Skip to content

Rocket: як стартап швидкої доставки їжі знайшов успіх під час пандемії

Rocket Delivery Cover Ucluster

На голодний шлунок не варто приймати рішення, але, порушивши це правило, два хлопці ненароком створили прибутковий бізнес. Зараз він представлений в Україні та 5-ти державах Західної Європи. Тож, як саме виникла служба доставки їжі Rocket Delivery? Як вона вплинула на цілий сектор економіки та у чому секрет успіху? Про все це і більше нашим читачам розповів засновник компанії Олексій Юхимчук.

Засновники: Олексій Юхимчук і Станіслав Дмитрик 

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2018

Website / LinkedIn / Facebook / Instagram

Дивовижний вплив піци

Засновники Rocket Олексій Юхимчук і Станіслав Дмитрик познайомилися ще у 2012-му році. Хлопці працювали разом у компанії Groupon, де мали справу з маркетплейсами. Обох непокоїла одна нав’язлива ідея — створити свій бізнес. Тож хлопці звільнилися та заснували власну справу — маркетплейс Gofit. Компанія продавала абонемент на відвідування низки фітнес-клубів, тренажерних залів, басейнів і йога-студій. Всього маркетплейс представляв кілька сотень закладів. Але такий бізнес не увінчався великим успіхом. Купив один абонемент, клієнт не повертався за другим. Пошук свіжих ідей був життєво необхідним. Корисне рішення прийшло раптово.

«Ми замовили піцу та нам сказали, що можуть доставити її через 6 годин. І ми подумали, що це трішечки забагато…»

— згадує Олексій свою гастрономічну пригоду.

Ця подія наштовхнула бізнесменів-початківців на гарну ідею. Як виявилося, тоді у Києві далеко не всі ресторани мали своїх кур’єрів чи були готові створити власну службу доставки. Оскільки попит був, а пропозиція відсутня, Олексій і Станіслав вирішили, що сегмент доставки їжі має високі перспективи. Втім, не все пішло, як по маслу.

На той момент хлопці співпрацювали з маркетплейсом Pokupon. Менеджмент цієї платформи планував запустити кур’єрську доставку. Тож, інтереси сторін збіглися. Олексій Юхимчук і Станіслав Дмитрик почали ретельно вивчати досвід західних компаній. Так, через пів року з’явилася Raketа. 5-го березня 2018-го року ця служба здійснила свою першу доставку. З початку її сервіс розповсюджувався тільки у центрі Дніпра, оскільки там Олексій і Станіслав мали чимало партнерів. Проте, вже скоро на ринок вдерлися Glovo і UberEats, з якими було доволі важко конкурувати. Pokupon не міг вкласти необхідну суму в розвиток і рекламу сервісу, аби побити конкурентів. Тож, Олексію та Станіславу довелося шукати зовнішні інвестиції.

Rocket Delivery Founders
Засновники Rocket Delivery Олексій Юхимчук і Станіслав Дмитрик.

Але потенційні вкладники не розуміли, наскільки ефективно Raketа працюватиме у складі Pokupon. Через це Олексій і Станіслав отримували відмови. Проєкт опинився на межі закриття. Втім, порятунок знайшовся!

Хлопці зустріли інвестора, який зацікавився сервісом Raketa. Втім, він хотів інвестувати в проєкт, відокремлений від структури Pokupon. Влітку 2019-го року він викупив команду Raketa і технічне забезпечення сервісу. З того моменту проєкт почав розвиватися пришвидшеними темпами. У листопаді того ж року сервіс Raketa став доступним у Києві.

«Коли в маленькі міста зайшли великі міжнародні компанії, нам всі казали: закривайте свій бізнес, починайте щось інше, тут вже все поділено»,

— згадує Юхимчук.

Все ж, хлопці продовжували розвивати свій проєкт, попри власні сумніви та скепсис інших.

У грудні 2020-го року український стартап почав експансію на захід. У зв’язку з цим компанія провела ребрендинг. Перейменувавшись на Rocket, підприємство розпочало діяльність на Кіпрі. Зараз проєкт Олексія Юхимчука та Станіслава Дмитрика доступний також у Нідерландах, Франції, Греції й Португалії. В Україні Rocket функціонує у 27-ми містах. На цьому розширення не завершується. До кінця 2021-го року компанія планує запустити сервіс ще у двох країнах.

За словами Олексія Юхимчука, експансія в ЄС пробиралася через бюрократичні терни. Перевірка української компанії була прискіпливішою, ніж зазвичай.

У пошуку нових країн для розширення бізнесу Юхимчук і Дмитрик залучали аналітичні ресурси. Зокрема, підприємці зверталися до PwC. Пошук регіонів здійснювався за 20-ма критеріями. Серед них були такі пункти, як рівень прибутків населення, розмір зарплат кур’єрів, середній чек покупців тощо.

Сильними сторонами Rocket Олексій Юхимчук вважає гнучкість і вміння оперативно підлаштовуватися до зовнішніх змін. Дійсно, наявність цих навичок яскраво продемонстрував карантин.

Той самий Rocket Moment

На початку своєї діяльності Rocket орієнтувався на доставку їжі з ресторанів. Як зазначає Олексій Юхимчук, компанія мала на меті стати експертом у цій галузі. Але розвиток у такій площині йшов дещо мляво. Ситуацію різко змінила пандемія.

У березні 2020-го року під час найжорсткішого локдауну в історії коронавірусної України різко підскочив попит на доставку із супермаркетів. Компанії, які вже працювали у цьому сегменті, не могли впоратися із клієнтами. Тоді один із рітейлерів запропонував стартапу Rocket співпрацю. Від такої можливості Олексій та Станіслав не відмовилися. За місяць вони підлаштували свій бізнес до роботи в новому секторі.

Rocket Delivery
Кур’єр Rocket Delivery.

Як зазначають аналітики Pro-Consulting, за перші 2 тижні березневого локдауну ринок доставки їжі виріс у середньому на 40%. Зараз він складає близько 20% від загального обігу супермаркетів. Для порівняння, у 2019-му році частка доставок сягала 5% від загального товарообороту у сегменті роздрібної торгівлі. Попри зниження купівельної спроможності, що спричинене коронакризою, попит на доставку їжі під час пандемії не має суттєво знижуватися. Тривалий час більшість українців не замовляли продукти онлайн через власні упередження та невпевненість у тому, що отримають якісні товари. Проте масова самоізоляція примусила багатьох випробувати роботу доставки їжі. Як зазначає Олексій Юхимчук, вирушаючи у магазин за великою кількістю покупок, доводиться сплачувати за проїзд або за бензин. Зараз же ці гроші йдуть на послуги кур’єрської доставки. Тому такий сервіс є зручним і не вимагає додаткових витрат від споживача. Натомість він дозволяє заощадити час і зменшити ризики для здоров’я у період пандемії.

За словами Олексія, попри те, що чимало людей сприймає похід до супермаркету, як невід’ємний елемент життя, популярність доставки їжі не суттєво знизиться із закінченням епідемії. За оцінками аналітиків Pro-Consulting, попит на доставку їжі виросте на 15-20% у порівнянні з докарантинним періодом. Це пов’язано з тим, що люди змогли оцінити усі переваги сервісу під час локдауну. 

Тренди: сьогодні та завтра

Спочатку клієнти Rocket, як і користувачі аналогічних сервісів, найчастіше замовляли бургери, піцу та суші. Пандемія значно розширила цей стандартний набір. Все більше людей купують онлайн домашню їжу та навіть каву.

Раніше харчі додому замовляли здебільшого ввечері. Тепер людей цікавлять також готові обіди з доставкою.

Змінився і формат сплати послуг. До карантинів українці надавали перевагу паперовим грошам. Тепер більшість користується банківськими картками та онлайн-платежами.

За останні 2 роки сформувалися 4 стійкі тренди:

  • Quick Commerce (швидка доставка);
  • Готова їжа;
  • Dark Kitchen (кулінарія, що закрита для відвідування);
  • Dark Store (магазин, що закритий для відвідування).

Олексій Юхимчук вважає, що ці напрямки мають високий інтерес зі сторони споживачів, тому найближчими роками продовжать розвиватися.

Але наскільки доцільні живі кур’єри, коли Amazon все активніше використовує технології у доставці. На думку Олексія, ці підходи не можуть конкурувати одне з одним, оскільки знаходяться у різних площинах. Крім того, багатьом людям подобається контактувати із живими працівниками, оскільки роботи та штучний інтелект поки не навчилися враховувати індивідуальні особливості спілкування різних людей.

Rocket Delivery - Spain
Rocket Delivery в Іспанії.

Підприємець також звертає увагу на ще один тренд, який набирає обертів. Все частіше великі компанії з кур’єрської доставки скуповують дрібніші. Втім, цей процес не є поглинанням, оскільки в його ході концепції брендів не змінюються. Таке собі міжнародне об’єднання бізнесу продовжуватиметься найближчим часом. Разом з тим Rocket не перестає розвиватися та опановувати західні ринки.

Олексій Юхимчук підкреслює, що сучасне покоління не любить витрачати час на покупки у супермаркетах. Вочевидь, молодші покоління також переймуть цю звичку. Тому бізнес з доставки їжі має великі перспективи та можливості.

У найближчому майбутньому Rocket планує також розвиватися у сегменті В2В. За словами Олексія, цю ідею поки доводиться відкласти у довгий ящик. Через локдауни та віддалену роботу доставка їжі в офіси втратила актуальність. Все ж, часи схильні змінюватися. Немає сумнівів, що після пандемії всі ми опинимося у новій реальності, де трансформація звичних форматів бізнесу може бути неминучою.