Skip to content

Бум стартапів: рейтинг українських Єдинорогів | 2021

Рейтинг українських Єдинорогів

Команда Ucluster склала рейтинг українських Єдинорогів станом на жовтень 2021 року. Ми проаналізували стартапи та поділили їх на чотири таблиці: Активні Єдинороги, Майбутні Єдинороги, Колишні Єдинороги та Іноземні Єдинороги з українським корінням. За основні критерії оцінки ми взяли походження засновника, розташування R&D центрів, останню оцінку стартапу та стадію «виходу».

Перед тим як перейти до рейтингу українських стартапів, буде цікавим поглянути світову карту Єдинорогів. Не всі знають, що лише вісім років тому венчурна інвесторка Ейлін Лі ввела термін «єдиноріг» для опису будь-якого приватного стартапу вартістю 1 мільярд доларів або більше. Вона обрала цю міфічну істоту, щоб проілюструвати статистичну рідкість таких успішних компаній. Такі оцінки були настільки рідкісними, що заслуговували особливої назви. Відтоді пейзаж різко змінився: бум стартапів посилився і капітал надходив у приватні компанії безпрецедентними темпами. Зазначимо, що крім Єдинорогів є ще два варіанти опису стартапу – це Декакорн вартістю понад $10 млрд та Гектокорн вартістю понад $100 млрд. 

Останнім часом оцінки вартості стартапів почали зростати і тому Єдинороги почали з’являтися частіше. Загалом інвестори збільшили загальну вартість 837 Єдинорогів у світі до суми понад 2.716 млрд доларів.

Unicorn Tracker, створений CB Insights, розбиває ландшафт Єдинорогів за секторами, оцінками та країнами. Розгляньте повний список компаній Єдинорогів, які існують зараз.

З цього рейтингу видно, що ByteDance – найбільший Єдиноріг у світі з оцінкою 140 мільярдів доларів. Компанія володіє Toutiao, популярною в Китаї контентною платформою з підтримкою ML та платформою для обміну відео TikTok. За цим послідував Stripe – fintech компанія, яка базується в США. Третє місце посідає найдорожчий аерокосмічний Єдиноріг штатів SpaceX з оцінкою $74 мільярдів. 

Рейтинг Єдинорогів

Охорона здоров’я, фінансові послуги, конфіденційність та безпека, сектор страхування, транспорту та логістики, а також технологій та зв’язку виявились найбільш перспективними для Єдинорогів у 2021 році. Майже половина Єдинорогів у світі походить із США, але Китай також має винятковий відсоток – 33.5%, коли в Європі нараховується лише 11%.

Ще кілька років тому в Україні не було Єдинорогів, однак сьогодні до нашого рейтингу вже потрапило 5 активних Єдинорогів та 8 майбутніх Єдинорогів.

Відразу потрібно наголосити, що всіх Єдинорогів не можна назвати повністю українськими компаніями. Як правило, такі вже міжнародні бізнеси відкривають центральний офіс в Кремнієвій долині або Європі, а в Україні розташований основний центр розробки R&D. Здебільшого засновники стартапів – українці, хоча їх кофаундери та менеджмент – вже інтернаціональні.

Чинники за якими ми визначили чотири категорії Єдинорогів:

  • Оцінка компанії: стартап повинен мати оцінку вартості понад $1 мільярд, щоб потрапити до одної з наших категорій Активних, Колишніх або Іноземних Єдинорогів. Якщо оцінка менше ніж $1 мільярд, але понад $100 мільйонів, тоді стартап потрапляє в категорію Майбутніх Єдинорогів.
  • Тип компанії: ми відносимо до Єдинорогів тільки продуктові стартапи. Ми не включаємо в рейтинг аутсорсингові компанії.
  • Зв’язок з Україною: ми шукали стартапи в яких як мінімум один із засновників народився в Україні, а також кількість співробітників українських R&D центрів понад 50% від усіх інженерів. Якщо обидва критерії не дотримано, однак виконаний один з них, тоді ми вважаємо такий стартап Іноземним Єдинорогом з українським корінням. До них ми також зараховуємо стартапи які мають великий R&D центр в Україні (не обов’язково понад 50% від усіх інженерів).
  • Незалежний статус: якщо стартап було придбано іншою компанією і на момент придбання він був Єдинорогом, ми вважаємо такі стартапи Колишніми Єдинорогами.

Стартапи, які увійшли до наших чотирьох рейтингів

Активні Єдинороги: GitLab, Grammarly, Genesis, People.ai, Firefly Aerospace.

Майбутні Єдинороги: Monobank, Preply, Restream, Reface, Rozetka, Letyshops, Rocket, Ajax Systems.

Колишні Єдинороги: Ring, Looksery.

Іноземні Єдинороги з українським корінням: Affirm, Sila Nanotechnologies, BitFury, Revolut, PandaDoc.

Читайте більше про українських Єдинорогів

Як топ українські стартапи домоглися успіху та залучили перші інвестиції: Приклад Preply

Ajax Systems – професійна бездротова система безпеки

Ring – система розумного дому та домашньої безпеки

GitLab – сучасний інструментарій DevOps для розробників

Grammarly – онлайн-сервіс перевірки граматики

Як знайти інвестора на Burning Man та підняти продажі на 40%. People.ai – сервіс, що допомагає менеджерам з продажів та маркетингу, працювати ефективніше