Skip to content

InvestEU: Європейський Інвестиційний Фонд інвестує €25 млн у діптек фонд Radix Ventures

Radix Ventures

Європейський Інвестиційний Фонд (ЄІФ) за підтримки програми Європейської Комісії InvestEU інвестує €25 млн у венчурний фонд Radix Ventures. Інвестиції допоможуть подолати дефіцит фінансування для засновників діптек фондів з Центральної та Східної Європи (ЦСЄ), включаючи Україну, які розробляють рішення для сприяння зеленій трансформації. Radix Ventures має на меті залучити щонайменше €50 млн – з жорстким обмеженням у €70 млн – і планує досягти першого закриття до кінця 2023 року.

Radix Ventures був заснований групою технологічних підприємців та інвесторів на чолі з Павлом Бохняржем, Войцехом Ратимирським та Міхалом Урбановським. Разом вони керували Valuetech Seed, одним з найуспішніших польських діптек фондів для стартапів на ранніх стадіях. Відомим своїми інвестиціями в стартап у сфері передових матеріалів Noctiluca (WSE: NCL) та Lerta Energy, енергетичний стартап наступного покоління, придбаний Photon Energy Group у 2022 році.

Хоча всі його генеральні партнери є поляками, Radix Ventures також залучив кількох провідних технологічних інвесторів з Румунії, Угорщини та України в якості венчурних партнерів, відповідальних за діяльність у ключових регіональних центрах ЦСЄ. Сергій Соколенко, досвідчений стартап-інвестор з України та видавець сайту Ucluster.org, орієнтованого на допомогу українським стартапам, є членом команди Radix Ventures та буде й надалі фокусуватися на діптек стартапах з України як венчурний партнер в Radix. Сергій додав: «Ми віримо, що післявоєнна відбудова дасть поштовх монументальному циклу інновацій від українських стартапів. Енергетика, екологія, виробництво та передові матеріали –- це лише кілька секторів, які породжуватимуть нові стартапи. Вони також будуть глобально орієнтовані, оскільки їхні засновники повернуться з-за кордону, або ж матимуть досвід роботи із західними технологіями та екосистемами. Я не можу уявити собі кращої команди для підтримки майбутніх інноваторів в Україні, ніж Radix Venture Partners».

Нові можливості для українських діптек стартапів

Інвестиції в Radix Ventures є частиною місії ЄІФ, спрямованої на підтримку швидкозростаючих та інноваційних малих і середніх підприємств по всій Європі, включаючи Україну, щоб забезпечити принаймні 25% своєї діяльності в проєктах пов’язаних з кліматом та навколишнім середовищем до 2024 року. Передові країни усвідомлюють велике значення DeepTech стартапів, оскільки створюється продукт із високою доданою вартістю, що позитивно позначається на розвитку національної економіки. Діптек – одна з основ хай-тек економіки, яку утверджує Індустрія 4.0. Це поняття означає скоординовану приватно-державну ініціативу з прискорення технологічних змін задля утримання лідерства у світовій конкуренції.

В Україні діптек стартапи теж швидко розвиваються:

  • Український діптек стартап Vacuum Gravity Energy створив мобільну електростанцію, яка перетворює гравітацію в електроенергію незалежно від погоди, місця розташування і працює цілодобово навіть під землею. 
  • Технологія Energy Absorbing Breakwater – система пливучих енергопоглинаючих хвилерізів, дає змогу миттєво перетворювати енергію хвилі на обертання робочого механізму. Пристрій очищує питну воду, дає енергію, а ще – захищає берег від ерозії. 
  • Технологічний стартап A.D.A.M. може надрукувати замовнику новий орган чи кістку з власного цифрового атласу на 3D-принтері. 
  • SmartZavod створив автоматизований 3D принтер: усі операційні рухи, які раніше робила людина з принтером зараз автоматизовано й керуються віддалено.
  • Стартап Carbominer має унікальну розробку, де вуглекислий газ добувається безпосередньо з атмосферного повітря і далі може використовуватися у різних технологічних процесах.

«Діптек компанії відіграють ключову роль у трансформації кожного сектору світової економіки. Тому чому важливо, щоб ЄС докладав усіх зусиль для сприяння та прискорення цього прогресу. За підтримки програми InvestEU ми раді інвестувати в Radix Ventures, таким чином  посилюючи  підтримку розвитку діптек у Центральній та Східній Європі»,

– сказав Марьют Фалькстедт, виконавчий директор ЄІФ.

Засновник і керуючий партнер Radix Ventures Павел Бохнярж додав: «Ми раді, що Європейський Інвестиційний Фонд став нашим наріжним інвестором. Як засновники Radix Ventures, ми віримо, що саме стартапи у сфері діптек будуть в центрі наступної хвилі промислової революції, оскільки багато ключових секторів економіки, включаючи енергетику, виробництво та транспорт, потребують трансформації, щоб досягти своїх Net Zero цілей та реагувати на напружені ланцюги постачань та дефіцит робочої сили. Водночас, ми чудово розуміємо, що нові технології, які мають потенціал для трансформації цілих галузей, для успішної комерціалізації потребують всебічної підтримки в таких сферах, як регулювання, стратегічне управління інтелектуальною власністю та розвиток бізнесу – саме таку підтримку готов надати Radix».

Як українським стартапам зв’язатися з Radix Ventures

Radix Ventures підтримує діптек підприємців з України та реагує на потребу у фінансуванні в регіоні, який наразі недостатньо забезпечений венчурним капіталом. Radix Ventures прагне інвестувати в стартапи на ранніх стадіях розвитку та підтримувати їх у масштабуванні та інтернаціоналізації. 

Українські стартапи які бажають співпрацювати з Radix Ventures можуть сконтактувати з венчурним партнером Сергієм Соколенко або з генеральним партнером Павлом Бохняржем.