Skip to content

ІТ-бізнес: як вберегтися під час війни?

Ukraine war

92% українських компаній оцінювали можливість повномасштабної війни Росії з Україною, як малоймовірний сценарій. Так думали ще на початку лютого, а вже наприкінці місяця сталося не так, як гадалося. При цьому попереднє соцопитування від «Градус» показало, що 65% українців не поінформовані про те, як треба діяти в умовах гострої ескалації конфлікту. Все ж 92% компаній заявили, що мають, чи розробляють план на кризовий випадок. Тож, як саме виживає ІТ-бізнес під час війни? Як варто діяти, аби зберегти потенціал на мирне майбутнє?

Нові реалії ІТ

Як показало дослідження Асоціації ІТ Ukraine, 31% потенційних замовників на початку січня вважали за краще утриматися від співпраці з українськими розробниками через загрозу війни. Все ж попри військове вторгнення РФ, вітчизняні айтівці не залишилися без роботи та змогли адаптуватися до нових агресивних умов.

ІТ-індустрія щороку приносить українській економіці значущі надходження. Припинення роботи цього бізнесу було би болісним ударом для країни. Тому стартапи та великі ІТ-компанії доклали чималих зусиль, аби зберегти працездатність бізнесу та не гальмувати індустрію, яка тільки-но розігналася. Розвинені ІТ-підприємці попіклувалися про евакуацію співробітників і їхніх родин. Популярними напрямками стали Івано-Франківськ і Львів. Декому вдалося організувати переїзд команди у Польщу, Чехію та Болгарію. Окрім своїх брали й чужих. Все ж далеко не всі захотіли їхати. Чимала кількість співробітників побажала залишитися вдома та працювати на віддалені. Частина фахівців тимчасово покинула роботу та зайнялася волонтерством, вступила до лав територіальної оборони чи добровольчих батальйонів. Зазвичай їхні професійні обов’язки були перекладені на інших працівників. Компанії, яким не вистачало фахівців, почали наймати їх у Польщі та країнах ближнього Сходу.

Оскільки війна несе з собою ризики для бізнесу, деякі українські компанії перереєструвалися за кордоном. Все ж велика кількість замовників не вважає доречним відмовлятися від співпраці з українськими фахівцями. «Можна сказати, що робота йде без перебоїв.  Як не дивно, є нові замовлення саме в Україні», — ділиться Дмитро Вартанян, співзасновник Sigma Software.

Ukrainian war refugee camp in Medyka Poland
Табір біженців з України.

Все ж займаючись бізнесом, фаундери та айтівці не ігнорують патріотичний дух. Так FoodTech-проєкти доставляють їжу у лікарні та бомбосховища. Значна кількість стартапів і великих ІТ-компаній жертвують кошти для ЗСУ, а також закликають до цього своїх іноземних клієнтів і партнерів. Велика кількість вітчизняних айтівців вже поповнила лави української ІТ-армії.

Не важливо у якій сфері працює кожен із нас, зараз всі українці прагнуть наблизити перемогу у підступній війні. Але, що буде після неї?

Як вистояти до перемоги?

Безумовно, благодійні проєкти зміцнюють і об’єднують колектив. Проте, щоб забезпечити якісну роботу, цього не достатньо. Як зазначили у Київській школі економіки, під час війни бізнесу необхідно подбати про 4 складові безпеки:

  • Психологічну безпеку;
  • Безпеку даних й інфраструктури;
  • Безпеку енергоресурсів;
  • Безпеку відносин з партнерами та клієнтами.

Психологічна безпека

Через війну люди опинилися у стані невизначеності. Тому робітники розраховують отримувати від керівників і фаундерів чіткі вказівки. У цей період особливо важливо побудувати якісну внутрішню комунікацію. Колектив повинен відчувати, що фаундери/керівники слідкують за ситуацією, мають план дій та своєчасно реагуватимуть.

Також необхідно змінити формат спілкування з віддаленими працівниками. Зараз важко передбачити те, що може статися за 5 хвилин, тому працівники не можуть гарантувати виконання певного обсягу роботи у конкретний період. Не ставте жорсткі дедлайни. Враховуйте час для форс-мажорів, повірте, тепер таких буде чимало. Двічі на день проводьте перекличку у корпоративному чаті. Нехай вранці кожен робітник напише про свою готовність працювати, ввечері — про обсяг зробленого. Це допоможе вам відстежувати статус проєкту та координувати подальші дії.

Не менш важливо проявляти лояльність. Війна — це великий стрес, який важко ігнорувати. Старайтеся максимально ввічливо та м’яко спілкуватися з колегами.

Безпека даних й інфраструктури

Кібератаки — один з улюблених ресурсів РФ, який застосовується на кожному етапі ескалації конфлікту.  Переконайтеся у надійності внутрішніх мереж, програмного забезпечення та провайдера. Подбайте, щоб важливі дані були збережені на захищених серверах. Проінструктуйте команду щодо кібербезпеки.

Безпека енергоресурсів

Залишити місто без енергопостачання — одна з цілей нападника. Для цифрового бізнесу це обернеться зупинкою роботи та подальшими фінансовими втратами. Якщо ваша команда знаходиться в Україні, подбайте про альтернативні джерела живлення та доступу до інтернету.

Безпека відносин з партнерами та замовниками

Співпраця з компанією, яка знаходиться посеред бойових дій, створює низку ризиків. Разом з тим, робота з українською ІТ-компанією є певним вливанням в українську економіку та підтримкою громадян. Про це можна згадувати у комунікаціях з партнерами. Втім буде правильніше представити їм реальну картину вашого бізнесу.  Зв’яжіться з ключовими партнерами/замовниками. Опишіть ймовірні ризики й те, як ви запобігатимете їм. Ваш чіткий та реалістичний план дій заспокоюватиме та викликатиме довіру. Інформуйте про будь-які зміни у процесі, як тільки їх доведеться запроваджувати. Завжди будьте на зв’язку та не втрачайте спокій. Ваша впевненість — частина успіху в перемовинах.

Другим важливим аспектом є продажі. Цілком можливо, що через російську агресію частина ваших клієнтів перерве співпрацю, тому продовжуйте полювати на нові контракти. Ця необхідність може здаватися зараз дещо дивною. Втім через деякий час, коли минеться перший шок, а нові реалії стануть звичними, потреба у продажах буде очевидною. Не втрачайте час. Не чекайте, коли все налагодиться, адже цей термін нікому точно не відомий. Продовжуйте жити та створювати корисні проєкти.

Не менш важливим фактором є збереження робочих місць. Немає кадрів цінніших, ніж ті, які добре знають специфіку вашої компанії. Не втрачайте   зв’язок з фахівцями, які відсторонилися від роботи через війну. Колеги мусять відчувати: коли відновиться мир — вони зможуть повернутися на свою роботу. Періодично комунікуйте з цими людьми. Деякі компанії виплачують зарплати родичам співробітників, які вступили до лав добровольців і ЗСУ.

Яким буде світ після цієї війни — поки складно передбачити. Без сумнівів, чимало речей зміняться, як і ІТ-індустрія.  Втім, вже зараз ми можемо вплинути на характер майбутнього. Продовжуйте творити попри всі труднощі, і пам’ятайте: добро завжди перемагає.