Skip to content

Raccoon: від геймінгу до фізіотерапії

Racoon cover

У середньому 97,5 тисяч українців щороку отримують травми опорно-рухового апарату. Такі дані до війни наводив Центр медичної статистики. Бойові дії значно збільшили ці цифри. Проте, як свідчать фахівці, щоб суттєво порушити стан кісток, суглобів і м’язів, не обов’язково навіть рухатися. Сидячий спосіб життя все зробить за вас. За статистикою, кожен десятий мешканець планети страждає від болю у спині. У більшості випадків причиною слугує фізична пасивність.

Слід зазначити, що реабілітація після травмування не завжди проходить успішно через низку факторів, серед яких недостатні або надмірні фізичні навантаження. Як наслідок — порушення функцій травмованої ділянки та навіть відмирання тканин. Все це призводить до інвалідизації, яка негативно впливає на якість життя. Щоб уникнути сумного сценарію потрібні правильні вправи у конкретному випадку, розуміння як саме їх виконувати та так званий pain education. Звісно потрібно мотивувати людей. Але спина сама себе не вилікує.

Засновники: Світлана Мальована, Олексій Радовіченко

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2016

Website / LinkedIn / Facebook

Коли розвага лікує…

Деколи інноваційні ідеї приходять зненацька та їх спонукають зовсім сторонні речі. Так було зі Світланою Мальованою. Протягом двох років вона надавала юридичні консультації технологічним компаніям, аж поки не наважилася зробити власний стартап. Так, у 2016-му році разом із розробником Олексієм Радовіченком, інженерами Віталієм Толкачовим й Олександром Чернеговим вона заснувала компанію Raccoon. Підприємство зайнялося створенням незвичайних VR-контролерів  для відеоігор. Завдяки пристрою геймер міг голоруч управляти цифровим кермом, зброєю та іншим ігровим приладдям. Але просування гаджета рухалося не так швидко, як того хотілося. Крутий поворот цієї історії раптово зробили наявні користувачі.

У 2017-му році Мальована розпочала краудфандингову кампанію на Kickstarter, а трохи згодом презентувала незвичайний контролер на конференції TechCrunch Disrupt. Саме там до команди стартапу підійшов хлопчик, щоб віддячити за можливість повноцінно грати. Як виявилося, він хворів на ДЦП, тому не міг користуватися мишкою, чи геймпадом. Аналогічні раптові зустрічі стали траплятися дедалі частіше. Тож Світлана Мальована вирішила опитати людей, які підтримали VR-контролер на Kickstarter. Більшість із них мала проблеми з рухливістю рук. Ці факти змусили команду стартапу зробити півот. Так геймерський гаджет став засобом для реабілітації.

Як це працює?

Переформатування геймерського гаджета у медичний інструмент для якісної реабілітації — соціально важливий крок. Оскільки фізіотерапія зазвичай не покривається страхуванням і коштує чималих грошей, інноваційний пристрій міг би зробити реабілітацію набагато доступнішою. Крім того, у деяких країнах бракує фахівців, тому черги до фізіотерапевтів дуже довгі. Часто пацієнтам доводиться чекати місяцями на допомогу, потерпаючи від болю та інших незручностей патології. Тому задум переформатованого стартапу Raccoon містив у собі високу цінність і обіцяв гарний ефект.

Технологія мала стати поєднанням хардверу та софтверу. Система являла собою кілька датчиків, які кріпляться на зап’ясті та плечі. Користувач мусив виконувати у них лікувальні вправи. Датчики передавали інформацію у застосунок, через який прослідковувалася правильність виконання. Контролем займався фаховий лікар. Доступ до даних можна було також відкрити родичам пацієнта. Для зручності додаток містив чат з лікарем.

Startupbootcamp Digital Health Demo Day.
Startupbootcamp Digital Health Demo Day.

Цільовими ринками були відібрані Німеччина та Польща. Найзручнішим ринком для старту виявилася Німеччина. Гарні умови для успішного старту в цій країні обумовили акселераційні програми, в яких команда Raccoon брала участь.

Попри славнозвісну бюрократію, порядок оформлення документів у Німеччині є дуже зрозумілим, хоча зовсім не простим і не зручним. Крім того, у цій країні стрімко розвивається телемедицина та стартап-екосистема. Слід також зазначити, що німці звикли відносно часто відвідувати медзаклади. Люди старше 50-ти років у середньому 14 разів на рік ходять до лікарів. Просуванню технології у Німеччині також сприяла пандемія, яка перенесла низку послуг у віддалений режим. Та все ж, активна співпраця із лікарнями Німеччини не принесла значних прибутків. Розвиток технології Raccoon вимагав чималих фінансових вливань і постійної перереєстрації. Саме бюрократичний процес став основною перепоною. Оскільки він тривав місяцями, проєкт вимушено ставився на паузу, через що продажі припинялися.

Такі нюанси могли стати нищівними для стартапу. Тож команда зважилася на повторний півот. Так, у 2021-му році Raccoon став застосунком для лікувального фітнесу. Його напрямком стала цифрова фізіотерапія. Це звільнило проєкт від прискіпливих процесів сертифікації та суттєво збільшило ринок збуту. Також, стартап відмовився від хардверної складової. Окрім цього, стартап вже добре розуміючи цільову аудиторію фізичної терапії вирішив сфокусуватись на самій поширеній проблемі — болі в спині.

Зараз Raccoon пропонує користувачам різноманітні програми, які допомагають справлятись з болем у спині. Серед них курс для відновлення постави та зняття болю у спині. Загалом, застосунок має інтерактивний характер, що робить взаємодію з ним цікавою та захоплюючою. Основою для концепцій фітнес-курсів стали канадські методики. За словами Світлани Мальованої, саме у Канаді представлена найбільш розвинена база методик роботи з тілом для покращення тонусу та загального здоров’я.

Поки застосунок Raccoon доступний лише на Android. Світлана пояснила це тим, що саме ця операційна система надає інформативну аналітику щодо споживчої поведінки. Крім того, розвиток мультиплатформенного додатка вимагає багато ресурсів і коштів. Проте, вже скоро Raccoon стане доступним для iOS.

На сьогодні додаток завантажило 10 тис. клієнтів, з них 3 тис. абонентів використовують його регулярно. Нещодавно відбувся запуск платної версії застосунку. Все ще безкоштовно можна користуватися кількома загальними програмами, індивідуальний план надаватиметься за підпискою. Її вартість складає $5,99 на місяць. Персональна програма тренувань формується на основі опитування клієнта. Raccoon вже має перших платних підписників.

Пріоритетними ринками Мальована називає США, Канаду та Великобританію. Разом з тим, непоганий органічний трафік надходить з Індії, Пакистану та Нігерії. Світлана вважає, що причиною слугує низький рівень медицини у даних регіонах. Власне, внаслідок цього там високий попит має цифрова терапія. Втім, активно продавати в Індії, Пакистані та Нігерії Світлана поки не поспішає. Перш ніж там масштабуватися, треба гарно дослідити місцеві особливості.

Наразі основною аудиторією застосунку є жінки. 73% з них — офісні працівниці. Інший значний сегмент формують матері з дітьми до 3-х років.

Стартап в Україні: що змінила війна?

«На нас вплинули тільки перші 3 тижні війни, коли всі знаходилися у логістичному хаусі», — ділиться фаундерка. Безумовно, команду Raccoon також захопило бажання долучитися до спільної перемоги країни. Все ж професійний обов’язок є не менш корисним для добробуту держави. Аби не робити складний вибір, у стартапі був визначений час, який приділятиметься роботі та волонтерству. Кожен член колективу знайшов власну роль на гуманітарному фронті. Завдяки ретельному плануванню проєкт не втратив час. Проте війна на ньому позначилася.

«Через те, що минулого року ми зробили півот, у нас виникли фінансові труднощі», — ділиться Світлана. Наприкінці 2021-го року стартап запустив краудфандингову кампанію, яка перервалася через війну. Поки проєкт готується до нових пошуків вкладників. Світлана розраховує на ангельські інвестиції. Все ж фаундерка планує спробувати зібрати відносно невелику суму через платформу Wefunder.

Ще однією нагальною потребою Raccoon стало збільшення персоналу у службі підтримки. Останнім часом суттєво збільшилося число абонентів, але через нестабільну ситуацію в Україні стартапу не може надавати швидкий зворотний зв’язок користувачам.

Втім, усі ці труднощі тимчасові. Кожна ситуація має вихід, лише треба його наполегливо шукати. Завзятість команди Raccoon неодмінно приведе проєкт до успіху. Тим часом Ucluster продовжуватиме розповідати про українські стартапи, які надихають.