Skip to content

Сергій Соколенко поєднує роботу зі світовими IT-лідерами та стартап-інвестиціями в Україні

Війна не має стати перепоною для реалізації талановитих українців. Шанси завжди мають бути у здібних та освічених людей, які прагнуть створити щось нове та відродитися. Такої думки дотримується Сергій Соколенко, український ангел-інвестор, засновник порталу Ucluster.org і продакт-менеджер зі стажем у компаніях Snowflake, Google, Amazon та Microsoft. За його словами, після війни капітало-інтенсивні індустрії України будуть у дуже важкому становищі через руйнування, тому на сьогодні у фокусі уваги інвесторів має бути людський капітал. Підтримка українських стартапів і талановитих людей дадуть змогу Україні швидше оговтатися після війни й стати інвестиційно-привабливою країною. Потрібно надалі привертати увагу інвесторів до українських стартапів — у цьому вбачає свою місію Сергій.

Інвестор: Сергій Соколенко

Розташування: Київ, Берлін (Німеччина).

LInkedIn / Twitter / AngelList / Website 

Ucluster.org відкриває світові українські стартапи 

Сергій Соколенко співпрацював як продакт-менеджер із багатьма відомими компаніями, серед яких Snowflake, Google, Microsoft, та Amazon. Він також заснував  CueSense, американський стартап з аналізу тональності тексту. 

У 2008 році Сергій разом із батьком, економістом Станіславом Соколенком створили Ucluster.org. Сайт орієнтувався на новини та дослідження українських індустріальних кластерів. 

У 2020 році Сергій заглибився в інвестиції в українські стартапи та змінив фокус уваги новинного сайту на фактичних гравців українських IT-кластерів, а саме — на українські стартапи та інвесторів у них.

«Uсluster відкриває перспективні українські стартапи закордонному інвестору, адже потрібен провідник, який вкаже на сильні сторони та особливості проєктів. Українські підприємці за останні роки серйозно просунулися вперед, на ринку з’явилося багато цікавих продуктів, які сконцентровані на вирішенні не лише локальних, а й глобальних задач», — зазначає Сергій Соколенко.

Головна місія Ucluster — допомагати українським стартапам розвивати свій бізнес та встановлювати контакт з інвесторами і клієнтами у США та інших країнах світу. Сайт ucluster.org об’єднує стейкхолдерів ІТ екосистеми та пропонує платформу для координації спільної роботи.

«Українським стартапам та учасникам кластерів ми пропонуємо новини про стартапи та регіональні кластери як в Україні, так і за кордоном, а також організуємо заходи, які об’єднують українську кластерну спільноту. Водночас інвесторам у США та інших країнах ми надаємо інформацію про перспективне зростання стартапів в Україні», — розповідає Сергій Соколенко. 

Допомога Україні під час війни

З перших днів російсько-української війни команда Ucluster постачає товари першої допомоги до Києва та Одеси. Водночас у перший тиждень війни Сергій відвідав польсько-український кордон, щоб передати гуманітарну допомогу мігрантам. З плином часу потреби змінилися, тому Сергій сконцентрувався на допомозі територіальній обороні та армії. 

«До цієї війни ми не знали, що таке «ізраїльський бандаж» або чим травматичні ножиці відрізняються від звичайних. Але знов-таки, як і у 2014 році, українці самоорганізувалися та побудували логістичний ланцюжок для постачання товарів першої допомоги. Навіть зараз, коли 30-40% логістичної інфраструктури знищено російськими крилатими ракетами, наша перша допомога доходить до прифронтових міст, як-от Одеса, Миколаїв та південь України», — каже Сергій Соколенко. 

Крім того, команда Ucluster отримує запити на певні товари від людей в Україні, з якими добре знайома. Потім вона закуповує товари в Німеччині і доставляє їх до логістичних центрів на польському кордоні. Звідти товари доставляються туди, де є найбільша потреба.

Зазначимо: Ucluster надалі збирає гроші на медичні засоби (джгути, ізраїльські бинти, травматичні ножиці тощо) та приймає пожертвування тут

Відеозвіти публікуються на YouTube.

Інвестиції у стартапи США, Канади та України 

Сергій активний ангел-інвестор в стартапи Північної Америки та України. За останні роки він інвестував кошти у понад 10 проєктів, серед них Lucent BioSciences (Canada), TENZR Health (Canada), FundersClub (US), Order (US). Останні два роки його фокус уваги спрямований, в основному, на українські стартапи, приміром, на Party.Space та Camdog.

На даний Сергій концентрує увагу на українських стартапах, що мають глобальний характер та орієнтовані на розв’язання проблем європейської, американської та інших аудиторій. Україна була відносно невеликим споживчим ринком ще до війни, тому багатьом стартапам не залишалося іншого вибору, окрім як «йти на Захід». Докладніше про тенденції української ринку стартапів можна прочитати в аналітичному матеріалі Сергія.

«Під час Due Diligence  я звертаю увагу на команду засновників, зокрема, на докази того, що вони мають завзятість і працюють у цьому на довгострокову перспективу. В Україні поки що не так багато засновників, які готові рухатися далі попри все, тому потрібно проявити креативність, щоб отримати цей сигнал. Ми дивимося, які клуби вони засновували в школах і коледжах, чи провели семестр за кордоном, коли це було ще важко, чи, можливо, вони керували невеликим магазином або сайтом електронної комерції тощо», — уточнює Сергій.

Після війни в Україні з’являться нові можливості для стартапів 

Нині Сергій Соколенко продакт-менеджер у берлінському офісі Snowflake. Водночас у травні цього року Сергій Соколенко приєднався до фонду Radix Venture Partners як венчурний партнер. Radix – це венчурний фонд, заснований досвідченими інвесторами та технологічними підприємцями з Центральної та Східної Європи задля інвестицій в стартапи в галузі DeepTech.

«Українські стартапи продемонстрували неабияку стійкість під час війни. Я справді вірю, що після закінчення воєнних дій в українській економіці відбудеться Ренесанс і відкриються величезні можливості для стартапів. Я пишаюся тим, що приєднався до команди Radix, яка виявила глибоку особисту емпатію до переселенців з України та засновників стартапів», — каже Сергій Соколенко.

У 2021 році Сергій почав думати про відкриття власного фонду та навіть успішно пройшов курс VC LAB для emerging managers. Війна прискорила реалізацію цього задума. Сергій законтактував з Павлом Бохняжем, одним із трьох генеральних партнерів фонду Radix, із яким Сергій навчався разом на програмі VC Lab. 

«Павло запропонував мені приєднатися як венчурний партнер і допомогти знайти чудові стартапи в Україні або які створені українськими засновниками. Я миттєво відповів “так”», — додає Сергій.

На даний час Сергій планує зосередитися на пошуку DeepTech компаній, які базуються в Україні або мають більшість засновників з України, а також надалі працювати зі стартап-спільнотою через Ucluster.org. Сергій зосередить увагу на менторстві фаундерів, тому що це гарне джерело для майбутніх стартапів, до того ж Radix має тенденцію інвестувати в глибоко технологічні компанії на більш пізніх стадіях.

Інтеграція українського стартап-ландшафту з європейським прискориться

На думку Сергія, через війну українські стартапи розширять свої межі продукту й більше орієнтуватимуться на світові тренди, що є величезним плюсом для інвесторів. Все тому, що рятуючись від обстрілів, чимало фаундерів і талановитих українців зараз перебувають у Європі та вивчають нові тренди, аналізують і переосмислюють багато речей. Таким чином українські стартапи ставатимуть дедалі глобальнішими, а Україна має всі шанси стати нацією стартапів. Разом із тим, українцям необхідно прокачати знання з підприємництва та маркетингу, щоб навчитися ефективно рекламувати себе світовим споживачам та інвесторам.

Заяви про себе, якщо прагнеш розвитку

Найголовніша проблема, яка постала зараз перед українськими фаундерами нерозуміння, як можна залишитися на плаву за часів турбулентності. Водночас Сергій переконаний, що кризи мають дати поштовх до нових ідей для стартапу, але головне знання, бо це — найголовніший інструмент.   

Саме завдяки порталу Ucluster.org фаундер може дізнатися не лише останні новини, анонси грантів та акселераторів, а найважливіше — дізнатися, як зараз переживають буремні часи українські стартапи, чи готові вони були до війни, які нові інструменти застосовують та що за поради можуть дати своїм колегам-фаундерам.

Цінність такої інформації є мегаважливою, саме тому місія Сергія Соколенка як інвестора — зуміти дати поштовх сильним та амбітним проєктам, щоб Україна показала світові не лише віддану боротьбу на фронті, але й величезний потенціал для інвестицій, що обернеться після війни швидким зростанням української економіки, бо тут живуть ініціативні та кмітливі люди!