Skip to content

Українці для американців: як допомагає стартап Calmerry | Digital Health

Calmerry for ucluster

Щорічно понад 20,9 млн мешканців США страждає від депресії, внаслідок чого якість їхнього життя значно погіршується. Особливо гострою ця проблема стала з початком пандемії. До порятунку американців долучився й український стартап Calmerry. Як розвивати віртуальну медицину та інші особливості онлайн терапії розповів Олексій Вітченко, засновник проекту та венчурний інвестор.

Засновник: Олексій Вітченко

Розташування: Київ, Україна. США.

Рік заснування: 2020

Website / LinkedIn / Facebook / Instagram / Twitter

Calmerry logo

Розкажіть про свою маму, або Спочатку про наболіле

Віддалене лікування стало великим трендом з приходом світової епідемії. Українцям, які встигли оцінити якість медичних оглядів через вебкамеру, складно повірити в доцільність онлайн-медицини. Все ж, цей напрямок має великі перспективи, особливо у сфері ментального здоров’я. Чому ж так склалося?

Однією з поширених психологічних проблем є стрес. Від нього страждають фактично всі земляни, незалежно від національності та соціального становища. Згідно з дослідженнями, хронічний стрес є проблемою 90% мешканців США. З них приблизно 60% респондентів відчувають стрес 1-2 рази на тиждень. Ще 30% стресує майже щодня. Як повідомляють американські експерти, 2/3 візитів до лікарні пов’язані із симптомами, викликаними стресом. Великі корпорації виплачують медичну страховку працівникам, що страждають від стресів. В результаті економіка втрачає $300 млрд щорічно.

В ЄС 40 млн зі 147 млн робітників постійно перебувають у стресі. Як наслідок — економічні втрати досягають $19 млрд. Зі звіту відомо, що у 13% європейців стрес викликає головний біль, у 17% — спазми м’язів, у 30% — біль в області спини. У 60% людей стрес негативно впливає на сексуальне життя.

Calmerry One Pager

Таке нервове перенапруження викликає не лише фізичні болі, а й супутні психологічні розлади. Ця проблема постала особливо гостро під час ковідного карантину. На тлі розповсюдженості небезпечного вірусу та самоізоляції емоційний стан багатьох людей значно погіршився. Поширилися такі явища:

  • Депресія
  • Пригніченість. Тривожність. Істерія
  • Панічні атаки. Нав’язливі стани

Через ці фактори попит на онлайн-психологів стрімко зріс. Цією ситуацією в Україні охоче скористалися шахраї. Видаючи себе за фахівців, окремі особи надавали платну психологічну підтримку. На думку спеціалістів, така поміч у кращому випадку не дасть жодного ефекту, у гіршому — спровокує розвиток психологічних проблем.

Все ж, через високу вартість кваліфікованих психологічних послуг, українці надають перевагу «кухонній терапії». Це коли запрошуєш подругу на каву, а потім дві години виливаєш на неї всі свої проблеми, з якими їй доведеться жити.

Слід зазначити, що Україна серед лідерів у топі держав з високим рівнем суїцидальності. В останньому дослідженні World Population Review Україна посідає 11-те місце. Коефіцієнт самогубств тут складає 21,6. У топ-15 увійшли здебільшого країни зі слабкою економікою. У західних державах ситуація не така прикра, проте все одно невтішна. У США коефіцієнт самогубств становить 16,1, у Франції — 13,8, у Німеччині — 12,3, в Ірландії — 9,6. Найжиттєрадіснішою країною виявилася Антигуа і Барбуда. Там коефіцієнт самогубств складає 0,4. На відміну від інших країн, де чоловіки майже втричі частіше накладають на себе руки, ніж жінки, тут жоден чоловік не скоїв суїцид. Тільки 0,8% місцевих жінок вкоротили собі віку. Найгострішою ситуація виявилася у Лесото. Тамтешній коефіцієнт самогубств сягнув позначки 72,4.

За словами Олексія Вітченка, засновника стартапу Calmerry, 30-50% американців відвідують психолога бодай 1 раз на рік. Цей ринок вимірюється сотнями мільярдів доларів і продовжує рости.

Попри популярність послуги, чимало мешканців США раніше соромилися звертатися за психологічною допомогою. Для жителів віддалених містечок така послуга могла бути недоступною. Проте онлайн-формат прибирає проблеми, пов’язані з поїздками та часом, витраченим на них. Це також дозволяє клієнтам залишитися анонімними. Крім того, послуги віртуального психолога можуть бути значно дешевшими, адже фахівцю не доводиться закладати у вартість оренду офісу та маркетинг.

Останнім часом пригнічених американців і європейців лікують текстові та голосові віртуальні «психологи» на базі штучного інтелекту. Однак клієнти надають перевагу спеціалізованим онлайн-платформам з живими фахівцями. Український проект Calmerry долучився до розвитку цієї індустрії.

Стартап Calmerry: чому це почалося?

«У розпал першого локдауну, коли всіх замкнули й було багато стресу, моя дружина зронила фразу, що психологи, напевно, зараз перевантажені. Це дало імпульсивний поштовх для вивчення цієї ніші. Тема психології, коучингу та ментального здоров’я була мені близька. Як підприємець та інвестор, я знав, що таке стрес, як нiхто iнший! Тож я побачив перспективи у цій сфері. Хоч ринок великий, там ще є вільні царини і багато можливостей з точки зору бізнесу», — розповідає Олексій Вітченко.

Як зазначає підприємець, його завжди цікавив напрямок digital health, а багаторічний досвід у створенні успішних маркетплейсів та пандемія пришвидшили цей процес. Тож він вирішив створити своєрідний маркетплейс психологічних послуг. Так, у березні 2020-го Олексій зібрав команду розробників і почалася робота над стартапом Calmerry. У жовтні того ж року він став доступним для споживачів.

Влітку 2020-го року фонд Олексія Digital Future інвестував у Calmerry $5 млн. Що ж являє собою цей проект?

Calmerry — це  платформа онлайн психотерапії. Щоб скористатися допомогою психолога, клієнту необхідно придбати підписку. Calmerry має різноманітні пакети послуг, тому кожен може обрати зручні для себе умови. В залежностi вiд типу пiдписки, клiєнт може спiлкуватися зi своїм терапевтом у форматi текстових та голосових повідомлень, або ж планувати вiдеосесiї. Мінімальна вартість підписки становить $42 на тиждень. Це набагато вигідніше, ніж співпраця із психологом напряму. Приміром, у Нью-Йорку вартість однієї консультації може сягати $200. Підписка Calmerry дає змогу отримувати професійну консультацію психотерапевта щодня (протягом його робочого часу).

Спочатку компанія набирала психологів через LinkedIn і розміщувала оголошення на сайтах з пошуку роботи. Тепер працює інша система. Кожен претендент має заповнити анкету та надати дані своєї ліцензії. За словами Вітченка, кожен психолог Calmerry має щонайменше 10 тис. годин професійного досвіду. Якщо психолог відповідає вимогам платформи, він підписує контракт з Calmerry та отримує доступ до роботи з клієнтами. Кожен клієнт може безкоштовно поміняти психолога, якщо певний фахівець його не влаштовує. Загалом, підбір терапевта проходить індивідуально, виходячи з проблем і вимог клієнта.

Олексій ділиться, що стартап розвивається дуже швидкими темпами. Об’єм продажів щомісяця зростає на 50-100%. Для просування використовувалися ресурси онлайн-маркетингу, у тому числі партнерські програми. В майбутньому Вітченко планує запустити офлайн-рекламу.

Зараз Calmerry налічує десятки тисяч клiєнтiв і понад 600 психологів. 43% клієнтів — люди, які вперше звертаються за психологічною допомогою. Сервісом користуються у 40 країнах світу (переважно англомовних). У США найбільшу популярність Calmerry має у Каліфорнії, Техасі, Флориді, Нью-Йорку та Пенсильванії.

У команді стартапа, що налічує 50 фахівців, — українські ІТ-спеціалісти та маркетологи. 

За словами Олексія Вітченка, дохід Calmerry — це шестизначна цифра.

Українські стартапи: американські особливості та нові горизонти

«Ми хотіли почати з американського ринку, хоча він складний і зараз видозмінюється через ковід», — розповідає Олексій. Підприємець бажав одразу створити успішну компанію.

Вітченко звернув увагу на те, що digital health — одна з найбільш зарегульованих сфер у Сполучених Штатах. Щоб працювати у цьому напрямку, необхідно отримати ліцензію від FDA (дозвіл медичного регулятора). Тож, Calmerry має необхідні сертифікати. Зараз Олексій Вітченко планує розпочати партнерство зі страховими компаніями.

Підприємець зазначає: більшості українських бізнесменів не вистачає легальності для успішної діяльності.

Олексій зауважує: якби реєстрував стартап в Україні, довелося би все перероблювати, щоб вийти на американський ринок.

Втім, на старті Calmerry мав свої недоліки, як і всі початківці.

«Можна довго пиляти продукт у гаражі й будувати різні гіпотези, але поки не випустиш його на ринок — нічого не дізнаєшся. Потрібно реалізовувати продукт і вдосконалювати його з урахуванням потреб споживача»,

— ділиться підприємець своїм досвідом.

Наразі Calmerry планує збільшувати свою цінність для користувачiв та якість обслуговування. Найближчим часом з’явиться мобільний додаток для клієнтів і окремий застосунок для психологів. Клієнт матиме змогу відстежувати свій емоційний стан і ділитися цими примітками з терапевтом. Команда також працює над створенням зручних інструментів для нових клієнтів. Серед планів — проведення різноманітних коучинг-івентів з психології.

Сьогодні, коли темп життя зростає, а відповідно збільшується і рівень стресу, надзвичайно важливо вміти управляти своїм емоційним станом. Необхідність і своєчасність стартапу Calmerry принесли йому успіх. Олексій сподівається, що цей проект допоможе багатьом подолати свої труднощі та покращити якість життя, адже головне завдання платформи – зробити психотерапію доступною для всіх.

Читати більше про Health Tech стартапи

Altered Carbon вже сьогодні: A.D.A.M. – платформа для виготовлення кісток та органів на 3D-принтері

Все для людей. Ademrius: SaaS для розв’язання проблем лікарів та пацієнтів

Порятунок від смертельних хвороб з інноваційним стартапом Mosqitter (smart eco-friendly)

Стартап Sugarrr – застосунок, що хакає цукровий діабет (Health Tech)

Твоя безпека в лікарні: стартап knopka – рішення для автоматизації допомоги пацієнтам