Skip to content

Для чого стартапу акселератор? Топ акселераторів, які підтримують українські стартапи на ранніх стадіях

Топ акселераторів, які підтримують українські стартапи на ранніх стадіях

Маючи круту ідею для стартапу, засновники часто стикаються з проблемами під час її реалізації та повільного розвитку. Аби уникнути помилок та пришвидшити ріст стартапу засновники звертаються до різних акселераційних програм. У цій статті ми розповімо про те, яку саме користь вони несуть та познайомимо зі списком акселераторів, які вже протягом багатьох років підтримують українські стартапи.

Акселераторні програми – місце, що поєднує стартапи, інвесторів, корпорації та державний сектор. Вони допомагають стартапам вирішити проблеми пов’язані з нестачею досвіду на ринку та відсутністю експертизи у їхній сфері. Зазвичай, стартапи мають креативну ідею, але не володіють ресурсами для розробки, тестування та просування своєї технології. Метою акселератора є допомога стартапам стати успішними глобальними компаніями завдяки навчанню, менторству, обміну досвідом з іншими учасниками та нетворкінгу.

Для того, щоб отримати базові навички: пошук спонсорів, укладання контракту, пошук працівників та запуск проєкту на ринок – один із найефективніших способів – це потрапити до акселераційної програми. Участь в програмі дає можливість створити/протестувати бізнес-модель, допрацювати продукт, отримати необхідні знання та експертну оцінку від менторів з різних галузей. Під час пошуку акселератора, радимо звернути увагу на умови відбору та релевантність продуктам компанії, адже акселератори часто зосередженні на конкретному регіоні або напрямку стартапів.

Етапи акселераційної програми включають

  1. Відбір команд.
  2. Оцінювання стартапів.
  3. Інтерв’ю та фінальний відбір.
  4. Старт акселераційної програми.
  5. Demo-day, pitch або ж зустріч з інвесторами.

Яка користь участі в акселераторі для стартапу?

Окрім можливості отримати грант і заощадити роки спроб та помилок, засновники можуть прискорити свій розвиток та отримати досвід від менторів. Акселератори також можуть надавати гранти, які не є інвестиціями, а вважаються за подарунок. 

Модель акселератора має деякі типові риси, які відрізняють її від інших підходів до стартових інвестицій або бізнес-інкубації. До них належать:

  • Вибірковий процес наставництва/менторства
  • Підтримка в подальшому розвитку (після закінчення програми)

Акселератори фінансуються інвесторами венчурного капіталу, державними органами або великими корпораціями, залежно від структури та цілей. 

Інвестиції в стартапи зазвичай здійснюються в обмін на власний капітал. Як правило, інвестиції становлять від $20 000 до $50 000 в США, від £10 000 до £50 000 у Європі, від $10 000 до $30 000 в Південно-Східній Азії та від $5 000 до $50 000 в Україні.

Різниця між інкубаторами, венчурними білдерами та акселераторами

Те, що раніше називали інкубаторами, тепер називають акселераторами або венчурними білдерами. Назва «інкубатор» вважається застарілою. 

В той час як акселератор здебільшого зосереджений на покращення стартапу та пришвидшення його розвитку, у венчурних білдерах все спрямовано на створення бізнесу, навіть якщо у стартаперів ще немає першої версії продукту. Досить часто засновники знаходять кофаундерів під час участі в венчурних білдерах  програмі в той час, як в акселератор варто йти з командою.

Саме тому, венчурні білдери краще підійдуть для тих хто має лише ідею, концепцію або ж лише почав розробку. У разі якщо стартап має команду та все ще потребує порад від професіоналів про те, як ефективніше вивести його на глобальний ринок, акселератор – це місце в якому варто шукати допомоги.

Як працює процес подання заявки?

Процес подачі заявки в провідні акселератори – доволі складний етап. Коефіцієнти прийняття заявок Y Combinator і TechStars становлять від 1% до 3%. 

Зазвичай акселератори досить швидко приймають рішення, деяким програмам достатньо декілька годин після співбесіди. Як правило, стартапи також зобов’язані успішно пройти співбесіду аби довести експертам серйозність своїх намірів.

Переваги акселераторів

  • Масштабування бізнесу. Після закінчення програми, засновники чітко розуміють свої наступні кроки та цілі на майбутнє.
  • Поради від експертів. Програми пропонують зустрічі з експертами/менторами, які мають досвід зростання стартапів, залучення інвесторів та виходу на іноземні ринки.
  • Інвестиції. Учасники акселераторів часто отримують гранти від програми або зв’язки з інвесторами наприкінці акселератора.
  • Солідність. Для більшості інвесторів, пройдений акселератор – знак, що команда добре натренована, володіє майстерністю та драйвом.

Недоліки акселераторів

  • Не всі акселератори відповідатимуть вашим цілям. Саме тому варто знайти програму, яка ідеально підходить вашому стартапу. 
  • Втрата частини власного капіталу. Більшість акселераторів беруть відсоток прибутку стартапу.

Багато стартапів звертаються за фінансовою допомогою до ангел-інвесторів. Ангели – інвестують в стартапи на ранніх стадіях в обмін на долю в компанії. Вони відомі як приватні інвестори, Pre-Seed інвестори, неформальні інвестори або бізнес-ангели. Ангельські інвестиції в основному одноразові та спрямовані на сприяння запуску стартапу.

На відміну від венчурних капіталістів, ангели допомагають стартапу робити перші кроки. Ангельські інвестори пропонують своєрідне поєднання коштів та особистого досвіду. Про те, як стартапу знайти свого бізнес-ангела та список бізнес-ангелів, які активно фінансують українські стартапи останні 5 років можна знайти в наших попередніх матеріалах.

Що важливо мати при подачі заяви в акселератор?

Акселератори шукають здебільшого невеликі, нещодавно створені компанії, які не мають інвесторів, але мають великий потенціал для швидкого зростання. Окрім цього, до правил можуть входити наступні вимоги:

  • Наявність бізнес-плану.
  • Мінімально життєздатний продукт (MVP).
  • Ефективна колективна робота.
  • Орієнтир на іноземний ринок.
  • Підприємницький дух і драйв.

Список акселераторів в які беруть Seed Stage Українські стартапи 

Країна: Україна

Українські Стартапи: Ademrius – $25 000, VR Inn – $25 000, Custle – $25 000, Suplery – $25 000, Postello – $25 000, BioBin – $25 000

USF Надає гранти  українським стартапам на Pre-Seed та Seed стадіях в розмірі $25 000 – $50 000 відповідно не беручи долі в капіталі. USF також дає до $10 000 на проходження акселераційної програми в міжнародних та українських акселераторах.

Країни: Естонія, Латвія, Литва

Українські Стартапи: FakesRadar

Тримісячна програма, яка відбувається в Таллінні (Естонія), Ризі (Латвія) або Вільнюсі (Литва). Спеціалізується на 4-ох напрямках: B2B SaaS, Fintech, Cyber ​​та Sustainability.

Країна: США

Українські Стартапи: GitLab, People.ai, Petcube

Сукупна оцінка провідних компаній YC становить понад 300 мільярдів доларів станом на 2021 рік. Акселератор проводиться два рази на рік в Mountain View, Каліфорнія та вважається одним із найуспішніших у Кремнієвій долині.

Країна: США

Українські Стартапи: Propertymate, Go To-U

Програма відбувається шість разів на рік та проходить протягом 12 тижнів. Один із двох «червоних» акселераторів у світі (разом з YC).

Країна: Global

Українські Стартапи: elKYC, Recoshelf

Підприємці отримують наставництво та допомогу у своєму проєкті. Demium інвестує до €100 тис., а партнерський фонд Деміуму може інвестувати до €500 тис.

Країна: Global

Українські Стартапи: Geodesic.Life 

Найбільший у світі конкурс зелених бізнес-ідей. Їх місія – розкрити світовий потенціал чистих технологій, що стосується змін клімату.

Країна: Україна

Українські Стартапи: IOON, Elomia, CamTouch

Мережа академічних стартап-інкубаторів, що дає можливість спробувати себе у підприємництві та запустити власний стартап за 3 місяці. Створює екосистему молодіжного підприємництва в Східній Європі, яка надає можливості молоді для персонального та професійного розвитку.

Країна: Україна

Українські Стартапи: Agro Bi, Esper Bionics

Організація, створена з ініціативи Українсько-Американської Координаційної Ради (UACC) для підтримки українських підприємців через навчання, консультації, наставництво та зв’язок із міжнародними стартап-екосистемами.

Країна: Україна

Українські Стартапи: Medicsen, Provizio, PancakeSat

Конкурс інженерних стартапів, що дає можливість отримати гранти та інвестиції від фондів.

Країна: Україна

Українські Стартапи: Bicovery, RedTrack, ARSell Glasses.

Акселератор інноваційного парку UNIT.City в Києві. 

Країна: Україна

Українські Стартапи: Intelsoft, Opendatabot, Youscore, Geologic Group

Акселераційна програма створена Radar Tech i UkrSibBank тa орієнтована на розробку  інновацій в сфері банківських технологій. 

Країна: Амстердам

Українські Стартапи: Cardiomo

Один з перших акселераторів в Європі, який надає можливість стартапам стати на шлях до успіху в чотирьох сферах: енергетика, охорона здоров’я, AgriFood та нові технології. 

Розширений список акселераторів

Global: Seed Forum Global, Antler, Entrepreneur First, Seed Forum Global, Aurik, Hatch.Blue, Google Launchpad Accelerator, Startup Basecamp, Climate Launchpad, CRDF Global

Україна: ISE Group, EO Business Incubator, 1991 Open Data Incubator, Sikorsky Challenge, Uno Pitch Competition, Founder Institute, Lviv IT Arena, Center 42, ideasLab на базі Центру підприємництва УКУ

США: USMAC, Hax, World Startup Factory, Propellant Labs, US Market Access Center, AngelPad, Expa, PlugandPlay, SOSV, 500 Startups, Select USA Investment Summit

Англія: Blue Lake Accelerator, Startupbootcamp, Startup Health, Zinc, Founders factory., Hackquarters

Німеччина: Axel Springer Plug and Play Accelerator

Чехія: StartupYard

Ісландія: Startup Reykjavik

Австралія: The Melbourne Accelerator

Азія: Brinc, SparkLabs, Zeroth.ai, Chinaaccelerator, Hax, AppWorks, 1337 Ventures , NFQ Asia

Індія: India accelerator, Z Nation Lab, Axilor