Skip to content

FieldBI: управління земельним банком в режимі реального часу

FieldBI cover for ucluster

FieldBI був одним з перших стартапів, які отримали грант у $50 тис. з рук Президента України на USF 2020 року. Це і не дивно, бо Євген Кугук має за плечима понад 10 років досвіду роботи на керівних посадах, зокрема в комунальних підприємствах міста Києва, інноваційних компаніях в ІТ та агроіндустрії. Об’їхавши пів країни й побачивши в господарствах запилені шафи з документами по обліку полів, він зрозумів, що аграріям потрібна допомога. Євген зібрав біля себе провідних експертів галузі, отримав зворотний зв’язок від фермерів й разом з партнером вирішив впроваджувати систему FieldBI в реалії нашої країни.

Founder & CEO:  Євген Кугук, ​​Founder & CFO: Тетяна Мельник

Рік заснування: 2019

Website / LinkedIn / Facebook / YouTube

Сьогодні рішення FieldBI автоматизує процес обліку земельних ділянок, систематизує ведення земельного документообігу та спрощує спілкування з орендодавцями. В режимі реального часу аналізує усі можливі невідповідності, які є в земельному банку, показує проблеми й одразу рекомендує конкретні кроки для збільшення доходу з кожного гектару або зменшення затрат.

Клієнти

Ринок стартапу – це фермери та великі агрохолдинги й компанії. Рішення потрібно усім й може бути впроваджено на будь-якому сільгосппідприємстві. Євген розповів, що в Україні багато аграріїв не завжди володіє інформацією стосовно своєї землі. Скажімо, питаючи у фермера скільки гектар землі він обробляє, той каже – 10 тис., але він не знає, що фактично має права лише на 8 тис., бо на полях існують пусті плями, які не обробляються. Як експертно-аналітичне рішення FieldBI автоматично проаналізує й видасть рішення, вкаже на ці 2 тис. гектар, які не працюють. Більш того, допоможе підвищити обробку та сформувати нові поля. 

“В Європі заможним фермером вважається власник 100-500 гектар. На противагу в Україні 500 га – це дрібний фермер, а 10 тис. га – середній”.

Євген Кугук СЕО FieldBI.

Продажі та спілкування з фермерами іноді буває важким, бо ті часто зайняті й не мають вільного часу. Тож стартап витрачає багато ресурсів на пошук влучного клієнта, однак якщо ті знайдуть час вислухати їх, то завжди стають зацікавленими. Євген впевнено розповідає, що проблему потрібно візуалізувати та показувати невідповідності. Часто коли клієнт говорить, що у нього все добре, то після підвантаження рішення FieldBI, люди здивовані наскільки багато в них накладень – одна ділянка накладається на іншу, платиться подвійна орендна плата, щось не обробляється, якісь ділянки заходять на поля сусідів, а його на ваших – FieldBI пропонує законні розв’язання цих питань, як варіант договір обміну для так званої «шахматки» – розбиття поля чужими паями.

Продукт

FieldBI пропонує ідеальний земельний банк для фермера – 100% землі, яка йому належить на праві оренди та власності або емфітевзису обробляється, а всі договори чинні та зареєстровані в реєстрі.

Система  FieldBI дозволяє:

  • Відцифрувати усі дані організації, навіть якщо на підприємстві усе представлено лише в паперовому вигляді.
  • У режимі реального часу відстежувати ситуацію з земельним банком, зіставляти облікові площі із фактично обробленими та зменшувати «шахматку».
  • Автоматично зібрати дані щодо видів ділянок, роки завершення, стани договорів та розрахунків з контрагентами тощо.
  • Провести моніторинг конкурентів та реєстрації прав на власних ділянок в ДРРП та інших відкритих реєстрах.

FieldBI зробили лояльні ціни – 13 тис. грн/рік до 1 тис. га. “Ми не женемося за грошима, ми прагнемо розв’язати проблему й зробити клієнту додаткову вартість, таким чином збільшуючи потенціал економіки країни”. Заробляючи довіру клієнтів, стартап майже безкоштовно веде та наповнює акаунти клієнтів, працюючи перший рік в собівартість. 

Також існує мобільний додаток iOS та Android для управління земельним банком. Користувач може отримати доступ до свого особистого кабінету, завантаживши його на смартфон чи комп’ютер. Уся інформація зберігається в акаунті замовника.

Пітч FieldBI на конкурсі USF.

Програма дозволяє аналізувати фінансові ризики та інтерактивно редагувати контури полів та земельних ділянок на карті. FieldBI пропонує збільшити площу обробітку шляхом уточнення обмірів, розірвати договори оренди по необробленим ділянкам, виключити з облікової бази землі, що не обробляються через подвоєння або закінчення договорів оренди. Користувач також може зіставити свої дані з даними Публічної кадастрової карти України в онлайн-режимі. 

У додатку доступні супутникові та кадастрові мапи, незареєстровані території, шар ґрунти, контури земельних ділянок, по яких здійснюється державний нагляд за землями. Окрім цього доступні архівні ділянки, межі обмеження у використанні земель, земельні ділянки, на які видано наміри та накази про надання земельної ділянки у власність, ділянки з помилками геометрії.

Щоб питання між сільгоспвиробником та власником земельної ділянки можна було розв’язати легше та швидше у додатку налаштовано канал комунікації, функції замовлення довідок та виплат.

Цінності стартапу

У FieldBI закладена своя філософія – бажання, щоб батьківщина процвітала. Для цього потрібний успішний розвиток середнього класу і бізнесу. Для їхнього добробуту необхідне ефективне керування, захищеність та прозорість – кожен гектар обробляється законно та є максимально прибутковим.

Кожен з партнерів вірить у цінності команди та бере безпосередню участь у розвитку продукту. Півотів у компанії за два роки не було, але отримуючи відгуки клієнтів продукт вдосконалюється, розвивається та надає додаткову цінність клієнту.

Управління земельним банком це проблема кожного фермера, тож стартап планує розширюватися на інші країни з великими об’ємами сільськогосподарських земель, де ­рішення буде точно цікаве. 

“Я ніколи не здаюся – завжди йду вперед. Мені навіть стало приємно, що нас почали копіювати конкуренти”,– каже Євген, однак можна не перейматися, бо алгоритмів ніхто не знає, заглянути всередину системи не можна – тож  FieldBI залишиться найкращим й найпершим рішенням для аграріїв.

FieldBI – частина екосистеми нових SaaS стартапів 

FieldBI входить в групу компаній (AgroTop, AutoBI, FieldBI) зі спільними акціонерами, з рішеннями, які доповнюють один одного, та які можуть пропонуватися клієнту пакетом або окремо. 

AgroTop – це farm management system нового покоління для дистанційного управління виробничими процесами в агробізнесі, яка дозволяє управляти вирощуванням продукції з моменту сівбу до збору врожаю. AutoBI – це система для ефективного управління парком техніки, обліку запчастин та агрегатів, моніторингу штрафів, страхових полісів тощо. А FieldBI позиціонується як рішення для адміністрування земельних банків.

Диджиталізація, а зокрема, провадження електронних систем управління земельним банком, сьогодні є необхідністю для сучасних підприємств. Бонусом система покращує комунікацію між структурними підрозділами організації та керівництвом. Чітке розуміння ситуації щодо сільгоспугідь особливо актуальне зараз, коли ринок землі в Україні відкрито. Нагадаємо, з 1 липня 2021 року громадяни України можуть легально купувати та продавати землю сільськогосподарського призначення.

У 2021 році й надалі FieldBI планує розширювати свою команду, збільшувати земельний банк у 2-3 рази, допрацьовувати основний функціонал системи й почавши з країн ближнього зарубіжжя розширюватися по моделі франшизи. 

Стартап виріс до 50 клієнтів, 200 тисяч гектар під керуванням та зекономив мільйони доларів своїм клієнтам тільки за півтора року існування.