Skip to content

Digital future: особливості інвестування під час війни

Digital Future

Попри війну українські стартапи мають великі шанси на успіх за кордоном. Такої думки дотримується затятий ІТ-підприємець та інвестор Олексій Вітченко, який очолює фонд Digital Future. Тож, як масштабуватися під обстрілами? У що зараз інвестує фонд? Про це та інше читачам Ucluster розповів Олексій Вітченко.

Засновники: Олексій Вітченко

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2014

Website / LinkedIn / Twitter / Crunchbase / AngelList

Особливі можливості непростих обставин

Як зазначив співрозмовник, стан вітчизняної ІТ-індустрії не настільки драматичний, як може здаватися. «Продуктові компанії практично не просіли у продажах. Так, наші проекти демонструють стабільне зростання», — пояснює Олексій Вітченко.

Суттєве погіршення спостерігається в аутсорсинговій сфері. Співпраця з українськими розробниками тягне за собою низку ризиків для іноземних компаній. Через бойові дії та ймовірну мобілізацію персонал, що знаходиться в Україні, може раптово припинити роботу. Це може завдати значного удару по проекту. Певні складнощі також можуть бути і з інвестиціями в українські стартапи – підняти раунд тепер дещо складніше. На підтримку можуть розраховувати проекти, чиї фаундери, а краще й топменеджери, знаходяться поза межами України. До того ж, аби підвищити привабливість, Вітченко радить трохи знизити апетити щодо інвестицій. «Крім військових ризиків, на оцінки стартапів тисне ще й обмеженість попиту. Фаундерам потрібно знижувати оцінки мінімум на 20%, щоб швидше підняти раунд», — ділиться голова фонду.

Олексій Вітченко з командою свого нового проєкта Calmerry на WebSummit
Олексій Вітченко з командою свого нового проєкта Calmerry на WebSummit.

Проте, будь-яку ситуацію можна обернути на свою користь. «Глобальні українські стартапи, як і раніше, мають гарні шанси підняти раунд, бо вони ліквідніші. Такі проекти мали та мають левову частку продажів у США, Європі чи Азії, а також потенціал на великі наступні раунди. Крім того, стартапи, як і раніше, можуть податися до Y Combinator, тим більш, з початку року там змінилися умови інвестування», — зазначає Олексій Вітченко. На щастя, західні акселератори також продовжують співпрацю з українськими проектами. «Формула успіху залишається незмінною масштабована бізнес-модель, глобальні амбіції та репутація фаундера. Засновникам я завжди раджу безперервно вчитися і розвивати навички. Зазвичай їм бракує софт скілів.

Крім того, враховуючи українські реалії, сьогодні фаундери та хоча б топменеджмент мають бути за межами країни інакше інвестори бачать у цьому певні ризики», — додає експерт.

Незвична місія фонду

Війна — абсурдне явище для цивілізованого світу. Проте, вона почалася та змусила багатьох людей змінити свої ролі. Фонд Digital Future не став виключенням. Організація тимчасово припинила пошуки перспективних стартапів, аби спрямувати кошти на укріплення обороноспроможності Батьківщини. «Ми допомагаємо різним проектам й ініціативам це як закупівля бронежилетів, касок та дронів, так і точкова допомога певним людям чи громадам. Свій власний проект не запускали, бо вважаємо, що краще підсилювати вже існуючі фонди, ніж розсіювати увагу донорів на безліч дрібних ініціатив, — розповідає Олексій Вітченко. — Крім того, логістика воєнного часу — дуже непросте завдання. Доставляти необхідне до різних регіонів за відсутності доріг чи мостів можливо, лише якщо маєш розгалужену мережу перевірених контактів по всій країні. А ми тут можемо допомогти фінансово».

Втім, фонд вже працює над поновленням роботи у звичному режимі. «Наші інвестиції зараз спрямовані на допомогу ЗСУ. Але це не означає, що ми припинили свою інвестиційну діяльність. Після першого шоку ми оперативно перемкнули увагу на допомогу країні. Я патріот і нікуди з України їхати не збираюся, тому наші зусилля зараз спрямовані на підтримку армії та волонтерів», — каже Олексій Вітченко.

ІТ-індустрія поступово прилаштовується до нормальної роботи за ненормальних умов. Проте, навіть драматичні події можуть слугувати гарним поштовхом для розвитку та появи неординарних інноваційних ідей. Тож не пливіть за течією, опановуйте її!