Skip to content

Успішний екзит: як і чому це робити?

exit

Рецептів про ефективне створення та розвиток ІТ-стартапів представлено чимало. Про це говорять на різноманітних курсах, але часто забувають розповісти про не менш важливу річ — екзит зі стартапу. Втім планувати вихід із бізнесу варто, ще коли його тільки розпочинаєш. В іншому випадку екзит може бути невдалим і ви втратите чимало грошей. Тож, як все організувати?

Планування екзиту

Будьмо відвертими: фактично кожен фаундер час від часу воліє покинути стартап. Зазвичай це бажання — лише емоційний імпульс. Проте, існує низка причин, які насправді змушують вийти зі стартапу. Класичним сценарієм є, коли проєкт не досягає великих успіхів, але мусить повернути гроші інвесторам, команда втомлюється та зневірюється, а фаундер більше не може витягувати стартап. Втім існують й інші причини. Інколи до екзиту змушують проблеми зі здоров’ям, певні сімейні обставини чи бажання створювати щось інше. Врешті-решт, підприємець може просто втомитися чи втратити інтерес до стартапу. Як показало опитування, проведене Securian, близько 50% власників малого бізнесу періодично замислюються над екзитом протягом перших 10-ти років. Понад 30% з них не уявляють, як це краще зробити.

Але екзит з ІТ-бізнесу — це стратегія, яка потребує ретельної роботи. Тож експерти радять уважно продумувати план виходу ще тоді, коли кидати проєкт зовсім не хочеться. Складати чекліст екзиту необхідно ще на ранніх етапах. У такому разі зміна обставин не застане вас зненацька. Тож, запланований екзит — це запобіжник, який дозволяє підприємцю зберегти свої вигоди.

Перш ніж складати план, визначте свою мету екзиту. Окресліть, що саме хочете отримати від виходу:

  • Залишити стартап назавжди чи тимчасово;
  • Зберегти за собою частковий контроль чи дати новим власникам свободу дій;
  • Важливіше отримати найбільший зиск або залишити компанію в надійних руках.

Це треба добряче обмізкувати, оскільки ваші дії безпосередньо вплинуть на становище проєкту та його команди. Порадьтеся з фаховим консультантом і своїми партнерами. Дійте прозоро та зважено.

Від вашої мети також залежить формат екзиту та пункти чекліста. Він містить у собі:

  •  Оцінку компанії та вашої частки;
  • Збирання дебіторської заборгованості;
  • Погашення боргів
  • Усунення плутанини між вашими особистими фінансами та фінансами бізнесу;
  • Наймання експертів для підготовки виходу.

Аби продати, чи передати ІТ-бізнес, потрібно знати його вартість і розмір своєї частки. Цей фактор безпосередньо впливає на рівень оподаткування угоди.

Спрогнозуйте майбутнє стартапу після вашого виходу.

На момент, коли ви почнете відсторонюватися від справ, команда проєкту повинна мати інструкцію для дій. Клієнти не повинні страждати від вашого особистого рішення. Продаючи бізнес, не гальмуйте його.

Важливо! Створюючи стартап, на початку та надалі не замикайте всі ключові функції на собі. Продати таку компанію буде доволі складно. Навряд чи знайдеться покупець, який придбає проєкт, позбавлений ключового гравця. У цьому випадку ви значно зменшуєте цінність стартапу.

Види вдалого екзиту

Розгляньмо 5 основних стратегій виходу зі стартапу!

Ліквідація

Це — простий шлях для фаундера. У такому разі не доведеться шукати покупців, вести перемовини чи виходити на біржу. Бізнес просто закривається, а активи власників йдуть на сплату боргу. Тож стартап завершує своє існування. Разом з ним засновники втрачають фінансові вигоди.

Банкрутство

Ще один легкий, але дуже радикальний спосіб. Фаундерам доведеться лише подати заяву про банкрутство. Тоді їхні активи будуть конфісковані, а всі борги списані. Проте у майбутньому засновники збанкрутілого стартапу можуть зіткнутися з труднощами у пошуку потенційних інвесторів. Також факт банкрутства негативно позначається на кредитній історії. Позитивною стороною цього методу є лише те, що засновники відносно швидко та легко позбуваються боргів і відповідальності. Все ж, такий метод може стати темною плямою на репутації стартаперів.

Acqui-hiring / Acq-hiring

Назва цього методу походить від слів «acquisition» і «hiring». Йдеться про придбання талантів. У цьому разі відбувається злиття двох компаній в одну, але команда стартапу не втрачає свої робочі місця. В результаті екзиту відсутні постраждалі. Як фаундер, так і колектив отримують певні вигоди.

Проте, Acq-hiring можливий тільки за однієї умови: команда стартапу має складатися із виключно висококласних фахівців. В іншому випадку покупець не буде зацікавлений у придбанні.

Викуп співробітниками

Продати стартап простіше за все членам його колективу. Ці люди чудово розуміються на всіх особливостях проєкту, тому перемовини з ними проходитимуть значно простіше. Крім того, купівля активів бізнесу стане значущим просуванням кар’єрними сходами.

ІРО: первинне публічне розміщення акцій

ІРО — це первинний публічний продаж акцій компанії. Після цього вона змінює свій приватний статус на публічний. Всі процеси й дані стають абсолютно прозорими та відкритими для широкого загалу. Як правило, такі угоди проходять на біржі. Завдяки ІРО проєкт може отримати значні фінансові вливання. Це у великій мірі сприяє розвитку стартапу та поліпшує його фінансовий стан. Також ІРО сприяє погашенню боргу та виправленню балансу доходів і витрат.

Поглинання

Деякі великі компанії з апетитом поглинають успішні стартапи. Дуже часто це відбувається задля входу в іншу галузь, або масштабування на іноземному ринку.

Якщо ваш стартап має гарний маркетинг і широку базу активних клієнтів, проєктом можуть зацікавитися кілька компаній-поглиначів. У такому випадку кожна з них намагатиметься запропонувати якомога кращі умови.

Проте такий тип екзиту має свої недоліки. Нерідко фаундерам доводиться підписувати специфічний договір. Згідно з його умовами, колишні власники ІТ-бізнесу не мають права впродовж декількох років запускати проєкти у тій самій галузі, або наймати колишніх співробітників. Новий власник вашого стартапу не хоче бачити конкурента у вашому обличчі.

Тож, екзит зі стартапу — це новий початок і нова сторінка вашої історії. Аби цей старт видався вдалим і перспективним — необхідно як слід до нього підготуватися, діючи завчасно. Витратьте час на планування, щоб надалі не зазнати значних втрат.