Skip to content

AutoBI: український стартап з платформою для ефективного управління парком техніки

AutoBI cover ucluster

Підприємство з середнім автопарком в 100 машин кожного дня випускає на дороги капітал на суму від $2 to $5 мільйонів. Ці машини їздять поганими дорогами, лагодяться не завжди вчасно і керуються не завжди чесними водіями. Стартап AutoBI пропонує онлайн інструмент для ефективного управління парком техніки свого бізнесу.

AutoBI logo

Засновники: Іван Сєров 

Розташування:  Київ, Україна

Рік заснування: 2020

Website / LinkedIn / Facebook / YouTube / Instagram

Ще змалечку Іван Сєров, засновник AutoBI, захоплювався автомобілями і навіть отримав третій розряд механіка, тому що завжди хотів зрозуміти як працює та чи інша частина автомобіля. Відівчившись в Дніпропетровському університеті залізничного транспорту, він працював у Львівських IT аутсорс компаніях, де доля звела його з директором великого агрохолдингу в Україні. Маючи проблему з менеджментом автопарку, агрохолдинг почав проводити аналіз ринку та зрозумів, що аналогів продукту, який хочуть зробити вони, на ринку немає. Спочатку Іван став Product Owner-ом нового проєкту по розробці системи управління транспортним парком, а вже через декілька місяців розробки проєкту компанія-інвестор вирішила зробити спін-офф проєкту і створити стартап, де Іван зайняв позицію СЕО компанії.

Розробивши MVP, AutoBI набрали 200 компаній, які стали першими юзерами та надали їм фідбек. На цей час  в їхній системі було близько 1000 одиниць техніки. Півтора місяця тому AutoBI почали займатися комерційними продажами.  Іван відзначає, що як тільки стартап розпочав продаж продукту, близько 15 компаній інтегрувались відразу ж, а ще 15 перебуває в процесі.

AutoBI зайняли 1 місце на DTEK Startup Day by USF.
AutoBI зайняли 1 місце на DTEK Startup Day by USF.

Система AutoBI працює з датчиками, які найбільш розповсюджені на ринку, щоб їх можна було завжди знайти та встановити в автомобіль. В більшості авто вже є необхідні датчики, тому стартапу залишається лише інтегрувати їх у свою систему. “Ми продаємо софт, тому коли клієнту потрібно встановити GPS або щось інше, в нас є компанія-партнер, яка займається розв’язанням цих проблем”, – додає Іван.

Компанії AutoBI вже понад рік, і за цей час в Івана ні разу не виникало сумнівів щодо користі продукту. В засновника було лише побоювання, що платформу з такою великою кількістю функцій не вийде створити швидко, а також було невідомо, чи витримають бази даних та архітектура той обсяг інформації, що надсилають різні датчики щосекунди з кожного авто. “Виникає гордість за те, що в нас все-таки вийшло це зробити”, – розповідає Іван.

Щодо компаній з аналогічним продуктом, фаундер згадує компанію Wialon, але запевняє, що їх варто вважати партнерами, адже AutoBI не планує забирати в них клієнтів. Стартап не заважає працювати зі сторонніми компаніями та користуватися їхніми послугами, клієнт завжди має змогу прийти з даними, які надають їм інші компанії та проаналізувати їх.

Як користуватись AutoBi

Процес впровадження AutoBI можна поділити на декілька етапів:

  • налаштування синхронізації з базою 1С, де зберігаються хронологічні дані по ремонтах й перелік запчастин на складах;
  • імпорт технічних показників автотранспорту, що відбувається автоматично за реєстраційним номером;
  • імпорт даних по персоналу для контролю робочого часу;
  • підключення GPS-трекерів та іншого обладнання для моніторингу переміщення техніки та контролю використання палива;

У процесі зазвичай залучено 2 спеціалісти з боку AutoBI – бізнес-аналітик та співробітник служби сервісу. Загальний час впровадження системи з нуля, враховуючи етап підготовки даних, може становити від одного до трьох  місяців.

Інтерфейс платформи AutoBI.
Інтерфейс платформи AutoBI.

Що кажуть перші користувачі 

Користувачами системи AutoBI зазвичай є співробітники компанії, які мають відношення до техніки: водії, трактористи, механіки, економісти та безпосередньо керівники.

Компанія Agricom Group, яка є клієнтом AutoBi, стверджує, що дієві зміни вони відчули завдяки новому алгоритму погодження та виконання заявок на ремонт: “Цей процес став повністю автоматизованим, погодження відбувається просто у системі, відтепер нема потреби витрачати час на обґрунтування доцільності та вартості – вся інформація показана у системі”. Завдяки AutoBI, Agricom Group завжди розуміє економічну доцільність тих чи інших операцій з технікою, адже знає скільки вона відпрацювала та як часто ламається. В результаті за перший місяць було заощаджено понад триста тисяч гривень завдяки контролю над проведенням ремонтів.

Другий приємний бонус – це відмова від «заморожених» активів. Система аналізує залишки запчастин на всіх складах компанії та відфільтровує ті, які не використовувались понад 2 роки. 

Плани на майбутнє

Наразі Іван прагне досягнути ще більшої функціональності, ніж в компаній, які зараз є на ринку. В найближчому майбутньому AutoBI закінчить етап розробки та сподіваються на приріст кількості техніки яка управляється системою в геометричній прогресії, аби вже через рік побачити до 100,000 одиниць техніки.

FieldBi – це ще один український стартап, а також партнер AutoBI. Він має доволі схожі сегменти клієнтів і зараз обидві компанії розробляють комплексне рішення з урахуванням двох систем, а саме автоматичний розрахунок оброблених гектарів на полі.

За допомогою такої колаборації компанії можуть надати агробізнесу детальну інформацію про те, як добре було засіяно зерно, наскільки це якісно зроблено і чи засіяно всі 100% землі. Все це також можна побачити через рік власними очима коли прийде час збирати врожай. AutoBi дає максимально комплексне рішення: повне керування автопарком, аналіз ґрунтів та якість посівів.

Як і всі інші засновники, Іван мріє аби їхній стартап підкорив інші країни. Команда AutoBI вже активно веде перемовини з США, Англією, Ізраїлем, Польщею та Казахстаном. Саме в цих країнах вони знайшли партнерів, яким цікава їхня система, які будуть допомагати їм з інтеграцією на ринку.

В плани також входить розробка безкоштовного мобільного додатку для звичайних користувачів, а також реалізація можливості зчитувати дані з бортових комп’ютерів техніки, попереджуючи можливі несправності.