Skip to content

nect WORLD: війна трохи змінила вектор нашого продукту, але ми надалі працюємо

nect WAR

Ми надалі публікуємо інтерв’ю з фаундерами українських стартапів про їхні продукти й те, чи зуміли вони пристосуватися до нових умов.

Сьогодні ми спілкувалися з Мариною Запорожець, керівницею nect WORLD. Стартап являє собою маленький модем, який швидко підключає людину до інтернету, захищаючи з’єднання від зловмисників.

У nect WORLD переконані, що найкраще, що можна зробити зараз для України — надалі працювати.  

«Найкраща допомога — робити свій продукт так, щоб їм починали користуватися, продовжували користуватися і неймовірно пишалися тим, що користуються саме українським девайсом і в такий спосіб підтримують економіку за таких часів», каже Марина. 

nect-Modem-logo

Команда: Марина Запорожець, Кирило Скиба

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2019

Website / LinkedIn / Facebook / YouTube / Instagram / Twitter

Як за нинішніх часів nect WORLD допомагає Україні? Якими засобами або інструментами?

24 лютого життя кожного українця змінилося. Моментально стало зрозуміло, які в кого пріоритети та хто як реагує на стрес, бо війна тримає тебе в їжакових рукавицях (тільки тепер я зрозуміла, що означає цей вислів). 

Моя мама напередодні війни поїхала до Донецька рятувати свою матір від ковіду, тому перший день я не відходила від телевізора та постійно перевіряла телефон, чи доїхала вона. Але вже наступного дня я повернулася до роботи — точніше до міркувань над подальшою долею продукту та компанії. 

У нашій команді зараз двоє людей — я та Кирило, наш СТО. Війна трохи змінила вектор нашого продукту, але ми не зупиняємось — надалі працюємо.

Перед війною ми розпочали розробку версії nect MODEM для В2В ринку. Наразі цей продукт є актуальним як ніколи для всіх — як приватних компаній, ентерпрайзів, так і державних установ.

Тому наша найголовніша підтримка України зараз —  це те, що ми працюємо.

Тепер розповім про допомогу Україні, яка не стосується напряму діяльності компанії. 

Кирило наразі зайнятий розробкою рацій для ТРО і ЗСУ, а я долучилася до так званих IT та креативних військ України. Перші дні волонтерила нон-стоп та робила різні речі: від банальної допомоги влучно зкомунікувати одну людину з іншою, знайти машину/пальне/їжу/ліки до роботи з соціальними мережами. 

Також я записувала медитаційні ролики, озвучувала мультики для діточок (на кшталт “що робити, коли лунає сирена”) і монтувала патріотичні відео, на яких начитувала вірші та різні тексти. 

Приклад однієї такої відеороботи.

Як ваша компанія долає економічні труднощі, що виникли внаслідок війни?

Фінансова ситуація, звісно, завжди може бути кращою, але наразі маємо те, що маємо. Ми подаємося на гранти, ведемо діалог із потенційними інвесторами — активно шукаємо і, на щастя, знаходимо підтримку. Ми знаємо задля чого боремось! 

Чи мали ви антикризовий план на випадок війни? Якщо так, то чи вдалося його реалізувати?

Ми менш як місяць тому повернулися з відрядження CES і не встигли оговтатись, як нас захопили нові події. Але завдяки тому, що ми на самому початку обрали для себе шлях наймати контракторів — це нас і врятувало. По суті, ведення бізнесу за нашою моделлю стало для нас антикризовим порятунком на випадок війни. 

Є два ключових члени команди, яким і за звичайних умов далеко не завжди виплачували заробітну плату, бо завжди є куди ці гроші інвестувати в проєкті. 

Те, що в нас не було найманих працівників — зняло частину роботи і дозволило сфокусуватися на розробці оновленого секьюрного рішення, яке вже зовсім скоро анонсуємо та почнемо лончити. 

Які плани nect WORLD зараз ставить перед собою? 

  • Відправка нектів по світу нашим бекерам. Наші зобов’язання перед людьми нікуди не зникли — навіть війна не може бути перепоною деліверінгу. 
  • Наш секьюрний В2В продукт. Ми працюємо не просто над “захищеним інтернетом”, а цілою екосистемою, яка дозволить компаніям навіть за таких тривожних часів почуватися спокійно. 

Ваші клієнти — це іноземці. Чи купують вони ваш продукт надалі, чи продажі зменшилися через війну?

Наразі ми не продаємо продукт, оскільки першочергове завдання — модифікувати його для використання у критичній інфраструктурі. 

Щойно ми почнемо відправку nect MODEMs нашим першим замовникам, почнімо робити партію на продаж. 

Яку допомогу на сьогодні можуть надавати українські стартапи Україні?

Я переконалася в тому, що стартапери всесильні, особливо коли вони об’єднані спільною метою. А наразі вона у всіх у нас одна. 

Найкраща допомога — робити свій продукт так, щоб їм починали користуватися, продовжували користуватися і неймовірно пишалися тим, що користуються українським девайсом і підтримують українську економіку за таких часів. 

Дайте, будь ласка, поради, як діяти українським стартапам, які базуються в регіонах, де зараз тривають воєнні дії? Чи потрібно їм переорієнтуватися на потреби ринку, чи краще на певний час навіть закрити компанію? 

Потрібно довіряти своїй інтуїції як ніколи, бо ідеться, передусім, про життя. Я зробила свій вибір — продовжувати працювати. Власне це рішення є для мене найправильнішим. 

Яким ви бачите майбутнє України після війни? Чимало експертів стверджують, що Україна може стати дуже привабливою для інвесторів і сюди підуть гроші.

Україна показала всьому світові, що бути українцями — це гідно, почесно та круто. А уявіть, що буде, коли переможемо!

Чи вдається вам виконувати замовлення перед клієнтами? Чи повідомляєте ви їм про те, що зараз відбувається в Україні? 

Ми розказуємо правду. Політика чесності нікуди не поділася, як і прагнення до того, щоб виконувати свої зобов’язання, незважаючи на перепони. 

Чи Ви працюєте дистанційно, чи офіс теж працює? 

Ми працюємо дистанційно, у відносній безпеці, але постійно тримаємо зв’язок!