Skip to content

nect MODEM: як під’єднатися до найзахищенішого мобільного інтернету?

nect Modem cover Ucluster

Чи впевнені ви, що цілком захищені, коли перебуваєте в інтернеті? Щоразу, виходячи у мережу, ви ділитеся своїми персональними даними та корпоративною інформацією, яка міститься на вашому приладі. Це робить вас вразливими для зловмисників. Така гіпотетична загроза стає справжньою небезпекою для функціонерів бізнесу, діяльність якого має певну секретність. Здається, що у сучасних реаліях запобігти витоку інформації майже неможливо, але це не так. Український стартап nect WORLD пропонує просте й ефективне рішення nect MODEM для запобігання небажаній розповсюдженості інформації з пристрою. Що ж собою представляє ця розробка?

nect Modem logo

Команда: Марина Запорожець, Кирило Скиба

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2019

Website / LinkedIn / Facebook / YouTube / Instagram / Twitter

Віддаленість створює публічність: неочікувані ефекти пандемії

Епідемія змусила людство до самоізоляції. Робота на віддалені стала неминучою. Від початку пандемії у такому форматі працюють 36% українців, ще 22% співвітчизників комбінують дистанційну зайнятість із роботою в офісах. 6% віддалених працівників повністю незадоволені новим форматом професійної діяльності через поганий зв’язок чи відсутність вдома необхідних трудових умов. Такі дані наводить дослідження Factum Group. Слід зазначити, що різке зростання дистанційної зайнятості призвело до погіршення інтернет-зв’язку. Провайдери не були готові до такого трафіку. Все ж, попри недоліки роботи вдома, 58% віддалених співробітників бажають постійно працювати у такому форматі навіть після закінчення пандемії. Проте залишається високий відсоток фахівців, які через особливості сфери діяльності не можуть перейти на віддаленку. Однією з причин слугує необхідність збереження конфіденційності корпоративних даних.

COVID зробив світ цифровим набагато швидше, ніж всі очікували. Технології не були повністю готові до таких суттєвих змін.

nect WORLD IT Arena Finals 2021.

«Не завжди є якісний і безпечний доступ до інтернету, особливо коли потрібно щось терміново зробити, наприклад вийти на нараду в іншій країні, чи переслати документи, а ти сидиш у кафе, де взагалі не ловить інтернет, або зв’язок дуже поганий. Як позбутися залежності від подібних обставин і перестати ділитися особистими даними, коли потрібно під’єднатися до Wi-Fi?! — говорить Марина Запорожець, СЕО стартапу nect WORLD. — Крім того, коли ти під’єднаний до публічного Wi-Fi і працюєш над якимись важливими чи секретними матеріалами, є великий ризик витоку даних. Це навіть страшніше, ніж коли нападають на сервер, тому що в такому випадку кожен співробітник стає загрозою для своєї компанії. Щоб забезпечити безпечність і доступність, ми придумали вихід у приватний інтернет».

Цікаво, що із самого початку інтернет створювався, як ресурс обміну даними в середині однієї установи. Набагато пізніше він став публічним і централізованим, фактично знищивши недосконалий приватний інтернет. «Колесо прокрутилося та повернулося до початку тільки з покращеною версією», — коментує Марина.

Як зазначає співрозмовниця, nect MODEM, представлений стартапом nect WORLD, у першу чергу забезпечує своїх користувачів надійним захистом їхніх даних. Його базовою опцією є вихід в інтернет. Такі можливості надає невеличкий металевий пристрій. Тож, як саме це працює?

nect MODEM: надійний інтернет у кишені

Насправді ідея цього стартапу виникла ще до пандемії. Вже тоді Марина Запорожець і другий співзасновник проєкту Міша Рудомінський працювали на віддаленні та часто зіштовхувалися з вищеописаними незручностями. Наявні проблеми треба розв’язувати, а не уникати їх, тому майбутні партнери поставили собі питання: як це зробити. Так почалася розробка доступу до сучасного приватного інтернету.

Перша версія модему працює з використанням фізичної SIM-картки, еSIM і VPN. Пристрій підключається до ноутбука за допомогою USB та закріпляється металевою магнітною наліпкою. Так користувач отримує захищений доступ до 4G інтернету.

Дрібні деталі, а саме дроти та магнітні наліпки nect WORLD замовляє в Китаї. Виробництво пристрою відбувається у Латвії.

«Робота над хардверним стартапом — це справжні американські гірки, — ділиться Марина. — Коли ми починали, ми не думали, що буде настільки складно. Ланцюжок від ідеї до втілення збільшується у 10 разів». На початку стартапу виникло чимало труднощів, деякі з них нагадували біг по лезу. Як розповідає Марина, компанії вдалося придбати чіпи буквально перед тим, як вони стали дефіцитом через пандемічні обмеження. «Ми оплатили покупку за 2 години до того, як стало би пізно», — згадує підприємиця.

Цим чудернацькі випадки не обмежилися.

«Якось ми замовили в Китаї 5 тис. магнітних наліпок з унікальним дизайном і бензиновим кольором. Але на виробництві переплутали артикули товарів і нам надіслали наліпки, які не магнітяться. Ми змогли креативно розв’язати проблему. Ми виготовили з цих наліпок візитки».

Не менш значущим випробуванням для nect WORLD стала пандемія. Спершу продукт стартапу орієнтувався на підприємців, які часто перебувають у поїздках. Початок рекламної кампанії у такому ключі припав якраз на перший день першого локдауну, коли увесь світ замкнувся вдома. Втім, змушений масовий перехід на віддалену роботу став новою можливістю для реалізації nect MODEM.

nect MODEM Review – Testing Set Up and Speed of a Portable LTE Connection Modem.

У 2020-му році стартап потрапив до програми американського акселератора Boomtown Accelerators. Команда nect WORLD отримала доступ до бази менторів і вкладників. Крім того, акселератор інвестував у стартап $35 тис. в обмін на 7% акцій компанії. За весь період існування Boomtown Accelerators випустив 148 стартапів, nect WORLD став другим українським проєктом у цьому списку.

Пізніше Марина та Міша запустили кампанію на краудфандинговій платформі Indiegogo. Замість заявлених $30 тис. nect MODEM вдалося зібрати $356 тис.

Кампанія на Indiegogo принесла стартапу не лише гроші, а й клієнтів. Станом на січень 2022-го року, nect MODEM замовили 3 тис. клієнтів, 75% з них — мешканці США, 25% — користувачі з інших країн світу. Окрім Сполучених Штатів, найбільший інтерес інноваційний модем викликав у споживачів із Японії та Європи.

Найближчим часом Марина та Кирило планують просувати свій продукт серед державних і комерційних установ. На думку стартаперів, це не тільки принесе прибутки, а й дозволить удосконалити модем, адже кожен клієнт має індивідуальні вимоги.

У довгостроковій перспективі компанія nect WORLD планує розширювати свій асортимент і не обмежуватися модемом. Втім, над посиленням безпечності інтернет-з’єднання триватиме постійна робота.

Стартап в Україні: як треба починати?

Марина Запорожець нагадує про необхідність проведення півоту — різкої зміни напрямку стартапу заради конкурентоспроможності. Підприємиця нагадує: якщо щось не продається — змінився тренд. Марина радить не боятися змінюватися та кожні 3 місяці переглядати свою стратегію. Вимоги і смаки аудиторії не є стабільними, аби бути в тренді, треба відповідати викликам часу. «Інколи потрібно розвернутися: колись на 1о, колись на 90о», — зазначає Марина Запорожець.

Засновниця наголошує: всі труднощі нічого не варті, коли тримаєш у руках готовий якісний продукт. Щоб досягти цієї мети, думайте про кінцевий результат і не зациклюйтеся на проблемах і гіпотетичних ризиках. Не дозволяйте труднощам затьмарювати розум, адже здоровий глузд допомагає перетворити поразку в перемогу. Як показує час, попри всі економічні негаразди всередині країни, українські стартапи мають високий потенціал і перспективи на міжнародному ринку.