Skip to content

ComeBack Mobility: ми хочемо зберегти команду софту в Україні, навіть якщо воєнні дії затягнуться

Ілля Попов, CEO ComeBack Mobility

Ми розпочинаємо серію інтерв’ю з фаундерами українських стартапів про те, як їхні компанії працюють під час війни РФ проти України. 

Які антикризові стратегії вони запровадили, як допомагають батьківщині та яким бачать майбутнє свого стартапу — головні запитання бізнесменам. 

Сьогодні ми спілкувалися з Іллею Поповим, засновником ComeBack Mobility. Стартап розробляє насадки на милиці для реабілітації людей, які зазнали травм опорно-рухового апарату.

На думку Попова, стартапи мають вміти адаптуватися до нових реалій. 

«Щоб пережити війну, необхідно перебудувати роботу на зовнішні ринки. Якщо команда не може цього зробити, слід задуматися над тим, в яких ще галузях можна принести користь людству», стверджує CEO ComeBack Mobility.

Logo_left-Main-color

Як зараз працює Ваш стартап, враховуючи воєнні дії в Україні?

На даний момент ми реструктуризували процеси всередині компанії, оскільки частина людей пішла у волонтерство, територіальну оборону та IT-армію. Виробництво переводимо до Азії, зараз обираємо підрядника. Софт залишили в Україні, команда працює у Дніпрі та на західній Україні. Водночас бізнес-девелопмент я веду самостійно у Нью-Йорку.

Чи мала Ваша компанія сценарій дій на випадок війни? 

Ми мали план релокейту в разі війни і навіть заклали бюджет на це. Втім, через те, що чоловіків не випускають з України, план повністю втратив свою актуальність.

Які Ваші плани наразі?

Зараз я у Штатах маю провалідувати, що наш продукт компенсується страховими компаніями. Для цього стартує дослідження спільно з Hospital of Special Surgery (госпіталь №1 у США та світі, що спеціалізується на ортопедії). Це дозволить залучити інвестиції від наступного раунду та забезпечить мою команду та їхні сім’ї стабільним заробітком у валюті на найближчі роки.

Ваш стартап більше орієнтований на ринок США. Чи не означає це, що Вам вдасться зберегти потенціал Вашого продукту та компанії загалом?

Наш продукт працював на двох ринках. В Україні – з перспективою масштабування на СНД, але цей напрямок ми тепер закрили. Ринок США завжди був пріоритетним, а відтепер він для нас узагалі єдиний. Потенціал нашої компанії був і залишається досить великим і привабливим для інвесторів з усього світу, враховуючи розмір ринку Сполучених Штатів і відсутність на ньому прямих та непрямих конкурентів.

Чи розробляєте Ви прогнози, що буде з Вашим стартапом у разі того, якщо війна Росії проти України триватиме й надалі? 

Ми маємо намір зберегти команду софту в Україні, навіть якщо воєнні дії затягнуться. Тільки в крайньому випадку, за повної неможливості роботи нашої команди – ми віддамо софт-напрямок на аутсорс до іншої країни.

Чи Ваші початкові плани на 2022 рік щодо ринку розвитку в США не зазнали змін?

Плани стартапу на ранній стадії змінюються майже щотижня. Ми ще на початку лютого закінчили валідацію гіпотези бізнес-моделі в США й вона провалилася. Ми здійснили глибокий аналіз причин та отримали зворотний зв’язок від ринку, відтак перебудували стратегію, яка вже дає перші плоди. Єдине, на що вплинула війна – у нас призупинилися процеси на кілька тижнів і ми не доотримали частину гранту від USF, і 2 транші від українських інвесторів. Звичайно, ми розуміємо, що кошти ми зараз зможемо залучити з більшою ймовірністю у Штатах. До того ж треба буде переконати, що залишивши софтверну команду в Україні – ми керуємо цим ризиком.

Ваш продукт може стати дуже цінним після завершення війни, враховуючи, що чимала кількість людей зіштовхнеться з травмами кінцівок. Чи думали Ви про це і чи не означає це, що Ваш продукт і плани можуть зазнати певних змін?

У нас є наміри реалізувати благодійний проєкт для батьківщини. Особливо він буде корисним після того, як ми з наукової точки зору в перебігу клінічних досліджень доведемо, що з нашим продуктом адаптація до протезів після ампутації нижніх кінцівок проходить швидше і з меншою ймовірністю ускладнень. Такий результат буде можливий лише після залучення SEED раунду, за якого ми надішлемо частину з 5000 пар девайсів (які ми плануємо зробити наступного року) безкоштовно для користування нашим ветеранам. Це буде однією з наших умов під час укладання інвестиційної угоди.

Чимало українських стартапів можуть не пережити війну, враховуючи спад економіки та зменшення купівельної спроможності. Які поради Ви можете дати бізнесменам-початківцям, як пережити подібні кризи? 

Проєкти мають вміти адаптуватися. В даному разі необхідно перебудувати роботу на зовнішні ринки. Якщо команда не може цього зробити, слід задуматися над тим, в яких ще галузях ці люди можуть принести користь людству, бо життя триває і кількість невирішених завдань у світі не зменшується!

Війна в Україні вже змінює економічний світовий ландшафт. Як Ви вважаєте, яким буде новий світ після війни? 

Я не маю геополітичних компетенцій, щоб відповісти на це запитання. Можу тільки сказати, чого хочеться: я волів би жити і працювати на дві країни, з R&D командою в Україні та клієнтами у США. Сподіваюся, що так і буде.

Чи вважаєте, що Україна зможе відновитися після війни та стати привабливим інвестиційним майданчиком, а також потужним гравцем у світовій економіці? 

Я думаю, що для розвитку економіки України ми не повинні розраховувати на владу чи на Європу. Ми повинні рухати її самі; кожні в рамках своїх сил та компетенцій. Підприємці на зразок мене, які перебувають у Сполучених Штатах Америки, можуть надалі спрямовувати десятки та сотні тисяч доларів до України у вигляді оплати праці наших спеціалістів. Ті водночас повинні витрачати (а не накопичувати долари під подушкою) ці гроші на внутрішньому ринку, і що більше платоспроможного населення в Україні зараз, то більше галузей функціонуватиме. І, врешті-решт, держава матиме власні, а не позикові кошти, для підтримки своєї економіки. 

🇺🇦Слава Україні!🇺🇦