Skip to content

Як створити стартап без жодних інвестицій? andcards: додаток, що автоматизує адміністрування коворкінгів

Програмне забезпечення для коворкінгів andcards, що допомагає збільшити їх ефективність та полiпшити досвiд резидентiв. Система пропонує резервацію кімнат та робочих місць, спрощення спілкування, контролю доступу, виставлення рахунків та інших задач.  Команді вдалось зробити майже неможливе – розробити продукт та стати повноцінною компанією майже не маючи інвестицій.

Засновники: Ігор Джебян та Ростислав Ханас

Співробітники: до 10 осіб

Рік заснування: 2019

andcards.com

Facebook / LinkedIn / Twitter

AppStore

Як все почалось?

Історія команди почалась ще у 2017 році в Сеулі, коли два кофаундера вперше зустрілись. Ігор закінчив магістратуру в Південній Кореї та почав свій шлях корпоративного фінансиста в компанії POSCO. В той час, як Ростислав закінчивши університет імені Франка у Львові відразу ж отримав запрошення стати інженером в Samsung Electronics. Українська громада Сеула досить активна і часто організовує різні заходи, що й стало місцем знайомства двох друзів. Маючи спільні інтереси, цінності та досвід роботи в корпорації, хлопці вирішили, що прийшов час розпочати щось своє. 

На початку брейншторму, однією з ідей став додаток, що мав би замінити Контакти в телефоні. Річ у  тому, що Корея ще й досі активно користується бізнес-картками на які витрачається багато паперу, хоча їх з легкістю можна перенести в цифровий формат. Ростислав та Ігор створили додаток схожий на Apple Wallet, але з контактами, де в будь-який момент можна оновити посаду, номер телефону, адресу, а всі, хто мають твою візитку, відразу ж отримають оновлений варіант. Згадуючи минуле, Ігор відразу розуміє помилку — не варто створювати продукт не запитавши чи він взагалі комусь потрібен. Кожна ідея, має бути обгрунтованою, пройти процес валідації й базуватися на фактах.

Команда andcards у фіналі конкурсу Start-Up Chile.

Потрапивши на одну із конференцій, хлопці познайомились із засновником коворкінгу, який запропонував розгорнути застосунок у своєму робочому просторі з певними удосконаленнями. Працюючи у коворкінгах, Ігор та Ростислав бачили певні неефективності та проблеми, які можна було б вирішити за допомоги програмного забезпечення На цей раз співзасновники вирішили провести дослідження в ході якого було виявлено — ідея блискуча! Індустрія коворкінгів досить маленька — на той час їх було лише 15 тисяч у світі, але вона перспективна та швидко росте. Якщо запропонувати якісний продукт, який підходитиме всім коворкінгам — то можна з легкістю охопити весь ринок.

Після того як новий додаток був створений, відразу з’явилися перші клієнти готові оформлювати підписку. А вже в кінці 2019 року, близько 15 коворкінгів користувались новою системою — andcards. Після першого успіху, команда стала отримувати реквести з різних країн. Наразі, andcards є у 23 країнах світу,- “Ми є навіть в Кюрасао! Хто б міг подумати, що там є коворкінги!” – радіє Ігор. 

“Ми пройшли через усі помилки через які могли пройти фаундери”

– зізнається Ігор

Звичайно, що з-поміж клієнтів andcards є й українські коворкінги. Наприклад, це Kooperativ, про який ми вже згадували на прикладі Preply. “Уявіть собі, що ваш робочий простір надзручний та стильний, такий, що адаптується до ваших потреб та прагне вас здивувати, де б ви не були.” — каже Ігор, — “Такими є коворкінги. Це майбутнє робочого простору.”Але в коворкінгів є й певні виклики — про розмаїття додаткових послуг і сервісів дуже важко дізнатись резидентам. Цю проблему вирішує програмне забезпечення andcards, дозволяючи коворкінгам дбати про резидентів завдяки єдиному вікну для всіх продуктів та сервісів.

Для адміністраторів, andcards — це система для управління коворкінг-простором, наповнений функціями, які допомагають автоматизувати бронювання конференц-залів та робочих місць, спілкуватися з резидентами коворкінг-спільноти, а також пропонувати додаткові послуги й партнерські пропозиції. Окрім цього, застосунок розширює можливості адміністраторів та менеджерів спільноти, допомагає їм бути більш продуктивними.

Додаток також має інтеграції з іншими професійними інструментами: платіжні системи, аналіз даних, системи контролю доступу, управління відвідувачами, email маркетингу, Google Календар, та тисячі інших програм через Zapier. andcards пропонує новий спосіб взаємодії резидентів коворкінгу з робочим простором. “Ми вважаємо, що в епоху спеціалізації програмного забезпечення неможливо створити додаток все-в-одному, яке відповідає високим очікуванням споживачів. Ми зосереджуємося на тому, що ми робимо найкраще, і використовуємо інтеграції партнерів, щоб побудувати найкращий юзер експіріенс!”- затверджує Ігор. Від досліджень поведінки користувачів до частого оновлення продуктів, команда andcards розробляє швидкий інноваційний цикл, щоб зробити резидентів робочих просторів щасливішими, а їхні мобільні додатки мають високу оцінку на платформі TrustPilot і відповідають очікуванням найвимогливіших споживачів.

Команда & Локації

“Ще до того, як це стало мейнстримом, ми вирішили, що будемо працювати віддалено”. Стартап надихнувся компанією GitLab, яка з самого початку свого існування працює не маючи фізично офісу. “Робота у великих корпораціях — це відчувати себе маленькою цеглою в стіні, це вузька концентрація та обмежений вплив на загальний результат. Це здебільшого робота з прив’язкою до офісних стін.” А ось можливість працювати з будь-якої країни світу – це саме та свобода, якої так довго прагнули хлопці.

Мобільні застосунки коворкінгу Hatcham House у Лондоні від andcards.

Усі хто зараз працюють над продуктом — українці. Компанія будується відкритою, цінності та особливості роботи публічно декларуються у хендбуці. Для усіх хто мріє працювати в andcards гарні новини: освіта — не важлива, а ось на ваші досягнення, результат та бажання працювати — увагу звернуть. “Не секрет, що в стартапі головне не втрачати драйв та завжди бути «голодним» до нових досягнень.” – каже Ігор. 

Інвестиції та гранти

Спочатку, команда andcards брала участь у конкурсах на отримання державних грантів для того, щоб протестувати свій продукт. Пізніше, Ігор переїхав в Чилі, бо стартап запросили в програму Start-Up Chile. Завдяки івенту, команда отримала $70 000 та повний супровід у розвитку проєкту на 2019-2020 роки.

Одна з особливостей проєкту — майже повна відсутність інвестицій. “Спочатку ми хочемо бути високоефективною компанією, а вже потім можна буде говорити з інвесторами про те, як рости ще швидше”. Завдяки грантам та різноманітним програмам, andcards вдалось зробити майже неможливе – розробити продукт та стати повноцінною прибутковою компанією не маючи жодних інвестицій.

Досягення

У 2019 році, andcards було визнано одним з найкращих сервісів для коворкінгів, але на цьому перемоги не закінчуються. Найбільшим досягненням минулого року, Ігор вважає break even (з англ. – момент в бізнесі, коли прибуток дорівнює витратам). Минулий рік був важким для будь-якого бізнесу, попри те, andcards стрімко рухались вперед й нарешті вийшли в прибутковість. Ігор також ділиться приємною статистикою: “Більше ніж 92% резидентів повністю задоволенні нашим додатком та оцінюють свій досвід у п’ять зірок”.

“Ми використовували andcards у двох наших коворкінгах в Норвегії протягом майже двох років, і є дуже задоволені. Служба підтримки відповідає майже моментально, а команда надає відмінний персоналізований сервіс. Я завжди рекомендую andcards будь-якому коворкінгу або гнучкому офісному простору.” – ділиться Сабіна Ларріє-Хеллестад з коворкінгу Blender Collective у Норвегії.

“Застосування andcards — це крок на шляху до покращення досвіду для всіх наших клієнтів. Крім того, додаток CitySpace від andcards — це спосіб стати ще більш гнучким і відкритим для нових користувачів, які періодично користуються офісом. Завдяки різним методам оплати та портфелю послуг ми можемо надати доступ до CitySpace усім, хто навіть не має з нами підписаного контракту, часто подорожує або не керує компанією і просто втомився працювати вдома.” – ділиться Якуб Бавол, менеджер з питань продуктів і маркетингу найбільшої мережі коворкінгів у Польщі CitySpace.

Плани на майбутнє 

“Головна мрія зробити так, щоб andcards став головним інтерфейсом коворкінгу для резидентів”, – зізнається Ігор. Дата та час івентів, бронювання робочого простору та всі інші додаткові сервіси користувачі зможуть отримати через застосунок, не маючи потреби комусь телефонувати й домовлятись. “Це так званий коворкінг в смартфоні!” – жартує Ігор. На сьогоднішній день однією з пріоритетних цілей — наростити присутність в Америці та Англії, і якщо з Британією справи вже розпочались, то Америка поки на стадії планування. 


Команда Ucluster сподівається що ви надихнулися успіхом компанії andcards і вже чекаєте нової порції стартапів. А поки що, пропонуємо завітати в блог andcards та дізнатись ще більше нового про коворкінги, менеджмент та корисні сервіси.