Skip to content

Інкубатор YEP: акцент на імпакт-проєктах із відновлення України

YEP Cover

Творити стартапи серед молоді на благо країни та суспільства — саме з такою місією свого часу виник український інкубатор YEP. Його творці вирішили інтегрувати у навчальну університетську програму сучасні знання про підприємництво, щоб заохотити студентів розпочати власні проєкти та стати активними діячами стартап-спільноти. Сьогодні ж YEP у пошуках фаундерів, які розвиватимуть продукти з фокусом на  відновлення України після завершення війни.

Засновник: Андрій Заікін 

Розташування: Київ 

Рік заснування: 2016

Website / LinkedIn / Facebook

Підтримка стартапів на ранній стадії

Інкубатор YEP розглядає студентів та молодь як основний рушій реалізації можливостей на українському ринку стартапів. За понад 5 років своєї діяльності команда інкубатора закохала в підприємництво сотні молодих людей, які зуміли трансформувати ідею у продукт. 

Цьому передувала не лише налагоджена співпраця з українськими та закордонними експертами, а й викладачі вишів, які стали провідниками знань на шляху до появи стартап-ідей у студентів.

З роками інкубатор YEP розширив свої масштаби впливу й на сьогодні являє собою чудовий фундамент старту як для студентів вишів, так і для молодих людей віком до 35 років.

«У 2016-2017 роках ми фокусувалися на студентських стартапах. Перша ідея полягала саме в розвитку підприємницької та стартап-культури в університетах, але пізніше ми розширили аудиторію і стартапи, з якими ми зараз працюємо — не тільки студентські. До нас приходять також досить дорослі фаундери, але головний наш фокус незмінний — це дуже рання стадія продукту», — розповідає Андрій.    

Мета інкубатора — валідація продукту 

За рік через інкубатор проходять до 50-60 проєктів. Суть у тому, що учасник має перетворити ідею на прототип, а завдання YEP — розробити спільно з учасником валідовану бізнес-модель і, зрештою, отримати відгуки та зрозуміти, яким може бути подальший рух.

«Якщо учасник пройшов валідацію, ми працюємо з ним у режимі індивідуального менторства. Ми називаємо це акселерацією, але якщо брати фази розвитку стартапу, то це радше преакселерація. Загалом, ми прокачуємо додатково індивідуально за рік близько 5-10 проєктів, доки в ідеалі не з’явиться перший трекшн», — стверджує Андрій.

Після цього стартапи можуть починати фандрейзинг та подаватися на перші ангельські раунди.

Основна місія інкубатора — впровадити культуру підприємництва серед молоді та університетів і допомогти стартапам здобути реальний профіт від навчання в інкубаторі, адже після завершення інкубації проходить демо-день. На ньому учасники програми відточують навички пітчингу та отримують фідбеки від українських та закордонних експертів та венчурних фондів.

94 українських ВНЗ запустили навчальну програму про стартапи

У 2020 році YEP спільно з Міністерством цифрової трансформації, Міністерством освіти і науки, Українським фондом стартапів (USF) та Genesis, за підтримки Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України” заснували ініціативу «Підприємницький університет», у рамках якого розробили академічний курс на один семестр. В основу курсу заклали класичну інкубаційну програму, яка впроваджується в Україні та Молдові. 

Переможці YEP!Starter 2021.

«Після створення курсу ми запропонували кільком університетам ввести цю програму до навчального процесу. Ми розраховували, що це буде 5-7 вишів, які пропілотують курс і ми побачимо, що з цього вийде, але насправді у нас вийшло, що в перший семестр більше 90 університетів подали заявку цю програму імплементувати. При тому, що справа була в серпні, за пару тижнів до початку навчального року і в нас виник такий сильний ажіотаж. Врешті-решт, 64 виші імплементували цей курс восени 2020 року. Нині ж 94 українські університети заклали його до своєї навчальної програми офіційно», — ділиться успіхами Андрій.

Навчальну програму офіційно викладають лектори, з якими проводили співбесіди і які мають бекграунд або розуміння стартап-культури, менеджменту, інноваційного підприємництва або котрі дотичні до інженерії.  

Таким чином кожного семестру курс прослуховують близько трьох тисяч студентів. На парах вони навчаються тому, як створювати стартап крок за кроком, а також формують ідею, опрацьовують її та валідують, проходять всі етапи lean-стартапу і протягом семестру формується до 400 команд, які вже мають готову ідею.

Зокрема, ініціативу «Підприємницький університет» було впроваджено в Києві в університеті Тараса Шевченка та КНЕУ, у Харкові – в університеті Каразіна, ХНУРЕ, ХПІ та інших вишах в усіх областях України. 

Загалом, проєкт зібрав ком’юніті викладачів, до якого входять 220+ лекторів із 2020 року. Викладачів навчає команда YEP і це їхній основний фокус. Викладачі транслюють до студентів отримані знання з власним досвідом і заохочують до заснування стартапів. Крім того, YEP постійно підвищує кваліфікацію лекторів. Так, кожен квартал проходять тренінги, воркшопи та фасилітація, яка потім доступна на онлайн-платформі. Більше того, YEP розробили для викладачів методичні матеріали, які мають детальне візуалізоване пояснення всього контенту і курсу: від першої теми до останньої.

«Багато хто говорив, що неможливо навчити викладачів, які не занурені повністю в тему, але ж наша задача – це натхнення через навчання.  Зрештою, це має замотивувати студентів зануритися в тему підприємництва, а потім половина з них отримує це просто як базове знання, але інша частина, біля 100 команд за семестр, дійсно запалюється і прагне в майбутньому розвинути свої стартапи», — розповідає Андрій. 

Якщо студентська команда захоче після семестру започаткувати бізнес-справу, то YEP завжди відчиняє двері таким молодим фаундерам в свій інкубатор.

Статистика трьох семестрів свідчить, що близько 100 команд прагнуть продовжувати розвивати стартапи в YEP. 

Інкубатор має преінкубаційну програму, робить декілька бут-кемпів, а кожного семестру проводить стартап-баттл, на якому обирають найкращі команди, яких далі беруть у вже дорослу інкубацію. 

Найкращі студентські команди YEP уже два роки поспіль відправляє “прокачуватись” до Естонії на конференцію Startup Day в Тарту.

USF каже “так” випускникам YEP

Після навчання в YEP команди можуть йти пітчити на “дорослих” стартап-майданчиках, зокрема в USF. Як розповідає Андрій Заікін, після YEP частіше за все йдуть до Українського фонду стартапів за грантом у 25 тисяч доларів. Статистика свідчить, що вже 17 команд-випускників YEP отримали від USF такі гранти на Pre Seed стадії. 

Останні два роки в інкубаційній програмі YEP поменшало студентських команд. Зараз більшість учасників – це люди віком 30-35 років. Вони мають хард-скілс, працювали в айті або в інших сферах і тепер у них виникла ідея для стартапу. Відсотків 80% з них – це хороші фаундери, проте рівень розуміння, як зробити стартап – базовий, тож їм також потрібна інкубація. 

Війна не стала перепоною для старту нової інкубаційної програми

Коли розпочалася війна, то спочатку в команди YEP виникло відчуття, що все те, що робилося до того – на невизначений час доведеться закрити, тому почали робити волонтерські ініціативи, запустили антикризову платформу, доєднали сотні волонтерів та десятки стартапів, які готові були робити щось там, де треба. І ця платформа досі активна.

«Першочерговою задачею було зібрати всі команди та сформувати проєктні групи під швидкі рішення. Так ми запустили онлайн-школу для українських дітей, які опинилися в Польщі, Молдові та Румунії. Ця школа працювала протягом березня і до середини квітня. Навчалося близько 500 дітей, яким викладали вчителі-волонтери», — додає Андрій. 

Коли березень скінчився, то в YEP вирішили повернутися до регулярних активностей. Оскільки вони формували набір охочих пройти інкубацію ще в лютому, то вирішили обдзвонити по заявках, які залишили люди. 80% відповіли, що бажають пройти програму. Таким чином YEP почав готувати менторів до запуску регулярної інкубації спільно з командою із Молдови, яка мала забекапити основні організаційні процеси на випадок форс-мажорів, пов’язаних з війною. У квітні ж інкубаційну програму було запущено, а в червні планується провести демо-день.

Крім того, у квітні на 80% відновилася робота з університетами. Наразі академічний курс читають 1500 студентам і за цей час сформувалося вже близько 280 ідей та команд. 

Також YEP відновив тренінги для викладачів з естонськими колегами з Університету Тарту.

Ставка на імпакт із відновлення України

Зараз YEP запускає новий напрямок – імпакт-інкубатор із фокусом на проєктах із відбудови України після війни.

Тож відтепер інкубатор прагне здійснювати інкубацію як для стартапів та невеликих бізнесів, так і для соціальних непрофільних ініціатив за чотирма напрямками: гуманітарний, медичний, освітній та будівництво. 

На сьогодні до YEP подалися уже 150 проєктів і перший такий пілотний набір програми імпакт-інкубатору буде проходити до серпня. Наразі YEP здійснює фандрейзинг, щоб сформувати всередині імпакт-інкубатору грантову програму і підтримати найкращі проєкти. Відтак командам, які пройдуть через інкубацію та валідацію і в яких побачать потенціал на одну з чотирьох сфер, нададуть грант розміром 5-10 тисяч доларів для того, щоб вони змогли пілотуватися, запускатися й ставати на ноги.