Skip to content

Відродження Kyiv ІТ Cluster: Інтерв’ю з Вікторією Журбас, тимчасовим генеральним директором

Коли я починаю наше Zoom інтерв’ю, я запитую Вікторію Журбас, нового тимчасового генерального директора Kyiv ІТ Cluster, чи вдалий зараз час для бесіди. “Звичайно”, – відповідає вона, приєднуючись до зустрічі через свій телефон. Віка гуляє зі своєю двомісячною донькою, яка міцно спить, але голос її мами, яка відповідає на мої запитання, заспокоює та не дає їй прокинутися. Мій власний дошкільник зараз в дитячому садку, тому я маю пару годин безперебійного домашнього офісу. Поки мені щастить – ми розпочинаємо інтерв’ю. 

Нещодавно Вікторія взяла на себе керівництво Kyiv ІТ Сluster. Її досвід – індустрія коворкінгів та створення ком’юніті. Коли голова наглядової ради Наталія Веремеєва зв’язалася з нею та запропонувала очолити відроджену кластерну організацію, Вікторія побачила можливість побудувати ком’юніті навколо ІТ-галузі в Києві.

“Я вірю в ком’юніті,” – каже мені Віка. “Ком’юніті – це витончені структури, й будувати їх важко. Але як тільки ви їх побудуєте, вони допоможуть зрушити процеси”.

Вікторія також розповідає мені, що вона черпає натхнення у роботі Lviv IT Cluster. Наприклад, конференція IT Arena, організована львівським кластером, – показує чудові результати у створені ком’юніті – це саме те, що надихає Вікторію у сестринській організації на українському Заході. [ред.: IT Arena — ІТ-подія України та Східної Європи, яка об’єднує програмістів, дизайнерів, топменеджерів, PM-ів, бізнес-аналітиків, підприємців та стартап-підприємців для обміну досвідом та обговорення нових ІТ-трендів.]

Вікторія Журбас, тимчасовий генеральний директор Kyiv IT Cluster.

Попереду Віку чекає важка робота. Kyiv ІТ Cluster реорганізовується в нову юридичну особу і переписує угоди про членство з усіма своїми колишніми членами. Стара організація завершила свій термін та майже не діяла в останні місяці до реорганізації. В той час, як ІТ-кластер у Києві (невидима мережа між усіма 100 000 ІТ-спеціалістами та академіками міста) залишався таким же активним та продуктивним, як завжди, організація кластеру, що називала себе “The Kyiv IT Cluster”, майже не функціонувала. Це змінилося на початку 2020 року.

Я переходжу до своїх запитань, досліджуючи плани Вікторії на майбутнє.


Віка, ти можеш трохи розповісти про свою нову команду та які твої короткострокові плани?

Наша операційна команда все ще невелика. Олександра Лабузинська допомагала на початку реорганізації кластеру. Наразі у нас є Віта Кабалюк, яка допомагає з соціальними мережами, та Лілія Мітіна – відповідає за партнерства та комунікації, профі у написанні інтерв’ю. А ще є Наглядова рада, Наталія Веремеєва – директор Tech Ukraine та голова правління Kyiv ІТ Cluster, та 6 компаній, готових направити своїх представників до нашої Ради, в якості нових співзасновників.

Оскільки ми змінюємо свою юридичну особу, ми переписуємо угоди з колишніми членами та коригуємо свої членські пакети. Ми зрозуміли, що потреби наших учасників змінилися. Зараз вони думають про такі речі: репутація Києва як ІТ-центра, зв’язки з громадськістю за кордоном та знаходження нових покупців і партнерів.

Наш новий членський пакет відображає це. На додаток до звичних мережевих можливостей, новий пакет включає можливості для залучення потенційних клієнтів та партнерства з закордонними ІТ-кластерами.

Коворкінг-платформа Leonardo – робочий простір із власною екосистемою.

А як щодо основ кластерів, взаємодії між членами? Як ви пристосовуєтеся під час COVID?

Очікується, що упродовж усього наступного року зустрічі та заходи будуть проходити онлайні, але ми працюємо над концепцією великої офлайнової конференції. iForum у Києві – навесні, а IT Arena у Львові – восени. Можливо, навесні, знайдеться місце для чергового заходу, спрямованого на розвиток кластерної мережі у Києві. Я хотіла б створити цікаву оновлену альтернативу цим подіям.

Наталія Веремеєва та Ігор Архипенко, члени нашої ради, є одними з найактивніших прихильників Кластеру. Вони активно займаються розповсюдженням інформації та публічними виступами. Також у нас є члени корпоративної ради, такі як All Stars IT, які дуже активно займаються зростанням ком’юніті. Я би хотіла згадати Tech Ukraine, Eleks, All Stars IT, Sannacode, Dex, Alter та Data Science UA. Це компанії, які вже готові приєднатися до Kyiv ІТ Cluster, а також ми чекаємо на нових членів.

Віка, ти маєш досвід роботи з коворкінгами. Будь-які поради щодо хорошого коворкінгу в Києві?

Я поділюсь з вами чимось, що, можливо, є нелогічним. Навіть зараз, коли COVID домінує в новинах, нішеві коворкінги заповнені більш ніж коли-небудь, та мають високий рівень завантаження. Це, мабуть, не повинно стати несподіванкою, оскільки люди втомилися від онлайн зустрічей зі своїх спалень. Ось три коворкінги, які я можу особисто порекомендувати:

  • Coworking Platforma – ми маємо з ними давні стосунки, і вони вірять у місію Kyiv ІТ Cluster та чудово розбудовують своє ком’юніті.
  • Lift99 Kiev Hub – їх ніша – це стартапи. Вони мають сильну спільноту й досить вибірково ставляться до тих, кого приймати в резиденти.
  • Kooperativ – вони нещодавно відкрилися, і їхньою нішею є креативна індустрія. У них також є чудовий простір на даху.

На цій ноті ми закінчуємо наше інтерв’ю і Віка обіцяє вивести мене на інсайдерський шлях з Kooperativ, який уже кілька місяців перебуває в моєму полі зору. Будівля, в якій знаходиться Кооператив, знаходиться за кілька кроків від моєї середньої школи альма-матер  №138, і я бачив, як ця будівля еволюціонувала від нудної друкарні в 90-х до порожньої оболонки споруди у 2010-х, до просторого й світлого нового простору для креативної індустрії у 2020 році. Кумедно, як історія однієї будівлі відображає еволюцію ІТ-кластеру в Києві.

Ознайомтеся з діяльністю Kyiv ІТ Cluster:

Вебсайт: www.kyivitcluster.com

Facebook: https://m.facebook.com/ITClusterKyiv/

Telegram: https://t.me/kyivitclusternews

LinkedIn:  https://www.linkedin.com/company/kitc/about/

Tags: