Skip to content

Олеся Мальована: чим допомагає Ukrainian Hub?

Ukrainian Hub

Інтерв’ю та стаття були створені до війни в Україні.

Цифровий бізнес врешті стабільно запрацював, поступово збагачуючи вітчизняну економіку. Тепер саме на нього покладаються великі сподівання. Проте ІТ-галузь і підприємництво взагалі — доволі нові та незбагненні речі для українців. За 30 років незалежності ми не змогли наздогнати Захід. Значущий розрив між нами у першу чергу обумовлений освітою, яка досі має радянський накип, і впливає не лише на актуальність знань, а й на модель свідомості. Але державні інститути не можуть мобільно перебудовуватися, тому важлива частина роботи перекладається на профільні організації та окремих активістів. Серед таких небайдужих і завзятих просвітників Олеся Мальована, кваліфікована експертка з грантового менеджменту, фандрейзингу та навчальних програм для стартапів.

З нею ми поговорили (в довоенні часи) про можливості та недоліки цифрового бізнесу в Україні.

Засновники: Олеся Мальована, Ольга Гольдіна, Анастасія Носуленко

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2020

Website / LinkedIn / Facebook / Twitter / Instagram

Особливості місцевого підприємництва

Зазвичай українські бізнесмени розраховують на так звану «підприємницьку жилку». Здебільшого, початківці діють інтуїтивно, але роблять через це купу дороговартісних помилок. Частина з них, отримавши гіркий досвід, вступає до бізнес-шкіл. Як розповідають колишні учні таких закладів, найцінніші знання вони отримували від однокурсників. Проблема полягає у тому, що як українська, так і західна бізнес-освіта базується на чужих історіях успіху. Проте, ці надихаючі оповідки не є універсальним рецептом від усіх бід. До того ж те, що спрацьовувало вчора, може бути безкорисним сьогодні. 

Власне, тому обмін досвідом з однокурсниками шкіл бізнесу стає у пригоді. Річ у тому, що в таких випадках люди діляться історіями помилок, а не перемог. Передумови успішності бувають різними та унікальними, проте людям притаманно робити одні й ті самі помилки. Саме невдачі нас навчають. Тому менторські консультації на бізнес-курсах виявляються ефективнішими та викликають більше інтересу. Особливо цінними є індивідуальні заняття, у ході яких ментор аналізує ідеї та досвід учня.

Все ж, хоч шлях помилок є найкращим вчителем, його уроки дуже дорого коштують і вимагають забагато часу. Тому варто попіклуватися про свою бізнес-освіту. До того ж сьогодні в Україні збільшується кількість навчальних програм для цифрових підприємців.

Ukrainian Hub: інструменти для потужного старту

Олеся Мальована не стала випадковою співрозмовницею Ucluster. За плечима Олесі цікавий і насичений досвід роботи зі стартапами. Вона є співзасновницею та головою правління громадської організації Ukrainian Hub. Також Олеся співзаснувала консалтингову компанію GrantCore та обіймає посаду регіональної директорки Startup Grind Dnipro. Крім того, Олеся Мальована виступає у якості експертки в Українському фонді стартапів.

ГО Ukrainian Hub/Український хаб була створена за ініціативою Українсько-Американської Координаційної Ради (UACC). Мета — підтримка та розвиток підприємництва в Україні за допомогою навчальних програм, менторства та включення у міжнародну стартап-екосистему. «Перш за все ми допомагаємо навчанням», — коментує Олеся Мальована.

Жінки в українській стартап-екосистемі

Свою діяльність організація розпочала у 2020-му році, саме перед пандемією. Всього за 2 місяці Олеся та її партнери організували міжнародну ініціативу для засновниць стартапів — Women’s International Showcase. До проєкту також долучився американський акселератор Women’s Startup Lab in Silicon Valley. Подія проходила в онлайн-форматі. Кожній країні-учасниці виділявся певний час (15-30 хв), щоб її стартаперки змогли презентувати свої проєкти перед інвесторами та потенційними партнерами. Україна була представлена 20-ма стартапами, з яких 6 потрапили до фіналу.

Окрім всього іншого, ця подія відкрила один цікавий факт: в Україні чимало жінок-стартаперок. Попри те, що технологічна галузь завжди вважалася чоловічим напрямком, в Україні така тенденція швидко змінюється. Це надихнуло команду Ukrainian Hub провести двотижневий бізнес-курс, спрямований саме на жінок-фаундерок. До події долучилися ментори з України, Європи та США. На думку Олесі, підприємиці можуть істотно вплинути на цифровий бізнес. Як зазначає експертка, жінкам властива багатозадачність, що є вельми цінною рисою для власника бізнесу. Тож активна участь українських жінок у розвитку цифрової індустрії позитивно вплине як на галузь, так і на економіку країни в цілому.

Сьогодні навчальні інтенсиви та буткемпи Ukrainian Hub орієнтовані не тільки на жінок. Окремі проєкти також створені для студентів і стартапів на ранніх стадіях.

Цього року хаб готує делегацію фаундерів на міжнародну конференцію Startup Grind Global Conference 2022, що проходить у Кремнієвій долині. Українські фаундери отримують змогу представити свої проєкти перед кращими ІТ-підприємцями світу. Така подія принесе не тільки знання та натхнення, а й цінний досвід. Ще одним не менш важливим заходом прийдешнього року є Expo 2020 Dubai. До події також долучилася команда Ukrainian Hub.

Слід зазначити, що постійними партнерами Ukrainian Hub є не тільки окремі експерти ІТ-бізнесу. Організація тісно співпрацює з акселераторами, інкубаторами й венчурними фондами із різних країн світу. Спільною метою є розбудова міжнародного партнерства та глобальної екосистеми стартапів.

Найближчим часом Ukrainian Hub планує зробити свої найбільші проєкти регулярними. Серед них освітні заходи для жінок-фаундерів і студентів, а також репрезентація України на IT-виставках тощо.

Екосистема українських стартапів: яка вона?

На думку Олесі Мальованої, найсильнішими ІТ-напрямками в Україні є SaaS i Mobile. Такі стартапи швидко тестують ідею та своєчасно роблять півот за необхідністю. Найскладніше просуваються hardware продукти. У цьому випадку шлях стартапера значно ускладнюється технічною складовою, адже hardware вимагає наявності певних фінансових і виробничих ресурсів, які не завжди доступні в Україні.

Олеся Мальована відмічає високу креативність і працездатність вітчизняних фаундерів. Проте, їм сильно бракує ділової освіти. Задача стартапера — не лише створити продукт, а й реалізувати його на ринку. Тому зазвичай на Заході стартапи утворюють команди фаундерів, які складаються із технічних розробників і маркетологів. Завдяки цьому проєкт швидко розвивається. Оскільки у вітчизняних вишах основи підприємництва вивчають на спеціалізованих факультетах, технологічним стартаперам доводиться черпати ці знання самотужки. Процес самоосвіти не завжди буває ефективним.

Все ж, Олеся Мальована радить фаундерам ретельно вивчати основи бізнесу та маркетингу. Найактуальніші знання та практичні консультації можна отримати від менторів Ukrainian Hub. «У бізнесі все дуже швидко змінюється, постійно з’являється щось нове. Наші експерти потрібні для того, щоб надавати найактуальнішу інформацію», — коментує Олеся.

В хабі є цікава функція. Кожен охочий може забронювати собі конкретного ментора. Обраний ментор детально вивчає інформацію про стартап і потім надає індивідуальні рекомендації щодо слабких місць і подальшого розвитку проєкту. З усіма колишніми учасниками програм Ukrainian Hub продовжує підтримувати стосунки. Кожен з них може отримати інформаційну підтримку через чат організації.

Безумовно, війна не оминула стартап-екосистему і діяльність фонду зокрема. Питання безпеки стало нагальним для всіх без виключень. Тож, Ukrainian Hub також запустив кампанію для збору коштів, направлених на потреби української армії. Безпосередньо на сторінці оприлюднений список нагальних засобів для ЗСУ. Беручи участь у такій благодійності, ми разом наближаємо спільну перемогу.

Висновок

Аби якісно розвивати та масштабувати стартап, технічних знань замало. Бізнес-освіта є не менш важливою, ніж цифрові знання. На щастя, у сучасній Україні існують ефективні інструменти альтернативної освіти, яка за короткий час надає практичні знання. Ukrainian Hub пропонує нестандартні та дійові ресурси для того, щоб стартапінг в Україні став осмисленим, стратегічним і максимально успішним.