Skip to content

Стартап Sugarrr – застосунок, що хакає цукровий діабет | Health Tech

Sugarrr helps you to hack your diabetes

Сьогодні в Україні зареєстровано понад 1 млн людей, хворих на діабет, з них 180 тис. пацієнтів змушені постійно приймати інсулін. Усі вони мають щоденно слідкувати за станом здоров’я. Засновники стартапу Sugarrr, Богдан Діордіца та Олександр Солоніков, розв’язали цю проблему створивши технологію, що нагадує про введення інсуліну й аналізує організм хворого. За допомогою машинного навчання, їх продукт впорядковує дані, знаходить закономірності та робить прогнози аби ефективніше допомогти пацієнту.

Засновник та СЕО: Богдан Діордіца та Олександр Солоніков

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2020

Website / LinkedIn / Facebook

Богдан захворів на діабет ще у дитинстві, відтоді у нього з’явилась мрія стати ендокринологом та допомагати іншим. Завдяки мамі, яка працювала лікаркою, Богдан зрештою зрозумів скільки років йому знадобиться на те, щоб опанувати професію лікаря – в результаті зневірився у своїй ідеї. Через ускладнення власного здоров’я, він усвідомив, що хвороба не дає відпусток і не пробачає прогулів. Контроль для кожного хворого на інсулінонезалежний цукровий діабет полягає в щоденному аналізі великого об’єму даних про їжу, глюкозу, ін’єкції інсуліну, фізичну активність, власну вагу, навіть якщо вони почуваються добре. Відтоді, в нього з’явилось чітке бажання навчитись контролювати захворювання.

Діордіца з’ясував, що всі наявні застосунки збирають дані, яких недостатньо для ефективного індивідуального прогнозу. Разом з Олександром Солоніковим було вирішено започаткувати власний стартап – додаток, який за допомогою машинного навчання буде збирати й впорядковувати усі необхідні дані.

“Ми думали, що все буде легко: є ідея, через декілька днів піднімемо купу грошей, спакуємо валізи та поїдемо в Долину.”

Засновник та СЕО SugarrrБогдан Діордіца.

Стартап встиг взяти участь в різних пре акселераційних програмах та почати пошук технічних спеціалістів. Sugarrr двічі брав участь у Pitch Days від Українського фонду стартапів та у 2021 році отримав грант розміром $25 000. Зараз команда назначає зустрічі з ангелами та фондами аби отримати інсайти, які допоможуть удосконалити рішення.
Sugarrr є учасником круглого столу по розробці пісочниці (Sandbox) для Health Tech в Україні, в яку входить певна кількість стартапів, Український фонд стартапів, USAID та різні асоціації по діджиталізації здоров’я. Будучи у складі круглого столу, стартап розробляє механізми роботи цієї пісочниці, що надасть окреме правове та інфраструктурне поле стартапам.

Про команду

В команді Sugarrr три ключові людини: фаундери – Богдан Діордіца та Олександр Солоніков, а також розробник Денис Гайдамак. “Потенційні члени команди – вже є у вашій телефонній книзі,” – каже Богдан і зізнається, що саме так знайшов свого розробника з яким був знайомий вже довгий час. Олександр Солоніков – друг Богдана, який ще з дитинства знає, що таке діабет, адже неодноразово допомагав Богдану в критичні моменти. Окрім цього Олександр дуже сильний продуктовий спеціаліст, який розуміється на UX/UI. Стартап також має чотирьох менторів, двоє з яких – медичні працівники, і ще два – технічні спеціалісти.

Про діабет

Кажуть, що діабет приходить крадькома, тому часто хворий не підозрює про наявні проблеми. Але з часом хвороба викликає серйозні порушення з боку практично всіх органів і систем нашого організму. Зазвичай слабкою ланкою стають судини, нерви, нирки, серце.

Існують три основні типи діабету:

  • Діабет першого типу виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоб поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити його в енергію для вашого тіла.
  • Цукровий діабет другого типу виникає, коли в організмі підвищується інсулінорезистентність. Тобто організм виробляє інсулін у потрібному обсязі — але клітки організму вже слабше на нього реагують. Це найпоширеніший тип діабету.
  • Гестаційний діабет діагностують у період вагітності. Може бути наявним протягом певного часу і після народження дитини.

Додаток Sugarrr орієнтований насамперед на людей з першим типом діабету, адже другий тип не є інсулінозалежним в той час, як основні функції додатку пов’язані саме з інсуліном.

Демоверсія продукту та користувачі

Вже існує демоверсія додатка Sugarrr, який має функціонал MVP. Однак для релізу, запланованого на осінь 2021, потрібно протестувати обмін інформацією та авторизацію.

До бета-версії продукту входитиме: профіль користувача та нагадування про прийом інсуліну. Варто зазначити, що інсулін має купу різних особливостей: тривалість дії, час дня та кількості разів приймання. Завдяки додатку, людина може вибрати той інсулін, який вона використовує та отримувати сповіщення коли його потрібно колоти. 

Інтерфейс додатку Sugarrr. 5 екранів смартфону.
Інтерфейс додатку Sugarrr.

Внесення даних поки що, відбуватиметься вручну, без синхронізації з іншими девайсами, однак команда розробила та тестує таку функцію. Користувачам будуть доступні графіки активного інсуліну, що допоможе слідкувати за тим, скільки інсуліну залишилось в організмі. Одна з цікавих особливостей додатка –  батьківський/опікунський моніторинг, який надаватиме доступ комусь із близьких людей діабетика слідкувати за його станом здоров’я.

Станом на 2020 рік статистика показує, що 463 мільйони людей в світі мають цукровий діабет першого чи другого типів. Кожного року ця цифра збільшується в першу чергу в молодших поколінь. Богдан вірить, що з самого початку продавати продукт потрібно батькам, бо саме вони є тими користувачами, які витрачають багато часу та сил на контроль стану здоров’я своїх дітей. Існують громадські об’єднання батьків чиї діти хворіють на діабет. Вони спостерігають за всім, пов’язаним з цією темою та будуть раді новому додатку з широким функціоналом. 

Співпраця зі страховими компаніями та виробниками інсуліну 

Засновники Sugarrr зосереджені на розробці додатку, покращенні алгоритмів і впровадженні машинного навчання: “Ми будемо збирати дані та аналізувати їх. Таким чином, попереджувати діабетиків та надавати інформацію про хворобу, на основі індивідуальних даних про те, що в них може статися гіпоглікемія, якщо не підняти рівень цукру в крові.”

На жаль, в Україні не страхують діабетиків, саме тому Sugarrr активно проводить перемовини зі страховими компаніями, щоб домовитись про смарт страхування: якщо людина контролюватиме свою хворобу, в неї будуть мінімальні ризики ускладнень, тому страховим компаніям не потрібно буде боятися за втрачені кошти.

Участь Sugarrr в USF PITCH DAY #29.

Також, Sugarrr прагнуть розпочати співпрацю з компаніями, які займаються забезпеченням діабетиків інсуліном та розхідними матеріалами. “В Україні на безплатний інсулін можуть розраховувати тільки діабетики, в яких рівень глікованого гемоглобіну цільовий. У разі якщо він не є цільовим – державою оплачується лише певний відсоток,” – пояснює Богдан і ділиться інсайдом, що багато людей підробляє довідки, щоб не доплачувати за ліки, тому частина діабетиків не встигає вчасно отримати інсулін.

Завдяки платформі Reddit, стартап зібрав багато інформації від жителів різних країн, які допомогли вияснити, що в деяких країнах держава компенсує витрати на інсулін, а в деяких ні. Наприклад в США далеко не найкращі умови для діабетиків: інсулін дуже дорогий і далеко не всі страхові компанії готові покрити витрати. 

Самим оптимальним рішенням для країни, страхових компаній та діабетиків будуть певні тристоронні взаємовідносини: діабетик виплачує певну суму, країна дає субсидії страховій, а страхова компанія спілкується з виробниками інсуліну. 

Як тільки додаток вийде в публічний доступ, стартап одразу ж планує податися на GDPR (General Data Protection Regulation). “Ми розуміємо, що реформувати систему медичного страхування дуже складно, тому нам потрібно виходити на B2B ринки та працювати з виробниками та страховими компаніями,” – затверджує Богдан. Тим більш, Sugarrr вже почали спілкуватися з Ізраїльськими лікарняними касами про співпрацю.