Skip to content

SID Venture Partners: інновації приведуть до перемоги

SID VENTURES Cover

Сила держави в її економіці. Зараз, укріплюючі обороноспроможність країни, не можна забувати про її економічну міць. Швидко та суттєво покращити фінансовий баланс України спроможні інновації в контексті активної міжнародної співпраці. Це — саме той шлях, яким настирливо крокують українські стартапери. Щоправда, нам досі гостро бракує проєктів у ІТ-сфері. Щоб їхня кількість швидко множилася, потрібні якісні вливання венчурних інвестицій. На щастя, останнім часом такі фонди стали з’являтися в Україні. Але, чи не зрізала війна пагони цих планів? Про венчурне інвестування під час війни ми поговорили з Дмитром Вартаняном, співзасновником і керуючим партнером SID Venture Partners.

Засновники: 12 генеральних партнерів з української ІТ-індустрії

Керуючий генеральний партнер:  Дмитро Вартанян

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2021

Website / LinkedIn / Facebook

Стартапи: куди рухатися далі?

Війна не залишила стартап-екосистему за бортом життя. Попри те, що пріоритети змінилися та акценти змістилися, цифрові інновації залишилися однією із галузей, на яку покладаються великі надії.

Фонд SID Venture Partners, як і переважна кількість українських компаній, зробив вимушену паузу у березні. Організація тимчасово спрямувала свою активність на вжиття усіх необхідних заходів безпеки. Провівши релокацію команди та пристосувавшись до нових реалій, SID Venture Partners продовжив роботу у довоєнному форматі. «Ми відновили фінансування стартапів з українськими фаундерами, які мають фокус на глобальні ринки та інкорпоровані за кордоном. Ми також продовжуємо залучати інвесторські кошти. За останній місяць до нас приєдналися два шведські VC зі світовим ім’ям, крім того, ми продовжили онбордінг як нових LPs з України, так і тих, які давали свій попередній комітмент ще до початку активної фази бойових дій і зараз вирішили продовжити шлях разом», — ділиться Дмитро Вартанян.

Співрозмовник також зауважив, що стратегічні плани фонду коригувати не довелося. Щоправда, організація була змушена призупинити деякі зовнішні активності та участь в індустріальних заходах з обʼєктивних причин. Втім, повністю скасовувати такі задуми команда не збирається, натомість доведеться дещо переформатовувати.

Керуючий генеральний партнер SID Ventures Partners Дмитро Вартанян.
Керуючий генеральний партнер SID Ventures Partners Дмитро Вартанян.

Попри відомі складнощі, фонд реалізовує свій попередній річний план. Наразі SID Venture Partners налічує 10 інвестицій, що фактично було планом інвестування на поточний рік. За час воєнних дій Фонд публічно анонсував кілька нових портфельних компаній, продовжує проводити інтервʼю з потенційно цікавими командами та має ще 2 компанії в інвестиційному pipeline про що буде повідомлено найближчим часом. Тож, усі охочі досі можуть надсилати заявки, скориставшись формою на сайті.

Попри складний період в індустрії , Дмитро Вартанян непохитно вірить в успіх вітчизняних стартаперів. «Українські стартапи мають яскраве майбутнє на глобальних ринках. А потенційне приєднання України до ЄС відкриє нові маркети, можливості та перспективи. Щодо порад фаундерам у поточних умовах, то це насамперед фокус на глобальні ринки. Крім того, якщо команда частково перебуває в Європі та готова до офлайн-комунікацій як і до участі у профільних івентах, це теж гарна перевага. Також ми рекомендуємо не зупинятися у пошуках інвестиціях, тому що VC фонди зацікавлені в роботі й цим слід користуватися», — коментує він.

На думку Вартаняна, українські стартап-команди чудово долають непростий період, що виник через поточну ситуацію в країні. Завдяки цьому інвестори не втрачають ділового інтересу для співпраці. «Щодо інвестицій у стартапи з українськими фаундерами мало що змінилося за умови скалювання проєкту на глобальні ринки та чітко сформованого roadmap продукту. Українські команди продовжують створювати проєкти, венчурні фонди продовжують у них інвестувати. Навіть якщо продукт був орієнтований лише на український ринок, команди часто надають швидкі рішення та змінюють фокус на інші країни. Ми завжди давали рекомендації проєктам щодо їхнього глобального бачення — якщо є ідея розвитку, слід починати з ринків ЄС та США. Поточний досвід довів, що це є вірна стратегія», — ділиться Вартанян.

Тонкощі благодійного інвестування

Дмитро коментує, що як патріоти, партнери Фонду і фаундери проінвестованих стартапів не залишились осторонь у складний період для всієї країни. «Особисто ми як партнери Фонду, а також фаундери наших бізнесів беремо активну участь у багатьох ініціативах та спецпроєктах», — розповідає Дмитро Вартанян. У сукупності понад $1,7 млн Sigma Software, IdeaSoft та їх небайдужі клієнти передали на різноманітну допомогу. Кошти пішли на евакуацію, закупівлю та доставку харчових продуктів, ліків, оптики тощо через власний благодійний фонд якій до війни був зареєстрований для підтримки різноманітних соціальних ініціатив. Зараз основним пріоритетом стала допомога цивільним і військовим. Координацією спеціалістів займалися Sigma Software та IdeaSoft. Дмитро Вартанян закликає всіх небайдужих долучатися до благодійної ініціативи. Зробити внесок можна тут.

Окремо Дмитро Вартанян пояснює, що саме SID Venture Partners як венчурний фонд не має юридичного права витрачати кошти інвесторів на волонтерський рух. Те ж саме стосується стартапів: «Бізнес окремо, допомога окремо. Але як фонд ми не обмежені у використанні інших нефінансових форм участі”, — додає Вартанян.

Так фахівці фонду долучилися до проєкту SAVEUASTARTUP. Його ініціатором виступив Ukrainian Startup Fund. Через цю платформу українські стартапи можуть звернутись за підтримкою до провідних менторів. Від SID Venture Partners долучили декількох експертів одразу.

Дійте зважено, але не бійтеся експериментів. Саме зі сміливих ідей виростають успішні компанії!