlyAgData, підкреслює: точне землеробство відбивається на багатьох економічних показниках. Не менш важливо врахувати, що за його допомогою працівники підприємства також заощаджують свій час. Але, як саме це працює?

«Візьмемо до прикладу такий агрегат як плуг. Для нього головними є 2 параметри: глибина обробки та горизонтальність щодо ґрунту, — пояснює Віталій Шуберанський. — Якщо плуг буде завалений вперед, передній корпус працюватиме глибше, а задня частина — мілкіше, й оранка буде нерівномірною. Відповідно коренева система рослин розвиватиметься нерівномірно, та врожайність буде десь кращою, десь гіршою. Ми розміщаємо на агрегаті 4 датчики (2 спереду, 2 ззаду), підключаємо систему і бачимо глибину та горизонтальність плугу».

У якості ще одного прикладу Віталій наводить оприскувач. Застосовуючи цей ресурс, важливо враховувати силу та напрям вітру, температуру повітря та точку роси. Щоб полегшити задачу фермерам, розробники FlyAgData створили своєрідну метеостанцію для оприскувача. З її допомогою система дозволяє визначити доцільний обсяг і період роботи.

NEST Bootcamp | FlyAgData

Однією з важливих складових точного землеробства є технологія RTK (Real Time Kinematic). Завдяки їй забезпечується максимально точне (до 1 см) розташування техніки на ділянці. Це дозволяє зібрати найкоректніші дані.

«Так, наприклад, ми рахували, що при використанні RTK на обприскуванні саме завдяки такій опції цілком можливо отримати додатковий прибуток: при середній врожайності кукурудзи 8 т/га можна говорити про +30 $/га, — коментує Шуберанський. — Особливо цінна система для просапних культур чи при використанні технологій типу strip-till, коли обробки треба проводити один в один по рядках. Якщо ж фермер працюватиме без автопілота та RTK, то часто отримає певну похибку. А це є дуже небажаним для майбутнього врожаю та прибутку.

Більш того, RTK-система дозволяє отримати не тільки точність позицій в 1 см, а й допоможе відновити всі процеси навіть після тривалого періоду — днів, місяців, років».

Для забезпечення точного землеробства, технологія включає такі елементи:

  • Системи збору просторової інформації (ДЗЗ, наземні аналітичні методи);
  • Системи просторового контролю виконання операцій: GPS (прилади супутникової навігації) і сенсорні датчики.

Тож, точне землеробство — це один з найголовніших елементів ресурсозаощаджувальних технологій.

Як зазначає Віталій Шуберанський, розробка системи точного землеробства є індивідуальною. Щоб забезпечити клієнта необхідною технологією, важливо врахувати особливості його обладнання, продукції та ділянки, на якій вона вирощується.

Але попри всі переваги точного фермерства, воно ще не набуло великої поширеності в Україні. Західні фермери здебільшого використовують цю технологію. Чому ж вітчизняні аграрії не активно переймають міжнародну тенденцію? Чому продукція FlyAgData приваблює західних землеробів?

FlyAgData: українські інновації, що перевищують якість

Стартап FlyAgData — це результат ретельних вивчень потреб фермерів. Ініціатива створення цього проєкту належить Віталію Шуберанському.

Ще у підлітковому віці він зацікавився аграрною сферою. Отримавши відповідну освіту, хлопець почав працювати за фахом. Згодом Віталій відкрив власну компанію Frendt. Зараз Шуберанський має 12-річний досвід роботи в агроіндустрії. За цей час він встиг вивчити всі недоліки українського фермерства. Пошук розв’язання цих проблем привів до створення FlyAgData. Ідеї Віталія підтримали ще двоє підприємців: Максим Розборський і Михайло Шевченко. Вони стали засновниками FlyAgData. Так, у 2020-му році стартап почав свою діяльність.

Втім, вже існує чимало аналогічних пропозицій. Як стверджують розробники, продукція FlyAgData є точнішою та гнучкішою.

Українські стартапи здебільшого використовують датчики Arduino для встановлення системи точного землеробства. Але така база не може забезпечити коректними даними, оскільки має велику погрішність. До того ж у цього приладу короткий строк експлуатації. FlyAgData застосовує промислові датчики, які дещо дорожчі, але забезпечують відмінний результат.

Крім того, проєкт намагається якомога краще пристосуватися до українських реалій. У деяких випадках проблемою у використанні систем точного землеробства є неякісний Інтернет. Але система FlyAgData працює одразу з кількома операторами мобільного зв’язку. Якщо у певній точці один із провайдерів погано функціонує — модем автоматично перемикається на оператора з якісним сигналом. Проте, в Україні досі існують мертві зони, де взагалі немає покриття. Команда FlyAgData намагається вплинути на ситуацію, спонукаючи до цього Міністерство цифрової трансформації.

Але зовсім не з цієї причини велика кількість фермерів не цікавиться точним землеробством. Такі технології мають значну популярність на Заході. Річ у тім, що в Європі не так багато ділянок для сільського господарства, як в Україні. Ці площі потрібно використовувати заощадливо та максимально практично. Тому без точного землеробства їм майже неможливо обійтися. В Україні досі залишилася радянська традиція до марнотратства природних ресурсів. У нас не надто шанують те, чого багато. Але на тлі підвищення цін на добрива, техніку та енергоресурси доводиться ставати заощадливими та розсудливими. Тож, технології точного землеробства в останні роки набувають дедалі більшої популярності.

AgTech: нові тенденції та вихід на західний ринок

Як зазначає Віталій Шуберанський, Україна залишається в центрі інтересів FlyAgData, але компанія має намір розширятися на Заході. Серед ринків, які цікавлять підприємство, країни ЄС, Канада, США й Австралія. Нещодавно системи FlyAgData були встановлені у Франції. Саме французький та німецький ринки Віталій вважає одними з найперспективніших. Там фермери об’єднуються у кооперативи. Для підприємництва такого формату точне фермерство є необхідним рішенням.

Зараз триває процес відкриття представництв у Польщі та Великобританії. Об’єднане Королівство стало не випадковим вибором. За словами Шуберанського, іноземні інвестори мають деякі побоювання щодо співпраці в українському законодавчому полі. Корупція та недоліки місцевих законів створюють додаткові ризики. Щоб усунути їх, стартап переводить відносини із вкладниками у британську систему.

FlyAgData: чому потрібне точне землеробство?
Display data in your farm management system.

Додатковим інструментом для просування продукції за кордон Віталій Шуберанський вважає співпрацю з постачальниками farm management systems (Системами управління фермами). Цей софт і технології точного землеробства можуть успішно доповнювати одне одного.

Щодо перспектив українського ринку, Віталій Шуберанський вважає, що найближчими роками тенденції помітно зміняться. Поки Україна виступає в міжнародному агробізнесі як постачальник сировини. Але останнім часом все більше західних компаній скуповують наші землі. Конкурувати з ними українським фермерам доволі важко. Вітчизняні виробники не мають аналогічного обладнання та коштів на повноцінний маркетинг. Шуберанський прогнозує: за таких обставин до 2030-го року українські фермери втратять свої позиції. Підприємець радить зайнятися виробництвом готової споживчої продукції. Продаючи сировину, вкрай важко довго залишатися конкурентоспроможним і отримувати високі прибутки.

На думку Віталія, подібний сценарій не пов’язаний із лібералізацією ринку землі в Україні. Продажем ділянок люди займалися вже давно, але робили це нелегально.

Віталій Шуберанський вважає, що великою проблемою вітчизняного аграрного бізнесу є відсутність інноваційних технологій. «Айтівця неможливо затягнути в поле», — коментує підприємець.

Розробники софтів надають перевагу роботі в інших індустріях, зокрема, FinTech, Crypto, e-Commerce та Gaming. Причина у тому, що фермери не можуть запропонувати їм вигідні фінансові умови.

З іншого боку, більшість робітників агроіндустрії — це люди старше 50-ти років, молоді працювати в цьому бізнесі зараз не цікаво. Таким чином фахівці, які творять IT-інновації, не йдуть в агроіндустрію, аграрії, своєю чергою, не мають таких навичок. Проблему ускладнює консервативність українських фермерів. Вони не особливо активно переймають технологічні новинки, оскільки це вимагає додаткових витрат. Проте, така інвестиція стає економією ресурсів у довготривалій перспективі. Але стратегічна далекоглядність не притаманна більшості українських підприємців. Це обумовлено економічною нестабільністю в Україні, яка змушує постійно змінювати плани та підлаштовуватися до неочікуваних реалій. Ще однією перепоною слугує непрозора політика державної підтримки. Все ж, замкнене коло проблем можна розірвати спільними зусиллями підприємців.

На думку Віталія, державі слід спрямувати інвестиції на розвиток сучасних технологій в аграрній промисловості, як це роблять розвинуті країни світу. Поки не відбудеться технологічний прорив, українське фермерство не стане по-справжньому успішним.

Тож, готуючи стартап в Україні, розкривайте власну унікальність і залишайтеся практичними. Ці риси допоможуть створити успішний стартап.

Читайте більше про українські AgTech стартапи

FieldBI: управління земельним банком в режимі реального часу

AutoBI: український стартап з платформою для ефективного управління парком техніки

MeteoControl AI – страхування фермерів від надзвичайних погодних умов