Skip to content

Сучасно, ефективно та цікаво: що Erudito пропонує вчителям і учням?

Startup Erudito cover for Ucluster

Примус, дисципліна, присоромлення та почуття обов’язку — основні принципи, на яких будується традиційна система освіти. Не дивно, що аналогічні методи практикують батьки у вихованні дітей. Втім, освічених людей у нас багато, а дійсно грамотних дуже мало. Схоже, з цією системою навчання щось не так…

Конфлікт полягає у тому, що діти, які старанно виконують обов’язок перед школою та батьками, здебільшого зубрять предмети. Такі знання рідко закріплюються, адже дитина не розуміє матеріал і не знає, як застосувати його на практиці. Нова українська школа ставить на меті виправити старі помилки освітнього процесу, але сучасні підходи запроваджуються дуже мляво. До того ж значна кількість українських вчителів і батьків не уявляють, як навчити дитину, не змушуючи її. Розв’язати це непорозуміння можна за допомогою ігрового навчання. Цікавим інструментом для нього є стартап Erudito. Про проєкт і сучасні методики у сфері освіти нашим читачам розповів Євгеній Керея.

Засновники: Євгеній Керея, Віктор Круглов, Віталій Терзієв, Вадим Осовець

Розташування: Харків, Україна

Рік заснування: 2019

Website / Facebook / Instagram /LinkedIn

Лого стартапа Erudito.

Ігрове навчання: наскільки це виправдано?

Доросле покоління звикло сприймати навчання, як дещо серйозне, що не може подаватися в ігровій формі. Натомість розважальний формат допомагає дитині ефективно засвоювати нові знання. Власне кажучи, саме гра є для малечі природним способом здобуття нових знань, досвіду та навичок. Як зазначають психологи, ігровий процес розвиває в дитини гіпотетичне мислення, що є необхідним у дорослому житті. Дітям важко змушувати себе щось вивчати заради якоїсь примарної перспективи чи необхідності у майбутньому, вони живуть тут і зараз. Навчання у грі — це поєднання теорії з практикою, тому нові знання для майбутнього стають необхідними вже зараз, у момент гри. Через це малеча швидко хапає новий матеріал.

У дітей є ще одна цікава особливість психіки — вони думають, що вміють, попри те, що їхні перші спроби є незграбними. Коли доросла людина робить зауваження, це часто демотивує дитину продовжувати навчання та стає причиною конфлікту. У грі сама собою виникає мотивація старатися краще та тренувати свої навички заради перемоги.

Таким чином, навчальні ігри дозволяють отримувати знання та розвивати їх, усуваючи стреси, хронічну втому та розвиток комплексів. Як це не дивно, але такі забавки допомагають малечі дорослішати, адже вимагають самостійності.

Команда стартапа Erudito.
Команда стартапа Erudito.

Окрему перевагу мають цифрові навчальні ігри. Вони дозволяють дітям максимально реалістично відчути себе у певних життєвих умовах чи в ролі певного фахівця. Такий життєвий досвід допомагає не лише розширити дитячий світогляд, а й визначитися із соціальною роллю у майбутньому.

За словами експертів, ефект від ігрового навчання у молодшій школі особливо добре відчувається у 8-класників. Підлітки, які отримали знання в інтерактивній формі, виявляють більший інтерес до уроків і мають вищу успішність.

Все ж, від реальності не втекти. Попри розповсюдженість консервативних поглядів у суспільстві, пандемія змусила перенести навчання в онлайн-формат. Лекції через Zoom погано сприймаються учнями молодших класів, тому все більше батьків і шкіл вдаються до ігрових інструментів для навчання.

«Так, як було 3 роки тому — вже більше ніколи не буде, оскільки реальність змінилася. Але тільки цифрова освіта — це погано, бо дітям потрібен гарний вчитель, який допоможе їм розкритися. Технології та підручники — це інструменти, основна цінність полягає в учителі», – коментує Євгеній Керея, засновник навчального стартапу Erudito.

На його думку, після пандемії школи на постійній основі практикуватимуть гібридний тип навчання, тому без спеціалізованих додатків освітня програма не обходитиметься. Тож українські стартапи цього напрямку не втратять напрацьовану аудиторію.

Стартап Erudito: настояний на дитячих сльозах

Засновник Erudito Євгеній працював на компанію, що розробляла цифрові іграшки для дорослих американців. Така робота йому не дуже подобалася, хлопець прагнув створити щось цінніше. Одного разу він зателефонував своїй сестрі, яка була на той момент дуже змученою. Як виявилося, причиною її переживань стало домашнє завдання дочки 2-класниці. Дівчинка ніяк не могла зробити уроки, через що засмутилася до сліз. Так зворушений Євгеній замислився над створенням шкільного інтерактивного застосунку, який зробив би навчання доступним і цікавим для дітей, а також спростив би роботу для вчителів. Скоро Керея знайшов однодумця в особі Віктора Круглова.

У травні 2019-го року Євгеній почав вивчати ринок. Вже у середині жовтня вийшов прототип додатку, який тоді називався Tap And Learn. Трохи згодом назву застосунку змінили на Erudito.

Інтерфейс застосунку Erudito.
Інтерфейс застосунку Erudito.

«Ми хотіли зробити настільки прикольний додаток, щоб діти його завантажували та проводили у ньому час, а не у Brawl Stars», — розповідає Євгеній Керея. Спочатку реклама застосунку орієнтувалася на батьків, але цей шлях виявився хибним. «Ми побачили, що коли додаток дитині рекомендують батьки, вона 2-3 дні користується, а потім кидає. У той самий час, коли застосунок рекомендує вчитель, у класі виконуються по ньому тисячі завдань», — ділиться Євгеній.

Станом на грудень 2021-го року, понад 40 тис. учнів регулярно користуються Erudito. У цьому додатку вони виконали більш як 250 тис. завдань.

Слід зазначити, що застосунок Erudito схвалений МОН і створений відповідно до поточної шкільної програми НУШ для учнів 3-4 класів. Додаток містить завдання для всіх предметів молодшої школи.

Однією з приємних особливостей програми є автоматична перевірка правильності виконання завдань. Це суттєво заощаджує нервові ресурси батьків і час вчителів. За допомогою Erudito педагогам вдається зекономити на перевірці завдань до 20-ти год на тиждень.

Всі задачі, що представляє проєкт, мають інтерактивний характер. Щоб це зробити, необхідно мимохідь виконувати різноманітні завдання.

Застосунок Erudito в першу чергу адресований вчителям початкової школи і їхнім учням. Аби скористатися ним, треба зареєструватися за номером телефону. Далі потрібно створити клас і передати ключ доступу до нього своїм учням. Завантажити додаток можна через Google Play та App Store.

Erudito є безкоштовним для вчителя і дітей.

Стартап в Україні: як досягти успіху?

Всі починання є складними. Як гідно пройти через усі труднощі — ділиться Євгеній Керея:

«Ціль має бути вищою за гроші. Заробити гроші — це не мета для створення стартапу. Гроші можуть бути через 10 років, а можуть і не бути. 95% стартапів закриваються, тільки 2%-3% стають успішними. Треба бути готовими до постійного найвищого рівня стресу. Треба бути готовими, що деякі рішення будуть помилковими, адже ніхто не знає формулу бізнес-успіху».

Євгеній радить звернути велику увагу на підбір команди. «Частина неуспіху, який ми маємо, обумовлена неправильними рішеннями щодо набору команди», — пояснює Керея. Підприємець переконаний, що всі члени колективу повинні мати різну компетенцію. Якщо весь кістяк команди складається з фахівців одного й того самого профілю, стартап розвиватиметься мляво та неефективно, або взагалі швидко припинить своє існування. Також не слід підбирати команду собі подібних людей. Люди з різними темпераментами здатні збагачувати проєкт, оскільки бачать його у різних площинах.

Не менш важливим фактором для успіху стартапу слугує специфіка обраного ринку.

«Обрав ринок — обрав долю», — пояснює Євгеній Керея.

Проблема полягає в тому, що всередині українського маркету обертається відносно незначний грошовий ресурс. Гальмом для розвитку бізнесу нерідко стає пострадянська ментальність місцевого суспільства. Тому у найближчих планах Євгенія та Віктора — масштабування Erudito в Латинській Америці. Євгеній також нагадує про необхідність проведення аналізу ринку та вивчення цільової аудиторії. За словами підприємця, це може зберегти тисячі доларів і час, витрачений на помилкові дії. Тож не кваптеся втілювати ідею. Навіть блискавичний задум може стати провалом без якісного маркетингового дослідження.