Skip to content

Додатки, що покращують життя українцям: підбірка особливо корисних стартапів

Додатки, що покращують життя українцям

Останніми роками кількість інноваційних стартапів в Україні росте скаженими темпами. За минулий рік наші співвітчизники запропонували понад 200 проєктів, покликаних покращити життя суспільства та індивідуумів. Не дивно, що у часи пандемії велика кількість стартапів пов’язана з медичною сферою. Редакція сайту Ucluster підготувала підбірку ІТ-інновацій, які роблять життя комфортнішим і безпечнішим.

Рятівна knopka

Потрапивши до лікарні, як довго мусимо чекати на допомогу медиків? Навіть у приватних медзакладах, де доводиться сплачувати за недемократичними тарифами, уважність лікарів є подарунком долі. Ця проблема стає особливо гострою, коли медичну допомогу необхідно надати протягом перших 3-х хвилин. Українські медсестри не завжди можуть впоратися з такою задачею, попри інструкцію та наявність кнопки виклику. Відчувши на собі особливості українського медсервісу, підприємець Іван Осадчий створив систему термінового виклику для стаціонарів knopka. Вона контролює, щоб пацієнтові надали допомогу за три хвилини.

Його особливість полягає в тому, що навіть дуже ледача медсестра не зможе не прибігти своєчасно. Ні, йдеться зовсім не про нашийник з електрострумом!

Система knopka приймає сигнал, що надходить з кнопок екстреного виклику та пульсометрів. Медсестра отримує відповідне сповіщення в однойменний мобільний додаток. Далі технологія стежить, аби медпрацівниця підійшла до пацієнта протягом 3-х хвилин. Якщо це правило не виконується, додаток запускає звуковий сигнал. Інформація про порушення автоматично надходить керівництву лікарні.

Таким чином knopka розв’язує кілька задач: додаток підвищує рівень безпеки пацієнтів у стаціонарі, покращує якість обслуговування та ефективність лікування.

Mosqitter: комар ні про що не здогадається!

Mosqitter – розумну екологічну систему управління комарами.
Mosqitter – розумну екологічну систему управління комарами.

Кліматичні зміни допомагають малярійним комарам захоплювати нові території. Тепер цих комах можна зустріти в Європі та у Північній Америці. Неприємність таких зустрічей полягає не тільки у набридливому дзижчанні. Москіти є розповсюджувачами малярії, вірусу Зіка та вірусу денге, жовтої лихоманки, енцефаліту та інших інфекційних хвороб, здатних призвести до смерті. Але масово вбивати малярійних комарів, поки вони не вбили нас — не найкраща ідея. Хімічні засоби, які розпилюються на великих ділянках, знищують не лише небезпечних москітів, а й інших комах. Все ж таки вони годують собою птахів і деяких тварин. Знищення комарів може знищити велику екосистему. Тому проєкт Mosqitter пропонує просте екологічне рішення. Ним є електронний пристрій, що приманює комарів звуком і запахом. В очах самки малярійного москіта пристрій нічим не відрізняється від людини. Тож вона летить у цю приманку, яка засмоктує її.

Гаджетом можна керувати за допомогою застосунку. Він призначений для встановлення на окремих житлових ділянках.

Надалі стартап Mosqitter планує створити карту, на якій визначатимуться зони з високим рівнем москітної небезпеки. Ініціаторка проєкту Анастасія Романова сподівається, що її стартап допоможе світу відмовитися від засобів боротьби з комахами, які шкодять навколишньому середовищу.

Viaguide: групові екскурсії наодинці

Пандемія змусила людей дистанціюватися одне від одного. Попри загрози епідемії, культурний аспект залишився потребою для багатьох людей. Оскільки публічні заклади закрили, а індивідуальні екскурсії коштують задорого, суспільству довелося шукати альтернативну у цифровому середовищі. Однією з них став проєкт Viaguide. Застосунок дозволяє, прогулюючись містом, запускати аудіоекскурсії та навіть міські квести. Крім того, всі охочі можуть долучатися до створення контенту. Цікаво, що інтерактиви Viaguide доступні офлайн.

12Climb: інтерактивний скеледром

Євгеній Козак з дитинства захоплювався скелелазінням. Проте в Україні не було професійної бази для тренування навичок. Тож Євгеній і його однодумець Олександр Редько вирішили створити стартап 12Climb. Його основою є інтерактивна стіна-скеледром. Супутнім продуктом став мобільний додаток, орієнтований на новачків. Через застосунок можна створювати маршрути, відстежувати аналітику власних досягнень і ділитися інформацією про проходження з іншими користувачами.

ComeBack Mobility: реабілітолог у смартфоні

ComeBack Mobility насадки з датчиками для милиць.
ComeBack Mobility насадки з датчиками для милиць.

Спортсмени та пересічні перехожі часто отримують травми ніг. Це відбувається набагато частіше, ніж здається. В Україні щороку травми нижніх кінцівок отримують 182 тис. осіб.

Проблема полягає в тому, що частина пацієнтів з такою травмою бояться наступати на хвору ногу, інші навпаки — перевантажують її. В результаті процес відновлення порушується. Як наслідок — затягнутий період лікування та реабілітації. Тож Ілля Попов і його однодумці вирішили створити зручну систему для контролю навантаження на ногу.

Технологія ComeBack Mobility являє собою насадку, яка кріпиться на милицю. Пристрій передає інформацію на смартфон про кількість кроків, зроблених пацієнтом. Також датчик визначає масу, з якою користувач тиснув на пошкоджену ногу. Ця інформація одразу передається лікарю. В режимі онлайн медик може надавати пацієнтові рекомендації щодо навантажень на кінцівку.

Sugarrr: передбачення діабетичних ризиків

Станом на 2020-ий рік, 463 млн землян хворіє на цукровий діабет І та ІІ типів. 180 тис. українців є інсулінозалежними. Серед них Богдан Діордіца — засновник стартапу Sugarrr.

Це — інноваційний мобільний застосунок, який допомагає контролювати стан здоров’я пацієнта з діабетом і прогнозує подальшу динаміку. Його створено на базі машинного навчання. Він збирає та впорядковує дані користувача. Програма вчасно нагадує про необхідність введення інсуліну. Додаток також містить інсулінові графіки, які допомагають відстежувати кількість цієї речовини в організмі.

Дані із застосунку можуть відстежувати родичі та лікарі. Таку можливість надає функція «батьківський контроль». Також інформацію можна передавати страховій компанії.

Rocket: коли ну дуже хочеться їсти

Кур’єр Rocket Delivery.
Кур’єр Rocket Delivery.

Цей проєкт був створений на голодний шлунок. Якось Олексій Юхимчук та Станіслав Дмитрик вирішили замовити піцу. Хлопцям повідомили, що чекати на кур’єра доведеться 6 годин.

Так, пам’ятаєте ці не дуже далекі часи, коли  швидких служб доставки їжі не було навіть у Києві? Проєкт Rocket став одним із піонерів цього бізнесу в Україні. Зараз складно уявити життя без такого сервісу, а це означає, що він є дійсно потрібним. Сьогодні замовити їжу з ресторану чи супермаркету можна всього за допомогою кількох кліків у застосунку.

Сучасна освіта: GIOS та Erudito

Щоб засвоїти теорію та застосувати її на практиці, освітній процес повинен бути природним. Тому більшість західних фахівців вважає, що навчання має проходити в ігровій формі. Такий підхід поступово запроваджується в українських школах. Пожвавити цей процес допомагають інтерактивні застосунки Global Innovative Online School (GIOS) та Erudito.

GIOS створений, як програма для позашкільного навчання. Провідником у світ знань слугує розумний сурикат Джиос. Весела тваринка подає учням теорію, закріпити яку допомагають цікаві задачі, пов’язані із життєвими ситуаціями. Крім того, додаток пропонує вчителям конструктор для створення власних навчальних програм. Платформа GIOS також пропонує учням послуги репетиторів.

Erudito — це ефективний інструмент для вчителів молодших класів. За допомогою застосунку дистанційне навчання проходить не менш продуктивно, ніж очне. Також додаток можна використовувати в класі. Він містить цікаві завдання, створені відповідно до програми НУШ. З його допомогою вчителі заощаджують близько 20 годин на тиждень. Застосунок автоматично перевіряє роботи учнів.

GIOS і Erudito пройшли сертифікацію від Міністерства освіти та науки України.

CHARGEX: інновація для електромобілістів

CHARGEX – зарядки для електромобілів.
CHARGEX – зарядки для електромобілів.

У першій половині 2021-го року ринок електромобілів виріс на 160%. За прогнозами Canalys до 2030-го року продажі електромобілів складуть близько 48% від продажів усіх нових автомобілів. Ринок електричних автівок продовжує рости й в Україні. Все ж, необхідна інфраструктура для цього транспорту у нас розвивається не особливо жваво. Індустрія прагне більше вітчизняних інновацій. Однією з таких є стартап CHARGEX.

Компанія створює високоефективні технології для підзарядки автомобілів. В асортименті не тільки стовпи та портативні пристрої. Однією із важливих складових електромобільної інфраструктури є мобільний додаток. З його допомогою можна придбати абонентську картку для підзарядки авто. Також застосунок має мапу заправок. Тож не доведеться марно кружляти околицями, аби знайти необхідне джерело енергії.

Bank of Memories: і мертвим, і живим, і ненарожденним…

Понад 450 селфі робить кожна людина щороку. Проте, куди подінуться ці фотосвідки чудових моментів через кілька років? Скільки важливих файлів ви помилково втратили за життя? Зберегти найцінніші спогади та навіть передати трохи грошей іще ненародженим нащадкам допоможе Bank of Memories. Таке собі цифрове безсмертя і комунікація минулого з майбутнім стало цілком реальним.

Автором незвичайної ідеї є підприємець Андрій Меланчик. Важка хвороба матері змусила його задуматися, як познайомити з бабусею своїх дітей, яких ще немає. Так виник сервіс Bank of Memories, який працює на базі блокчейну.

В Bank of Memories кожен користувач створює власні комірки. В них можна зберігати мультимедійні та текстові файли, а також гроші у біткоїнах. До речі, проєкт має власну валюту — банккоїни.

Ринок стартапів в Україні все ще розвивається. Немає сумнівів, що у найближчому майбутньому ми отримаємо значно більше унікальних проєктів, які кардинально змінять життя на краще.